Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Missa inte ett toppprogram med Jonker Sailplanes, Alexander Schleicher, Skysight og LX NAV på Segelflygkonferensen d. 18. November.

Text: Robert Danewid / Illustration: Jens Trabolt

Link to automatic translation

Vår avsikt var att i år förnya vårt konferenskoncept. Men tyvärr blev det något missförstånd så den tilltänkta lokalen är inte ledig. Men vi kommer tillbaka med konceptet 2024. Mer om det nedan.

Årets konferens blir alltså digital via Teams den 18 november. Man anmäler sig här

Nackdelen med en digital konferens är ju att vi inte får träffas. Fördelen är att vi fått ihop fyra toppföreläsare, som troligtvis inte varit möjligt om konferensen varit fysisk.

Vi föreslår att klubbarna samlar sina medlemmar för att gemensamt följa konferensen. På kvällen efter konferensen föreslår vi att klubben arrangerar ett socialt arrangemang.

Även om hela klubben samlas vore det fint om var och en anmälde sig till konferensen på länken ovan. Så vi får en bild av hur många som verkligen är med. Även våra skandinaviska kollegor är välkomna att vara med.

Ett toppprogram

Patrick Wenzeck, Schleichers försäljningschef, kommer att prata om deras Me-system. Varför har man valt att ha batterierna i vingarna? Och en besklrivning av deras nya AS 35 Mi, en superracer i öppna klassen.

Erazem Polutnik, chef för LX NAV, kommer att berätta om HAWK systemet, ett nytt fräscht sätt att mäta stig och vind, samt vad de mer funderar på.

Matthew Scutter, pappa till vädersajten Skysight, berättar om hur man använder Skysight.

Uys Jonker, chef för Jonkers, kommer att berätta om deras RES sytem. Varför man valt att ha batterierna i kroppen t ex. Och så förstås om nya JS 5, superracer i öppna klassen. AS 35 har 20 m spännvidd och 62 kg/kvm i vingbelastning, JS 5 har 24 m och 58 kg/kvm. Vilket är bäst för Uvalde? Och så hoppas vi få höra lite om JS 4, den nya standardkärrran. Ett spännande program!

1000-1015

Konferensen startar

Robert Danewid

1015-1115

Vad händer hos Schleicher

(Me systemet, AS 35 Mi och annat)

Patrick Wenzeck, AS

1115-1215

HAWK – nytt sätt att bestämma vind och stighastighet

Erazem Polutnik, LX NAV

1215-1315

Lunchpaus

1315-1415

Skysight

Matthew Scutter, Skysight

1415-1445

kaffepaus

1445-1545

Vad händer hos Jonkers
(JS 3 RES, JS 4, JS 5)

Uys Jonker, JS

1545

Konferensen avslutas

Presentation av vinterns webinarer

Robert Danewid/Henrik Svensson

Segelflygkonferensen 2024 med nytt koncept

Vi planerar redan för segelflygkonferensen 2024 och med ett nytt koncept. Konferensen kommer att äga rum på Falköping stadsteater. Vi börjar fredag eftermiddag och kväll den 8 november med Segelflygpub och utställning. Eventuellt blir prisutdelningen då också.

Vi jobbar på att få hit flera utställare och ett eller två fina flygplan. Dagen efter, på lördagen äger så den egentliga konferensen rum. Konferensen avslutas på lördagen och för de som så vill blir det gemensam middag. På söndagen kommer vi att, om vädret tillåter, ordna med lite aktiviteter ad hoc, förhoppningsvis flygning, på Falköpings flygplats.

Boende blir på hotellet på Falköping stadsteater eller Kurorten. Juniorer bor gratis på Ålleberg. Även andra kan, i mån av plats bo där för ordinarie pris. Vi ordnar med buss mellan Ålleberg och teatern. Så skriv redan nu in helgen 8-10 november 2024 i kalendern!

Flere nyhedsartikler

Velorganiseret SM i modvilligt vejr

Klubben i Herrljunga var dette år vært for et velorganiseret SM og JSM. Derimod var vejret faktisk overhovedet ikke en teamplayer, men det hindrede ikke de bedste piloter at finde vej til de bedste resultater på de ganske begrænsede dage, hvor flyvning var mulig.  Men mange af juniorerne, som nu deltager i Junior-VM i Polen, benyttede chancen til at fintrimme formen. Det var klogt.
15. juli 2024/af Jens Trabolt

EMRAX – motorproducent til svæveflyvningen

På ganske kort tid er den slovenske el-motorproducent EMRAX gået fra at være ”niche” til at være hovedleverandør til selvstartende svævefly fra Schleicher, Schempp-Hirth, HPH, Pipistrel og Jonker.
12. juli 2024/af Jens Trabolt

Verdensmesterskabet er også videnskab

OSTIV, svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, holder sin 36. kongres under VM i Uvalde, Texas til august og uddeler bl.a. priser for vigtigste bidrag til sporten.
9. juli 2024/af Jens Trabolt

Fra glidetal 40 til 4

”Svæveflyvningen har været et fantastisk redskab på vejen” siger de unge danske svæveflyve-piloter med pilot-navnene KOA og SYL. De lærte hinanden at kende i Herning Svæveflyveklub, hvorfra de fik det grundlæggende håndværk på plads. Nu er de på vej mod en professionel karriere i det danske flyvevåben som helikopterpiloter.
4. juli 2024/af Jens Trabolt

George Moffat 1927-2024

George Moffat in memoriam. Amerikanen George B Moffat Jr var den förste att bli dubbel världsmästare i öppna klassen.
28. juni 2024/af Jens Trabolt

Verdens bedste Arnborg fylder 60 år

Et af verdens fineste flyvecentre fylder 60 år i dag. Arnborg er på mange måder hjertet i dansk svæveflyvning og rammen om et vigtigt socialt liv og de store mesterskaber. Sådanne faciliteter er let at tage for givet, men er produktet af mange anstrengelser og fremsynede beslutninger i datidens svæveflyvemiljø. Det nyder vi godt af i dag.
27. juni 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyvning kan altså også noget!

Svæveflyvning på Arnborg var bare en af i de alt 40 sportsgrene som var repræsenteret til den netop overståede DM-uge i Herning. Det var første gang, at svæveflyvningen deltog i denne folkefest.
24. juni 2024/af Jens Trabolt

Uppsala Masters: “Riders on The Storm”

De 38 deltagere til årets Uppsala Masters måtte flyve slalom gennem massevis af CB og andet spændende vejr. Det var krævende flyvning i en international atmosfære. Men det var vel også meningen.
17. juni 2024/af Jens Trabolt

Test: Dynamic WT9.16: “Kan du be han slepe lavere, så jeg får med Lifjell i bakgrunn?”

I fjor testet NORDIC GLIDING en Dynamic med 143 hk Rotax 915 mot en Super Cub, og det nye flyet viste betydelig bedre ytelse som slepefly. Men hvis power er bra, så er mer power enda bedre; Nå er Dynamic tilgjengelig i en "ekstra hot" versjon med 160 hk! 11. mai var det et samarbeid mellom Nome Flyklubb og Sportsfly.no som gjorde det mulig å besøke Aerospool sin demo slepefly WT9.16 Dynamic. Dette flyet har en Rotax 916 installert, med 160hk, og er i skrivende stund det eneste i sitt slag.
14. juni 2024/af Jens Trabolt

Leder: “Radardebaclet”

Den gångna våren har präglats av, förutom det urusla segelflygvädret, luftrumsproblem. rapporterar ordförande i Segelflyget, Robert Danewid.
12. juni 2024/af Jens Trabolt

Mod sydlige horisonter med Adventure Gliding Tour

Den 27. juni sætter en gruppe danske entusiaster kursen mod Sydtyskland med drømmen om at flyve ud i det blå i svævefly. Kom bare, der er fortsat mulighed for at være med på eventyr, lyder meldingen fra arrangørerne.
10. juni 2024/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning på projekt ”VM-vinderfly” efter 15 år

Professor i Flygteknik på KTH og svæveflyver Ulf Ringertz har i al diskretion bygget sin egen flappede 18-m raket, KTH-X1. I går skrev han svensk flyvehistorie og fløj jomfruflyvning med ”KTH-X1” efter 15 års arbejde.
5. juni 2024/af Jens Trabolt

Flyv mod internationale toppiloter i Uppsala Masters

Ambitionerne er store, når Uppsala FK arrangerer Masters fra 8-15 juni på Sundbro. Scenen er sat for lokale og internationale toppiloter og et svensk mesterskab i open racing-klassen.
4. juni 2024/af Jens Trabolt

Seniorer på hårdt arbejde for fremtidens elektriske spil

Den danske Herning SFK er i fuld gang med at bygge klubbens nye ”cutting-edge” elektriske spil. Her har de produceret en kort video som forklarer behovet for at gøre en grøn sport endnu mere grøn, og som samtidig viser, hvordan klubbens senior-gruppe indgår særdeles aktivt i opgaven som skal sikre miljøvenlige starter.
29. maj 2024/af Jens Trabolt

Sailplane Grand Prix i fjeldet

Starmoen og SeilflyNorge var for første gang vært for et FAI Sailplane Grand Prix. Vejret viste sig fra sin bedste side og gav 6 ud af 7 flyvedage til de 17 deltagere. Bedre markedsføring får man ikke.
28. maj 2024/af Jens Trabolt

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt