Skövde FK får erstatning for flyveplads

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Flyveaktivitet på Skövde. Klubben er en af de få i Sverige som benytter sig af spilstart.  (Foto Skövde FK)

Link to automatic translation

Formaliteter og kontrakter er besværlige, men det kan godt betale sig at have detaljerne på plads til senere brug. Det har Skövde Flygklubb netop erfaret.

Da klubben i 1990 blev flyttet fra den gamle flyveplads i Hasslum til den nye, eksisterende flyveplads Knistad lidt nordvest for Skövde, fik klubben økonomisk støtte fra kommunen, erstatning for klubbens gamle anlæg på Hasslum samt – og afgørende for denne historie – ejerskabet over den nye grund (tomträtt) på Knistad.

”Vi har altid haft et godt forhold og samarbejde med kommunen i Skövde som har støttet klubben med cirka 100 000 kroner om året”, fortæller ordførende i klubben Anders Blom.

Ordførende i Skövde FK Anders Blom er her i sit rette element, som konkurrenceleder under SM i Skövde 2014. (foto: Jens Trabolt)

Men i august 2021 sker der noget fuldstændigt uventet.
”Alle flyvepladsens aktører bliver indkaldt til møde. Her får vi meddelelsen om, at flyvepladsen skal nedlægges og blive industriområde, fordi det er hvad kommunen har behov for”, fortæller Anders Blom om den skæbnesvangre sag

Dette kommer naturligvis som et chok for klubben, for at miste retten til sin flyveplads er næsten det værste man kan forestille sig som flyveklub. Stort set alle erfaringer viser at bliver en flyveplads først nedlagt, bliver den aldrig operativ igen.

”Stor frustration indfinder sig naturligvis, og vi bliver rådvilde om, hvordan vi skal agere: Hvor skal klubben flytte hen og ville vi få noget økonomisk hjælp med dette?”, beretter Anders Blom om den indledende fase, hvor klubben skal erkende den nye ubehagelige virkelighed.
Klubben beslutter hurtigt at rette blikket mod syd og flytte de cirka 35 km til Falköping, hvor Falbygdens FK byder varmt velkommen.

20 mio. kroner giver nye muligheder

Men en forhandling om den økonomiske kompensation med kommunen er fortsat ikke afgjort, så i slutningen af 2021 starter møderne.
”Det viser sig hurtigt, at vores ejerskab over grunden på flyvepladsen (tomträtten) er guld værd, og for få måneder siden har kommunen besluttet at godkende vores forslag om en erstatning på 20 mio. kroner for vores flytning”, siger Anders Blom og fortsætter:

Det indebærer, at vi får penge til at bygge ny hangar med værksted på Falköping flyveplads og købe de fly vi er interesserede i”, siger Anders.
Og skulle man være interesseret i de fremtidige klub-fly, mener Anders Blom, at det staves FES. Det harmonerer også ganske udmærket med spilstarter.

Skövde (og i øvrigt også Falbygdens FK på Falköping) er nemlig en af de få svenske klubber som benytter sig af spilstart (vinsch). Med sin gedigne kompensation bliver der forhåbentligt også penge til at kunne gå over til elektrisk spil og returspil, lyder det fra klubben.

Med sine over 1500 meter græsbane er Falköping flyveplads i øvrigt ypperligt til spil-virksomhed. Det har Anders Blom faktisk selv demonstreret i 1987, da han i Sveriges første Nimbus fik en spilstart til 500 meter og derefter gik på slutglid til Skövde 38 km borte!

Den historie kan man i øvrigt læse her

”Så vi i Skövde FK har nu fået en fantastisk mulighed for at udvikle vores klub, takket være vores gode forhold til kommunen”, siger han.

Skövde FK flytter definitivt den 1.april 2023 til Falköping og har allerede haft mange gode møder med den lokale klub omkring samarbejde og fælles udnyttelse af fly og spil. Man fortsætter som 2 individuelle klubber indtil videre, men med klart fokus på fælles interesse.

Se videoen fra Falköping flyveplads.

Post Scriptum: At det kan blive en succes når man samler kræfterne på en flyveplads, er der flere eksempler på. I 2009 fusionerede denne forfatters egen flyveklub, den danske Nordsjællands SFK med Flyvestation Værløse SFK. Sidstnævnte var blevet sparket ud fra flyvepladsen, da den militære flyvestation skulle nedlægges. Den ”nye” Nordsjællands SFK blev nu til Nordens nok største svæveflyveklub med 12 klubfly, 140 medlemmer, skoling 4 dage om ugen og flere startmetoder.
Flere nyhedsartikler

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt