Segelflygning: En väg till karriären

Anton Vannesjo, 27 år fra Stockholms Segelflygklubb flyver Dreamliner for Norwegian.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Anton Vannesjö

Hvornår startede du med at flyve svævefly?
-Provlektion när jag var 14, certifikat när jag var 15.

Hvor mange timer i svævefly?
-50 ca.

Hvilken pilotkarriere har du nu?
-Styrman på Norwegians Boeing 787, Long Haul

Har du haft nogen fordel af din træning i svæveflyvning i din proff karriere?
– Absolut, känns som att man har en väldigt grundläggande förståelse i hur man faktiskt manövrerar ett plan och hur det är att manövrera i olika situationer, allt från stall till branta svängar, som man eventuellt upplever regelbundet i ett segelflyg.

En sak man kanske inte lika lätt får med sig i utbildningen på motorflyg är förhållandet mellan pitch och fart, som man jobbar med kontinuerligt i ett segelflyg.

Sen är det självklart en stor fördel att man har erfarenhet av att flyga utan motorer, vilket man får testa på i simulatorn ibland. Jag hade ett pass i Ryanair med en segelflygkompis och kollega (Ejvind Nyberg om han är bekant) där vi övade flera olika scenarion med motorbortfall på båda motorerna, där man hade stor nytta av hela konceptet med hur man hanterar energi och hanterar ett plan utan motorer.

Jag har tyvärr inte möjlighet att öva det så ofta men när jag bogserar i Pawneen försöker jag göra bedömningar så ofta som möjligt för att hålla flygtrimmen uppe.

Var svæveflyvningen en for-træning til en videre flyvekarriere for dig – eller bare hobby?
– I början var det bara ett privat intresse, men jag träffade en del folk från flygindustrin och andra som gått flyggymnasiet som jag planerade att söka (och senare kom in på).

Senare åren har jag både varit tillfällig motorflygchef i segelflygklubben och nu är jag ansvarig för planeringen och driften av bogserverksamheten som både är kul och är en bra erfarenhet. Att jag har möjlighet att flyga SEP (enmotorflyg) gratis när jag bogserar är förstås en stor fördel också för att hålla certifikatet igång.

Har du oplevet at instruktører på flyveskolen har reagereret på, at du er svæveflyver med en forventning om højt kompetenceniveau?
– Det har alltid gått bra med flygningen under utbildningen både på småflyg och större flyg och jag har helt säkert tagit med mig en del kunskaper och erfarenheter från Segelflyget.

Ett särskilt moment under teorin till segelflygcertifikatet jag kommer ihåg är när vi läste aerodynamik och gjorde vingprofilanalyser i vindtunneln på KTH där vi höll till, det var väldigt lärorikt.

ATPL teorin under kommersiella flygutbildningen är väldigt teoretisk och man får ibland känslan av att den bara går ut på att kunna svara rätt på ett gäng flervalsfrågor som transportstyrelsen/EASA gjort på sitt kontor.

Kunne du forestille dig at returnere til svæveflyvningen igen, om ja, hvorfor?
– Absolut, om jag känner att jag skulle ha tid och ork för det.

Jag är lite sugen på att ta AVA behörighet, lite tråkigt (kedeligt) bara att man inte får ta med sig icke flygande passagerare bara.

Men jobbar ganska mycket i perioder så får se när jag tar tag i det.

Fra ASK 21 til F-35

Svæveflyvningen og den trofaste ASK 21 blev adgangsbilletten for piloten CAI til en karriere med spændende F-16-flyvning i det danske flyvevåben. Nu er han ved at lægge sidste hånd på sin omskoling til verdens nok mest avancerede flyvemaskine F-35 i USA. Det er et projekt omgivet af et ekstremt sikkerhedsniveau som matcher den ekstreme teknologi bag flyets performance. Her får vi et sjældent blik bag kulisserne.

Svæveflyvere interceptet af 2 F-16-fly; DAC for kaffe!

Men ingen panik. Der blev ikke skudt med skarpt, for det var en gruppe af Danish Air Cadets som i lørdags fik en oplevelse for livet under flyvning med Hercules fra Flyvestation Aalborg. ”Det var vildt fedt”, fortæller de.

Flyvevåben-piloter ”tester” svæveflyvning

DAC, Danish Air Cadets, er en stor mulighed for unge danske svæveflyve-piloter at komme nærmere på drømmen om at blive pilot i Forsvaret. I forrige uge var rollerne dog byttet om, da Instruktørerne på den militære flyveskole i Karup fik et lynkursus i svæveflyvning og svar på spørgsmålene: Hvordan flyver svævefly? Hvordan uddannes svæveflyvere?

Kaptajnen blev elev (igen)

Danske Søren Enderlein, 56, fra Nordsjællands SFK er luftkaptajn. Han lærte at flyve på svævefly som teenager, men familieliv og jobbet i den kommercielle flyvning krævede en pause på næsten 35 år. Nu er han tilbage i luften i den motorløse flyvning. ”Det giver mig en enorm ro og glæde dybt ind i sjælen at kunne flyve svævefly igen”, fortæller han om gensynet med den tabte kærlighed.

