Selvstart til klubpris

2-sædet selvstartende svævefly til basic træning og avanceret stræk? Det koster vel et par milioner? Næh Janus CM fra Schempp-Hirth, verdens første seriebyggede high-performance selvstartende to-sædede fly koster nu under 500.000kr.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Sønderjysk Flyveklub er en mindre klub, og det er ikke altid, at der er en slæbe-pilot til Super Dimonaen på standby midt på ugen. Med en SLG som denne (i øvrigt temmelig flotte) Janus CM kan klubbens piloter flyve når det passer dem, siger formand Morten Hoeck Petersen.

Link to automatic translation

I den ældgamle romerske myte er Janus guden for start, overgang, tid, passage og afslutninger. Janushovedet har to ansigter, et som kigger mod fortiden og et som kigger mod fremtiden.

Meget passende valgte Schempp-Hirth-konstruktøren Klaus Holighaus i 1974 navnet ”Janus” til en meget vigtig flytype, som har haft meget stor betydning for den videre udvikling af den moderne performance-orienterede 2-sæder som fx Duo Discus og specielt Arcus.

Med gode erfaringer fra Standard-Cirrus, Nimbus 1 og 2 i bagagen var Schempp-Hirth i 1974 den første fabrikant til at serieproducere et high-performance 2-sædet flappet svævefly i kompositmaterialer.

I en tid hvor ASK 13 og Bergfalker dominerede hangarerne i flyveklubberne var den nye generation af kompositsvævefly et kvantespring i glidetal og speed, og Janus viste med stor tydelighed hvilken vej udviklingen ville gå.

På slutglid tid flyvepladsen i Rødekro. Janus CM har et glidetal på 42,5.

Den første Janus (med pendelror) og Janus B-modellerne havde 18,2-m-spændvidde, fast understel og en maksvægt på 621 kg. Den senere Janus C havde 20 m-vinger, optrækkeligt understel og en maksvægt på 700 kg. I alle versioner sørger et lille næsehjul for, at man ikke går på næsen ved kraftig bremsning.

Den største design-variation mellem B og C-modellerne er kulfiber-halesektionen samt kulfiber i vingekonstruktionen på C-versionen. På 20 m-varianten er der 1.8 meter-tipper med krængerors-forlængere.

Den nu klassiske Schempp-Hirth single-piece-canopy debuterede på Janus.

Der findes Janus med motor, hvilket gør typen endnu mere interessant. Turboversionen er motoriseret med en Solo 2350-motor (15 kW), og i 1978 kom den selvstartende CM-model med 44 Kw-Rotax-motor.

I Sønderjysk Flyveklub i Jylland ikke langt fra den dansk/tyske grænse flyver netop en Janus CM.

Vi har betalt ca. 60.000 euro for vores CM”, oplyser klubbens formand Morten Hoeck Petersen, og det er værd at tænke over med dagens prisniveau på fx en Arcus M. Man kan købe 3 eller 4 Janus CM for prisen for en Arcus, som (selvfølgelig) er en nyere konstruktion med bedre performance og komfort.

Men som altid betaler man voldsomt for de sidste 10-20% i performance. Selv en Duo Discus med Turbo (som i øvrigt afløste Janus i 1993) koster dobbelt så meget.




Danskerne købte typen af Skövde Segelflygklubb for ca 2 år siden og bortset fra små problemer har selvstarteren fungeret som annonceret, og har i øvrigt en meget flot gelcoat. ”Vi har byttet tændrør (stifter, red.) og tændspoler, og som så mange andre ejere af selvstartende svævefly har konstateret, så er det nødvendigt, at der findes nogen i klubben som kan klare vedligehold og reparationer”, siger Morten Hoeck Petersen.

Rotax 535C-motorem giver SLG-kapacitet. Motoren er – modsat nye konstruktioner – monteret på pylonen.

Forsæde i Janus CM. En stor mængde instrumenter (motor rpm, temp, fuel etc) afslører, at dette er et noget mere kompleks type.

Throttle og eneste kritikpunkt: I bagsædet sidder trimmet for langt tilbage, og det gør betjening svært.

Flyveklubben anvender en ASK 21 til primær skoling, og Janus CM er nu klubbens fleksible 2-sædede strækflyvnings-værktøj. ”Vi kan starte når vi vil. Det er vigtigt for os, da vi er en lille klub og ikke altid har mulighed for at have en slæbepilot på hverdags-standby til vores Super Dimona. Med et selvstartende fly kommer vi til at flyve på dage, hvor det ellers ikke have været muligt”, konkluderer Morten.

Klubben har ca. 10 piloter omskolet til Janus CM og det giver mulighed for at relativt billig flyvning. Det koster 1000 kroner per tachotime, så en start til 600 meter koster ca 150 DKR.

NORDIC GLIDING fik lejlighed til en kort flyvning i klubbens Janus CM, og det bekræftede det gode indtryk af en ærlig, ældre konstruktion, som stadig giver en fin performance og brugsværdi for pengene.

Motoren ude og på fuld power. Headset er påkrævet. Moderne SLG-fly støjer (lidt) mindre.

Sønderjysk Flyveklub i Rødekro har ca 850 meter græs, og takeoff med to personer klarer CM’eren uden problemer – selv i nul vind.

Vi har placeret ca. 15 meter plastic-måtter på starten. Hvis græsset er fugtigt, går flyet på næsen ved kraftig gasgivning, og så kommer man helt sikkert ikke i luften. Men med plastikmåtterne kan flyet accelerere uhindret i minus-flaps. Ved 50-60 km/t kan man vælge plus-flaps og så flyver man på kort tid”, siger Morten Hoeck Petersen om klubbens modus operandi.

NORDIC GLIDING har erfaring for, at de nyeste 2-sædede SLG-fly som Arcus M og ASG 32 MI stiger med gennemsnitligt 2,5 m/s (2 x 80 kg pilot, ingen ballast). Under den ene start med Janus CM på flyvepladsen i Rødekro klokker vi et middelstig til 600 meter på 2,1 m/s, hvilket er godkendt.

Flyets håndbog lover stigehastighed på 2,5 m/s. På denne flyvning klokkede vi 2,1 m/s i gennemsnitsstig på Oudien.

Motorkonfigurationen på Janus CM er med motoren eksponeret for fartvinden, hvilket giver mere drag. Moderne SLG-fly har motoren integreret i fuselagen, og den gammeldags konfiguration betyder, at motorstop/funktionsfejl på retracting-mekanismen medfører endnu kortere tidsperspektiv (L/D reduceres til ca. 17 ifølge manualen) før man igen forenes med terra firma.

Vel oppe i luften kan man konstatere, at Janus er enkel at flyve. Den kræver lidt arbejde med sideroret for at flyve helt koordineret i termikken. Men den fortjener stadig prædikatet ”harmonisk”.

”Første gang vi fløj med flyet i Danmark, klarede vi 300 km”, siger Morten med klar reference til flyets konstruktionsmæssige førsteprioritet: Strækflyvning.

Strækflyvning er skønt – en Janus CM står i skyggen af de nyere konstruktioner, og derfor er den nu relativt billig i indkøb.

Finalegliddet på 17 km hjem til Rødekro i flaps 0 med ca. 15 km/t-modvind bliver klaret med et højdetab på 506 meter, hvilket giver et gennemsnitlig glidetal på 33. Det er ganske acceptabelt; I 1974 var en Janus et rigtigt ”hot-ship”, men med nutidens referenceramme er det tydeligt, at der har været en udvikling i vingeprofiler. Se bare Arcus (også flappet 20m) som har ca. L/D 50. Janus glidetallet på ca. 42 i nul-vind stemmer nok overens med virkeligheden, og en Janus er klart bedre end fx Twin Astir.

Rotax-535C-motoren produceres ikke længere, og kan være svær at få reservedele til. Morten Hoeck Petersen oplyser, at det er muligt at konvertere til en Solo-motor, hvilket burde give en vis sikring af flyets brugsværdi – også i fremtiden.

Flere artikler om Schempp-Hirth

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.

Schempp-Hirth “Skunkworks”

Med Jonker og Schleichers nye selvstartende elektriske 18-meter konstruktioner i form af JS3 RES og AS 33 Me er bolden nu trillet over på Schempp-Hirths banehalvdel. Det ville være oplagt med en elektrisk selvstartende version af Ventus M, tænker Nordic Gliding – måske naivt? Men hvad tænker fabrikken, og hvad er de parate til at fortælle en insisterende redaktør som har inviteret sig selv på kaffe?

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.

Hvad siger ejerne om Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3?

Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3 er fine konstruktioner. NORDIC GLIDINGs Bernt Hall har interviewet 2 af ejerne, Björn Regnström og Börje Eriksson: Hvad siger de, og hvad har motiveret deres valg af type?

Test: Ventus 3 vs JS 3 – mer lika än olika

Vilken är bäst? Vilken skall jag köpa eller drömma om att jag hade? Svaret är att det beror mer på vem Du är, vilka primära användningsområden du prioriterar, än skillnader i prestanda eller flygegenskaper! Största skillnaden som grund för dina val ligger nog i olika motoralternativ.

Jomfruflyvning og drømmen om det perfekte klubfly

Duo Discus er en high-performance klubklassiker i den non-flappede 20-meterklasse. Med jomfruflyvningen af den nye elektriske FES-variant i fredags sænker Schempp-Hirth barrieren for nye strækflyvere og fortsætter elektrificeringen af produktsortimentet. Med en elektrisk turbo bliver det endnu mere enkelt og stress-frit at flyve ud over landskabet.

Schempp-Hirth bygger Duo Discus med FES

Klubklassikeren i 20 m-klassen tager skridtet ind i den elektriske verden sammen med klassekammeraten DG 1001 e neo. Nyt stort batteri er på vej, lover leverandøren.

Test: SH Arcus Turbo 2020-edition

Storsælgeren Arcus fra Schempp-Hirth fejrer 10 året med flere opdateringer som kompletterer en i forvejen yderst vellykket konstruktion. Vi prøver den "lette" turbovariant Arcus T.

 

 

Schempp-Hirth Janus CM
Længde 8,62 m
Højde 1.45 m
Spændvidde 20.0 m
Vingeareal 17.4 m2
Vingeprofil Wortmann FX-67-K-170 (root)/ K-150 (tip)
Tomvægt ca. 480 kg
MTOW 700 kg
Motor 44 kW/ 60 hk Rotax 535 C
L/D max. 42,5 @ 110 km/t
Min. synk 0.65 m/s /128 ft/min @ 90 km/t
VNE 250 km/t
Prisniveau i dag fra 60.000 euro