Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.

Tekst: Amelie Holighaus / Bokstekster og oversættelse: Jens Trabolt

Foto fra Gordon Boettgers 3000 km-flyvning: Lenticularis placeret på samme sted i Owens valley hele dagen.

Link to automatic translation

Det er 20 år siden, at 2 tyske piloter beviste i praksis, at det er muligt at overnatte i luften på bølger over de norske fjelde. Med over 24 timer i luften satte Helmut Rohs og Robert Fessler punktum for en af de vildeste strækflyvninger nogensinde i Norden.  Den historie skrev vi om i januar 2023. 

Men vi havde ikke forestillet os kort tid efter at skulle skrive om en lignende historie som inkluderer “spicy krydderier” såsom et jetdrevet svævefly, selvstart om natten og udstrakt brug af natkikkerter. Men i juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco.

Her er historien bag – interviewet af Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus.

Om Gordon Boettger (55)
Amerikansk kommerciel pilot, tidligere Navy-pilot
Gordon har fløjet svævefly siden han var 13 år gammel. Som 21-årig pilot i US Navy og var hangarskibspilot i 8 år – inklusiv 2 missioner til den Persiske Golf. De seneste 27 år har Boettger fløjet fragtfly for FedEX med B777. Ejer en speciel jetdrevet, selvstartende Arcus M.
Han flyver i øjeblikket fra Minden i Nevada.

Amelie Holighaus: Hej Gordon, tillykke med denne vilde flyvning! Hvor længe har du planlagt denne flyvning i forvejen?

Gordon Boettger: Jeg havde slet ikke planlagt en 3000 km distance for denne flyvning. Jeg regnede med, at en flyvning på 2500 km måske ville være den absolut maksimale distance, fordi prognosen for bølger ikke var specielt god og i øvrigt indikerede, at de ville stoppe kl. 1400 den dag i Minden-området og nord for Minden. Det er ret interessant, at efter mine “test”-flyvninger med natkikkerter (NVG, Night Vision Goggles) kort før denne flyvning, var der stor ekstern interesse med interviews og artikler. I et par af disse artikler blev der nævnt muligheden for en fremtidig 3000 km flyvning.
Men jeg ville aldrig have gættet, at det ville ske kun få uger efter, at disse artikler blev offentliggjort.

 

AH: Jeg gætter på, at 3000 km bare er et første skridt? Hvor langt tror du, du kan flyve i løbet af næste verdensrekordforsøg efter dette “proof of concept”, som beviste, at det er muligt at flyve gennem natten.

GB: Fra Minden-området, hvor jeg flyver, tror jeg, at 3000 km burde være muligt cirka en til tre gange om året ved at bruge 6 ben. Jeg tror den vurdering stemmer, for den dag, jeg fløj 3000 km, var forholdene bare omkring 5 på en 10-skala. Jeg tror ærligt talt, at 4000 km er opnåeligt, men kun med 6 ben. Dette vil være mit næste fokus såvel som store trekanter og flyvninger med vinden.

 

AH: I Europa er det meget usandsynligt at få en tilladelse i et svævefly til at flyve IFR. Hvilke krav skal et svævefly i USA opfylde for at være IFR-kompatibelt? Hvis jeg forstår det rigtigt, fik du din IFR-godkendelse efter starten og efter flyvning i et par minutter. Er det så nemt at få en IFR-klarering?

GB: Det, der giver mig mulighed for at flyve over FL180, er en skriftlig aftale (Letter of Agreement, LOA) mellem mig og de relevante flyvekontrolcentre. Jeg har haft en LOA i mange år nu. De udleveres ikke blot til alle, der ønsker en. Der er en lang proces, og der stilles en række krav til piloten. Gennem årene tror jeg, at jeg har opbygget et niveau af tillid hos ATC. Normalt skal jeg kontakte ATC-faciliteten og informere dem om mine hensigter med indsendelse af en IFR-flyveplan og ved at tale med supervisoren. Fordi et svævefly er unikt klasse A-luftrum (over FL180), skal flyvelederne være fuldt ud klar over, hvad de har med at gøre. LOA specificerer dette, så alle har en fælles forståelse.

NVG

Start kl 0200 om natten!

Her ser vi gennem Gordons natkikkert (NVG). Et lille synsfelt, men kraftig lysforstærkning.

Instrumenterne er specielt coatede, så de ikke “brænder ud” i NVG-natkikkerten.

AH: Var det svært at starte bare med Night Vision Googles og ingen banelys?
GB: Det kræver lidt øvelse at lette fra en meget mørk bane med NVG (og en selvstartende one-off jetdrevet Arcus!, red.), fordi man ikke har det brede synsfelt, som vi har om dagen. Vores perifere syn er begrænset, så at holde vingerne i vater kræver en ekstra smule koncentration og gefühl. Det er dog noget af en oplevelse, og minder mig om gamle dage som pilot i det amerikanske søværn, hvor jeg startede og landede på hangarskibe.

Solopgang

Solopgang

AH: Hvordan klarede du at holde energi i batterierne til sådan en lang flyvetur? Har du en ekstra modifikation til det? Det bliver ret koldt, og under en flyvning i over 17 timer vil batterierne på et tidspunkt helt sikkert være opbrugte.

GB: Dette var bestemt en bekymring for mig senere under flyvningen. I starten tænkte jeg slet ikke så meget over det, fordi jeg troede, at flyveturen ikke ville tage mere end omkring 10-11 timer. På denne flyvning havde jeg to større batterier i bagsædet på gulvet. De var omkring 30 Ah pr. batteri, og så har vi finnebatteriet. Jeg tror, at det, der virkelig reddede batterierne fra at dø under den lange flyvning, var at have solpanelerne på motorrummet i den tid, solen var oppe. I løbet af de sidste 2,5 timer af flyvningen blev jeg meget bekymret, så jeg slukkede et par ikke-essentielle instrumenter. Jeg stolede ikke på finnebatteriet, fordi det sad ude i den ekstreme kulde. Jeg ved nu, at jeg er nødt til at tilføje mere batteristrøm, da nogle flyvninger kan nå over 20 timer i fremtiden.

Den meget specielle Arcus J har Gordon købt af Perlan-projekt-sponsoren Dennis Tito sidste år. Flyet er udstyret med en meget stor jetturbine fra tjekkiske PBS. Arcus’ TJ-100-jetmotoren er betydeligt større end de jetmotorer, som man normalt kender i turboinstallationer i fx Jonker JS3. Med 1250 N-trykkraft har Arcus-prototypen cirka 3 gange større trykkraft, og dette gør den selvstartende

AH: Er Arcus et fly som er velegnet til at lave denne slags meget specielle flyvninger (om natten, i stor højde) og forsøge rekorder?

GB: Jeg kunne virkelig ikke forlange en bedre platform til denne type flyvning. Et stort problem for mig er, at jeg er 1,95 m høj, så et stort cockpit er påkrævet. Arcus har et meget stort cockpit og har den nødvendige plads til ilt og batterier, der tillader meget lange flyvninger. Spændvidden på 20 m er ideelt, fordi det er nemt at håndtere under sidevind og under forhold som fx meget stærk turbulens i rotoren. At flyve et “superskib” såsom en EB29 kunne momentvist blive usikkert under kraftig sidevind på jorden eller med ekstrem turbulens i rotoren.

Efter landing i Cedarville havde Bruce og Gordon intet andet tøj end de flight suits som de startede med. “Det gav en vis interesse fra de andre gæster”, fortæller Gordon Boettger (.t.h.)

AH: Vi er nysgerrige efter nogle detaljer om dit udstyr, for eksempel kan du forklare mere om din flightsuit: Er der nogle specielle funktioner som hjælper med at udholde denne form for super lang flyvning i en så begrænset plads som i et svævefly-cockpit. Det virker som om komfort er et nøgleord, når det handler om meget lange flyvninger?

GB: Jeg har aldrig stolet på, at elektrisk opvarmet tøj ville holde mig varm. Hvis det mislykkes, ville flyveturen være forbi på grund af den ekstreme kulde. Af denne grund bærer jeg en ekspeditionsdragt, præcis som dem der bruges til at bestige store bjerge i Himalaya. Den fylder meget i cockpittet, men er meget behageligt. Jeg skal også tage højde for at have noget varmt på under disse bølgeflyvninger, fordi de normalt sker i vinter- og forårsmånederne hvor det forsat er koldt, også i terrænet. I tilfælde af en nødsituation hvor jeg skal hoppe i redningsskærm fra flyet, føler jeg, at jeg kunne overleve temperaturerne på vej ned og i terrænet natten over. Jeg bærer varme støvler med en opvarmet elektrisk sål, som jeg kan sætte i batteriet, hvis det er nødvendigt, men det har jeg ikke været afhængig af endnu.

Foto fra 3000 km-flyvningen. Bemærk Clear-view-folien på canopy.

Skysight-prognosen var et værdifuldt værktøj under flyvningen, fortæller Boettger.

3000 km!

AH: Da denne form for flyvning er meget eksperimenterende, har du da noget udstyr, der er specielt designet til, at du kan fuldføre missionen, eller tester du udstyr, som er designet til andre formål, men tilpasset dine behov?

GB: Is og rim på canopy er altid et problem, så der er installeret et “clear vision panel” for at holde canopy frit for is og rim. Når man flyver bølger i stor højde, er det også meget vigtigt at have backups. Det, jeg taler om her, er ekstra regulatorer og uafhængige oxygensystemer. Jeg overvåger også konstant mit blodmætningsniveau (oxygensaturering) , hvilket er ret vigtigt.

Miljøet i stor højde er åbenbart ikke specielt tilgivende, så man skal altid tænke på, hvad der kan slå en ihjel. Jeg har begået mange fejl, men har lært af dem, uanset om det er frosne slanger til drikkevand eller problemer med iltregulatoren. Jeg har nu en rutine og udstyrsliste. Og det er ret overvældende at skaffe og placere alt dette udstyr og forsyninger i cockpittet.

Læs også NG artiklerne om oxygen, højdeflyvning og kulde

AH: Tror du, at dine erfaringer med et svævefly som dette rekordforsøg også kan generere nogle brugbare koncepter, der kan bruges på anden sport eller udforskning i fremtiden?

GB: Absolut!!! Der er masser af emner – eksempelvis hvis der er nogen som gerne vil lave undersøgelser med iltniveauer i blodet, testning af tøj, træthed, dehydrering, undersøgelser af at sidde i lange perioder osv. Alt dette ser ud til at hænge sammen med sportsgrene som bjergbestigning og udholdenhedssport, hvor disse ting påvirker menneskelig præstation. Jeg ville være meget interesseret i at have partnerskaber, så jeg kan inkludere visse undersøgelser i disse lange flyvninger. Hvis vi kan lære noget andet om den menneskelige krop eller forbedre det udstyr, vi bærer i ekstreme temperaturer, ville det helt sikkert være en ekstra bonus. Forestil dig, hvad det at have en sponsor såsom North Face eller Mountain Hardware kunne gøre for svæveflyvningen som sport.

 

AH: I løbet af 17 timer går du glip af omkring 2-3 måltider. Hvordan håndterer du det? Hvad spiser og drikker du under sådan en lang og udmattende flyvetur?

GB: Det afhænger virkeligt meget af personen. For mit eget vedkommende forsøger jeg ikke at spise for meget før en planlagt lang flyvning. Det er af en indlysende grund… men under flyveturen spiser jeg energibars som Cliff Bars (en anden mulig sponsor), men skal holde dem varme ellers er det som at tygge på træpinde. Jeg tror, jeg kun havde to Cliff Bars under hele flyvningen. Da vi landede, var der ikke noget sted at spise den aften, så vi måtte vente på morgenmad næste morgen. Jeg var dog så meget oppe at køre over flyvningen, at det var lige meget.

 

AH: Og de spørgsmål, vi alle gerne vil stille: er det nemt at tisse i 8000 meters højde?
GB: Det er ikke anderledes end i lav højde med undtagelse af det, at visse ting bliver mindre, når det er meget koldt udenfor. Mændene forstår sikkert hvad jeg snakker om.

WeGlide kan man se hele flyvningens track:

Instagram-video fra slutningen af flyvningen, da det går op for Bruce og Gordon, at 3000 km-distancen er klaret.  

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gordon Boettger (@grboettger)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gordon Boettger (@grboettger)
Flere flight-stories

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

En juni-drøm: 565 km ø-hop på udebane i Danmark

Præcise prognoser, gode fly og ”lidt” erfaring gav 4 Herning-piloter en yderst spændende flyvning med krydsning af store vandområder d. 3. juni 2023.
19. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Som i en fryser: 24 timer i norske bølger

Det er 20 år siden, at 2 tyske piloter beviste i praksis, at det er muligt at overnatte i luften på bølger over de norske fjelde. Med over 24 timer i luften satte Helmut Rohs og Robert Fessler punktum for en af de vildeste strækflyvninger nogensinde i Norden. Redaktionen på NORDIC GLIDING har tidligere hørt om denne historie, men har altid troet, at det var en ”myte” – indtil det nu lykkedes at opspore de to piloter, som nu fortæller historien.
17. januar 2023/af Jens Trabolt

Drømmen om 1000 km i Danmark og 1500 km i Sverige

Rekorder er til for at blive slået. Det er en vigtig drivkraft i svæveflyvningen, og vi ser, at ”barren” flyttes op hvert år med bedre fly og ikke mindst bedre vejrprognoser og planlægning. Men hvad ville det fx kræver at flyve 1000 km i DK eller 1500 km i Sverige?
14. december 2022/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

Bland nissar, bölger och norrsken

Sista helgen i november är det traditionell säsongsavslutning och nisseflygning på Oppdal, hemvist för NTNU flygklubb. Ett av det mest fascinerande med flygning i Oppdal vid denna tid på året är ljuset. På morgonen och eftermiddagen blir lentisarna vackert solbeslysta underifrån. Ljuset och färgerna är vidunderliga. Rapport från Robert Danewid
29. november 2022/af Jens Trabolt

Ekstreme Bahia – med Kawa på ekspedition

Vi forbinder normalt Brasilien med mange eksotiske ting, primært karneval, fremragende fodboldspillere, Amazonasskoven eller en statue af Kristus i Rio. Men meget få mennesker forbinder Brasilien med tørre plateauer og svæveflyvning. Men sådan ser mindst halvdelen af landet ud i et ækvatorialt tørt klima. 16 gange verdensmester i svæveflyvning, Sebastian Kawa har udforsket ukendte områder i Brasilien med en lille gruppe af andre svæveflyvepiloter. Her er hans rapport.
4. november 2022/af Jens Trabolt

Oh là là! Til fjeldflyvningskursus i St Auban – i Dimona!

At man vælger at tage på flyvekursus på det franske nationalcenter i St Auban er ikke noget unikt. Det er det derimod, at man som danske Claus Kjær Jensen og klubkammeraten Alexander Borrel-Jensen fra Kolding fravælger passagerflyet til Nice og i stedet flyver klubbens Dimona derned. Oh là là!
27. september 2022/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Ferryflygning av LAK-12

Husker du, ærede læser, Robert Danewids retro-historie om den sindssyge udelanding i Litauen? Her kommer del 2 som handler om en tilsvarende sindssyg færgeflyvning i Sverige med en LAK 12 under Eskilstuna Open i 1990 – beretningen inkluderer ambulancer med fuldesyge litauere og en potentiel ulovlig udelanding på en svensk flyvevåbenbase med et sovjetisk indregistreret fly. Kort sagt, alt er normalt!
30. maj 2022/af Jens Trabolt

Litauisk utelandning – Nedslag i loggboken

"Petras drar på full gas med klaffen infälld och vi börjar skörda och mala säd. Till slut ser man inget framåt. Jag stirrar förtvivlat på fartmätaren som tycks fastnat på 60 km/h."
Interessant? Jo, här är Robert Danewids berättelse om en ekstrem utelandning under Baltic Cup i 1989, hvor Litauen forfarende var Sovjet-okkuperad.
21. april 2022/af Jens Trabolt

Jag – en Idaflieg-testpilot!

Nedslag i logbogen: August 1976 i Tyskland - Jantarn skulle testas. Polaren skulle mätas och flygegenskaperna undersökas och dokumenteras samt lite annat. Det tog tyskarna hand om. Stene och jag skulle bli ”Zacher-piloter” och testflyga några andra nya typer. Men först skulle vi utbildas! Det är ett av mina bästa segelflygminnen.
25. februar 2022/af Jens Trabolt

Åska och drivis – Nedslag i loggboken

"Nu började vädret att snabbt bli riktigt bra. Molnbasen steg och var nästan 2 500 m. Och cumulusen började växa på både höjd och bredd. Något var på gång.
Jag insåg att det nu gällde att se till att flyga hem så fort som möjligt. Hur kunde en dag, som enligt prognoserna skulle bli en fin sommardag, förvandlas till en magnifik uppvisning i ”åska och drivis”? Segelflygväder är utan tvekan intressant och bjuder ofta på mysterier och överraskningar, skriver Robert Danewid her om en yderst mindeværdig flyvning.
28. december 2021/af Jens Trabolt

Kan en cub også flyve sådan?

Göran Ax (1942-2018) fra Landskrona FK var dobbelt verdensmester, tidligere jagerpilot, højt anset SAS-kaptajn – og skulle det vise sig - en formidabel kusk på klubbens Piper Cub, da jeg skulle fotografere ASH 31 og EB 28 til en reportage til NORDIC GLIDING i 2013. Den opvisning glemmer jeg aldrig. Her er et ”Nedslag i logbogen”
30. november 2021/af Jens Trabolt

”Det var fantastisk at flyve her”.

En gruppe entusiaster fik lørdag luft under vingerne til det unikke Lønstruptræf. "Vildt fantastisk", lød vurderingen.
27. september 2021/af Jens Trabolt

På hvalsafari med Jo Inge

Sandane i Norge er en ekstremernes flyveplads, et ”hangarskib” omgivet af isbræer og stejle kilometerhøje fjeld. I fjorden 50 meter fra flyvepladsen svømmer hvalerne i dybet. Men i luften er det Jo Inge Bjørø som hersker i sin nye Arcus M med konceptet ”Fjord Gliding”.
2. september 2021/af Jens Trabolt

”Begrænsninger er bare noget oppe i vores hoved”.

Det siger den tyske svæveflyver Klaus Ohlmann. Han har sine egne ideer om svæveflyvning og lykkedes med en mega-flyvning d. 17. maj fra Frankring til Grækenland. Flyvningen er summen af mange erfaringer som Klaus Ohlmann har gjort sig i de senere år.
28. maj 2021/af Jens Trabolt

Over 15 timer i cockpittet

Østrigske Markus Gusenleitner satte 11. maj europæisk vice-rekord, da han fløj 1806 km på 15 timer. ”Det var en let flyvning”, siger han. Det er svært at tro, men ikke desto mindre sandt. Med til historien hører også nyheden fra i går om Klaus Ohlmans endnu ikke-opmålte mega-flyvning fra Frankrig til Grækenland.
18. maj 2021/af Jens Trabolt

Gunilla tog rekorden

April har været en produktiv rekord-måned for de nordiske svæveflyvere med 300 km T/R i Sverige, 760 km FAI trekant i DK og nu i fredags, på april måneds sidste dag, tre nye svenske rekorder sat af svenske Gunilla Lindell.
3. maj 2021/af Jens Trabolt

Cold feet gliding club

Svenske Wilhelm Wendt fortjener en eller anden form for survival-udmærkelse for at have siddet 10,5 time i ”bagsædet” på sin EB 29 DR søndag. I forsædet var Jim Acketoft. Men allerførst gennem lufthavet på minus 20 grader var Jims fødder! Uanset så var det super-vejr i både Sverige og Danmark, og rekordlisterne blev hærget godt og grundigt.
26. april 2021/af Jens Trabolt

Familieudflugt i “SX”

Ikke en rekordopgave, ikke en højhastighedsopgave, men en gennemført opgave med Nimbus 4DT i egne af Danmark alt for få svæveflyvere ser. Det skriver Jan W. Andersen efter at have fået en stor far/søn-flyveoplevelse med sønnen Emil.
22. april 2021/af Jens Trabolt

Kold luft, sol og vind.

Lørdag d. 10. april var vejret i det sydlige Sverige og Danmark præget af kanonvejr – kold luft, sol og vind gav fantastiske skygader som ikke overudviklede. Det gav masser af meget lange flyvninger og en enkelt svensk rekord.
12. april 2021/af Jens Trabolt

Hede: Ny nordisk wave-camp-destination

Vi kender Vågå, Ottsjö og Kebne Wave Camp. Men Hede Wave Camp? Arboga FKs Lars Jauring rapporterer fra en ny nordisk destination; Hede Wave Camp 2020
6. januar 2021/af Jens Trabolt

Første 750 km FAI trekant i Danmark!

For ikke så mange år siden var denne idé regulær science fiction. Men i maj fik Mads Lykke fra Vejle SFK realiseret en rigtig gammel drøm om en flyvning absolut på kanten af af det mulige. Her beretter han om flyvningen og ikke mindst planlægningen af ruten.
24. juni 2020/af Jens Trabolt

Ingo Renner – 37000 timmar segelflygtid!

Ingo Renner, Tocumwal, Caproni Calif: Möt tre ikoniska begrepp i Australiens segelflyg
3. juni 2020/af Jens Trabolt

Kastrups Corona Cowboys

Kastrup Lufthavn har Nordens højeste trafiktal. 30 mio passagerer kom gennem gatene i 2018. Nu har Corona decimeret operationen til næsten ingenting. 98% af flytrafikken er aflyst. En tragedie for branche og samfundsøkonomi. Men det gav mulighed for en ærlig talt sindssyg ide som mod alle odds blev en realitet.
26. maj 2020/af Jens Trabolt

Masser af rekorder – trods Corona

Maj måned var rekord-fabrik for svæveflyvningen i Norden.
26. maj 2020/af Jens Trabolt

Soaring Douglas

Stefan Kipp fik prøvet drømmen om at flyve i Sydafrika. Er det pengene og den lange rejse værd? Ja, ubetinget, siger han.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

1011 km deklareret FAI trekant med 160 km/t!

1000 km dagen før i en hyret Jonker JS1. Så hvorfor ikke prøve en gang til – denne gang med deklareret 1000 km FAI-trekant?
Det lykkedes, berettes her af Mads Lykke fra Vejle Svæveflyveklub, som var en del af teamet på Douglas.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

839 km over 3 vendepunkter i Danmark

Mads Lykke fløj 839 km med 3 vendepunkter i Danmark!
5. oktober 2019/af Jens Trabolt

At flyve en eksotiker: B13E

At flyve en elektrisk Akaflieg-eksotiker
5. oktober 2019/af Jens Trabolt

EB 29 R – værktøjet til drømmeflyvninger?

Med både første og anden generation EB 28 og EB 29-fly vil opgaver i Sverige på mere end 1250 km være mulige – og i Danmark vil drømme som 800 km FAI opgaver inden for landets grænser være mulige at realisere. Det er bare at lade fantasien få frit spil, siger danske Jan W. Andersen.
26. august 2017/af Jens Trabolt

Det er toppen!

Rundt om det højeste bjerg i Slovenien (Triglav, 2864 m), det højeste bjerg i Østrig (Grossglockner, 3798 m) og det flotte bjerg Drei Zinnen (2999 m) i Dolomitterne i Italien på bare en dag i et nordisk svævefly.
31. maj 2017/af Jens Trabolt

Drømmebølgen i New Zealand

Noe av det som virkelig inspirerte meg da jeg begynte å fly seilfly var å se Gladiators of the Sky, dokumentarfilmen fra seilfly Grand Prix i Omarama i 2007. Jeg har siden den gang vært veldig fascinert av å fly der, og lovt meg selv at en gang skulle jeg reise dit og fly.
31. maj 2017/af Jens Trabolt

Vad Pyrenéerna gömde: Prolog till en segelflygning

”Kolla fartmätaren” ropar styrman till mig. En snabb koll på fartmätaren och konstaterar att nålen är ända uppe på red line och jag bara väntar på att tanten i taket ska börja yla ”overspeed”, ”overspeed” och dessutom står båda throttlarna i idle...
2. april 2017/af Jens Trabolt

1000: The big one

12. juni 2016, Vidar Stener Ingebretsen og 1026 kilometer mellom regn, snø og haglbyger i ASH 31 Mi.
25. december 2016/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt