Seilfly-teknikeren på elektrokursus

Ole Baartvedt fra Hallingdal Flyklubb var i april måned med på Pipistrel-fabrikken i Slovenien for få et kursus i elektromotorer og tilhørende rettigheder som tekniker, så han med Einar Bjørnebekk fra NLF Camo kan holde NLFs nye elektrofly på vingerne hjemme i Norge.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Jens Trabolt, Ole Baartvedt, m.fl.

Ole er en erfaren svæveflyver og desuden erfaren seilfly/TMG-tekniker og med denne baggrund var det en spændende introduktion til elektrisk flyvning:

Ole Baartvedt

 

Einar Bjørnebekk fra NLF Camo var også med.

 

”Ud over de norske testpiloter som også var med for at få omskolingen til flyet, så havde det norske luftfartstilsyn også sendt 2 repræsentanter som skulle give flyet en norsk certificering”.

“De havde selvklart en række kritiske spørgsmål omkring konstruktion og sikkerhed, indtil vi vendte problematikken på hovedet”

“Hvad nu hvis vi var i den situation, at vi havde fløjet på elektricitet i over 100 år, og nu skulle udvikle og certificere flyvning med brændstofmotorer, som bestemt har rigeligt med muligheder for fejl? Den pointe fattede de direkte”, beretter Ole til NORDIC GLIDING.

 

Pipistrel i Ajdovscina, Slovenien.

 

Ole har besøgt mange flyfabrikker, så hvad var indtrykket hos Pipistrel?

”Jeg bemærkede den gode struktur som Pipistrel havde i produktionen med ordentlige, rene produktionslokaler. Der er kontrol på alle dele og underleverandører helt ned til mindste logistiske detalje i et computeriseret produktionsflow.”

“Det giver point hos en tekniker som mig”, siger Ole, som dog også identificerede dele i flyet som han ville ændre:

”Vi har efterfølgende haft en defekt temperatursensor på flyet, og her var tydeligt, at det var en billig komponent. Når jeg ved, hvilken kvalitet fx Schleicher og Austro anvender på deres motorer, så forstår jeg ikke, at man vil spare 200 kroner. Her køber man for billigt”, siger han.

Men elektrosystemet er vældig simpelt, effektivt og enkelt at anvende, er Oles vurdering:

”Det skulle ikke undre mig, om elektromotoren holder længere end selve flyet. Det afgørende punkt er batterierne, men her forventer jeg også en god levetid.”

 

Her er plads til forbedringer, vurderer Ole Baartvedt: ”Her er ett foto som viser de to koplingene som må plugges ut ved batteribytte. Den ene er en enkel signalkabel med en regulær D-sub kontakt som ikke er spesielt egnet til frekvent inn og utplugging, og man ser hvordan batteriet må trekkes ut forbi de to kablene og punktet der de kommer ut av mellomskroget”, siger han.

 

“Jeg kunne dog godt ønske mig et bedre quick-change-system til batterierne”.

“Som det er nu er det alt for svært at bytte batterierne ud, fordi man skal koble connectorer bag batterierne. Jeg forestiller mig, at der bliver fejl på disse elektriske forbindelser efter få gange.”

“Det vil aldrig fungere i en klub. Så hellere et opdateret slide-in-system, hvor batteri og connector kobles i én bevægelse, men vi er på et tidligt udviklingsplan, så jeg tror, at det kommer”, siger Ole som i øvrigt afviser, at elektroflyvningen skulle være en ”fancy ide”, som nok snart forsvinder igen: ”

“Udviklingen i elektrosystemer verden over er drevet af enorme kommercielle interesser, og jeg tror, at vi kommer til at se fremskridt i batteri – og ladeteknologi meget, meget hurtigere end vi kan forestille os. Dette er fremtiden – også for flyvningen”, slutter han.