Startafvikling med spil med fokus på risici

I Danmark har der været en stigende havarirate fra 2019 til og med 2021, heraf 2 fatale havarier med afbrudt start. Sikkerhedsudvalget under DSvU har gennemgået havarier ved spilstart og kommer her med deres bud på, hvor kan vi gøre det bedre.

Tekst: Sikkerhedsudvalget under DSVU / Foto: Jens Trabolt

Link to automatic translation

Gennemgang af havarierne med spilstarter både i Danmark og i udlandet viser, at havariet med den største risiko for at blive alvorligt er en afbrudt start i mellemhøjden, hvor piloten ikke lander lige frem, men foretager en forkortet landingsrunde.

Enkelte undersøgelser viser, at der fra tidspunktet, hvor wiren knækker, etableres der flyvefart, men ikke landingsfart før et drej indledes.

Det skal her bemærkes, at hvis der er kraftig vind er forskellen mellem flyvefart og landingshastighed helt op til 20 km/t.  Altså en væsentlig forskel på de 2 hastigheder!

Med lav fart drejes der i lav højde og målet for piloten er at afkorte landingsrunden og lande på banen.

Når der drejes i lav højde, er jorden tæt på. En naturlig reaktion er at reducere farten endnu mere. Dermed nærmer farten sig stallingsgrænsen, og hvis dette kombineres med stor krængning og måske forkert betjening af rorene, så er alle forudsætninger til stede for et stall – måske sågar et spind.

Konklusionen er: Etablerer altid landingsfart, og kan du lande lige frem, så gør det. Hvis du skal dreje rundt,  så hold landingshastighed under hele flyveturen. Det betyder måske, at du ikke kan foretage den sidste drej i sikker højde, men så vælg alternative løsninger og hermed nøjes med en forkert disposition.

Spilstart fra Nordsjællands SFK (Arkivfoto)

Men det er ikke alene afbrudt start i mellemhøjde, hvor der drejes rundt til landing, hvor det kan gå galt, men hele processen, fra du sætter dig i flyet, indtil starten er afviklet.

Nu kunne vi vælge at gennemgå rigtig mange starthavarier og opremse, hvor det gik galt og gå baglæns herfra. Men årsager til havarier kan ikke isoleres til den enkelte type af havarier, men alle havarier har fællesnævner og det er den vej vi skal gå denne gang.

Sikkerhedsudvalget under DSvU har analyseret indberetninger fra vores SMS (Safety management system) for 2020 med følgende hovedkonklusion:

For 2020 er hovedkonklusionen:

Konklusionen er opdelt i 5 hovedområder, forberedelse, start, flyvning, landing og andet. Det interessante er, at forberedelser udgør den største risiko efterfulgt af landinger. Altså forberedelse er den store synder – uanset type af havarier eller hændelse.

Så fællesnævneren for havarier/hændelser er manglende forberedelse.

Træningsbarometeret har altid været vores sigte mål for flyvesikkerhed.

Derfor har vi anmodet flyvecheferne om at indsende data for 2020. Det skal bemærkes, at undersøgelsen alene er for 30% af danske piloter, grundet den korte frist til at indsende oplysningerne:

Farverne relaterer sig til farverne i træningsbarometeret:

2019 2020
Rødt område 45% 40%
Gult område 19% 21%
Grønt område 36% 39%

Ikke overraskende er ca. 40% af piloterne i det røde felt, men med et fald på 5% er det en positiv udvikling fra 2019 til 2020. Altså flere piloter flyver mere.

Men erfaringerne viser – også fra andre grene af flyvningen –  at det er ofte piloter i god flyvetræning  (altså grønne), som indgår i havaristatistikken.

Træningsbarometeret er unikt til at sikre et godt overblik over din aktuelle træningsstilstand, men ikke som dokumentation for i hvor god træning er du som pilot i unormale situationer.

Lad os vende retur til startafvikling med startordning spil.

Grundlæggende forskel på startafvikling og flyvning efter start:

Du her er afhængig af:

– andre aktører,

– startbanens beskaffenhed,

– jordorganisation og spilfører, og

– dig selv!

Alt skal kunne spille sammen. Derudover skal du som pilot kunne vurdere følgende:  Er græsset for højt? Er din procedure ordentlig indarbejdet for afvikling af spilstart? Er der forhindringer på startbanen? Er det nye medlemmer som kører spillet og så videre?

Startafvikling med spil er herefter karakteriseret ved kraftig acceleration, stigning med høj vinkel (tæt på stallingsgrænsen), krav om bestemt fart, eventuel afbrudt start og endelig, at jorden er tæt på i første del af spilstarten.




Der er flere faktorer, som du skal være opmærksom på og som kan få stor betydning for den beslutning, du skal træffe her og nu.

Derfor er den vigtigste person dig som pilot – det er dig, som skal klædes på til at træffe de rigtige beslutninger.

Personligt: har du haft en god morgen? – eller det modsatte.

Fakta er, at din aktuelle mentale tilstand har stor betydning for dine evne til at træffe (gode) beslutninger.

Måske har det været en elendig arbejdsuge; måske din dag er startet på flyvedagen med udfordringer, måske var flyet ikke klar, måske har vejret ikke udviklet sig som forventet, måske der er pres på startafvikling, måske er wiren knækket for anden gang og selvfølgelig lige før du skal flyve, og dine kammerater begynder at tærskle ud på opgave, mv.

Så første beslutning: Er du som pilot klar til at starte og kunne tage hurtige beslutninger?

Hvis nej: Udsæt starten til du er klar.

Før start: Også kaldet forberedelse. Som tidligere oplyst er manglende forberedelse generelt den største risiko. Man kan måske sige, at du kører for meget på rutinen.

Hver start er unik. Du skal have styr på vejret, forholdene på startpladsen, træning i spilstart, kender du flyet, og ved cockpittjek afbryd, hvis der er noget som ikke er korrekt. Er spiloptræk normale i dag, eller er særlige forhold du skal være opmærksom på. Og så det allervigtigste: afbrudt start.

Ved hver eneste start skal du reflektere over:

Landing lige frem – hvornår er det muligt i dag?

Hvis jeg skal gå rundt: – hvad konkret skal jeg være opmærksom på i dag, f.eks. landingshastigheden.

En omhyggelig og korrekt forberedelse – er det første og det halve af en spilstart.

Under spilstarten skal du være opmærksom på, om der er noget der er unormalt; hvad er mindste fart og hvis der kommer en afbrudt start, hvornår er det muligt at lande lige frem. Hvis du skal gå rundt, skal det foregå med landingshastigheden indtil du sætter flyet på banen igen.

Som du nok er ved at fornemme, vil Sikkerhedsudvalget gerne, at der kommer langt mere fokus på hvor godt, du er forberedt som pilot og ved afbrudt start i mellemhøjde – og hvis muligt at lande lige frem.

Måske er forklaringen, at der ikke trænes i at lande et fly fra større højde. Prøv når du skal lande at komme højt ind og forsøg at lande kort.  Med de fly der er i dag og lidt modvind, så er det utroligt, hvor højt man kan ligge og alligevel lande et godt stykke før spilet (Mange moderne fly har glidetal på mellem 5-7 ved fulde luftbremser og kan derfor lande meget kort, red.). Fakta er, hvis du lander lige frem udelukker du rigtig mange risici og muligheder for fejlbeslutninger.

Og flyvetræning i unormale situationer: Hvornår har du sidst trænet i afbrudt start?

Hvilken betydning har træning i unormale flyvesituationer? I Sikkerhedsudvalgets video er der et klip, som viser et trafikfly, hvor der efter start mistes et fanblad i den ene motor. Piloternes stemmeniveau stiger da uheldet konstateres, men overtages hurtigt af indarbejdet rutine. Altså træning i unormale situationer betaler sig.

Men alt kan ikke forudsiges.

Den røde lampe

Under uddannelse til svæveflyvepilot kalder vi det trusler – ”kært” barn har mange navne. Når du flyver f.eks. en TMG hvor der kan tændes en rød lampe i cockpittet, skal du som pilot skal være opmærksom på noget alvorligt. Du er ikke i tvivl om, hvad du skal gøre, en rød lampe lyser og flyvningen skal afbrydes – du bruger checklisten og iværksætter nødhandlinger.

Det smarte med en rød lampe er, at du ikke er i tvivl om, at du skal afbryde flyvningen og iværksætte alternative handlinger.

Tænk hvis vi i et svævefly også havde en rød lampe – når der opstår en farlig situation.

Den røde lampe er dig – vær forberedt – du konstaterer” rød lampe” og handler ud fra dette.

