Skövde FK får erstatning for flyveplads

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Flyveaktivitet på Skövde. Klubben er en af de få i Sverige som benytter sig af spilstart.  (Foto Skövde FK)

Link to automatic translation

Formaliteter og kontrakter er besværlige, men det kan godt betale sig at have detaljerne på plads til senere brug. Det har Skövde Flygklubb netop erfaret.

Da klubben i 1990 blev flyttet fra den gamle flyveplads i Hasslum til den nye, eksisterende flyveplads Knistad lidt nordvest for Skövde, fik klubben økonomisk støtte fra kommunen, erstatning for klubbens gamle anlæg på Hasslum samt – og afgørende for denne historie – ejerskabet over den nye grund (tomträtt) på Knistad.

”Vi har altid haft et godt forhold og samarbejde med kommunen i Skövde som har støttet klubben med cirka 100 000 kroner om året”, fortæller ordførende i klubben Anders Blom.

Ordførende i Skövde FK Anders Blom er her i sit rette element, som konkurrenceleder under SM i Skövde 2014. (foto: Jens Trabolt)

Men i august 2021 sker der noget fuldstændigt uventet.
”Alle flyvepladsens aktører bliver indkaldt til møde. Her får vi meddelelsen om, at flyvepladsen skal nedlægges og blive industriområde, fordi det er hvad kommunen har behov for”, fortæller Anders Blom om den skæbnesvangre sag

Dette kommer naturligvis som et chok for klubben, for at miste retten til sin flyveplads er næsten det værste man kan forestille sig som flyveklub. Stort set alle erfaringer viser at bliver en flyveplads først nedlagt, bliver den aldrig operativ igen.

”Stor frustration indfinder sig naturligvis, og vi bliver rådvilde om, hvordan vi skal agere: Hvor skal klubben flytte hen og ville vi få noget økonomisk hjælp med dette?”, beretter Anders Blom om den indledende fase, hvor klubben skal erkende den nye ubehagelige virkelighed.
Klubben beslutter hurtigt at rette blikket mod syd og flytte de cirka 35 km til Falköping, hvor Falbygdens FK byder varmt velkommen.

20 mio. kroner giver nye muligheder

Men en forhandling om den økonomiske kompensation med kommunen er fortsat ikke afgjort, så i slutningen af 2021 starter møderne.
”Det viser sig hurtigt, at vores ejerskab over grunden på flyvepladsen (tomträtten) er guld værd, og for få måneder siden har kommunen besluttet at godkende vores forslag om en erstatning på 20 mio. kroner for vores flytning”, siger Anders Blom og fortsætter:

Det indebærer, at vi får penge til at bygge ny hangar med værksted på Falköping flyveplads og købe de fly vi er interesserede i”, siger Anders.
Og skulle man være interesseret i de fremtidige klub-fly, mener Anders Blom, at det staves FES. Det harmonerer også ganske udmærket med spilstarter.

Skövde (og i øvrigt også Falbygdens FK på Falköping) er nemlig en af de få svenske klubber som benytter sig af spilstart (vinsch). Med sin gedigne kompensation bliver der forhåbentligt også penge til at kunne gå over til elektrisk spil og returspil, lyder det fra klubben.

Med sine over 1500 meter græsbane er Falköping flyveplads i øvrigt ypperligt til spil-virksomhed. Det har Anders Blom faktisk selv demonstreret i 1987, da han i Sveriges første Nimbus fik en spilstart til 500 meter og derefter gik på slutglid til Skövde 38 km borte!

Den historie kan man i øvrigt læse her

”Så vi i Skövde FK har nu fået en fantastisk mulighed for at udvikle vores klub, takket være vores gode forhold til kommunen”, siger han.

Skövde FK flytter definitivt den 1.april 2023 til Falköping og har allerede haft mange gode møder med den lokale klub omkring samarbejde og fælles udnyttelse af fly og spil. Man fortsætter som 2 individuelle klubber indtil videre, men med klart fokus på fælles interesse.

Se videoen fra Falköping flyveplads.

Post Scriptum: At det kan blive en succes når man samler kræfterne på en flyveplads, er der flere eksempler på. I 2009 fusionerede denne forfatters egen flyveklub, den danske Nordsjællands SFK med Flyvestation Værløse SFK. Sidstnævnte var blevet sparket ud fra flyvepladsen, da den militære flyvestation skulle nedlægges. Den ”nye” Nordsjællands SFK blev nu til Nordens nok største svæveflyveklub med 12 klubfly, 140 medlemmer, skoling 4 dage om ugen og flere startmetoder.
Flere nyhedsartikler

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.
18. maj 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.
16. maj 2023/af Jens Trabolt

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.
12. maj 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.
11. maj 2023/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
10. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt

Aero 2023: Med svæveflyvning!

De store producenter af svævefly valgte at blive hjemme fra årets Aero-messe fra 17-20 april. Årsagen var for mange messens sene placering på sæsonen, og de høje omkostninger forbundet med at deltage. Men tog man ja-hatten på, var der masser af svæveflyvning, hvis man kiggede ordentligt efter.
2. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Scandinavian Women Meet

Jag har med hjälp av några andra kvinnor startat ett kvinnoprojekt där meningen är att vi ska samlas och bygga gemenskap, prata om våra erfarenheter, bli ännu bättre på att segelflyga, tävla och lära av varandra. Vårt första projekt är att sista veckan i augusti arrangera ett Scandinavian Women Meet på Ålleberg 27 augusti – 2 september. Vi skickar inbjudan till alla segelflygande kvinnor i Danmark, Norge och Sverige, rapporterar Trulsa Cronander.
11. april 2023/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret”

Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret. En ubesmittet, jomfruelig start hvor alle gamle dårlige vaner kan kastes overbord og nye ambitioner kan hæve flyveglæden til ufattelige højder. Ja, I princippet ihvertfald…
5. april 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt