“Sikke en masse herligt legetøj”

“Umuligt” sagde alle volumenproducenter for 10 år siden, da Nordic Gliding spurgte om det var muligt at producere et selvstartende elektriske svævefly til ”masserne”. På årets Aero-messe som blev afholdt for 30. gang i Friedrichshafen var tendensen klar: Alt indenfor svæveflyvning er efterhånden elektrificeret, og godt legetøj koster…

Tekst og foto: Jens Trabolt

Segelflygets Thomas Larsson var en af de gæster som fandt interesse i den nye elektrificerede HpH Shark RES. Det selvstartende fly har en del til fælles med Ventus E – bl.a. batterier, motorstyring og motor. Flyet har endnu ikke fløjet, men så meget færdigt ud. Prisen på flyet ventes at ligge på 209.970 euro inkl 19% moms.

Link to automatic translation

Vi starter med analysen først. Det er den modulære tænkning, certificeringstandarder og serieproduktion af komponenter som har gjort den efterhånden altomfattende elektrificering muligt. Elektriske motorer fra EMRAX, FES-batterier og motorer fra LZ Design samt batteriløsninger fra Solo/Emectric er alle de standardiserede byggesten, som stort set alle nye svævefly benytter sig af.

Alle de store producenter har elementer af disse 3 teknologileverandører i sig, og at man i dag specificerer et elektrisk svævefly ud fra standardiserede moduler blev bekræftet på messen, da HpH for første gang fremviste prototypen på Shark RES. Et fly som deler både batterier og motor med den nye Ventus E og delvist også Jonker JS3 RES (batterier) og AS 33/34 Me (motor).

Hele paletten af motorsystemer. Hph fremviste Shark med RES, FES, Jet og benzin-selvstart. Hvilke systemer som tilhører fremtiden må kunderne bestemme, var budskabet fra Hph-chefen Jaroslaw Potmesil.

Med en så markant teknologisk bevæbning og lang produktionstid af disse komplekse fly er resultatet også, at det – generelt set – er svært at købe ”billige” nye svævefly.  Prisøgninger på arbejdskraft og øvrige råvarer har også gjort, at det nu er svært for producenterne at levere klubklassikere som fx Discus2 til en pris, som er realistisk at betale.

”Vi prøver at se på, om vi kan producere Discus til klubberne. De vil gerne have den, men som vi tidligere har meldt ud er det svært”, fortalte Benjamin Neglais fra Schempp-Hirth til Nordic Gliding på messen.

Derfor så man også på messen, at mange af de store producenter nu også har en forretningsstrategi med at markedsføre sig med produkter til eftermarkedet med opgraderinger, renovering og opgradering af ældre fly som kan bringes op til moderne standard;  Schempp-Hirth monterer eksempelvis gerne en FES-motor på din ”gamle” Discus 2C/CT eller Ventus2cxa og har også i tankerne at tilbyde retrofit af Duo Discus XL/XLT – denne gang med den nyeste generation af FES-batterierne med en kapacitet på op til 8,4 kWh. Så snakker vi en rækkevidde på cirka 100 km for de 2-sædede fly.

FES-opfinderen Luka Znidarsic fremviste sin Ventus med FES-drivlinje. “Jeg har hævet understellet med 7 cm for at give mulighed for bedre propelfrigang og selvstart”, fortalte han. De 2 FES-batterier har nu en totalkapacitet på 6,4 kWh (op fra 4,2 kWh i den tidligere standardversion til 1-sædede fly).

SZD Allstar i Polen var også på messen og annoncerede med retrofit deres nye FES-lignende e-Motion drivlinje, som er under EASA-certificering, til de i alt cirka 110 styk producerede SZD 55 Nexus. Prisen for retrofit er 35 000 euro plus cirka 40 timers arbejde. Vælger man at købe et helt nyt SZD 55-2 Nexus fly er prisen 154 000 euro inklusiv moms og 5,5 kWh batterier.

Ingen gætteleg med priserne her. Hvad med en Perkoz for 137 564 euros inkl. moms?

En af messens rigtige nyheder: Fuselagen til åbenklasse-konstruktionen AS 35 fra Schleicher blev fremvist uden de nye 20 meter vinger inspireret af det ditto nye AS 33-profil. AS 35 leveres bare som selvstart med Austro Wankel-benziner (indtil videre…). Der loves en vingebelastning på over 62 kg/m2 og en uhørt god polar. Hvordan lyder 1,3 m/s-synk ved 200 km/t eksempelvis. Eller 2 m/s ved 235 km/t.

Detalje fra AS 35. Designerne har efterhånden fundet ud af, at der er performance-point i at optimere arealet på sideror, finne og horisontal stabilisator (læs minimere) så meget som muligt En operation som fx EB 29 R har været igennem, da man introducerede R-vingen med mindre vingeareal. Den horisontale stabilisator på AS 35 har uden tvivl også været gennem flere design-reviews for at finde det mest optimale kompromis mellem profil, størrelse og ønskede flyveegenskaber.

AS 35 cockpit med designfilosofi fra AS 33. Schleicher siger selv, at specielt tætningen mellem canopy og fuselagen har fået særlig opmærksomhed.

Ingen benzin-motor her i denne AS 33 Me. For mange besøgende er det tydeligvis helt ny teknologi, som man skal lære at kende. På messen fremviste Schleicher også ASK 21 nummer 1000.

Design-detalje fra den kommende elektrisk selvstartende Ventus E. Siden vi så flyet for første gang på Deutsche Segelfliegertag i November 2023, har Schempp-Hirth monteret en flot integreret vandkøler til drivlinjen for at give lidt bedre margin for over-temperatur. Flyet ventes at få sin jomfruflyvning “inden længe”.

Et af messens mere særprægede konstruktioner. Tyske Arno Hoffmanns hjemmebyggede 18 meter fly “Spirit of Sabine” konstrueret i pap-honeycomb. Piloten ligger med hovedet først og styrer via en særpræget ror-forbindelse. Flyet har ikke fløjet endnu.

Arno Hoffmann fremviser byggematerialerne. Hans store drøm er at bygge fly nummer 2 med en professionel fabrikant, så han har bedre chance for at få det godkendt.

Forskningsflyet eGenius fra Stuttgart Universitet. Flyet har sat flere verdensrekorder – både som rent batterifly og med fossil range extender, hvor det fløj 2000 km på under 100 liter diesel med over 190 km/t. Da Nordic Gliding fløj det ekstremt energieffektive fly i 2015 var vi meget imponerede over kraftoverskuddet og bemærkede, at flyslæb ville være muligt. Nu har projektgruppen monteret en større 100 kW Emrax-motor og en 3-bladet propel for netop at kunne teste flyslæb.

eGenius med slæbekobling og 40 kWh batterikapacitet. Projektgruppen forventer 3500 meters total stig med et 600 kg svævefly på slæb. Det vil sige små 6 slæb til 600 m. Det bliver interessant at følge.

Watch out mate, it’s behind you! I en separat hal bugnede det også med monstre som vi helst ikke ser i luften som svæveflyvere, men som nok kommer, uanset om vi vil det eller ej: Dronerne i alle afskygninger og størrelser.  Nogle var store som personbiler! Denne tyske gigant-drone var beregnet til at hente skadede soldater ud fra fronten og var i øvrigt flyvefærdig. Bemærk at dukken i dronen er fuld menneskestørrelse. Hjælp!

En anden tendens var også, at de ultralette fly nu efterhånden er polariseret i 2 lejre. De helt billige og primitive konstruktioner med enkle motorer (eller el) for de korte fornøjelsesflyvninger og så de efterhånden super-sofistikerede og kostbare kanonkugler med indfældbart understel, turboladede Rotax 915/916-motorer og topfart på den anden side af 350 km/t.

Fremtiden staves “hydrogen”. På messen var der mange forskningsprojekter, som inkluderede hydrogen-elektriske fly. Denne Taifun-TMG fra den tekniske højskole i Würzburg/Schweinfurt var monteret med 700 bars hydrogen-tank bag piloterne. De i alt 2,5 kg hydrogen er nok til at flyets brændselscelle kan producere elektricitet nok til en rækkevidde på 300 km. Flyet har ikke fløjet endnu. Flere andre projekter arbejder seriøst med at udvikle nye tank-designs hvor flydende brint opbevares med ultra-lave temperaturer, og her er potentialet stort.

Skulle det være et elektrisk 14,5 m søfly med TMG-inspiration fra Kina? Hvorfor lægge sig fast på en kategori?

Husker du metalflyet Blanik? Her er en ny elektrisk selvstartende ultralet12,6-m konstruktion med det mundrette navn “Urfinn Juice” fra samme producent!

Blanik Urfinn Juice: Flyet med tomvægt 120 kg har mange specielle detaljer, heriblandt en motor som roterer omkring halebommen, pusher prop samt pendelror. Fabrikken lover 2 starter til 600 meter og et glidetal som en veteransvævefly.

Franske Aura Aero arbejder videre på deres elektriske Integral-slæbefly. Generalsekretær John Eirik Laupsa (yderst t.v.) i Det norske luftsportsforbund missede ikke mulighed for at vise interesse for projektet med en underskrift på et “Letter of Intent” på et muligt fremtidigt køb af flyet. I forvejen opererer NLF et elektrisk Pipistrel Velis og har skaffet sig værdifuld viden om denne nye teknologi.

Fra britiske SkyLaunch kom Janet og Andy Greaves. De fortalte, at Skylaunch i hovedtræk producerer 3 typer af spil for tiden. Ud over det klassiske V8-spil kan man bestille et såkaldt Plug-in EVO. Dette er med 54 AGM blybatterier og kræver kontinuerlig 32 A-strømforsyning på startstedet. Prisen er 155 000 euros. SkyLaunch har også bygget et enkelt eksemplar af samme model, men med 140 kWH Li-ion-batterier (altså et enormt batteri – så hedder det “Evo Cordless”). Dette kan operere fuldstændigt autonomt på startstedet og kan starte op til 120 fly på en opladning. Det burde række! Prisen er 215 000 euro. “Nogle klubber vil gerne vide om de kan forsyne klubhuset med strøm fra dette store batteri og fx lade med solcelle-strøm, men vi har altså prioriteret at få det basale til at virke først”, sagde Andy Greaves.

Svævefly? Ja. På messen blev også denne snart flyvedygtige replika af ME 162 Komet udstillet. Originalen blev designet i slut 1930’erne af den store svævefly-konstruktør Alexander Lippisch og testfløjet af svævefly-legenden Heini Dittmar. I 1941 var Dittmar det første menneske til at flyve over 1000 km/t med dette raketdrevne svævefly. Denne replika af det deltavingede fly er denne gang monteret med en jetmotor i bagkroppen med tanke på selvstart. Den dramatiske og semi-selvmorderiske raketmotor som havde for vane at eksplodere og opløse piloterne med sin hidsige og korrosive blanding af “C-stoff” og “T-stoff” har man dog ikke implementeret denne gang…For 30 år siden fandtes en flyvedygtig replika som regulært svævefly, men i de seneste 20 år har det været museumsobjekt i Tyskland.
Flere nyhedsartikler

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt

Kan du lande til T’et?

Ud over Grand Prix og DM i kunstflyvning er DM i præcisionslanding på programmet til DM-ugen på Arnborg. Ambitionen for landingskonkurrencen d. 17 og 18. juni er et festligt event, hvor der er masser af se på og med hurtig afgørelse af points. Tilmelding er fortsat mulig.
25. april 2024/af Jens Trabolt

“Sikke en masse herligt legetøj”

“Umuligt” sagde alle volumenproducenter for 10 år siden, da Nordic Gliding spurgte om det var muligt at producere et selvstartende elektriske svævefly til ”masserne”. På årets Aero-messe som blev afholdt for 30. gang i Friedrichshafen var tendensen klar: Alt indenfor svæveflyvning er efterhånden elektrificeret, og godt legetøj koster…
23. april 2024/af Jens Trabolt

Land i sigte – klokken 7 om morgenen!

Yves Gerster fra Schweiz er ikke bare en kapabel pilot. Han er også nysgerrig, og med et et godt Europa-kort på væggen finder han inspiration til nye imponerende flyvninger. For få uger siden fløj han fra St Auban i Frankrig til Corsica – og retur!
17. april 2024/af Jens Trabolt

Bag kulissen før Aero

I næste uge starter Aero Messe i Friedrichshafen med et stort opbud af svævefly-producenter. Messen er enorm, og det samme kan siges for den store energi som mange virksomhederne lægger i at deltage. Hos Alexander Schleicher i Poppenhausen har man startet forberedelserne mindst et halvt år forvejen.
12. april 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 4: Om olika landningsteknik

"Jag var nu på ungefär 150 m höjd och i en svag plané. Då händer det, mitt framför nosen, planets och min, slår en 2 m bred, röd fallskärm ut, svischar till vindrutan och försvinner bakåt, uppåt. Linan som är av stål, hamnar över vänstervingen ungefär en och en halv meter från flygkroppen, där den börjar såga sig igenom vingnäsans fanér."
10. april 2024/af Jens Trabolt

Var med på Ungdomsläger 2024

Häng med på ungdomsläger sommaren 2024 – ett minne för livet!
I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK åter igen ett utbildningsläger i segel och motorflyg som genomförs 21-26 juli på Ålleberg i Falköping.
8. april 2024/af Jens Trabolt

Morning Glory: Unikt vejrfænomen i ødemarken

“Morning Glory” er en sjælden begivenhed i atmosfæren i det nordlige Australien; En bølge som rejser gennem atmosfæren med cirka 40 km/t. Foran dette fænomen løfter luften sig laminart. Bagved Morning Glory kan der være ekstrem turbulens. Manden bag SkySight-prognosen Matthew Scutter rejste 2500 km hver vej for at opleve at flyve svævefly på Morning Glory.
4. april 2024/af Jens Trabolt

Mod alle fire ror-stop på Wavecamp

Wavecamps med flyvning fra frosne søer er en verdens-unik signatur for den svenske og norske svæveflyvning. Årets lejre i Vågå og Ottsjö er netop afsluttede, mens verdens nordligste i Kebnekaise fortsat pågår.
3. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet fyller 100 del 2: Sverige visar vägen till DK-skolning

I del 1 av denna artikelserie fick vi höra historien om hur C-diplomet har format och fortsätter att utgöra grundmodellen för segelflygutbildning. Men visste du att det var segelflyget i Sverige som vi idag kan tacka för de pedagogiska framstegen med 2-sitsiga plan? Den historien kommer här i sista delen av "C-diplomet fyller 100 år".
2. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet 100 år Del 1: Segelflygutbildningen växer fram

Måsmärket, eller C-diplommärket, fyller 100 år i år, 2024. Under större delen av 1900-talet var märket en välkänd symbol för segelflyget. Man bar det med stolthet och speciellt om man fått det utökat till silver-C eller ännu häftigare till guld-C, kanske även med diamanter. Idag förefaller det som att måsmärkenas status är låg och att de rentav fallit i glömska. Men idag, 100 år senare, utgör ideen fortfarande hela grunden för all segelflygutbildning.
27. marts 2024/af Jens Trabolt

Mere slæberevolution i Norden

Sidste år erstattede Seilflyseksjonen i NLF og Segelflyget de gamle Pawnee og Supercub med køb af 141 hk-Eurofox. Nu følger flere nordiske klubber trop.
”At NLF valgte flyet efter grundig research var for os en bekræftelse af, at det var det rigtige fly”, fortæller styreleder i Drammen Flyklubbs Seilflygruppe Fredrik Øystese, som netop har bestilt samme fly.
22. marts 2024/af Jens Trabolt

Nye handicaps skal gøre klubklassen mere fair

Den yderst populære klubklasse er konstrueret med henblik på, at ældre og dermed prisbillige fly, der ikke længere er i top, fortsat skal kunne konkurrere i nationale og internationale sammenhænge. Hemmeligheden er handicapkoefficienter som gør det muligt for at holde et mesterskab for en klasse, hvor flyene kan være meget forskellige. I Danmark bliver disse handicaps nu ændret, så konkurrencen bliver mere fair end før.
21. marts 2024/af Jens Trabolt

Skövde flygklubb igår, idag och i morgon

Skövde FK flyttade förra året, då kommunens framtidsplaner för flygfältet i Skövde inte var garanti för fortsatt verksamhet. Klubben har nu fått fotfäste hos vänner på flygplatsen i Falköping och sammanslagningen av resurser har resulterat i en av Europas finaste klubbflottor. Fritt luftrum dessutom! Skövde FK:s Bernt Hall berättar här om de kanske största förändringarna i klubbens snart 90-åriga historia.
20. marts 2024/af Jens Trabolt

Ove Hillersborg får Göta-pokalen

Göta-pokalen, skænket af Aeroklubben i Göteborg, er dansk svæveflyvnings højeste udmærkelse. Den uddeles i år til Ove Hillersborg for hans store indsats i dansk svæveflyvning gennem årene. 
12. marts 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 3: “Hangflygning”

"När planet var rakt över vinschbilen utlöste Gamil saxen och klippte wiren. Annalisa flög ett litet stycke, svängde 180 grader och kom ännu en gång över bilen, nu med 150 m wire i nosen. Den
svepte som en pisksnärt och vi på marken kastade oss undan. På vägen in mot hanget snodde wiren sig några varv kring ett taggtrådsstängsel, rycke upp en staketstolpe på var sida och drog planet nedåt i nästan negativ vinkel varefter brottstycket i nosen brast."
7. marts 2024/af Jens Trabolt