Skövde FK får erstatning for flyveplads

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Flyveaktivitet på Skövde. Klubben er en af de få i Sverige som benytter sig af spilstart.  (Foto Skövde FK)

Link to automatic translation

Formaliteter og kontrakter er besværlige, men det kan godt betale sig at have detaljerne på plads til senere brug. Det har Skövde Flygklubb netop erfaret.

Da klubben i 1990 blev flyttet fra den gamle flyveplads i Hasslum til den nye, eksisterende flyveplads Knistad lidt nordvest for Skövde, fik klubben økonomisk støtte fra kommunen, erstatning for klubbens gamle anlæg på Hasslum samt – og afgørende for denne historie – ejerskabet over den nye grund (tomträtt) på Knistad.

”Vi har altid haft et godt forhold og samarbejde med kommunen i Skövde som har støttet klubben med cirka 100 000 kroner om året”, fortæller ordførende i klubben Anders Blom.

Ordførende i Skövde FK Anders Blom er her i sit rette element, som konkurrenceleder under SM i Skövde 2014. (foto: Jens Trabolt)

Men i august 2021 sker der noget fuldstændigt uventet.
”Alle flyvepladsens aktører bliver indkaldt til møde. Her får vi meddelelsen om, at flyvepladsen skal nedlægges og blive industriområde, fordi det er hvad kommunen har behov for”, fortæller Anders Blom om den skæbnesvangre sag

Dette kommer naturligvis som et chok for klubben, for at miste retten til sin flyveplads er næsten det værste man kan forestille sig som flyveklub. Stort set alle erfaringer viser at bliver en flyveplads først nedlagt, bliver den aldrig operativ igen.

”Stor frustration indfinder sig naturligvis, og vi bliver rådvilde om, hvordan vi skal agere: Hvor skal klubben flytte hen og ville vi få noget økonomisk hjælp med dette?”, beretter Anders Blom om den indledende fase, hvor klubben skal erkende den nye ubehagelige virkelighed.
Klubben beslutter hurtigt at rette blikket mod syd og flytte de cirka 35 km til Falköping, hvor Falbygdens FK byder varmt velkommen.

20 mio. kroner giver nye muligheder

Men en forhandling om den økonomiske kompensation med kommunen er fortsat ikke afgjort, så i slutningen af 2021 starter møderne.
”Det viser sig hurtigt, at vores ejerskab over grunden på flyvepladsen (tomträtten) er guld værd, og for få måneder siden har kommunen besluttet at godkende vores forslag om en erstatning på 20 mio. kroner for vores flytning”, siger Anders Blom og fortsætter:

Det indebærer, at vi får penge til at bygge ny hangar med værksted på Falköping flyveplads og købe de fly vi er interesserede i”, siger Anders.
Og skulle man være interesseret i de fremtidige klub-fly, mener Anders Blom, at det staves FES. Det harmonerer også ganske udmærket med spilstarter.

Skövde (og i øvrigt også Falbygdens FK på Falköping) er nemlig en af de få svenske klubber som benytter sig af spilstart (vinsch). Med sin gedigne kompensation bliver der forhåbentligt også penge til at kunne gå over til elektrisk spil og returspil, lyder det fra klubben.

Med sine over 1500 meter græsbane er Falköping flyveplads i øvrigt ypperligt til spil-virksomhed. Det har Anders Blom faktisk selv demonstreret i 1987, da han i Sveriges første Nimbus fik en spilstart til 500 meter og derefter gik på slutglid til Skövde 38 km borte!

Den historie kan man i øvrigt læse her

”Så vi i Skövde FK har nu fået en fantastisk mulighed for at udvikle vores klub, takket være vores gode forhold til kommunen”, siger han.

Skövde FK flytter definitivt den 1.april 2023 til Falköping og har allerede haft mange gode møder med den lokale klub omkring samarbejde og fælles udnyttelse af fly og spil. Man fortsætter som 2 individuelle klubber indtil videre, men med klart fokus på fælles interesse.

Se videoen fra Falköping flyveplads.

Post Scriptum: At det kan blive en succes når man samler kræfterne på en flyveplads, er der flere eksempler på. I 2009 fusionerede denne forfatters egen flyveklub, den danske Nordsjællands SFK med Flyvestation Værløse SFK. Sidstnævnte var blevet sparket ud fra flyvepladsen, da den militære flyvestation skulle nedlægges. Den ”nye” Nordsjællands SFK blev nu til Nordens nok største svæveflyveklub med 12 klubfly, 140 medlemmer, skoling 4 dage om ugen og flere startmetoder.
Flere nyhedsartikler

Land i sigte – klokken 7 om morgenen!

Yves Gerster fra Schweiz er ikke bare en kapabel pilot. Han er også nysgerrig, og med et et godt Europa-kort på væggen finder han inspiration til nye imponerende flyvninger. For få uger siden fløj han fra St Auban i Frankrig til Corsica – og retur!
17. april 2024/af Jens Trabolt

Bag kulissen før Aero

I næste uge starter Aero Messe i Friedrichshafen med et stort opbud af svævefly-producenter. Messen er enorm, og det samme kan siges for den store energi som mange virksomhederne lægger i at deltage. Hos Alexander Schleicher i Poppenhausen har man startet forberedelserne mindst et halvt år forvejen.
12. april 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 4: Om olika landningsteknik

10. april 2024/af Jens Trabolt

Var med på Ungdomsläger 2024

Häng med på ungdomsläger sommaren 2024 – ett minne för livet!
I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK åter igen ett utbildningsläger i segel och motorflyg som genomförs 21-26 juli på Ålleberg i Falköping.
8. april 2024/af Jens Trabolt

Morning Glory: Unikt vejrfænomen i ødemarken

“Morning Glory” er en sjælden begivenhed i atmosfæren i det nordlige Australien; En bølge som rejser gennem atmosfæren med cirka 40 km/t. Foran dette fænomen løfter luften sig laminart. Bagved Morning Glory kan der være ekstrem turbulens. Manden bag SkySight-prognosen Matthew Scutter rejste 2500 km hver vej for at opleve at flyve svævefly på Morning Glory.
4. april 2024/af Jens Trabolt

Mod alle fire ror-stop på Wavecamp

Wavecamps med flyvning fra frosne søer er en verdens-unik signatur for den svenske og norske svæveflyvning. Årets lejre i Vågå og Ottsjö er netop afsluttede, mens verdens nordligste i Kebnekaise fortsat pågår.
3. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet fyller 100 del 2: Sverige visar vägen till DK-skolning

I del 1 av denna artikelserie fick vi höra historien om hur C-diplomet har format och fortsätter att utgöra grundmodellen för segelflygutbildning. Men visste du att det var segelflyget i Sverige som vi idag kan tacka för de pedagogiska framstegen med 2-sitsiga plan? Den historien kommer här i sista delen av "C-diplomet fyller 100 år".
2. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet 100 år Del 1: Segelflygutbildningen växer fram

Måsmärket, eller C-diplommärket, fyller 100 år i år, 2024. Under större delen av 1900-talet var märket en välkänd symbol för segelflyget. Man bar det med stolthet och speciellt om man fått det utökat till silver-C eller ännu häftigare till guld-C, kanske även med diamanter. Idag förefaller det som att måsmärkenas status är låg och att de rentav fallit i glömska. Men idag, 100 år senare, utgör ideen fortfarande hela grunden för all segelflygutbildning.
27. marts 2024/af Jens Trabolt

Mere slæberevolution i Norden

Sidste år erstattede Seilflyseksjonen i NLF og Segelflyget de gamle Pawnee og Supercub med køb af 141 hk-Eurofox. Nu følger flere nordiske klubber trop.
”At NLF valgte flyet efter grundig research var for os en bekræftelse af, at det var det rigtige fly”, fortæller styreleder i Drammen Flyklubbs Seilflygruppe Fredrik Øystese, som netop har bestilt samme fly.
22. marts 2024/af Jens Trabolt

Nye handicaps skal gøre klubklassen mere fair

Den yderst populære klubklasse er konstrueret med henblik på, at ældre og dermed prisbillige fly, der ikke længere er i top, fortsat skal kunne konkurrere i nationale og internationale sammenhænge. Hemmeligheden er handicapkoefficienter som gør det muligt for at holde et mesterskab for en klasse, hvor flyene kan være meget forskellige. I Danmark bliver disse handicaps nu ændret, så konkurrencen bliver mere fair end før.
21. marts 2024/af Jens Trabolt

Skövde flygklubb igår, idag och i morgon

Skövde FK flyttade förra året, då kommunens framtidsplaner för flygfältet i Skövde inte var garanti för fortsatt verksamhet. Klubben har nu fått fotfäste hos vänner på flygplatsen i Falköping och sammanslagningen av resurser har resulterat i en av Europas finaste klubbflottor. Fritt luftrum dessutom! Skövde FK:s Bernt Hall berättar här om de kanske största förändringarna i klubbens snart 90-åriga historia.
20. marts 2024/af Jens Trabolt

Ove Hillersborg får Göta-pokalen

Göta-pokalen, skænket af Aeroklubben i Göteborg, er dansk svæveflyvnings højeste udmærkelse. Den uddeles i år til Ove Hillersborg for hans store indsats i dansk svæveflyvning gennem årene. 
12. marts 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 3: “Hangflygning”

"När planet var rakt över vinschbilen utlöste Gamil saxen och klippte wiren. Annalisa flög ett litet stycke, svängde 180 grader och kom ännu en gång över bilen, nu med 150 m wire i nosen. Den
svepte som en pisksnärt och vi på marken kastade oss undan. På vägen in mot hanget snodde wiren sig några varv kring ett taggtrådsstängsel, rycke upp en staketstolpe på var sida och drog planet nedåt i nästan negativ vinkel varefter brottstycket i nosen brast."
7. marts 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyve-piloter inspicerede kandidat til fremtidens elektriske slæbefly

Til weekendens IGC-møde i Toulouse var der indlagt et besøg hos Aura Aero, som har indgået aftale med det franske svæveflyveforbund om at levere fremtidens elektriske slæbefly.
6. marts 2024/af Jens Trabolt

Flyv hurtigere end Ib Braes og vind 10 000 DKK

Modsat golf og tennis er svæveflyvningen normalt ikke en sport, hvor man tjener penge på sine resultater. Og dog! Til mindehøjtideligheden for den danske rekordpilot Ib Braes på Arnborg for kort tid siden blev ”Ib Braes hastighedspokal” offentliggjort. Flyver man hurtigere end han gjorde i 1975 på en 100 km FAI trekant, så er der helt op til 10 000 kroner på højkant.  
5. marts 2024/af Jens Trabolt

Mindeord: Solo-motorpioneren Wolfgang Emmerich 1951-2024

Wolfgang Emmerich gik bort i januar efter længere tids sygdom, men hans signatur kommer til at findes i alle svæveflyveklubber verden rundt i mange år fremover. Han var en drivende kraft i udviklingen og produktion af de små Solo-motorer, som revolutionerede svæveflyvningen.
29. februar 2024/af Jens Trabolt

Svævefly på job og i fritiden

Ulf Ringertz er professor i Flygteknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm samt passioneret svæveflyve-pilot. Et af hans mange projekter er en elektrificeret version af det lille svenske 12 m svævefly Windex.
28. februar 2024/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Man måste känna sin historia för att möta framtiden”

C-diplomet och ”måsmärket” fyller 100 år i år. I januari höll jag ett webinar om segelflygutbildningen under 100 år. När jag gjorde researchen till det insåg jag hur mycket av 30-tals strukturerna som fortfarande finns kvar i segelflyget. På gott och ont.
27. februar 2024/af Jens Trabolt

Solformørkelse i TMG – stik den!

Mange piloter har en ”bucket-list”, noget man gerne vil prøve her i livet. Det kan være bølge-flyvning i Norden, hangflyvning i Alperne eller noget helt tredje. Her er en ny ide: Sidste år, d. 20 april, fløj australske Barry Hendy 3500 km fra sin base i Benalla ud til vestkysten af Australien i en Phoenix-TMG for at opleve en total solformørkelse i 15 000 ft. Stik den!
22. februar 2024/af Jens Trabolt

Ny hangar giver flyveglæde i hverdagen

Det er meningsløst at have dyre fly, hvis de er utilgængelige. Nye hangarer giver komfort og smidighed i hverdagen for en række nordiske klubber, senest med byggeprojekt i Midtsjællands SFK.
20. februar 2024/af Jens Trabolt