Svedanor Fjellflyging på Vågå 2018

Vågå Wavecamp 2018: Har man bare den mindste smule romantik i blodet er det umuligt at modstå kombinationen af is, fjeld og svævefly. 2018-versionen af Vågå var træfsikker, selv om diamanthøjderne glimrede ved deres fravær. Men hvad gør det, når man kan få sig en ”sklitur” over jætternes bosted, Jotunheimen?

Tekst og foto: Jens Trabolt

Som altid er svæveflyvning på denne tid af året et sats på rouletten. Sort eller rød? Bliver det godt? Bliver det dårligt? For skulle man få den ”mærkelige” ide at bevæge sig ud på en frossen sø for at flyve med svævefly i fjeldterræn er der mange ingredienser som skal mixes i et optimalt blandingsforhold.

Vi starter med temperaturen; Det skal i sagens natur gerne være koldt, altså minusgrader. Veteraner gennem lejrens nu 29-årige historie vil mindes både 2014, hvor Vågå-isen var så dårlig, at lejren blev kancelleret, og den ditto varmeplagede 2015-camp som flygtede til Frya, hvor den i det mindste havde fast grund under vingerne.

Det ledte til en generel ubehagelig tanke hos mange af deltagerne: Er det slut med rigtige nordiske vintre? Er det første del af klimaforandringerne? Uanset svaret blev tankerne I det mindset sat på pause med den fine 2016-Vågå-vintre med masser af guldhøjder og den nok endnu bedre 2017-lejr hvor deltagerne kom ganske nær på 7000 meter.

Uden slæbemaskiner, ingen camp. Til højre piloten Nils Skinnarland fra Drammen FK under hårdt fysisk arbejde med at slukke Pawneens næsten umættelige tørst efter fuel.

 

Drammens ultralette Dynamic fløjet af Vegard Halden og Thomas Hauklien kunne operere en hel dag uden refuelling. Og hvilken forskel i akustisk miljøpåvirkning. I minus 20 grader var det dog nødvendigt med elektrisk motorvarme natten over.

Det optimale blandingsforhold for en wavecamp handler ikke bare om minusgrader også om vind, for uden vind bliver der ikke rigtige bølger at flyve på, eller hang for den sags skyld. Koldt og blæsende er naturligvis i kategorien ”godt”, men livet på isen kan også blive FOR koldt trods deltagernes arktiske outfits og pingvin-look. Vinden skal heller ikke være for stærk, for det sætter grænser for ground operations.

Sidste år, i 2017, stod der 17.marts mængder af ekstreme lenticularis linet op over isen (+ 7-8000 meter), men ingen turde starte under de voldsomme vindforhold. Dagen før havde svenske Ulf Jonsson fra Ljusdal FK (som også var på isen i år med kammeraten Håkon Schweizer i DG-800/18) fløjet til 5.300 meter og havde logget en højdevind på 120 km/t! Så flyver man på medvind for længe kan en groundspeed på 2-300 km/t hurtigt gøre det stort set umuligt at komme tilbage til Vågå.

Den perfekte bølgedag?
Vejrprognoserne stod den svenske Vågå-veteran Robert Danewid for – denne gang under det prægtige navn: ”Vågå Met Service”, og konfronteret med opskriften på den optimale Vågå-bølgedag tænkte han kort over drømmescenariet: ”Det skal være et lavtryk over et område nord for Island kombineret med et højtryk over det sydlige Skandinavien.”, sagde han. ”Vi skal have vind med en retning på 240-330 grader og +30 km/t ved 1000 meter og øgende vindspeed med højden. Hvis disse tre faktorer er opfyldt og man er på Vågå, så skal man fylde sin oxygentank”, konkluderede han.

”Vågå Met Service”, Robert Danewid leverede prognoser til hver morgenbriefing. I baggrunden SkySight-bølge-kort, en klar forbedring over TopMeteo.

Disse forhold var mere eller mindre opfyldt i rekordpåsken 2002, da Christer Lie fra Drammen Flyklubb steg til temmelig imponerende 10 349 meter. Netop dette år var exceptionelt, og der blev logget 60 diamantflyvninger ud af totalt 402 starter.

Vågå-isen ligger 370 meter over havet, og vil man flyve til en guldhøjde kræver det en højdevinding på minimum 3000 meter. Tilsvarende er diamanthøjden på 5000 meters højdevinding.
Tidligere års vilde atmosfæriske energi stod i kontrast til årets wavecamp, hvor mange af flyvningerne på campens første dage kunne nyde en ganske stabil atmosfære, i praksis nul vind og 150 km sigt i Nordeuropas højeste fjeldverden. Det var flot, og det giver næring til argumentet om, at fjeldflyvning er en stor oplevelse, selv om det bare bliver til hvad de lokale nordmænd (m/k) kalder for ”skliturer” (skli = glide). Vågå (men også søster-campen i Ottsjö) er ofte sæsonens første flyvninger, og det giver kriblen i sideroret for mange af de ca 50 deltagere på Vågå-isen. Der skal flyves – også hvis det bare er høje slæb.

Der var dage med ingen termik – så blev det glidetur, det som nordmændene kalder “sklitur” over Jotunheimen. Det var alligevel fint!

Vågå Met Service havde implementeret en defensiv prognosestrategi:

”Hvis jeg lover bølger, så bliver der ingen. Men hvis jeg siger, at der ikke kommer bølger, så kommer de nok”, lød ræsonnementet fra Danewid på dage hvor prognosen var ”so-so”, og han fik ret; Senere under campen blev der bølger til 2500 meters højde.

Isen var metertyk og knaldhård. Det var koldt. Rigtigt koldt. Nogle morgener var der minus 20 og tågedis henover isen. Hvis man ikke vidste det i forvejen, ville man aldrig tro, at en af Norges mest aktive lufthavne lå under ”tæppet”.

Mange havde kørt langt, og der var både hollandske og belgiske piloter blandt deltagerne. De kunne så glæde sig over, at Vågå med tiden er rykket nærmere på Oslo, ikke ved et geotektonisk mirakel, men vejene er kontinuerligt forbedret op gennem Gudbrandsdalen. Det koster så lidt i vejafgifter i stedet.

Seilflysektions Steinar Øksenholt var kursuschef for det årlige SveDaNor fjeldflyvningskursus. Her er det Mariann Brattland som får årets første udtjek.
Under lejre findes der generelt priser til de deltagere som har rejst længst. Distance-prisen går IKKE til Mariann. Hun bor i Vågå…!

 

…..så var der lidt flere kilometer i Tudor Vacaretu fra Rumænien og kæresten Karin fra Holland som besøgte Vågå for første gang med deres Std. Cirrus. ”Vi kender Vågå gennem videoer på Youtube”, sagde Tudor. Parret været 2 dage undervejs fra Delft til Vågå. ”Kebnekaise var lidt for langt!”, mente de.

Specielt for Vågå er, at stort set alle deltagerne bor på Vågå Hotel, og ikke er spredt for alle vinde i lokalområdet. Det betyder, at en stor del af oplevelsen ved at være i Vågå er den sociale omgang med kammeraterne på hotellet. Det kan dog blive dyrt i after-dinner Gin-Tonics, men så kan man glæde sig over, at det faktisk er ganske rimelige priser for overnatning, under 6000 nok for 7 dage med helpension. Campfee er i øvrigt 1500 NOK, og slæbene med enten Pawnee eller Dynamic koster 60 NOK per 100 meter.
Vågå Wave Camp genererede i år cirka 170 starter, og kan betegnes som vellykket og velorganiseret. Vi ses vel i 2019?

Flere wavecamp-artikler

Mod alle fire ror-stop på Wavecamp

Wavecamps med flyvning fra frosne søer er en verdens-unik signatur for den svenske og norske svæveflyvning. Årets lejre i Vågå og Ottsjö er netop afsluttede, mens verdens nordligste i Kebnekaise fortsat pågår.
3. april 2024/af Jens Trabolt

På 5200 meter över Ottsjö! Rapport från lägret 2023

Ottsjö Fjällflygläger 2023 samlade 39 deltagare från åtta svenska klubbar. Med sig hade man tio segelflygplan. Många deltog för första gången, vilket är glädjande. Vädret med låga temperaturer och vindar mestadels från väst, gjorde att vi fick ut 10 flygdagar av 14 möjliga. 6 dagar gav riktigt bra vågflygningar.  Thomas Brandt rapporterar från 2023-lägret. 
9. november 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Bag kulisserne

Vågå Wavecamp starter lørdag. I tiden op til eventet har der været gang i et omfattende forarbejde bag kulisserne. Dette har involveret Seilflyseksjonen og en række lokale frivillige piloter sammen med arrangøren Drammen FK.
9. marts 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.
22. november 2022/af Jens Trabolt

Lentic-galore i Norge

Bjorli wavecamp rockar fett med fantastiskt höstväder. Naturupplevelsen att flyga i Norge är enorm vare sig det är på hanget, i termiken eller vågen. Den lenticularisoptik vi upplevde i Bjorli på måndagen och tisdagen var spektakulär! Den lycka man såg i piloternas ansikten på kvällen går inte att beskriva! Men det är ingen lek för oerfarna.
10. oktober 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden.
…allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022
11. april 2022/af Jens Trabolt

Vågå i mega-comeback

Det er 3 år siden, at der sidst har været en normal wavecamp på Vågå-isen. 2021 blev skrevet på Corona-tabskontoen og 2020 blev forkortet med 2 dage af samme årsag. Så det var fuldt fortjent, at de gode kræfter i både NLF/Seilflyseksjonen og arrangøren Drammen Flyklubb kunne score en klokkeren fuldtræffer på den netop afsluttede 2022 Wavecamp.
15. marts 2022/af Jens Trabolt

Klar til Wavecamp 2022 – en nordisk specialitet

Er du klar til verdens vildeste udsigt? Der er ikke længe til, at Kebne, Ottsjö og Vågå er klar med friske forsyninger af store flyveoplevelser. I modsætning til 2021, hvor flere lejre blev Corona-aflyst, er der denne gang grønt lys fra arrangørerne.
24. februar 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Fjällflygläger är redo för 2022

Sedan 1961 har Ottsjö levererat 1109 Guld-C och över 19 000 flygtimmar. Vissa år har varit riktigt bra och toppas av 1986 då Per Fornander var uppe på strax över 10.000 meter. Ett svenskt rekord som fortfarande gäller när detta skrivs. I mars 2022 är det dags igen
16. november 2021/af Jens Trabolt

Hede: Ny nordisk wave-camp-destination

Vi kender Vågå, Ottsjö og Kebne Wave Camp. Men Hede Wave Camp? Arboga FKs Lars Jauring rapporterer fra en ny nordisk destination; Hede Wave Camp 2020
6. januar 2021/af Jens Trabolt

Hypoxi, den lydløse dræber

Hypoxi er ikke bare et tema som er isoleret til wave-camp-piloterne. Det kan sætte ind i selv moderate højder.
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Barbeque on ice

Der regnede ikke med diamant-højder ned fra himlen på årets Vågå Wavecamp, men hvad gør det, når man har fast is under støvlerne, høj sol og masser af grillpølser?
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Kulde i svæveflyvning

Efter en lang vinter uden flyvning er det tid til wavecamps i Norge og Sverige. Flyvning i uopvarmede svævefly i stor højde er dog en perfekt recept på alvorlig nedkøling og hypotermi. Perlan Projektets flyvelæge Daniel Johnson gennemgår her de vigtigste symptomer, faresignaler og hvad man selv kan gøre for at holde sig indenfor grænserne for sikker flyvning.
25. februar 2019/af Jens Trabolt

Verdens vildeste wavecamp

Airbus Perlan 2-flyet har slået højdeverdensrekorden for svævefly, og det markerer en enorm præstation af en gruppe af frivillige. Men flyvning i ekstreme højder er ikke uden risiko.
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Svedanor Fjellflyging på Vågå 2018

Vågå Wavecamp 2018: Har man bare den mindste smule romantik i blodet er det umuligt at modstå kombinationen af is, fjeld og svævefly. 2018-versionen af Vågå var træfsikker
22. april 2018/af Jens Trabolt

Når isen kalder

”Giv mig vinter og hunde, så må I for mig beholde alt andet for jer selv”, konkluderede polarforskeren Knud Rasmussen for 100 år siden. Men vinteren kalder endnu på Vågå Wavecamp, Ottsjö Fjällflygläger og Kebnekaise Wavecamp.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Tanker rundt seilflyging og bruk av oksygen

Resultater fra prøving av Mountain High (MH) O2-system i lavtrykkskammer.
8. februar 2017/af Jens Trabolt

Havarirapport: IMC førte til totalhavari

Den svenske havarikommission har nu offentliggjort deres rapport efter ulykken med en Grob 103 Twin Astir i nærheden af Kebnekaise sidste år. Segelflyget har samarbejdet med havarikommissionen i analysefasen og har vedtaget initiativer som vedrører uddannelse og passagerbriefing.
23. juni 2015/af Jens Trabolt

Friskluftsforgiftning på første klasse

Bølgeflyvnings-lejren på den frosne sø ved foden af mægtige Kebnekaise-fjeldmassiv er verdens nordligste. De piloter som trodser vejr, kulde og distance belønnes med flyvning og naturoplevelser i absolut særklasse. NORDIC GLIDING har besøgt lejren ved Pirttivuopio.
23. maj 2015/af Jens Trabolt