Sommerferie på Ole Reistad Senter

Første uke i juli arrangerte Elverum og Gardermoen sommerleir på Starmoen som inkluderer Ole Reistad senter (ORS), Norges rikssenter for seilfly hvor også administrasjonen til NLF/Seilflyseksjonen er lokalisert. Rikssenteret har tidligere vært omtalt i Nordic gliding.

Tekst og foto: Arne Wangsholm, Os Aero klubb

Link to automatic translation

Grunnet Covid19 var årets ferieplaner begrenset til Norge. Dette, samt at det er interessant og lærerikt å se hvordan andre klubber opererer, ledet oss østover. ORS hadde ledig hytte og gjennom klubben min, Os Aero klubb, fikk jeg leie DuoDiscus XLT. Med Golf diesel er en tung tilhenger intet problem, dog økte dieselforbruket med 50% med knappe 1400 kg på draget.

Arne Wangsholm (her fotograferet på St Auban i 2016, foto: Jens Trabolt)

LINK til tidligere 2014-artikel om Starmoen (åbner PDF)

På ORS starter hver dag med briefing kl. 1000. For å ha noe å velge mellom, ble 5 forskjellige værmeldinger gjennomgått. Det var oversiktsbilde over Europa og hvordan værsystemene utviklet seg, det var været på Gardermoen, oppstigningskurver, RASP og Topmeteo), i tillegg til at det lokale været ble observert. Planer for dagen ble gjennomgått så vel som erfaringene fra dagen før, samt status på trimaktivitetene. Hvis været var dårlig ble forskjellige teorileksjoner gjennomgått, for dem som ønsket å delta, ellers var det klargjøring for flyging.

Ole Reistad Senter ved Starmoen (foto: Jens Trabolt)

Elverum rigget frem vinsjen og egne fly, mens Gardermoen hadde fokus på sin flypark og flyslep. ORS sin Pawnee var hele tiden klar til innsats for dem som ønsket flyslep. Foruten medlemsflyging var det skoling både i klubbregi og i regi av ORS. Det var mange instruktører til stede. Det gjorde at noen dager instruerte de, mens de andre dager kunne fly for seg selv eller med videregående elever/medlemmer, med fokus på strekkflyging.

Klargjøring for familietur

Sverige i det fjerne

Klargjøring av reservetermikk

Utfordringen i begynnelsen av sesongen er å omsette teori en har repetert i løpet av vinteren, til praksis. Hvilke skyer gir løft, hvor under skyene stiger det best basert på sol og vind, og hvor går energilinjene slik at en kan utnytte dem for å minimere sirklingen. Det er lettere sagt, enn gjort.

På Vestlandet, der jeg vanligvis flyr, er det greit. Legg ruten langs det høyeste terrenget, hold oversikt over vindretningen og fokuser på å holde seg over fjellene. På Østlandet fungerer ikke dette. Noen ganger steg det der jeg ikke forventet stig, andre ganger sank det der jeg forventet stig. Det er tydelig at det må mer trening til å fly over annen type terreng, samt diskusjon og erfaringsutveksling med andre for å øke kompetansen og bli bedre.

Elverum på ettermiddagen

Vinsjen til Elverum var overhalt i løpet av vinteren. Det gjordet det mulig å friske opp vinsj som startmetode, samt trene merkelandinger. Vinsjing krever ekstra personell, men det var ikke alltid det var nok personell. Da sto Pawneen klar, slik at det mulighetene for å komme opp i luften var alltid tilstede – uavhengig av annen aktivitet.

Portræt: Ålleberg fylder 80 år

Elverumsområdet har generelt godt vær, slik at det var flyging 8 av 9 dager som sommerleiren varte. Ikke alle dager var egnet for lange strekkturer, enkelte dager var været ustabilt med skybas på knappe 1000 meter.

DuoDiscusen er et ypperlig fly å ha tilgjengelig. Mesteparten av flytiden var min kone med som fotograf og diskusjonspartner relatert til skyer, navigasjon og utkikk. Muligheten for å fly sammen med andre er en stor fordel – spesielt når en er på familieferie.

Fruen passer på at alt går riktig for seg.

En av kveldene arrangerte Elverum rekeaften, med stor deltagelse. Det er alltid hyggelig med arrangementer der en får anledning til å bli nærmere kjent med de ande deltagerne. ORS tiltrekker seg også andre luftsportsaktiviteter. Under middagen fikk vi demonstrert formasjonsflyging med 3 gamle Army cuber (3 cuber.. hva kaller de seg?).

Warbirds har pause for kvelden




Gardermoen arrangerte radionavigering. Kompetansen til deltagerne var høyst varierende. Det ble likevel ikke nødvending å sende ut ettersøkningsteam, da alle kom til rette.

Gjennom uken var det fokus på fysisk aktivitet for deltakerne, med en trimløype rundt flyplassen – på ca. 3 km. Enkelte viste en sterk innsatsvilje og benyttet stadig anledningen til å gjennomføre enn runde. Oppsummeringen på slutten av uken viste at Kjell Reiten var suveren vinner.

Refleksjoner:

Å gjøre ting sammen er gunstig for å bygge klubbmiljø og holde på medlemmene. Sommerleir er en ypperlig måte å få det til på. Samarbeid mellom klubber kan føre til at aktivitet og tilbud utvides og kan gi fremtidige muligheter for ytterligere samarbeid.

ORS tilhører norske seilflygere, og er en ypperlig plass å gjennomføre ulike felles aktiviteter. Her kan en leie fine hytter, overnatte i internatet og der er administrasjonsbygg med kjøkken, møte- og oppholdsrom som kan benyttes. Både slepefly og sleperflyger er tilgjengelig i sesongen, i tillegg til en ny DG1001, samt klubbfly det er mulig å leie. Til sammen skaper dette forutsigbarhet i aktiviteten og for de som må ta hensyn til andre enn seg selv, kan det være lettere å planlegge dagene / aktivitetene.

Sommerleiren varte en uke. Kapasiteten til ORS gjør at mange flere uker i løpet av sesongen kan benyttes av klubber og medlemmer, for å få et sosialt og lærerikt opphold. ORS er et fint anlegg, i et område med gode seilflyforhold og gode utelandingsmulighetene – dersom en plutselig får behov for å lande borte fra stripen.

Flere klubartikler

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Skövde FK får erstatning for flyveplads

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.
24. januar 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Bland nissar, bölger och norrsken

Sista helgen i november är det traditionell säsongsavslutning och nisseflygning på Oppdal, hemvist för NTNU flygklubb. Ett av det mest fascinerande med flygning i Oppdal vid denna tid på året är ljuset. På morgonen och eftermiddagen blir lentisarna vackert solbeslysta underifrån. Ljuset och färgerna är vidunderliga. Rapport från Robert Danewid
29. november 2022/af Jens Trabolt

Stick AND rudder

Air France gør det – det danske Flyvevåbens Air Cadets gør det. Svæveflyvning er god træning i energi-management og håndtering af flyvemaskinen. Nu har en gruppe svenske trafikpilotelever fra Ljungbyhed også fået øjnene op for svæveflyvningens glæder.
12. september 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvning i festival-mode

Ekstrem naturoplevelse; Den netop afsluttede Ekstremsportveko i Voss, Norge er en fest for alle typer af outdoor-sportsgrene med fællesnævneren natur, fart og spænding. I år var det noget helt særligt, da Voss FK var vært for Norges Cup Grand Prix i svæveflyvning samtidig med, at gæster fra hele verden stod i kø for passagerflyvning i noget af verdens flotteste natur. En uge med et helt unikt mix af svæveflyvning, kammeratskab, store naturoplevelser, koncerter og fest
5. juli 2022/af Jens Trabolt

Portræt: Hammer Flyveplads fylder 50 år

"Hammer Svæveflyveplads klar til fremtidens udfordringer", skrev NORDIC GLIDING da vi besøgte den store danske Vejle Svæveflyveklub i august 2013 og skrev et stort portræt af klubben. Det fik vi ret i, for klubben er still going strong og inviterer nu til 50 års jubilæums-reception. Læs invitationen her og få også portrættet af klubben med.
30. maj 2022/af Jens Trabolt

“Smart” og energieffektivt klubhus

Klubhus? Gammelt, slidt, lugt af døde mus? Ikke i Øst-Sjællands Flyveklub som sætter standarden for fremtidige klubhus-byggerier. Ikke bare i Danmark, men måske på verdensplan.
11. maj 2022/af Jens Trabolt

Tyske Akaflieg-studerende får havarerede nordiske Twin Astirs i luften

Akaflieg Karlsruhe er kendt for flyvende vinger og andre eksotiske konstruktioner. Nu lærer de tyske studerende om flykonstruktion ved at reparere 2 danske Twin Astirs som begge havarerede i 2018.
29. marts 2022/af Jens Trabolt

Västerdalarnas FK: Gateway to heaven

Den lille klub i Dalarna ligger perfekt placeret i et af Sveriges, ja måske et af Nordens bedste strækflyvningsområder. At klubben tilmed kan løfte et kæmpe-event som Flygfesten, som er Nordeuropas største civile airshow vidner om organisatoriske kæmpemuskler, som trodser klubbens relativt beskedne størrelse.
4. marts 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Fjällflygläger är redo för 2022

Sedan 1961 har Ottsjö levererat 1109 Guld-C och över 19 000 flygtimmar. Vissa år har varit riktigt bra och toppas av 1986 då Per Fornander var uppe på strax över 10.000 meter. Ett svenskt rekord som fortfarande gäller när detta skrivs. I mars 2022 är det dags igen
16. november 2021/af Jens Trabolt

På hvalsafari med Jo Inge

Sandane i Norge er en ekstremernes flyveplads, et ”hangarskib” omgivet af isbræer og stejle kilometerhøje fjeld. I fjorden 50 meter fra flyvepladsen svømmer hvalerne i dybet. Men i luften er det Jo Inge Bjørø som hersker i sin nye Arcus M med konceptet ”Fjord Gliding”.
2. september 2021/af Jens Trabolt

Sommerferie på Ole Reistad Senter

Første uke i juli arrangerte Elverum og Gardermoen sommerleir på Starmoen som inkluderer Ole Reistad senter (ORS), Norges rikssenter for seilfly hvor også administrasjonen til NLF/Seilflyseksjonen er lokalisert. Rikssenteret har tidligere vært omtalt i Nordic gliding.
19. august 2021/af Jens Trabolt

NTNU satser på nyt handikap-tilpasset fly

Norges tekniske universitets flyveklub, NTNU, har sikret sig tilskud på 1.4 mio. kr. fra Stiftelsen Dam i et projekt som skal sikre, at piloter med funktionsnedsættelser også kan nyde svæveflyvningens glæder
25. juni 2021/af Jens Trabolt

”Hvis pengene ikke går til lim og træ, så er det for dyrt”

Formand i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk klub Johannes Lyng har nu givet stafetten videre efter 24 år som formand. Tilbage står hans utrættelige og forbilledlige indsats, som han forleden blev hædret for på Arnborg, hvor også Niels Sundberg skænkede sine Kranich II og SHK-fly til klubben.
14. juni 2021/af Jens Trabolt

Ålleberg: Svenska segelflygets högborg fyller 80 år

Segelflygskolan på Ålleberg blev uppförd efter förebild i tyska Wasserkuppe efter en nationell insamling för precis 80 år sedan. Robert Danewid berättar här den fascinerande historien om svenska segelflygets högborg.
8. juni 2021/af Jens Trabolt

Nordjysk Svæveflyveklub reddet på stregen

Usikkerhed om ny lejekontrakt på flyvepladsen tvang Nordjysk SFK til at stå med ryggen mod muren. Ville de nye ejere ikke forlænge kontrakten, måtte flyveklubben de fakto opløses med udgangen af næste år.
6. maj 2021/af Jens Trabolt

Isolering i selvisolation

Man skal isolere sig, siger myndighederne. Det er de gode folk i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk Klub, helt med på. Altså både Corona-isolering og isolering af hangaren, som nok er den flotteste i Norden.
20. januar 2021/af Jens Trabolt

Nisseflyvning trods corona

Den årlige Nisseflyvning i norske Oppdal d. 27-29. november giver isoleret set ingen mening. Det er netop attraktionen!
13. november 2020/af Jens Trabolt

Måske verdens flotteste flyveklub?

Valdres FK, som netop har været arrangør af NM, er en speciel flyveklub, beliggende i den mest fantastiske fjeldnatur og med en enorm flyveplads.
26. oktober 2020/af Jens Trabolt

Skive får ”nordisk” TMG på vingerne

Dimonaen med serienummer 3690 har givet de tidligere ejere i Norge og Sverige mange fine flyveoplevelser. Efter flere års renovering af Dimoaen glæder Skive Svæveflyveklub sig nu til at opleve Jylland fra egen TMG.
3. juni 2020/af Jens Trabolt

Akaflieg: Projekt X

Visst, el kommer mer och mer och även Jet har tillkommit som hemflygningshjälp. Men de lite vildare ideerna hos tillverkarna ser man inte mycket av. Men som tur är finns Akaflieggrupperna!
26. februar 2020/af Jens Trabolt

Svæveflyvning i krig og fred

NG har besøgt den eneste svæveflyveklub i Norden med 24/7 scramble-beredskab, Flyvestation Skrydstrup SFK.
3. oktober 2019/af Jens Trabolt

Nirvana i XC-factory

”XC-Factory” står der på klubbens tshirt. Her producerer man strækflyvning; Feringe Segelflygklub i Småland er ingen vanlig svæveflyveklub.
5. september 2019/af Jens Trabolt

Perlen i fjeldet

Norges Tekniske Universitets i Trondheim har egen flyveklub. Hovedbasen Oppdal byder på super-infrastruktur og god tilgængelighed året rundt.
11. juli 2019/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Barbeque on ice

Der regnede ikke med diamant-højder ned fra himlen på årets Vågå Wavecamp, men hvad gør det, når man har fast is under støvlerne, høj sol og masser af grillpølser?
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Flyver på vulkaner

Is, ild, lava, termik, bølger og hang. Island har det hele. En lille gruppe entusiastiske piloter holder, trods alle odds, liv i den fascinerende svæveflyvning på den store ø med den dramatiske natur
16. december 2018/af Jens Trabolt

Her bor ildsjælene

Lidköpings Segelflygklubb har endnu the fighting spirit og er fortsat en klub i et lidt specielt miljø; Vesteuropas største sø, Vänern, blåfarver baggrunden for mange fine flyvninger.
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Tidlig sæsonstart for fattige klimaflygtninge

I Fayence, under en time i bil fra lavprisruterne i Nice, kan der flyves året rundt. Det giver håb for nordiske klimaflygtninge på økonomiklasse.
22. april 2018/af Jens Trabolt

Svedanor Fjellflyging på Vågå 2018

Vågå Wavecamp 2018: Har man bare den mindste smule romantik i blodet er det umuligt at modstå kombinationen af is, fjeld og svævefly. 2018-versionen af Vågå var træfsikker
22. april 2018/af Jens Trabolt

Et levende retro-miljø på Ålleberg

Det er ikke bare i Danmark, at retro-bacillen er levende. På svenske Ålleberg huserer SVS, Segelflygets veteranselskab, som flyver med et antal fine retrofly - både fra Ålleberg og fra nærliggende Falköping.
24. december 2017/af Jens Trabolt

Drømmeværkstedet

Flere steder i Norden er der fokus på retroflyvningen. I DASK-hangaren på det danske nationalsvæveflyvecenter Arnborg virkeliggør man drømme og gør nostalgien levende.
24. december 2017/af Jens Trabolt

Comeback-klubben

Aarhus Svæveflyveklub var døden nær for bare 10 år siden. Men nu har klubben rejst sig fra asken som fugl Phønix, takket være ny flyveplads og medlemmernes dedikation og kærlighed til flyvningen.
30. august 2017/af Jens Trabolt

Himlen over Långtora

Stockholms Segelflygklubb er en af de største og ældste svenske svæveflyveklubber
31. maj 2017/af Jens Trabolt

”Det med at lære at flyve skal bare overstås”

NORDIG GLIDING besøger Vestjysk Svæveflyveklub, hvor svæveflyvningen går i arv, og hvor man alligevel har blikket fast rettet mod fremtiden
2. april 2017/af Jens Trabolt

Når isen kalder

”Giv mig vinter og hunde, så må I for mig beholde alt andet for jer selv”, konkluderede polarforskeren Knud Rasmussen for 100 år siden. Men vinteren kalder endnu på Vågå Wavecamp, Ottsjö Fjällflygläger og Kebnekaise Wavecamp.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Drammen og fremtiden

Drammen Flyklubb har vundet i det himmelske lotteri. En suveræn placering i ”the sweet spot” med overkommelig distance til Oslo men også kort flyveafstand til den magiske fjeldverden
8. februar 2017/af Jens Trabolt

I luften er vi alle ens

I 2004 blev Jens Sternberg ramt af en alvorlig ulykke, som lammede ham fra brystet og ned. Nu er han tilbage i svæveflyvningen og en af de drivende kræfter i Uppsala-svæveflyvernes seneste successprojekt – en håndstyret Duo Discus XLT som flyves under projektnavnet "Alla kan flyga".
2. juni 2016/af Jens Trabolt

Arboga – Lille klub i stor termik

Ved siden af de store ”lokale” klubber som Eskilstuna og Stockholm er Arboga FK en lille klub, men hvad gør det når man har 2 kilometer asfaltstartbane, Duo Discus som skolefly og en placering midt i den svenske termik-autostrada?
2. juni 2016/af Jens Trabolt

Friskluftsforgiftning på første klasse

Bølgeflyvnings-lejren på den frosne sø ved foden af mægtige Kebnekaise-fjeldmassiv er verdens nordligste. De piloter som trodser vejr, kulde og distance belønnes med flyvning og naturoplevelser i absolut særklasse. NORDIC GLIDING har besøgt lejren ved Pirttivuopio.
23. maj 2015/af Jens Trabolt