
“Smart” og energieffektivt klubhus
Klubhus? Gammelt, slidt, lugt af døde mus? Ikke i Øst-Sjællands Flyveklub som sætter standarden for fremtidige klubhus-byggerier. Ikke bare i Danmark, men måske på verdensplan.

Tekst og foto: Jens Trabolt
Tekst og foto: Jens Trabolt
Klubbens medlemmer i gang med at lægge stenbelægning for det nye klubhus. Bemærk den store terrasse på 1.etage hvorfra man gennem har frit udsyn over flyvepladsen og trafikken. Det skal nok blive et hit på varme sommerdage. (foto: ØSF)
Øst-Sjællands Flyveklub (ØSF), cirka 60 km sydvest for København, har fået nyt 400 m2-klubhus. Det erstatter det gamle klubhus anno 1786, som man med rette må sige har udfyldt sin rolle gennem 236 år, først som bondehus– og siden 1969 som klubhus for flyveklubben med de cirka 115 medlemmer. Man må anerkende huset for sit lange liv, men i de senere år nok hverken moderne, energirigtigt eller præsentabelt.
Det nye klubhus er alt dette – og mere til. Det kandiderer til det måske mest moderne klubhus vi har set til dato – med en række gennemtænkte løsninger, som vil give glæde og brugsværdi til nuværende og fremtidige klubmedlemmer.
Ambitionsniveauet er i øvrigt typisk for ØSF, for klubben byggede også Danmarks dengang største hangar i 1969, da en gruppe svæveflyvere slog sig sammen og købte området, som i dag er kendt som Kongsted Flyveplads. Den rekord er selvfølgelig for længst ”slået”, men retten til at prale med Danmarks største hangar havde man trods alt i mange år. Nu kan man så prale af Danmarks – eller måske verdens – mest moderne klubhus.
Formand i Øst-Sjællands Flyveklub Niels Albertsen ser da også udpræget tilfreds ud, da han viser NORDIC GLIDING rundt i det næsten færdige klubhus i 2 etager. Det har været en lang rejse gennem et par år med masser af knofedt fra medlemmerne, men klubben er snart i mål.
”Men den sidste finish tager altid lang tid”, griner Niels og peger på nogle ubetydelige detaljer, som denne skribent ikke ville have bemærket havde Niels ikke påpeget dem.
Klubben har selv bygget klubhuset efter klubmedlemmet og tømrermester Jan Hansens tegninger. Selve grundkonstruktionen i det 2-etagers hus er i træ, og det er efterfølgende beklædt med sorte fiberplader.
Ser man på fotos af byggeprocessen er det utroligt at medlemmerne har holdt humøret oppe, for det har været en meget omfattende opgave. Men det bekræfter, at svæveflyve-kulturens stærke tradition for at levere frivilligt arbejde i rå mængder. Man er stolt af sin klub og lægger gerne mange timer der.
Det frivillige arbejde betyder, at klubben har kunne bygge det store hus i høj kvalitet for bare 3 millioner kroner – delvist med tilskud fra regionale EU-fonde – som bl.a. har finansieret det meget store og flotte køkken. Lokale og anlægs-fonden har også støttet byggeriet med 200 000 kr.
Portræt: Drammen FK har fået nyt klubhus
”Det er et klubhus, som er gennemdigitaliseret”, fortæller Niels Albertsen og peger op på Genvex-ventilationssystemet som fungerer med fokus på lave varme-omkostninger.
”Det er en CO2-detektor koblet på som kan monitorere luftkvaliteten i hvert rum og sørge for passende ventilation i de rum som benyttes”, fortæller han. Varmeomkostningerne til det 400 m2 store klubhus er meget lave, selv med de høje danske el-priser på over 3 kroner per kWh– bare 12 000 kroner var regningen sidste år. Det hører også til historien, at huset naturligvis er top-isoleret fra top til tå. Energi-glas i vinduerne slipper også gerne varmen ind, men ikke ud.
Dørlåse fungerer i øvrigt også med kode som aktiveres via Bluetooth på telefonen, så det er slut med at glemme nøglen til klubhuset. På samme vis debiteres salg af øl og sodavand via en touch-screen som sidder praktisk ved siden af køleskabet. Så er det slut med små sedler eller regnskab, som alligevel aldrig går op.
Det er også ambitionen, at der skal være monitorer med FLARM-data så medlemmerne kan følge med live i svæveflyvningen.
”Og hvorfor ikke også inkludere et par skærme, som viser slides med præsentation af nye medlemmer i klubbens entre?”, spørger Niels Albertsen som også gerne viser de mange badeværelser og flotte toiletforhold frem. Uden tvivl bedre end mange af medlemmernes private hjem.
Og sådan kunne man blive ved. Fotos i denne artikel taler nok for sig selv.
Det giver også et særdeles positivt indtryk at se teorilokalet på 1. etage. Det er med moderne borde med individuelle el-forsyninger til elevernes laptops. De nye faciliteter vil uden tvivl give et særdeles godt førstehåndsindtryk for nye medlemmer i Øst-Sjællands Flyveklub.
Formand Niels Albertsen passer sit IT-job flere dage om ugen fra “sit” kontor i det nye klubhus. Det minimerer rejsetid til klubben, og det er smart at have en person i klubben som er fysisk til stede en stor del af tiden.
Skylight på 1. etage – der er jo en svæveflyveklub, så det er en fordel at have udsyn til CU-udviklingen!
“Vi er snart færdige”. Her foto under byggeprocessen som viser den store opgave for klubbens medlemmer.