Sammendrag. Spilstarter er kompliceret, der er flere aktører – du skal i en brøkdel af tid være i stand til at træffe den rigtige beslutninger. Nøglepersonen er dig som pilot – du er altid forberedt, også på en afbrudt start (Etablerer landingsfart – herefter hvis muligt land lige frem – ellers følg proceduren for at gå rundt på forkortet landingsrunde).

Sikkerhedsudvalget har fået udarbejdet en plakat. Vi vil opfordre til at hænge den op i klubben, og se på den hver gang du skal flyve; plakaten siger meget mere end hele denne artikel.

Flere artikler om startmetoder

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Den sidste jernhest

Norges sidste flyvende Pawnee har udsendt sit sidste brøl og drukket sin sidste liter benzin i Seilflyseksjonens tjeneste. Mere end 20 000 slæb blev det til.
”Med flere nødvendige opgraderinger i sigte var et ganske enkelt for dyrt at holde den på vingerne”, fortæller fagchef Steinar Øksenholt, som nu er på udkig efter fremtidens slæbefly.
6. marts 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer med el-spil: Adgangsbillet til den grønne omstilling?

Svæveflyvning er en grøn sport. Vi flyver jo på solens energi, ikke sandt? Altså bortset fra de kulsorte 7 liter benzin som den støjende, men trofaste Pawnee kræver for en gennemsnitlig start. Straks bedre er det at spilstarte med et benzindrevet spil. Men i en tid, hvor fossile brændstoffer er under politisk pres, bør enhver strategiprocess i klubben inkludere tanker om elektriske spil. Her er 2 udenlandske klubbers erfaringer.
11. januar 2022/af Jens Trabolt

Startafvikling med spil med fokus på risici

I Danmark har der været en stigende havarirate fra 2019 til og med 2021, heraf 2 fatale havarier med afbrudt start. Sikkerhedsudvalget under DSvU har gennemgået havarier ved spilstart og kommer her med deres bud på, hvor kan vi gøre det bedre.
5. august 2021/af Jens Trabolt

”Er det på tide med et ”open-source” elektrisk spil?”

Elektriske spil har mange fordele, mener danske Mads Leth fra Vestjydsk Svæveflyveklub og peger mod en europæisk crowdfunding-kampagne for at skyde projektet i gang.
17. februar 2021/af Jens Trabolt

Leder: El-flyslæb: Kan det fungere?

Elektrisk flyslæb? Realistisk? Jo, med lidt god vilje, pioner-ånd og justering af rutiner.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

Elektrisk bogsering

Elektriska plan har redan använts för bogsering på prov så det är definitivt möjligt, men hur skulle ett verkligt praktisk och ekonomiskt bogserplan se ut? Argument för bogsering i en fossilfri värld.
25. februar 2020/af Jens Trabolt

Problemer under flyslæb?

Bugsering med motorfly er en populær og ganske sikker startmetode. Men den aerodynamiske interaktion mellem motor- og svævefly kan i visse tilfælde give anledning til kontrolproblemer for den stakkels pilot i svæveflyet. NORDIC GLIDING analyserer her et problem.
30. august 2017/af Jens Trabolt

Eurofox – ultralet slæbefly med tundrahjul! Går det?

Økonomien i at holde Super Cub’en flyvende var blevet så dårlig for danske Viborg Svæveflyveklub, at der måtte nytænkes, så i juli 2013 fik klubben leveret en EUROFOX 2K med tundrahjul. Her - godt 18 måneder senere - kommer klubbens erfaringer med ultralet slæbefly med tundrahjul - går det?
6. marts 2015/af Jens Trabolt

Ultralet: Moderne afløser til den tørstige Pawnee?

Bugsering med ultralette fly har været diskuteret og testet i en årrække i Norden, og nutidens ultralette fly er helt andre konstruktioner end deres 2-takts-forgængere. Særlig fremkomsten af den pålidelige, lette, støjsvage og brændstoføkonomiske 100 hestes Rotax 912-motor har gjort det interessant at bugsere svævefly med ultralette fly.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

De komplekse startmetoder: Bedst, billigst, sikrest?

De fleste svævefly har – som bekendt - det problem, at de ikke har motor, men er afhængige af en ekstern kraftkilde for at bevæge op i himlen. Men hvad er bedst? Er det den mest miljøvenlige metode? Er det den sikreste metode? Eller er det den billigste metode? Forvirret? NORDIC GLIDING retter her fokus på startmetoder og analyserer plusser og minusser.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt