
Silver-C fyller 90 år
De tre momenten för silver-C; uthållighetsflygning på 5 tim, distansflygning på 50 km och höjdvinst på 1000 m är idag inte speciellt svåra att uppnå, men för 90 år sedan var det en prestation.

Tekst: Robert Danewid
Tekst: Robert Danewid
Distans 50 km
En distansflygning på rakbana på minst 50 km. Ett alternativ är att ett ben som är längre än 50 km som del av en längre angiven bana godkännes förutsatt att kravet på höjdskillnaden beräknad på hela den flugna banan är uppfyllt.
Höjdskillnaden mellan starthöjd och målpunktens höjd eller höjdskillnaden mellan urkopplingshöjd och målpunktens höjd vid utflyttad startpunkt, får vid FAI märkesflygning inte överstiga 1% av den flugna distansen vid distanser kortare än 100 km (exempelvis D=54 km, H = max 540 m).
Uthållighet fem timmars
En uthållighetsflygning på minst 5 timmar. Tiden räknas från urkoppling/stoppande av motor SLG/SSG.
Höjdvinst 1 000 meter
En höjdvinst på minst 1 000 m.
Den 13 juni 1930 grundades den internationella segelflygorganisationen ISTUS (Internationale Studienkommission für Segelflug) i Frankfurt av företrädare från Tyskland, Frankrike, Holland, Ungern, Italien och USA.
I samband med VM i schweiziska Samedan 1948 (som f ö svensken ”Pelle” Persson vann) bildades OSTIV (Organisation Scientifique et Technique du Vola a` Voile) som en direkt efterföljare till ISTUS vetenskapliga och tekniska gren.
OSTIV, segelflygets tekniska och vetenskapliga organisation, finns och verkar än idag. Så ISTUS finns på sätt och vis fortfarande.
ISTUS instiftade ett antal diplom; A, B, C och D, med förebild från de utbildningsprogram Fritz Stamer tagit fram i början av 20-talet och som fortfarande, efter 100 år, utgör grunden för all segelflygutbildning.
Stamer designade 1923 de tre märkena med en, två respektive tre vita måsar mot en blå bakgrund. Dessa märken används än idag och är vittnesbörd om att innehavaren är segelflygare.
D-diplomet, eller Leistungs Segelfliegerabzeichen (ungefär segelflyg prestationsmärke) fick snart namnet silver-C eftersom det var ett C-märke med en silverkrans.
Robert Kronfeld var, tillsammans med Wolf Hirth, den förste att erövra silver-C, men då Kronfeld var österrikare och av judisk börd erkändes han aldrig som ”nummer ett” i Tyskland.
Wolf Hirth, denne mångsysslare och gigant i segelflyget, tilldelades den 15 februari 1931 silver-C nr 1.
Silver-C fyller alltså 90 år i år.
1932 upptog FAI (den internationella flygsportorganisationen) segelflyg på sin dagordning och CIVV (Commission Internationale du Vol a Voile – numera IGC – International Gliding Commission) bildades.
Portræt: Robert Kronfeld var den förste som flög med variometer
ISTUS ingick sedermera i CIVV. CIVV bestämde att silver-C var tillräckligt meriterande för att bli ett internationellt märke och de första 300 noterades av FAI innan det återgick, som det är än idag, till de nationella organisationerna att förteckna.
E-diplomet, sedermera kallat guld-C, inrättades 1935 och F-diplomet eller diamant-C 1949. FAI för en förteckning över alla diamant-C, medan guld-C, i likhet med silver-C, utdelas nationellt.
Den förste att flyga över 300 km var Wolf Hirth som 1934 flög 352 km i sin Moazagotl. Vem som var den förste med guld-C har ej gått att utröna, men den förste med diamant-C var amerikanen John Robinsson som 1950 förlänades diamant-C nr 1 av FAI.
Portræt: Wolf Hirth, Termikflygningens och vågflygningens utforskare, silver C nr 1 och konstruktör
De tre momenten för silver-C; uthållighetsflygning på 5 tim, distansflygning på 50 km och höjdvinst på 1000 m är idag inte speciellt svåra att uppnå, men för 90 år sedan var det en prestation.
Är det därför det idag är så få som ”tar” silver-C? Att det är för lätt? Tänk tvärtom! Med ett silver-C på jackan är du del av segelflygets rika historia och visar det för allmänheten! Så varför inte se till att uppmärksamma 90-års jubileet och visa att du är ”prestationssegelflygare” genom att ta ditt silver-C i sommar!