Stick AND rudder

Air France gør det – det danske Flyvevåbens Air Cadets gør det. Svæveflyvning er god træning i energi-management og håndtering af flyvemaskinen. Nu har en gruppe svenske trafikpilotelever fra Ljungbyhed også fået øjnene op for svæveflyvningens glæder.

 I en tynd tråd

Thomas Dantoft hænger i en tynd tråd – både i fritiden når der skal startes i ASK 21 fra Kolding Flyveklub eller på jobbet når han som redder på Flyvevåbnets store redningshelikopter skal hente folk op fra havet. Men der er flere ligheder mellem svæveflyveklubben og jobbet i en redningseskadrille, fortæller han.

En hangar fuld af fremtiden

De unge Danish Air Cadets og deres familier fyldte hangaren på Arnborg til en flot ”vingnings”-ceremoni.

DAC for en camp

DAC, Danish Air Cadets er navnet på joint-venturet mellem DSvU og Flyvevåbnet. I ugerne 27 og 28 var Arnborg centrum for 2 intensive camp-uger – skoling, flyvning, foredrag og flyvende gæster fra Flyvevåbnet var på programmet. Det var ikke så dårligt, synes deltagerne.

Barnet fylder 1 år

Danish Air Cadets-samarbejdet mellem DSvU og Flyvevåbnet fylder 1 år – og med cirka 100 DAC’ere er der nok ingen vej udenom at kalde konceptet for en succes for alle parter.

Det danske Flyvevåben skal skole elektrisk

Om få måneder leveres 2 styk Pipistrel Velis Electro til Flyveskolen i Karup. De skal anvendes til at samle erfaring med elektrisk flyvning i grundskoling og status-flyvning. Det betyder, at der er elektrisk flyvning i sigte for de svæveflyvere i Danish Air Cadets som optages på Flyveskolen.

”Mit andet fly er en Libelle!”

På jobbet er det superpræcis og krævende F16-flyvning som gælder. I fritiden danser den danske jagerpilot GER videre på himlen i en Libelle med noget lavere hastighed. De to verdener er meget forskellige, men der er også overraskende punkter, hvor svæveflyvningen og potent militærflyvning har mere til fælles end andre typer af flyvning.

Verdens største DG-flåde fejrer 10 års fødselsdag

Stefan Göldner, DGs salgs- og marketingchef har besøgt en af virksomhedens største kunder: US Air Force Academy i Colorado Springs er siden 2010 hjemsted for verdens største flåde af DG-1001 Club. Her er hans rapport.

Fra Twin Astir til Super Hercules

Den 23-årige svæveflyvepilot med pilotnavnet ”ZAB” gik direkte fra svæveflyvningen til en karriere som Hercules-pilot i det danske flyvevåben. ”Som i svæveflyvningen oplever man skulle udnytte vejr og flyvemaskine til det maksimale”, siger han.

Vil du være pilot i Forsvaret? Så start som svæveflyver!

Aftalen er endeligt på plads: Etableringen af Danish Air Cadets skal stimulere unges interesse for svæveflyvning og give Flyvevåbnet en bedre rekrutteringsbase.

Fra DG 1001 til A320

Svæveflyvning er ikke bare svæveflyvning. Mestrer man den motorløse flyvning, forstår man også naturens kræfter, det helt fundamentale airmanship og får også skærpet sine ”stick n’ rudder-skills”. Air France har efter flere års pause nu startet flyveskolen, Air Cadets i St Auban. Her træner fremtidens kommercielle piloter på DG 1001 Club neo.

Svæveflyvere i samarbejde med det danske flyvevåben

Det danske flyvevåbe har indledt et partnerskab med DSvU

”Fly the aircraft”

På den svenske stats Trafikflyghögskola i Ljungbyhed er ”Stick’n’rudder”-skills og ”good airmanship”endnu på programmet. Ikke mindst når svæveflyveren Mikael Roslund er instruktør.

Segelflygning: En väg till karriären

Anton Vannesjo, 27 år fra Stockholms Segelflygklubb flyver Dreamliner for Norwegian.

Segelflyget tände gnisten för flyg

Det säger Mikael Roslund, Ljungbyheds SFK, ex Draken-pilot, ex luftkaptajn. Segelflygare sedan 1971

Svæveflyvning – turbo på en civil karriere?

Bliver man en bedre pilot af at være svæveflyver? Ja, svæveflyvningen kan være indgangsbillet til en videre professionel karriere. Det siger flere piloter.

Svæveflyvning – turbo på militær pilotkarriere?

Svæveflyvning kommer på flyvningens førsteplads, siger vi svæveflyvere generøst om os selv. Men giver træning i svæveflyvning bedre all-round-piloter og har svæveflyverne en fordel i en videre militær pilotkarriere?