Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Aerospool WT9 Dynamic er et populært ultralet slæbefly – her er det Arbogas Dynamic med 100 hk som gør klar til at slæbe klubbens Duo Discus. Det går fint, siger klubben.

Link to automatic translation

Lad os lægge kortene på bordet. Det er ikke noget enkelt regnestykke, og variablerne er mange. Nordic Gliding har været i kontakt med cirka 15 klubber i Norden for at få data på omkostninger og subjektive indtryk.

Når man forsøger at finde en sandhed i hvad den bedste startmetode er, opdager man også hurtigt, at det stort set er en umulig mission: Ingen klubber er fuldstændig identiske, og det som passer den ene klub vældig fint, kan være en dårlig løsning i den anden: Har man fx bare 600 meter ”tung” græsbane, høje træer i enden af banen og en Duo Discus T er det muligt, at en 100 hestes Dynamic eller en Eurofox er en dårlig ide.

Denne skribent har dog også oplevet Duo Discus T-slæb med 100 hk-Dynamic på 800 meters asfaltbane i Bjorli, cirka 600 meter over havet. Det fungerede, men marginen på netop denne bane var ikke voldsomt stor.

Er svæveflyveklubben derimod velsignet med en længere græsbane eller en asfaltbane kan en ultralet løsning være en god mulighed. For det handler trods alt også om økonomi, og her viser erfaringerne, at ultralette slæbefly i flere tilfælde kan være noget billigere at have i en klub. Specielt når man ser på Pawnee-forbrug på 60 liter i timen, og en literpris som har været oppe på 28 svenske kroner per liter.

Her logger de fleste 100 hestes Rotax 912-drevne fly som fx Dynamic og Eurofox et gennemsnitligt forbrug på mellem 14-17 liter i timen. Nogle klubber flyver også disse fly på noget billigere bilbenzin som fx Shell V-Power 98.

Arbogas Matti Sorvari klar med Dynamic.

Dynamic i praksis

I den svenske klub i Arboga har man netop en lang asfaltbane, og her har man de seneste 12 år slæbt med en Aerospool WT9 Dynamic med 100 hk Rotax.

Bengt Frid stiller sin Dynamic til disposition for Arboga. Han har bare gode erfaringer med typen, siger han.

Flyet ejes af Bengt Frid som stiller det til rådighed for klubben, og han er overbevist om, at det er en god løsning, ikke mindst med tanke på økonomi og miljøbelastning:

Det undrer mig faktisk, at der ikke har været mere fokus på UL-slæb tidligere. Vi snakker meget om elektriske slæbefly, men de eksisterer jo ikke i virkeligheden. Derimod er ultralette fly i høj grad realistiske, og vi kan reducere benzinforbruget dramatisk med et enkelt valg”, pointerer han.

Dynamic, som er bygget af kompositmaterialer af slovakiske Aerospool, har vist sig at være ganske driftsikkert over de seneste 12 år i klubben. Der har dog været byttet cylindre og stempler da flyet endnu var ganske nyt. Her mistænkte Bengt Frid, at motorhavariet skyldes varmeskader fra en karburator som var indstillet for magert. Men de seneste ”mindst 500 timer” har flyet fungeret efter hensigten og med yderst begrænsede omkostninger til vedligehold og benzin, oplyser han.

Søren Johansen fra danske Midtsjællands Svæveflyveklub (Foto: privat)

Da redaktionen ringer til formand Søren Johansen fra danske Midtsjællands Svæveflyveklub for at høre til erfaringer med deres Dynamic, er beskeden følgende:

”Flyet blev leveret som nyt i 2010 og blev fløjet af en privatejergruppe frem til udgangen af 2018, hvor klubben købte det. På daværende tidspunkt havde flyet fløjet 1403 timer. Her ved udgangen af 2022 har flyet fløjet 2293 timer, og motoren har det stadig fint”, fortæller Søren Johansen som også rapporterer, at under de seneste 12 år har det kostet i gennemsnit 6901 danske kroner per år i vedligehold og reparationer.

Den observante læser vil sikkert også bemærke, at TBO (time between overhaul) på 2000 timer er langt overskredet, men så længe motoren overholder visse værdier (fx kompression), går dette fint. Dette at flyve ”on condition” er også kendt fremgangsmetode hos Pawnee og co.

Så selv om litereffekten (hestekræfter per liter) i en Rotax 912-motor er betydeligt højere end en Pawnee-motor, og dette som udgangspunkt burde resultere i højere belastning og slitage, er der ikke noget mønster som indikerer, at disse fly er underdimensionerede til jobbet som slæbefly. Man kunne dog også mistænke, at levetiden på motor, som altid, også er stærkt afhængig af slæbepilotens mekaniske empati.

I Sandefjord Seilflyklubb sidder også en fornøjet Vidar Stener Ingebretsen. Han skrev et længere indlæg til NORDIC GLIDING i 2015, da klubbens Dynamic var 5 år gammel, og i december 2022 har han opdateret artiklen med nye log-data.

Vidar Stener Ingebretsen til venstre under NM 2017 på Notodden.

Vi har spurgt ham, om der har været uforudsete omkostninger siden 2015:

”De eneste uforudsete omkostninger begrænser sig til to nye karburatorer til rabatpris og generelt vedligehold af karburatorerne, installeret og balanceret af Edge Performance, NOK 23.173,- og en tilstandskontrol og rengøring af tændingssystemets ”Stator assembly” også udført af Edge Performance, NOK 16.258.”, rapporterer Vidar.

”Begge disse blev udført i forbindelse med delvis udfald af motorkraft med påfølgende kedelig vandlanding med Discusen LN-GPS i 2021. Der blev for øvrig ikke sat to streger under hvorfor vi oplevede dette delvise motorudfald, men vi er rimelig sikre på, at hovedårsagen var vapor-lock.”

”Ud over dette har vi købt tre spiral eksosrør til 11.145,- i 2022. Vi byttede et rør for to-tre år tilbage.
Dette var ikke i budgettet, men kan vel også karakteriseres som en normal vedligeholdelsesomkostning.

Så ja, vores Dynamic fortsætter med at give os ”value for money” og har nu logget 7411 landinger, 6482 slæb, og har 1357 tacho-timer, mens HOBBSen (flyvetid) viser 1911 timer.  Vores Rotax 912ULS har aldrig set andet end Shell V-power 98 benzin, og vi throttler ikke tilbage etter afgang i slæb, men lader motoren gå på 5350 RPM og 120 km/t til klink. Derfra til landingsrunde er det stort set zero-thrust/tomgang.”, slutter Vidar Stener Ingebretsen.

Viborgs Eurofox klar til testflyvning ved levering i 2013. En Eurofox kan bedst beskrives som en slovakisk “Super-Cub”-kopi med 100 hk Rotax – men en “super”-model med 141 hk Rotax 915 kan også bestilles.

Eurofox

I den danske Viborg SFK byttede man i 2013 fra Super Cub til en Eurofox, som kan kategoriseres som en slovakisk ”Super Cub”-kopi  – også med 100 hestes Rotax-motor.

Årsagen var, at SuperCub’en efterhånden var blevet så belastende for klubbens økonomi, at ”der måtte nytænkes”, som klubbens Helge Hald dengang skrev i en NORDIC GLIDING-introduktionsartikel til det nye flykoncept.

Her næsten 9 år senere er stemningen fortsat god. Klubbens formand Finn Brøndum har opgjort de seneste 4 års reparationer og vedligehold til 12.076 kroner årligt. Det inkluderer også ekstern assistance i forbindelse med rutinemæssig inspektion, hvor komponenter som fx gearkasse skal afmonteres.

Viborg-klubbens Ejner Moslund er en af de i alt 5 slæbepiloter i klubben, og han er også tovholder på vedligehold af flyet som nu har logget 1550 timer.

”Der har faktisk stort set bare været almindeligt vedligehold på flyet, og i forhold til Rotax-manualen kører vi et ekstra olieskift for hver 50. time, hvor vi også ser nøje efter metalpartikler i olien. Efter hver 100 time bytter vi også oliefilter og olie”, fortæller han.

Klubben tanker OK 100 oktan-bilbenzin på en mobil tanktrailer. Den er blevet modificeret med en fysisk spærre så man ikke ved en fejl kan tanke diesel, som det skete for klubben ved en episode i 2019.  Det førte til en afbrudt start og vand-landing med Twin Astiren – heldigvis uden personskade, takket være piloterne i både svævefly og slæbefly som holdt hovedet koldt i den pressede situation.

Vi er i luften med Eurofox på samme strækning som med vores Super Cub, og vi slæber også tunge 2-sædede fly som vores skolefly, en Twin Astir 2. Til gengæld støjer vores Eurofox betydeligt mindre”, siger Ejner Moslund og tilføjer, at klubben også har monteret et digitalt olietermometer, så piloten har bedre kontrol med motortemperaturen under slæb.

Som noget særligt har Viborg ret korte baner, helt ned til 600 meter. Kan en ultralet komme af banen med et tungt 2-sædet fly på bare 600 meter? ”Jo da, det går fint”, siger Ejner Moslund og afkræfter dermed NORDIC GLIDINGs forbehold i starten af denne artikel.

141 hk Rotax-versioner

Hvis 100 hk ikke er nok, så kan man bestille både Eurofox og Dynamic (se video herunder) med den nye Rotax 915is med turbo og FADEC fuel-injection (det burde eliminere de vanlige finmekaniske karburator-svagheder på Rotax 912) Så er der 141 hk at disponere over, og det burde være nok til at mindst at matche de kraftigste ”classic-slæbefly”, bortset fra det turbinedrevne monster Let Z-37T TurboČmelák.

En Eurofox med ”tow-kit” med den kraftige 141 hk-motor koster ca. 130 000 euros inkl. 25% moms, og flere engelske klubber har bestilt en sådan ud fra ”positive vibrationer” i miljøet.  Kan man nøjes med 100 hk Eurofox er prisen 111 873 euros (inkl. 25 % moms), oplyser fabrikken.

En Dynamic med 100 hk og slæbe-udrustning koster cirka 170 000 euro inkl. moms.

Det forlyder desuden fra svenske Aerospool-agent Håkan Karlsson, at der er en 141 hk Dynamic med ”tow kit” på vej til Sverige. NG har klart anmeldt sin interesse for en test!

Part 2 af denne artikel med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11 januar – stay tuned!

Dynamic 141 hk Rotax 915is slæber Arcus med fuld vandballast-video
Flere artikler om startmetoder

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Den sidste jernhest

Norges sidste flyvende Pawnee har udsendt sit sidste brøl og drukket sin sidste liter benzin i Seilflyseksjonens tjeneste. Mere end 20 000 slæb blev det til.
”Med flere nødvendige opgraderinger i sigte var et ganske enkelt for dyrt at holde den på vingerne”, fortæller fagchef Steinar Øksenholt, som nu er på udkig efter fremtidens slæbefly.
6. marts 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer med el-spil: Adgangsbillet til den grønne omstilling?

Svæveflyvning er en grøn sport. Vi flyver jo på solens energi, ikke sandt? Altså bortset fra de kulsorte 7 liter benzin som den støjende, men trofaste Pawnee kræver for en gennemsnitlig start. Straks bedre er det at spilstarte med et benzindrevet spil. Men i en tid, hvor fossile brændstoffer er under politisk pres, bør enhver strategiprocess i klubben inkludere tanker om elektriske spil. Her er 2 udenlandske klubbers erfaringer.
11. januar 2022/af Jens Trabolt

Startafvikling med spil med fokus på risici

I Danmark har der været en stigende havarirate fra 2019 til og med 2021, heraf 2 fatale havarier med afbrudt start. Sikkerhedsudvalget under DSvU har gennemgået havarier ved spilstart og kommer her med deres bud på, hvor kan vi gøre det bedre.
5. august 2021/af Jens Trabolt

”Er det på tide med et ”open-source” elektrisk spil?”

Elektriske spil har mange fordele, mener danske Mads Leth fra Vestjydsk Svæveflyveklub og peger mod en europæisk crowdfunding-kampagne for at skyde projektet i gang.
17. februar 2021/af Jens Trabolt

Leder: El-flyslæb: Kan det fungere?

Elektrisk flyslæb? Realistisk? Jo, med lidt god vilje, pioner-ånd og justering af rutiner.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

Elektrisk bogsering

Elektriska plan har redan använts för bogsering på prov så det är definitivt möjligt, men hur skulle ett verkligt praktisk och ekonomiskt bogserplan se ut? Argument för bogsering i en fossilfri värld.
25. februar 2020/af Jens Trabolt

Problemer under flyslæb?

Bugsering med motorfly er en populær og ganske sikker startmetode. Men den aerodynamiske interaktion mellem motor- og svævefly kan i visse tilfælde give anledning til kontrolproblemer for den stakkels pilot i svæveflyet. NORDIC GLIDING analyserer her et problem.
30. august 2017/af Jens Trabolt

Eurofox – ultralet slæbefly med tundrahjul! Går det?

Økonomien i at holde Super Cub’en flyvende var blevet så dårlig for danske Viborg Svæveflyveklub, at der måtte nytænkes, så i juli 2013 fik klubben leveret en EUROFOX 2K med tundrahjul. Her - godt 18 måneder senere - kommer klubbens erfaringer med ultralet slæbefly med tundrahjul - går det?
6. marts 2015/af Jens Trabolt

Ultralet: Moderne afløser til den tørstige Pawnee?

Bugsering med ultralette fly har været diskuteret og testet i en årrække i Norden, og nutidens ultralette fly er helt andre konstruktioner end deres 2-takts-forgængere. Særlig fremkomsten af den pålidelige, lette, støjsvage og brændstoføkonomiske 100 hestes Rotax 912-motor har gjort det interessant at bugsere svævefly med ultralette fly.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

De komplekse startmetoder: Bedst, billigst, sikrest?

De fleste svævefly har – som bekendt - det problem, at de ikke har motor, men er afhængige af en ekstern kraftkilde for at bevæge op i himlen. Men hvad er bedst? Er det den mest miljøvenlige metode? Er det den sikreste metode? Eller er det den billigste metode? Forvirret? NORDIC GLIDING retter her fokus på startmetoder og analyserer plusser og minusser.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.
18. maj 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.
16. maj 2023/af Jens Trabolt

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.
12. maj 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.
11. maj 2023/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
10. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt

Aero 2023: Med svæveflyvning!

De store producenter af svævefly valgte at blive hjemme fra årets Aero-messe fra 17-20 april. Årsagen var for mange messens sene placering på sæsonen, og de høje omkostninger forbundet med at deltage. Men tog man ja-hatten på, var der masser af svæveflyvning, hvis man kiggede ordentligt efter.
2. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Scandinavian Women Meet

Jag har med hjälp av några andra kvinnor startat ett kvinnoprojekt där meningen är att vi ska samlas och bygga gemenskap, prata om våra erfarenheter, bli ännu bättre på att segelflyga, tävla och lära av varandra. Vårt första projekt är att sista veckan i augusti arrangera ett Scandinavian Women Meet på Ålleberg 27 augusti – 2 september. Vi skickar inbjudan till alla segelflygande kvinnor i Danmark, Norge och Sverige, rapporterar Trulsa Cronander.
11. april 2023/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret”

Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret. En ubesmittet, jomfruelig start hvor alle gamle dårlige vaner kan kastes overbord og nye ambitioner kan hæve flyveglæden til ufattelige højder. Ja, I princippet ihvertfald…
5. april 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt