Skövde FK er verdens rigeste svæveflyveklub

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Flyveaktivitet på Skövde. Klubben er en af de få i Sverige som benytter sig af spilstart.  (Foto Skövde FK)

Link to automatic translation

Formaliteter og kontrakter er besværlige, men det kan godt betale sig at have detaljerne på plads til senere brug. Det har Skövde Flygklubb netop erfaret.

Da klubben i 1990 blev flyttet fra den gamle flyveplads i Hasslum til den nye, eksisterende flyveplads Knistad lidt nordvest for Skövde, fik klubben økonomisk støtte fra kommunen, erstatning for klubbens gamle anlæg på Hasslum samt – og afgørende for denne historie – ejerskabet over den nye grund (tomträtt) på Knistad.

”Vi har altid haft et godt forhold og samarbejde med kommunen i Skövde som har støttet klubben med cirka 100 000 kroner om året”, fortæller ordførende i klubben Anders Blom.

Ordførende i Skövde FK Anders Blom er her i sit rette element, som konkurrenceleder under SM i Skövde 2014. (foto: Jens Trabolt)

Men i august 2021 sker der noget fuldstændigt uventet.
”Alle flyvepladsens aktører bliver indkaldt til møde. Her får vi meddelelsen om, at flyvepladsen skal nedlægges og blive industriområde, fordi det er hvad kommunen har behov for”, fortæller Anders Blom om den skæbnesvangre sag

Dette kommer naturligvis som et chok for klubben, for at miste retten til sin flyveplads er næsten det værste man kan forestille sig som flyveklub. Stort set alle erfaringer viser at bliver en flyveplads først nedlagt, bliver den aldrig operativ igen.

”Stor frustration indfinder sig naturligvis, og vi bliver rådvilde om, hvordan vi skal agere: Hvor skal klubben flytte hen og ville vi få noget økonomisk hjælp med dette?”, beretter Anders Blom om den indledende fase, hvor klubben skal erkende den nye ubehagelige virkelighed.
Klubben beslutter hurtigt at rette blikket mod syd og flytte de cirka 35 km til Falköping, hvor Falbygdens FK byder varmt velkommen.

20 mio. kroner giver nye muligheder

Men en forhandling om den økonomiske kompensation med kommunen er fortsat ikke afgjort, så i slutningen af 2021 starter møderne.
”Det viser sig hurtigt, at vores ejerskab over grunden på flyvepladsen (tomträtten) er guld værd, og for få måneder siden har kommunen besluttet at godkende vores forslag om en erstatning på 20 mio. kroner for vores flytning”, siger Anders Blom og fortsætter:

Det indebærer, at vi får penge til at bygge ny hangar med værksted på Falköping flyveplads og købe de fly vi er interesserede i”, siger Anders.
Og skulle man være interesseret i de fremtidige klub-fly, mener Anders Blom, at det staves FES. Det harmonerer også ganske udmærket med spilstarter.

Skövde (og i øvrigt også Falbygdens FK på Falköping) er nemlig en af de få svenske klubber som benytter sig af spilstart (vinsch). Med sin gedigne kompensation bliver der forhåbentligt også penge til at kunne gå over til elektrisk spil og returspil, lyder det fra klubben.

Med sine over 1500 meter græsbane er Falköping flyveplads i øvrigt ypperligt til spil-virksomhed. Det har Anders Blom faktisk selv demonstreret i 1987, da han i Sveriges første Nimbus fik en spilstart til 500 meter og derefter gik på slutglid til Skövde 38 km borte!

Den historie kan man i øvrigt læse her

”Så vi i Skövde FK har nu fået en fantastisk mulighed for at udvikle vores klub, takket være vores gode forhold til kommunen”, siger han.

Skövde FK flytter definitivt den 1.april 2023 til Falköping og har allerede haft mange gode møder med den lokale klub omkring samarbejde og fælles udnyttelse af fly og spil. Man fortsætter som 2 individuelle klubber indtil videre, men med klart fokus på fælles interesse.

Se videoen fra Falköping flyveplads.

Post Scriptum: At det kan blive en succes når man samler kræfterne på en flyveplads, er der flere eksempler på. I 2009 fusionerede denne forfatters egen flyveklub, den danske Nordsjællands SFK med Flyvestation Værløse SFK. Sidstnævnte var blevet sparket ud fra flyvepladsen, da den militære flyvestation skulle nedlægges. Den ”nye” Nordsjællands SFK blev nu til Nordens nok største svæveflyveklub med 12 klubfly, 140 medlemmer, skoling 4 dage om ugen og flere startmetoder.
Flere nyhedsartikler

Skövde FK er verdens rigeste svæveflyveklub

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.
24. januar 2023/af Jens Trabolt

Tanker om klubbdrift, aktivitet og medlemstall

Opprettholdelse av medlemstallet og aktiviteten i frivillige organisasjoner er en utfordring. Hvordan skal aktiviteten skal organiseres for å sikre at de forskjellige medlemskategoriene er fornøyd og trives, filosoferer Arne Wangsholm fra Os Aero Klubb
20. januar 2023/af Jens Trabolt

Som i en fryser: 24 timer i norske bølger

Det er 20 år siden, at 2 tyske piloter beviste i praksis, at det er muligt at overnatte i luften på bølger over de norske fjelde. Med over 24 timer i luften satte Helmut Rohs og Robert Fessler punktum for en af de vildeste strækflyvninger nogensinde i Norden. Redaktionen på NORDIC GLIDING har tidligere hørt om denne historie, men har altid troet, at det var en ”myte” – indtil det nu lykkedes at opspore de to piloter, som nu fortæller historien.
17. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

Fransk svæveflyveforbund indgår samarbejde om elektrisk slæbefly

Det franske svæveflyveforbund har underskrevet aftale med den franske flyproducent AURA AERO om levering af kommende elektrisk version af deres INTEGRAL-model. Flyet skal efter planen opereres dagligt i en klub som slæbefly.
3. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Dags att göra upp med vår historia?”

Jag är övertygad att vi i sporten, omedvetet, fortfarande har med oss en del värderingar från 30-talet och det är därför vi har så förtvivlat svårt att få kvinnor till sporten. Jag har funderat på det här i många år och även skrivit om det. Dags att ändra på det. Vi startar nu upp ett projekt där målet är att bygga ett skandinaviskt kvinnligt segelflygnätverk. Förebilden är brittiska nätverket Women Gliding.
21. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Drømmen om 1000 km i Danmark og 1500 km i Sverige

Rekorder er til for at blive slået. Det er en vigtig drivkraft i svæveflyvningen, og vi ser, at ”barren” flyttes op hvert år med bedre fly og ikke mindst bedre vejrprognoser og planlægning. Men hvad ville det fx kræver at flyve 1000 km i DK eller 1500 km i Sverige?
14. december 2022/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

”Vi går til fly hver torsdag aften”

De danske kammerater Rasmus Heide og Erik Schultz har en ”lille klub”, et voksenværksted, hver torsdag. Her bringer de totalhavarerede fly – som selv fabrikkerne har opgivet – tilbage i luften.
”Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen”, fortæller Erik Schultz om det produktive fællesskab.
5. december 2022/af Jens Trabolt

Steinar Øksenholt: “To år til historien”

Under Seilflykonferansen på Storefjell helgen 7.-9. hilste jeg deltakerne velkommen ved å oppsummere tiden fra forrige konferanse i oktober 2020. Oppsummeringen kan være av interesse for langt flere enn de 60 konferansedeltakerne. Her får du mine presentasjon og tanker beskrevet.
1. december 2022/af Jens Trabolt

Bland nissar, bölger och norrsken

Sista helgen i november är det traditionell säsongsavslutning och nisseflygning på Oppdal, hemvist för NTNU flygklubb. Ett av det mest fascinerande med flygning i Oppdal vid denna tid på året är ljuset. På morgonen och eftermiddagen blir lentisarna vackert solbeslysta underifrån. Ljuset och färgerna är vidunderliga. Rapport från Robert Danewid
29. november 2022/af Jens Trabolt

Stor fotobog fortæller historien om dansk flyvning

Den historisk velbevandrede Ole Steen Hansen er bl.a. kendt som flittig skribent i Nordic Gliding. Nu er han klar med et digert værk om ”De små fly” – historien om den lette flyvning i Danmark.
25. november 2022/af Jens Trabolt

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.
22. november 2022/af Jens Trabolt

Guld på Segelflygets konference

En værdig europamester Janne Nordh hædret med Anders Hyllanders Minnesfond på årets ”Billingehus”-konference.
21. november 2022/af Jens Trabolt

De nyeste elektriske svævefly –  priser og leveringstider

For mindre end 10 år siden var elektrisk motoriserede svævefly en absolut sjældenhed, og mange producenter var skeptiske overfor konceptet. Nu er det el-motorer i de fleste nye fly.  Men har du råd? Her kommer priser og leveringstider her på slutningen af 2022.
17. november 2022/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Flyskammen kommer – også til en klub nær dig”

Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer omkring klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktiviteter kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Men hvad har det med svæveflyvning at gøre? Faktisk en del, kunne man frygte. Men der findes håb for vores elskede sport, skriver NORDIC GLIDINGs redaktør Jens Trabolt her,
14. november 2022/af Jens Trabolt