Som i en fryser: 24 timer i norske bølger

Det er 20 år siden, at 2 tyske piloter beviste i praksis, at det er muligt at overnatte i luften på bølger over de norske fjelde. Med over 24 timer i luften satte Helmut Rohs og Robert Fessler punktum for en af de vildeste strækflyvninger nogensinde i Norden. Redaktionen på NORDIC GLIDING har tidligere hørt om denne historie, men har altid troet, at det var en ”myte” – indtil det nu lykkedes at opspore de to piloter, som nu fortæller historien.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Helmut Rohs, Robert Fessler / NORDIC GLIDING ønsker at takke Robert Danewid for hjælpen med at opspore Helmut Rohs og Robert Fessler.

Om piloterne

Robert Fessler, f. 1959,
Flyveerfaring ca. 4000 timer,
Klub: Aero-Club Pirmasens, flyver ASW 24,
Job: Doktor i matematik, forsker i strømningsteknik

Helmut Rohs, f. 1965,
Flyveerfaring ca. 4000 timer,
Klub: Akaflieggruppe Freiburg, flyver DG 800,
Job: Chefingeniør i robotteknologi

19. juni 2002 – D-KTTT klar på Starmoen.

Link to automatic translation

20. juni 2002 klokken 11:03. Formiddagens flyve-aktivitet på Ole Reistad Senter er godt i gang. Pludselig lander en tysk indregistreret Nimbus 3DM.
En venlig norsk kvinde tager imod flyet, men undrer sig lidt. Hun har ikke set den starte.

”Fik I ikke kontakt med termikken i første start? Nu skal jeg hjælpe jer med at skubbe flyet tilbage til start, så I kan få en rigtig fin flyvning”, siger hun.
Men noget er mærkeligt med de to tyske piloter. De stiger ud af flyet, let euforiske og strækker kroppen som havde de siddet der længe. På trods af deres solide og varme påklædning ser de lidt trætte ud, og flyets cockpit er fyldt med vand, mad og kort. De er slet ikke interesserede i at starte en gang til.

Så går sandheden op for de lokale norske svæveflyvere: Tyskerne er ikke startet for 15 minutter siden og er ikke landet, fordi de ikke fik kontakt med termikken.
De er derimod startet i går – for mere end 24 timer siden og har fløjet hele den lyse norske sommernat på bølger og har undervejs sovet på skift i flyet!!!

En vild, vild og nærmest ufattelig flyvning som har krævet det yderste af meteorologisk forståelse, stamina og eventyr-lyst af piloterne.
Historien starter et par år tidligere, fortæller hovedpersonerne Robert Fessler og Helmut Rohs, da NORDIC GLIDING lykkedes med at opspore dem i Tyskland, hvor de i dag fortsat er entusiastiske svæveflyve-piloter.

Teori: Muligt at flyve om natten

”Jeg havde gennem flere år studeret topografiske kort over Norge, og jeg viste, at det i teorien ville være muligt at flyve meget lange flyvning gennem natten. Ikke mindst fordi det i store dele af Norge slet ikke er mørkt om natten i juni måned”, forklarer Robert Fessler, da NORDIC GLIDING mødes med både ham og kammeraten Helmut over en teams-session. De to kammerater har ikke haft kontakt med hinanden i mange, mange år, og gensynsglæden er stor:

”Denne artikel er også en lejlighed for os til at få forbindelse igen”, konkluderer Helmut med stor tilfredshed.

Med til historien hører også, at i 1987 havde den tyske/amerikanske fysiker og svæveflyve-legende Joachim Küttner udlovet 10 000 dollar til den første som kunne flyve 2000 km i en lige linje.

”Dette var naturligvis inspirerende, så vi ville udforske mulighederne i Norden”, fortæller de.

Den type af lange flyvninger var spændende, og først var det egentlig meningen, at Helmut og Robert ville forsøge sig med en flyvning fra Elverum til Kiruna, men på selve dagen modificerede de ambitionerne.

”Dengang var meteorologi-værktøjerne online lidt mere primitive, men de vigtigste trends som vejrudviklingen på stor skala var fuldt til stede, og i dagene op efter den 10. juni 2002 så vi, at der ville opstå en vejrsituation over Norge, som vi var interesserede i”, siger de.
”Så vi pakkede traileren og bilen og kørte til Norge”

En ”lille” træningsflyvning på 350 km langs Østerdalen, nord for Elverum, var en passende træningsdistance efter ankomsten for at justere sig ind på de norske forhold. Det var i øvrigt første gang, at Robert og Helmut fløj i Norden.

Nimbus 3DM klar på Starmoen.

Så 2 dage senere var de klar med D-KTTT, en Nimbus 3DM, pakket med vand og mad. Det var midt under et norsk mesterskab.
”Vi fik rigtig god support fra de lokale piloter”, fortæller Robert og Helmut.

Fagchef i Seilflyseksjonen, Steinar Øksenholt, var også på job på Ole Reistad Senter i disse dage, og i dag husker han udmærket den atypiske flyvning, da han også fungerede som officiel kontrollant.

De sagde til mig, at jeg ikke skulle alarmere redningsberedskabet og eftersøgning, hvis de ikke kom hjem om aftenen”, fortæller Steinar om det lidt usædvanlige ønske. Normalt er det bekymrende, hvis et fly ikke returnerer til flyvepladsen om aftenen, men ikke denne gang.

”Jeg regnede nok med, at de ville lande efter jeg var taget hjem fra jobbet om aftenen. Så Jeg var faktisk lidt overrasket, da de først kom hjem næste formiddag”, siger han.

Robert og Helmut havde planlagt flyvningen, så den drog fordel af af læ-bølgerne genereret af de mange høje fjeldpartier i Midtnorge
”Vi kunne godt lide, at dette store fjeldområde i Skandinavien tilbød en stor fleksibilitet i rutevalg. Et minus var dog, at der ikke er mange sammenhængende lange fjeldkæder, som giver mulighed for hurtig bølgeflyvning. Vi forstod også, at der ville være meget store ulandbare områder, som vi skulle krydse. Det ville bare være muligt med en stor højdereserve i bølgeflyvning”, fortæller Helmut og Robert.

Klar til start i fotokvalitet anno 2002!

Toiletbesøg? Check!

Så den 19. juni kl. 11:04 starter teamet fra Elverum med Steinar Øksenholt som vingeholder. Da de har planlagt et marathon-ophold i Nimbus-cockpittet er der visse biologiske behov, som der skal taget hensyn til. Tisseposer har de, men der er andre ”behov” som ville være meget vanskelig i et trangt cockpit. Derfor er Helmut og Robert opmærksomme på at besøge toilettet inden start! Det ville være surt at afbryde en rekordflyvning efter 22 timer, fordi naturen kaldte.

De har deklareret en 1682 km (!) yoyo-bane med yderpunkter (Download IGC-fil) som går nord for Trondheim med 2 vendepunkter i det sydlige Norge ved flyvepladsen i Valle Åraksøyne og Notodden flyveplads.

1212 km-ruten som Robert og Helmut flyver i praksis.

Ved Lillehammer lykkes det for Helmut og Robert at få kontakt med en svag bølge – som giver dem både tiltrængt højde og en bekræftelse af, at deres læsning af bølge-systemerne fungerer. Men højden er ikke stor, og i flere timer kæmper de sig frem.

Endelig rammer de jackpot på læ-siden af Norefjell, vest for Hønefoss og stiger til 5000 meter. De får nu kontakt til Oslo ATC, som klarerer dem op til FL 160 med transponder-kode. Klokken er nu 1700.
”Vi får virkelig premium service fra både Oslo og Trondheim Control under hele flyvningen”, forklarer Helmut.

Helmut Rohs i forsædet med oxygen i næsen.

Barogram over flyvningen. Det er sjældent, at man ser en flyvning på 24 timer.

Med god højdemargin vender Nimbussen i nærheden af Notodden og fortsætter mod nord og Jotunheimen.
”Vi opdager dog hurtigt, at vores effektive groundspeed, selv i medvind, ikke var specielt stor, fordi vi hele tiden må flyve uden om enorme sky-formationer, og fordi vi må krydse bølgesystemerne på tværs i stedet for at flyve langs dem. Dertil kommer, at det faktisk ikke stiger specielt kraftigt”, fortæller de.

Tesse-bølgen tidligt på aftenen.

Nat i fryseren

Klokken er 20:30 da de kommer de op mod nord og mod Vågå. Her møder de første gang Tesse-bølgen, en virkelig veldokumenteret bølge-lokation kendt fra mange års wavecamps på Vågå. Her stiger de til næsten 6000 meter.

Vi får nu langsomt en forståelse af hvad de næste mange timer kommer til at byde på. Termometeret viser minus 20 grader, og med en sol, som nu er gået ned, opleves det tydeligt. Under normale bølgeflyvninger har man som regel varmende sollys, selv om det er skyer. Med korrekt påklædning er det normalt bare fødderne som man fryser. Men her er det meget koldt som i en fryser, selv om vi forsøger at isolere os med alu-folietæpper. Det er en meget speciel oplevelse!”, fortæller de.

Teamet fortsætter nu nordpå ved hjælp af flere forskellige bølgesystemer op mod Trondheim og i god højde. Desværre er skyerne 7/8 mod nord og nordøst, så den originale plan om at flyve mod nord og nordøst langs den norsk/svenske grænse til nordøst for Trondheim må skrottes, og de vender kursen mod syd klokken 2150 i 3100 meters højde cirka 30 km nord for Røros.

Nattepause i Tesse-bølgen

Efter et par times flyvning mod syd over Tynset og Dovrefjell, kommer de igen til den faste bølge over Tesse-søen ved Vågå.
Det er nu den mørkeste tid under hele flyvningen, og kl 0100 om natten beslutter de sig at tage en times ”pause” i Tesse-bølgen. Der er for mange skyer mod nord og mod syd er der næsten mørkt for at kunne vurdere udelandingsmuligheder, så de er låst.

På den mørkeste tid af døgnet er det vanskeligt at vurdere udelandingsmulighederne, så Robert og Helmut vælger at flyve så højt som muligt – men ikke så højt, at det bliver alt for koldt. Et dilemma!

”Det er mig, som flyver på det tidspunkt, og Helmut prøver at sove”, forklarer Robert og fortsætter:
”Men det er så koldt, jeg faktisk flyver med luftbremser i bølgen i cirka 3500 meter for at vi ikke skal stige op i endnu koldere luft. Så det er helt tiden en balancegang mellem at falde ud af bølgen, bevare vores gode højde og så at det ikke skal blive alt for koldt”, siger Robert, som også prøve at sove lidt, da Helmut senere overtager kontrollen. Men mere end få sekunders søvn bliver det ikke til.

På samme tid er der også helt næsten helt dødt på radioen. Der er ikke meget passagerflyvning om natten. Oslo ATC kalder os op med jævne mellemrum for at høre hvordan det går, og hvordan vi har det. De forstod nok, at dette var en speciel flyvning, forklarer Helmut og Robert.

Jeg husker mest tydeligt oplevelsen af at flyve ind i natten, da vi vender vores nordligste vendepunkt”, forklarer Helmut og fortsætter: “Jeg er klar over, at dette er en oplevelse, man bare kan få en gang i livet. Mod nord kunne man se lyset og enorme CB’ere som reflekterede lyset og mod syd forsvandt landskabet ud i mørket. Vi var i midten af dette univers magiske, højt oppe i atmosfæren”, siger Helmut.

Klokken er cirka 2 om natten da den tyste Nimbus forlader sit holding-pattern over Tesse og Vågå og glider mod syd – hen over Fjeld-Norges mest kendte områder ved den azurblå sø Gjende og vandreklassikeren Besseggen. Men her er ingen vandrere eller turister, alle sover. Undtagen mandskabet i D-KITT.

Flyvningen fortsætter mod syd. Nu vågner frekvensen op på Oslo ATC hvor de første passagerfly melder deres ankomst. En ny dag!
Syd for Jotunheimen kommer Helmut og Robert i store vanskeligheder. Flyvningen langs rotorne har fungeret indtil nu, men nu er skyerne pludselig linet parallelt op med vinden. Noget stemmer ikke længere, selv om de ser ud som tidligere.

I de flade første morgenlys kl 0430 lykkes det at komme frem til Hallingskarvet ved Geilo som giver dem en brugbar bølge-drevet arbejdshøjde for at krydse Nordeuropas største højfjeldsplateau Hardangervidda for anden gang.

Lidt syd for Dagali i det nordøstlige hjørne af Hardangarvidda.

”De næste 90 km er her ingen bebyggelse, ingen mennesker, ingen infrastruktur og bare sparsom arktisk vegetation. Med en højde på 1300 meter stikker Hardangervidda op i den krystalklare luft og de tidlige lave skyformationer”, forklarer de om synet som møder dem.
Nu er klokken 0530, og crewet får god hjælp af de lave rotor-skyer som står i læ af de små fjeld som præger plateauet, og de stiger senere den sydlige del af Hardangarvidda.

Det sydlige vendepunkt er Valle Åraksøyne, men så langt kommer de ikke. Bølgesystemerne i uorganiserede og forsvinder mellem hænderne på dem. Da teamet kommer under 3000 meter, er det tydeligt, at terrænet under dem er usympatisk overfor udelandinger, så de beslutter sig for at sætte kursen mod øst og Notodden flyveplads, som de fortsat har 2000 meters højdereserve til.

Den ekstra højde gør det dog muligt at forsætte med at søge efter løft omkring Gaustatoppen og nord-vest for Rjukan.

”Pludselig opstår et stort föhn-åbning; vi flyver øjeblikkeligt derhen og bliver katapulteret op over skyerne med 4-6 m/s. Få minutter senere lukker föhn-åbningen, men vi er allerede langt over fjeldtoppene og kan med lethed flyve videre mod et åbent område”, fortæller de.

Morgenstunden er ingen redning

”Da vi kommer op med Geilo går det op for os, at det ikke længere er muligt at flyve op mod Frya til Nord-Nordøst på grund af store mængder skyer. Måske kunne vi gøre det via en stor omvej via øst, men vi er alt for trætte til det. Morgenlyset har nu også produceret en stor mængde fugt i den lavere del af atmosfæren, og i kombination med den lave sol gør det næsten umuligt at vurdere terrænet og udelandingsmulighederne i dalene”, fortæller de.

Cirka 100 km vest for Elverum beslutter Helmut og Robert at trække luftbremse og dykke næsten 2000 meter for at flyve under skyerne for motor det sidste stykke.

”Nu ser verden og terrænet meget mere venligt ud, og det er tydeligt at solen varmer godt”.

Helmut Rohs og Robert Fessler lander lidt efter klokken 11 d. 20. juní sikkert tilbage i Elverum 24 timer efter starten på hvad som nok er en af de mest spektakulære og sensationelle flyvninger nogensinde i Norden uden nogen adgang til live vejr-data og bare med en primitiv PDA med rudimentær ”moving map” til hjælp. De fløj 1212 km i fri flyvning.

De måbende norske konkurrencepiloter ”tvinger” dem til at fortælle om deres tur om aftenen.

Senere returnerer Robert til Norge, hvor han flyver cirka 900 km i ”umuligt” vejr med en LS9.
Helmut flyver senere 1800 km fra San Martin de los Andes i Argentina.

De 24 timer i bølgeflyvning er en spektakulær bedrift, men er i øvrigt ikke den længste flyvningen nogensinde i et svævefly. Efter sigende fløj Geza Vass og Guy Davis i 70 timer og 5 minutter i en Schweizer 2-33 på hang ud fra Dillingham Field i Hawaii i 1961. Da de fløj på passat-vindens u-udtømmelige ressoucer var det bare mad, vand, evnen til at holde sig vågen (og rene underbukser) som var den begrænsende faktor.




Flere flight-stories

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Som i en fryser: 24 timer i norske bølger

Det er 20 år siden, at 2 tyske piloter beviste i praksis, at det er muligt at overnatte i luften på bølger over de norske fjelde. Med over 24 timer i luften satte Helmut Rohs og Robert Fessler punktum for en af de vildeste strækflyvninger nogensinde i Norden. Redaktionen på NORDIC GLIDING har tidligere hørt om denne historie, men har altid troet, at det var en ”myte” – indtil det nu lykkedes at opspore de to piloter, som nu fortæller historien.
17. januar 2023/af Jens Trabolt

Drømmen om 1000 km i Danmark og 1500 km i Sverige

Rekorder er til for at blive slået. Det er en vigtig drivkraft i svæveflyvningen, og vi ser, at ”barren” flyttes op hvert år med bedre fly og ikke mindst bedre vejrprognoser og planlægning. Men hvad ville det fx kræver at flyve 1000 km i DK eller 1500 km i Sverige?
14. december 2022/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

Bland nissar, bölger och norrsken

Sista helgen i november är det traditionell säsongsavslutning och nisseflygning på Oppdal, hemvist för NTNU flygklubb. Ett av det mest fascinerande med flygning i Oppdal vid denna tid på året är ljuset. På morgonen och eftermiddagen blir lentisarna vackert solbeslysta underifrån. Ljuset och färgerna är vidunderliga. Rapport från Robert Danewid
29. november 2022/af Jens Trabolt

Ekstreme Bahia – med Kawa på ekspedition

Vi forbinder normalt Brasilien med mange eksotiske ting, primært karneval, fremragende fodboldspillere, Amazonasskoven eller en statue af Kristus i Rio. Men meget få mennesker forbinder Brasilien med tørre plateauer og svæveflyvning. Men sådan ser mindst halvdelen af landet ud i et ækvatorialt tørt klima. 16 gange verdensmester i svæveflyvning, Sebastian Kawa har udforsket ukendte områder i Brasilien med en lille gruppe af andre svæveflyvepiloter. Her er hans rapport.
4. november 2022/af Jens Trabolt

Oh là là! Til fjeldflyvningskursus i St Auban – i Dimona!

At man vælger at tage på flyvekursus på det franske nationalcenter i St Auban er ikke noget unikt. Det er det derimod, at man som danske Claus Kjær Jensen og klubkammeraten Alexander Borrel-Jensen fra Kolding fravælger passagerflyet til Nice og i stedet flyver klubbens Dimona derned. Oh là là!
27. september 2022/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Ferryflygning av LAK-12

Husker du, ærede læser, Robert Danewids retro-historie om den sindssyge udelanding i Litauen? Her kommer del 2 som handler om en tilsvarende sindssyg færgeflyvning i Sverige med en LAK 12 under Eskilstuna Open i 1990 – beretningen inkluderer ambulancer med fuldesyge litauere og en potentiel ulovlig udelanding på en svensk flyvevåbenbase med et sovjetisk indregistreret fly. Kort sagt, alt er normalt!
30. maj 2022/af Jens Trabolt

Litauisk utelandning – Nedslag i loggboken

"Petras drar på full gas med klaffen infälld och vi börjar skörda och mala säd. Till slut ser man inget framåt. Jag stirrar förtvivlat på fartmätaren som tycks fastnat på 60 km/h."
Interessant? Jo, här är Robert Danewids berättelse om en ekstrem utelandning under Baltic Cup i 1989, hvor Litauen forfarende var Sovjet-okkuperad.
21. april 2022/af Jens Trabolt

Jag – en Idaflieg-testpilot!

Nedslag i logbogen: August 1976 i Tyskland - Jantarn skulle testas. Polaren skulle mätas och flygegenskaperna undersökas och dokumenteras samt lite annat. Det tog tyskarna hand om. Stene och jag skulle bli ”Zacher-piloter” och testflyga några andra nya typer. Men först skulle vi utbildas! Det är ett av mina bästa segelflygminnen.
25. februar 2022/af Jens Trabolt

Åska och drivis – Nedslag i loggboken

"Nu började vädret att snabbt bli riktigt bra. Molnbasen steg och var nästan 2 500 m. Och cumulusen började växa på både höjd och bredd. Något var på gång.
Jag insåg att det nu gällde att se till att flyga hem så fort som möjligt. Hur kunde en dag, som enligt prognoserna skulle bli en fin sommardag, förvandlas till en magnifik uppvisning i ”åska och drivis”? Segelflygväder är utan tvekan intressant och bjuder ofta på mysterier och överraskningar, skriver Robert Danewid her om en yderst mindeværdig flyvning.
28. december 2021/af Jens Trabolt

Kan en cub også flyve sådan?

Göran Ax (1942-2018) fra Landskrona FK var dobbelt verdensmester, tidligere jagerpilot, højt anset SAS-kaptajn – og skulle det vise sig - en formidabel kusk på klubbens Piper Cub, da jeg skulle fotografere ASH 31 og EB 28 til en reportage til NORDIC GLIDING i 2013. Den opvisning glemmer jeg aldrig. Her er et ”Nedslag i logbogen”
30. november 2021/af Jens Trabolt

”Det var fantastisk at flyve her”.

En gruppe entusiaster fik lørdag luft under vingerne til det unikke Lønstruptræf. "Vildt fantastisk", lød vurderingen.
27. september 2021/af Jens Trabolt

På hvalsafari med Jo Inge

Sandane i Norge er en ekstremernes flyveplads, et ”hangarskib” omgivet af isbræer og stejle kilometerhøje fjeld. I fjorden 50 meter fra flyvepladsen svømmer hvalerne i dybet. Men i luften er det Jo Inge Bjørø som hersker i sin nye Arcus M med konceptet ”Fjord Gliding”.
2. september 2021/af Jens Trabolt

”Begrænsninger er bare noget oppe i vores hoved”.

Det siger den tyske svæveflyver Klaus Ohlmann. Han har sine egne ideer om svæveflyvning og lykkedes med en mega-flyvning d. 17. maj fra Frankring til Grækenland. Flyvningen er summen af mange erfaringer som Klaus Ohlmann har gjort sig i de senere år.
28. maj 2021/af Jens Trabolt

Over 15 timer i cockpittet

Østrigske Markus Gusenleitner satte 11. maj europæisk vice-rekord, da han fløj 1806 km på 15 timer. ”Det var en let flyvning”, siger han. Det er svært at tro, men ikke desto mindre sandt. Med til historien hører også nyheden fra i går om Klaus Ohlmans endnu ikke-opmålte mega-flyvning fra Frankrig til Grækenland.
18. maj 2021/af Jens Trabolt

Gunilla tog rekorden

April har været en produktiv rekord-måned for de nordiske svæveflyvere med 300 km T/R i Sverige, 760 km FAI trekant i DK og nu i fredags, på april måneds sidste dag, tre nye svenske rekorder sat af svenske Gunilla Lindell.
3. maj 2021/af Jens Trabolt

Cold feet gliding club

Svenske Wilhelm Wendt fortjener en eller anden form for survival-udmærkelse for at have siddet 10,5 time i ”bagsædet” på sin EB 29 DR søndag. I forsædet var Jim Acketoft. Men allerførst gennem lufthavet på minus 20 grader var Jims fødder! Uanset så var det super-vejr i både Sverige og Danmark, og rekordlisterne blev hærget godt og grundigt.
26. april 2021/af Jens Trabolt

Familieudflugt i “SX”

Ikke en rekordopgave, ikke en højhastighedsopgave, men en gennemført opgave med Nimbus 4DT i egne af Danmark alt for få svæveflyvere ser. Det skriver Jan W. Andersen efter at have fået en stor far/søn-flyveoplevelse med sønnen Emil.
22. april 2021/af Jens Trabolt

Kold luft, sol og vind.

Lørdag d. 10. april var vejret i det sydlige Sverige og Danmark præget af kanonvejr – kold luft, sol og vind gav fantastiske skygader som ikke overudviklede. Det gav masser af meget lange flyvninger og en enkelt svensk rekord.
12. april 2021/af Jens Trabolt

Hede: Ny nordisk wave-camp-destination

Vi kender Vågå, Ottsjö og Kebne Wave Camp. Men Hede Wave Camp? Arboga FKs Lars Jauring rapporterer fra en ny nordisk destination; Hede Wave Camp 2020
6. januar 2021/af Jens Trabolt

Første 750 km FAI trekant i Danmark!

For ikke så mange år siden var denne idé regulær science fiction. Men i maj fik Mads Lykke fra Vejle SFK realiseret en rigtig gammel drøm om en flyvning absolut på kanten af af det mulige. Her beretter han om flyvningen og ikke mindst planlægningen af ruten.
24. juni 2020/af Jens Trabolt

Ingo Renner – 37000 timmar segelflygtid!

Ingo Renner, Tocumwal, Caproni Calif: Möt tre ikoniska begrepp i Australiens segelflyg
3. juni 2020/af Jens Trabolt

Kastrups Corona Cowboys

Kastrup Lufthavn har Nordens højeste trafiktal. 30 mio passagerer kom gennem gatene i 2018. Nu har Corona decimeret operationen til næsten ingenting. 98% af flytrafikken er aflyst. En tragedie for branche og samfundsøkonomi. Men det gav mulighed for en ærlig talt sindssyg ide som mod alle odds blev en realitet.
26. maj 2020/af Jens Trabolt

Masser af rekorder – trods Corona

Maj måned var rekord-fabrik for svæveflyvningen i Norden.
26. maj 2020/af Jens Trabolt

Soaring Douglas

Stefan Kipp fik prøvet drømmen om at flyve i Sydafrika. Er det pengene og den lange rejse værd? Ja, ubetinget, siger han.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

1011 km deklareret FAI trekant med 160 km/t!

1000 km dagen før i en hyret Jonker JS1. Så hvorfor ikke prøve en gang til – denne gang med deklareret 1000 km FAI-trekant?
Det lykkedes, berettes her af Mads Lykke fra Vejle Svæveflyveklub, som var en del af teamet på Douglas.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

839 km over 3 vendepunkter i Danmark

Mads Lykke fløj 839 km med 3 vendepunkter i Danmark!
5. oktober 2019/af Jens Trabolt

At flyve en eksotiker: B13E

At flyve en elektrisk Akaflieg-eksotiker
5. oktober 2019/af Jens Trabolt

EB 29 R – værktøjet til drømmeflyvninger?

Med både første og anden generation EB 28 og EB 29-fly vil opgaver i Sverige på mere end 1250 km være mulige – og i Danmark vil drømme som 800 km FAI opgaver inden for landets grænser være mulige at realisere. Det er bare at lade fantasien få frit spil, siger danske Jan W. Andersen.
26. august 2017/af Jens Trabolt

Det er toppen!

Rundt om det højeste bjerg i Slovenien (Triglav, 2864 m), det højeste bjerg i Østrig (Grossglockner, 3798 m) og det flotte bjerg Drei Zinnen (2999 m) i Dolomitterne i Italien på bare en dag i et nordisk svævefly.
31. maj 2017/af Jens Trabolt

Drømmebølgen i New Zealand

Noe av det som virkelig inspirerte meg da jeg begynte å fly seilfly var å se Gladiators of the Sky, dokumentarfilmen fra seilfly Grand Prix i Omarama i 2007. Jeg har siden den gang vært veldig fascinert av å fly der, og lovt meg selv at en gang skulle jeg reise dit og fly.
31. maj 2017/af Jens Trabolt

Vad Pyrenéerna gömde: Prolog till en segelflygning

”Kolla fartmätaren” ropar styrman till mig. En snabb koll på fartmätaren och konstaterar att nålen är ända uppe på red line och jag bara väntar på att tanten i taket ska börja yla ”overspeed”, ”overspeed” och dessutom står båda throttlarna i idle...
2. april 2017/af Jens Trabolt

1000: The big one

12. juni 2016, Vidar Stener Ingebretsen og 1026 kilometer mellom regn, snø og haglbyger i ASH 31 Mi.
25. december 2016/af Jens Trabolt

Bare hæng på!

Hvordan udvikler man sig som pilot, når man grundlæggende er en ”chickenshit” under fjeldflyvning i Alperne? Den skrappe medicin er ”Lead-and-follow-flyvning” som NORDIC GLIDING har prøvet i St Auban.
25. december 2016/af Jens Trabolt

Klubbens første hot-ship

Glasfiberrevolutionen i 80’erne gav en stor forbedring i glidetal. Men over kaffen i klubben blev forventningerne så høje, at virkeligheden blev en ubehagelig overraskelse.
13. december 2016/af Jens Trabolt

Tanker før Benalla

Sidste konkurrencedag under EM '94 i åben klasse i Rieti var en af de mest sublime svæveflyveoplevelser, jeg har haft til dato”, mindes den danske åbenklassepilot Jan W. Andersen før afrejsen til VM i Australien.
7. december 2016/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.
18. maj 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.
16. maj 2023/af Jens Trabolt

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.
12. maj 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.
11. maj 2023/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
10. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt

Aero 2023: Med svæveflyvning!

De store producenter af svævefly valgte at blive hjemme fra årets Aero-messe fra 17-20 april. Årsagen var for mange messens sene placering på sæsonen, og de høje omkostninger forbundet med at deltage. Men tog man ja-hatten på, var der masser af svæveflyvning, hvis man kiggede ordentligt efter.
2. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Scandinavian Women Meet

Jag har med hjälp av några andra kvinnor startat ett kvinnoprojekt där meningen är att vi ska samlas och bygga gemenskap, prata om våra erfarenheter, bli ännu bättre på att segelflyga, tävla och lära av varandra. Vårt första projekt är att sista veckan i augusti arrangera ett Scandinavian Women Meet på Ålleberg 27 augusti – 2 september. Vi skickar inbjudan till alla segelflygande kvinnor i Danmark, Norge och Sverige, rapporterar Trulsa Cronander.
11. april 2023/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret”

Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret. En ubesmittet, jomfruelig start hvor alle gamle dårlige vaner kan kastes overbord og nye ambitioner kan hæve flyveglæden til ufattelige højder. Ja, I princippet ihvertfald…
5. april 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt