Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Aerospool WT9 Dynamic er et populært ultralet slæbefly – her er det Arbogas Dynamic med 100 hk som gør klar til at slæbe klubbens Duo Discus. Det går fint, siger klubben.

Link to automatic translation

Lad os lægge kortene på bordet. Det er ikke noget enkelt regnestykke, og variablerne er mange. Nordic Gliding har været i kontakt med cirka 15 klubber i Norden for at få data på omkostninger og subjektive indtryk.

Når man forsøger at finde en sandhed i hvad den bedste startmetode er, opdager man også hurtigt, at det stort set er en umulig mission: Ingen klubber er fuldstændig identiske, og det som passer den ene klub vældig fint, kan være en dårlig løsning i den anden: Har man fx bare 600 meter ”tung” græsbane, høje træer i enden af banen og en Duo Discus T er det muligt, at en 100 hestes Dynamic eller en Eurofox er en dårlig ide.

Denne skribent har dog også oplevet Duo Discus T-slæb med 100 hk-Dynamic på 800 meters asfaltbane i Bjorli, cirka 600 meter over havet. Det fungerede, men marginen på netop denne bane var ikke voldsomt stor.

Er svæveflyveklubben derimod velsignet med en længere græsbane eller en asfaltbane kan en ultralet løsning være en god mulighed. For det handler trods alt også om økonomi, og her viser erfaringerne, at ultralette slæbefly i flere tilfælde kan være noget billigere at have i en klub. Specielt når man ser på Pawnee-forbrug på 60 liter i timen, og en literpris som har været oppe på 28 svenske kroner per liter.

Her logger de fleste 100 hestes Rotax 912-drevne fly som fx Dynamic og Eurofox et gennemsnitligt forbrug på mellem 14-17 liter i timen. Nogle klubber flyver også disse fly på noget billigere bilbenzin som fx Shell V-Power 98.

Arbogas Matti Sorvari klar med Dynamic.

Dynamic i praksis

I den svenske klub i Arboga har man netop en lang asfaltbane, og her har man de seneste 12 år slæbt med en Aerospool WT9 Dynamic med 100 hk Rotax.

Bengt Frid stiller sin Dynamic til disposition for Arboga. Han har bare gode erfaringer med typen, siger han.

Flyet ejes af Bengt Frid som stiller det til rådighed for klubben, og han er overbevist om, at det er en god løsning, ikke mindst med tanke på økonomi og miljøbelastning:

Det undrer mig faktisk, at der ikke har været mere fokus på UL-slæb tidligere. Vi snakker meget om elektriske slæbefly, men de eksisterer jo ikke i virkeligheden. Derimod er ultralette fly i høj grad realistiske, og vi kan reducere benzinforbruget dramatisk med et enkelt valg”, pointerer han.

Dynamic, som er bygget af kompositmaterialer af slovakiske Aerospool, har vist sig at være ganske driftsikkert over de seneste 12 år i klubben. Der har dog været byttet cylindre og stempler da flyet endnu var ganske nyt. Her mistænkte Bengt Frid, at motorhavariet skyldes varmeskader fra en karburator som var indstillet for magert. Men de seneste ”mindst 500 timer” har flyet fungeret efter hensigten og med yderst begrænsede omkostninger til vedligehold og benzin, oplyser han.

Søren Johansen fra danske Midtsjællands Svæveflyveklub (Foto: privat)

Da redaktionen ringer til formand Søren Johansen fra danske Midtsjællands Svæveflyveklub for at høre til erfaringer med deres Dynamic, er beskeden følgende:

”Flyet blev leveret som nyt i 2010 og blev fløjet af en privatejergruppe frem til udgangen af 2018, hvor klubben købte det. På daværende tidspunkt havde flyet fløjet 1403 timer. Her ved udgangen af 2022 har flyet fløjet 2293 timer, og motoren har det stadig fint”, fortæller Søren Johansen som også rapporterer, at under de seneste 12 år har det kostet i gennemsnit 6901 danske kroner per år i vedligehold og reparationer.

Den observante læser vil sikkert også bemærke, at TBO (time between overhaul) på 2000 timer er langt overskredet, men så længe motoren overholder visse værdier (fx kompression), går dette fint. Dette at flyve ”on condition” er også kendt fremgangsmetode hos Pawnee og co.

Så selv om litereffekten (hestekræfter per liter) i en Rotax 912-motor er betydeligt højere end en Pawnee-motor, og dette som udgangspunkt burde resultere i højere belastning og slitage, er der ikke noget mønster som indikerer, at disse fly er underdimensionerede til jobbet som slæbefly. Man kunne dog også mistænke, at levetiden på motor, som altid, også er stærkt afhængig af slæbepilotens mekaniske empati.

I Sandefjord Seilflyklubb sidder også en fornøjet Vidar Stener Ingebretsen. Han skrev et længere indlæg til NORDIC GLIDING i 2015, da klubbens Dynamic var 5 år gammel, og i december 2022 har han opdateret artiklen med nye log-data.

Vidar Stener Ingebretsen til venstre under NM 2017 på Notodden.

Vi har spurgt ham, om der har været uforudsete omkostninger siden 2015:

”De eneste uforudsete omkostninger begrænser sig til to nye karburatorer til rabatpris og generelt vedligehold af karburatorerne, installeret og balanceret af Edge Performance, NOK 23.173,- og en tilstandskontrol og rengøring af tændingssystemets ”Stator assembly” også udført af Edge Performance, NOK 16.258.”, rapporterer Vidar.

”Begge disse blev udført i forbindelse med delvis udfald af motorkraft med påfølgende kedelig vandlanding med Discusen LN-GPS i 2021. Der blev for øvrig ikke sat to streger under hvorfor vi oplevede dette delvise motorudfald, men vi er rimelig sikre på, at hovedårsagen var vapor-lock.”

”Ud over dette har vi købt tre spiral eksosrør til 11.145,- i 2022. Vi byttede et rør for to-tre år tilbage.
Dette var ikke i budgettet, men kan vel også karakteriseres som en normal vedligeholdelsesomkostning.

Så ja, vores Dynamic fortsætter med at give os ”value for money” og har nu logget 7411 landinger, 6482 slæb, og har 1357 tacho-timer, mens HOBBSen (flyvetid) viser 1911 timer.  Vores Rotax 912ULS har aldrig set andet end Shell V-power 98 benzin, og vi throttler ikke tilbage etter afgang i slæb, men lader motoren gå på 5350 RPM og 120 km/t til klink. Derfra til landingsrunde er det stort set zero-thrust/tomgang.”, slutter Vidar Stener Ingebretsen.

Viborgs Eurofox klar til testflyvning ved levering i 2013. En Eurofox kan bedst beskrives som en slovakisk “Super-Cub”-kopi med 100 hk Rotax – men en “super”-model med 141 hk Rotax 915 kan også bestilles.

Eurofox

I den danske Viborg SFK byttede man i 2013 fra Super Cub til en Eurofox, som kan kategoriseres som en slovakisk ”Super Cub”-kopi  – også med 100 hestes Rotax-motor.

Årsagen var, at SuperCub’en efterhånden var blevet så belastende for klubbens økonomi, at ”der måtte nytænkes”, som klubbens Helge Hald dengang skrev i en NORDIC GLIDING-introduktionsartikel til det nye flykoncept.

Her næsten 9 år senere er stemningen fortsat god. Klubbens formand Finn Brøndum har opgjort de seneste 4 års reparationer og vedligehold til 12.076 kroner årligt. Det inkluderer også ekstern assistance i forbindelse med rutinemæssig inspektion, hvor komponenter som fx gearkasse skal afmonteres.

Viborg-klubbens Ejner Moslund er en af de i alt 5 slæbepiloter i klubben, og han er også tovholder på vedligehold af flyet som nu har logget 1550 timer.

”Der har faktisk stort set bare været almindeligt vedligehold på flyet, og i forhold til Rotax-manualen kører vi et ekstra olieskift for hver 50. time, hvor vi også ser nøje efter metalpartikler i olien. Efter hver 100 time bytter vi også oliefilter og olie”, fortæller han.

Klubben tanker OK 100 oktan-bilbenzin på en mobil tanktrailer. Den er blevet modificeret med en fysisk spærre så man ikke ved en fejl kan tanke diesel, som det skete for klubben ved en episode i 2019.  Det førte til en afbrudt start og vand-landing med Twin Astiren – heldigvis uden personskade, takket være piloterne i både svævefly og slæbefly som holdt hovedet koldt i den pressede situation.

Vi er i luften med Eurofox på samme strækning som med vores Super Cub, og vi slæber også tunge 2-sædede fly som vores skolefly, en Twin Astir 2. Til gengæld støjer vores Eurofox betydeligt mindre”, siger Ejner Moslund og tilføjer, at klubben også har monteret et digitalt olietermometer, så piloten har bedre kontrol med motortemperaturen under slæb.

Som noget særligt har Viborg ret korte baner, helt ned til 600 meter. Kan en ultralet komme af banen med et tungt 2-sædet fly på bare 600 meter? ”Jo da, det går fint”, siger Ejner Moslund og afkræfter dermed NORDIC GLIDINGs forbehold i starten af denne artikel.

141 hk Rotax-versioner

Hvis 100 hk ikke er nok, så kan man bestille både Eurofox og Dynamic (se video herunder) med den nye Rotax 915is med turbo og FADEC fuel-injection (det burde eliminere de vanlige finmekaniske karburator-svagheder på Rotax 912) Så er der 141 hk at disponere over, og det burde være nok til at mindst at matche de kraftigste ”classic-slæbefly”, bortset fra det turbinedrevne monster Let Z-37T TurboČmelák.

En Eurofox med ”tow-kit” med den kraftige 141 hk-motor koster ca. 130 000 euros inkl. 25% moms, og flere engelske klubber har bestilt en sådan ud fra ”positive vibrationer” i miljøet.  Kan man nøjes med 100 hk Eurofox er prisen 111 873 euros (inkl. 25 % moms), oplyser fabrikken.

En Dynamic med 100 hk og slæbe-udrustning koster cirka 170 000 euro inkl. moms.

Det forlyder desuden fra svenske Aerospool-agent Håkan Karlsson, at der er en 141 hk Dynamic med ”tow kit” på vej til Sverige. NG har klart anmeldt sin interesse for en test!

Part 2 af denne artikel med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11 januar – stay tuned!

Dynamic 141 hk Rotax 915is slæber Arcus med fuld vandballast-video
Flere artikler om startmetoder

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Mere slæberevolution i Norden

Sidste år erstattede Seilflyseksjonen i NLF og Segelflyget de gamle Pawnee og Supercub med køb af 141 hk-Eurofox. Nu følger flere nordiske klubber trop.
”At NLF valgte flyet efter grundig research var for os en bekræftelse af, at det var det rigtige fly”, fortæller styreleder i Drammen Flyklubbs Seilflygruppe Fredrik Øystese, som netop har bestilt samme fly.
22. marts 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyve-piloter inspicerede kandidat til fremtidens elektriske slæbefly

Til weekendens IGC-møde i Toulouse var der indlagt et besøg hos Aura Aero, som har indgået aftale med det franske svæveflyveforbund om at levere fremtidens elektriske slæbefly.
6. marts 2024/af Jens Trabolt

Norsk jernhest får nyt liv på Arnborg

Den pensionerede norske Pawnee LN-EIC kommer nu til Danmark til erstatning for OY-CYY som havarerede sidste år. Til trods for alderen er der fortsat en brugsværdi, vurderer man i Danmark
6. februar 2024/af Jens Trabolt

Hvornår er selvstartende el-fly grønnere end Pawnee?

Med muligheden for elektrisk selvstart i de fleste nye 18 m-fly er elektrificeringen kommet et skridt nærmere. Men er elektriske svævefly egentlig grønne? Aktuel rapport giver os en indikation af, hvad et batteri egentlig ”koster”.
29. januar 2024/af Jens Trabolt

NG tester Dynamic WT9.15 GTi

Med Pawnee og Super Cubs som nærmer sig pensionen, er jagten er gået ind på det næste slæbefly. Ikke mindst hos forbundene i Norge og Sverige som har købt Eurofox med 141 hk Rotax. Men Dynamic WT-9 leveres også med samme kraftige motor. Du’r den? NORDIC GLIDING har testet det mod den på papiret mere motorstærke 180 hk Super Cub fra Ålleberg. Resultatet imponerer.
12. oktober 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Den sidste jernhest

Norges sidste flyvende Pawnee har udsendt sit sidste brøl og drukket sin sidste liter benzin i Seilflyseksjonens tjeneste. Mere end 20 000 slæb blev det til.
”Med flere nødvendige opgraderinger i sigte var et ganske enkelt for dyrt at holde den på vingerne”, fortæller fagchef Steinar Øksenholt, som nu er på udkig efter fremtidens slæbefly.
6. marts 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer med el-spil: Adgangsbillet til den grønne omstilling?

Svæveflyvning er en grøn sport. Vi flyver jo på solens energi, ikke sandt? Altså bortset fra de kulsorte 7 liter benzin som den støjende, men trofaste Pawnee kræver for en gennemsnitlig start. Straks bedre er det at spilstarte med et benzindrevet spil. Men i en tid, hvor fossile brændstoffer er under politisk pres, bør enhver strategiprocess i klubben inkludere tanker om elektriske spil. Her er 2 udenlandske klubbers erfaringer.
11. januar 2022/af Jens Trabolt

Startafvikling med spil med fokus på risici

I Danmark har der været en stigende havarirate fra 2019 til og med 2021, heraf 2 fatale havarier med afbrudt start. Sikkerhedsudvalget under DSvU har gennemgået havarier ved spilstart og kommer her med deres bud på, hvor kan vi gøre det bedre.
5. august 2021/af Jens Trabolt

”Er det på tide med et ”open-source” elektrisk spil?”

Elektriske spil har mange fordele, mener danske Mads Leth fra Vestjydsk Svæveflyveklub og peger mod en europæisk crowdfunding-kampagne for at skyde projektet i gang.
17. februar 2021/af Jens Trabolt

Leder: El-flyslæb: Kan det fungere?

Elektrisk flyslæb? Realistisk? Jo, med lidt god vilje, pioner-ånd og justering af rutiner.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

Elektrisk bogsering

Elektriska plan har redan använts för bogsering på prov så det är definitivt möjligt, men hur skulle ett verkligt praktisk och ekonomiskt bogserplan se ut? Argument för bogsering i en fossilfri värld.
25. februar 2020/af Jens Trabolt

Problemer under flyslæb?

Bugsering med motorfly er en populær og ganske sikker startmetode. Men den aerodynamiske interaktion mellem motor- og svævefly kan i visse tilfælde give anledning til kontrolproblemer for den stakkels pilot i svæveflyet. NORDIC GLIDING analyserer her et problem.
30. august 2017/af Jens Trabolt

Eurofox – ultralet slæbefly med tundrahjul! Går det?

Økonomien i at holde Super Cub’en flyvende var blevet så dårlig for danske Viborg Svæveflyveklub, at der måtte nytænkes, så i juli 2013 fik klubben leveret en EUROFOX 2K med tundrahjul. Her - godt 18 måneder senere - kommer klubbens erfaringer med ultralet slæbefly med tundrahjul - går det?
6. marts 2015/af Jens Trabolt

Ultralet: Moderne afløser til den tørstige Pawnee?

Bugsering med ultralette fly har været diskuteret og testet i en årrække i Norden, og nutidens ultralette fly er helt andre konstruktioner end deres 2-takts-forgængere. Særlig fremkomsten af den pålidelige, lette, støjsvage og brændstoføkonomiske 100 hestes Rotax 912-motor har gjort det interessant at bugsere svævefly med ultralette fly.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

De komplekse startmetoder: Bedst, billigst, sikrest?

De fleste svævefly har – som bekendt - det problem, at de ikke har motor, men er afhængige af en ekstern kraftkilde for at bevæge op i himlen. Men hvad er bedst? Er det den mest miljøvenlige metode? Er det den sikreste metode? Eller er det den billigste metode? Forvirret? NORDIC GLIDING retter her fokus på startmetoder og analyserer plusser og minusser.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt

Kan du lande til T’et?

Ud over Grand Prix og DM i kunstflyvning er DM i præcisionslanding på programmet til DM-ugen på Arnborg. Ambitionen for landingskonkurrencen d. 17 og 18. juni er et festligt event, hvor der er masser af se på og med hurtig afgørelse af points. Tilmelding er fortsat mulig.
25. april 2024/af Jens Trabolt

“Sikke en masse herligt legetøj”

“Umuligt” sagde alle volumenproducenter for 10 år siden, da Nordic Gliding spurgte om det var muligt at producere et selvstartende elektriske svævefly til ”masserne”. På årets Aero-messe som blev afholdt for 30. gang i Friedrichshafen var tendensen klar: Alt indenfor svæveflyvning er efterhånden elektrificeret, og godt legetøj koster…
23. april 2024/af Jens Trabolt

Land i sigte – klokken 7 om morgenen!

Yves Gerster fra Schweiz er ikke bare en kapabel pilot. Han er også nysgerrig, og med et et godt Europa-kort på væggen finder han inspiration til nye imponerende flyvninger. For få uger siden fløj han fra St Auban i Frankrig til Corsica – og retur!
17. april 2024/af Jens Trabolt

Bag kulissen før Aero

I næste uge starter Aero Messe i Friedrichshafen med et stort opbud af svævefly-producenter. Messen er enorm, og det samme kan siges for den store energi som mange virksomhederne lægger i at deltage. Hos Alexander Schleicher i Poppenhausen har man startet forberedelserne mindst et halvt år forvejen.
12. april 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 4: Om olika landningsteknik

"Jag var nu på ungefär 150 m höjd och i en svag plané. Då händer det, mitt framför nosen, planets och min, slår en 2 m bred, röd fallskärm ut, svischar till vindrutan och försvinner bakåt, uppåt. Linan som är av stål, hamnar över vänstervingen ungefär en och en halv meter från flygkroppen, där den börjar såga sig igenom vingnäsans fanér."
10. april 2024/af Jens Trabolt

Var med på Ungdomsläger 2024

Häng med på ungdomsläger sommaren 2024 – ett minne för livet!
I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK åter igen ett utbildningsläger i segel och motorflyg som genomförs 21-26 juli på Ålleberg i Falköping.
8. april 2024/af Jens Trabolt

Morning Glory: Unikt vejrfænomen i ødemarken

“Morning Glory” er en sjælden begivenhed i atmosfæren i det nordlige Australien; En bølge som rejser gennem atmosfæren med cirka 40 km/t. Foran dette fænomen løfter luften sig laminart. Bagved Morning Glory kan der være ekstrem turbulens. Manden bag SkySight-prognosen Matthew Scutter rejste 2500 km hver vej for at opleve at flyve svævefly på Morning Glory.
4. april 2024/af Jens Trabolt

Mod alle fire ror-stop på Wavecamp

Wavecamps med flyvning fra frosne søer er en verdens-unik signatur for den svenske og norske svæveflyvning. Årets lejre i Vågå og Ottsjö er netop afsluttede, mens verdens nordligste i Kebnekaise fortsat pågår.
3. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet fyller 100 del 2: Sverige visar vägen till DK-skolning

I del 1 av denna artikelserie fick vi höra historien om hur C-diplomet har format och fortsätter att utgöra grundmodellen för segelflygutbildning. Men visste du att det var segelflyget i Sverige som vi idag kan tacka för de pedagogiska framstegen med 2-sitsiga plan? Den historien kommer här i sista delen av "C-diplomet fyller 100 år".
2. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet 100 år Del 1: Segelflygutbildningen växer fram

Måsmärket, eller C-diplommärket, fyller 100 år i år, 2024. Under större delen av 1900-talet var märket en välkänd symbol för segelflyget. Man bar det med stolthet och speciellt om man fått det utökat till silver-C eller ännu häftigare till guld-C, kanske även med diamanter. Idag förefaller det som att måsmärkenas status är låg och att de rentav fallit i glömska. Men idag, 100 år senare, utgör ideen fortfarande hela grunden för all segelflygutbildning.
27. marts 2024/af Jens Trabolt

Mere slæberevolution i Norden

Sidste år erstattede Seilflyseksjonen i NLF og Segelflyget de gamle Pawnee og Supercub med køb af 141 hk-Eurofox. Nu følger flere nordiske klubber trop.
”At NLF valgte flyet efter grundig research var for os en bekræftelse af, at det var det rigtige fly”, fortæller styreleder i Drammen Flyklubbs Seilflygruppe Fredrik Øystese, som netop har bestilt samme fly.
22. marts 2024/af Jens Trabolt

Nye handicaps skal gøre klubklassen mere fair

Den yderst populære klubklasse er konstrueret med henblik på, at ældre og dermed prisbillige fly, der ikke længere er i top, fortsat skal kunne konkurrere i nationale og internationale sammenhænge. Hemmeligheden er handicapkoefficienter som gør det muligt for at holde et mesterskab for en klasse, hvor flyene kan være meget forskellige. I Danmark bliver disse handicaps nu ændret, så konkurrencen bliver mere fair end før.
21. marts 2024/af Jens Trabolt

Skövde flygklubb igår, idag och i morgon

Skövde FK flyttade förra året, då kommunens framtidsplaner för flygfältet i Skövde inte var garanti för fortsatt verksamhet. Klubben har nu fått fotfäste hos vänner på flygplatsen i Falköping och sammanslagningen av resurser har resulterat i en av Europas finaste klubbflottor. Fritt luftrum dessutom! Skövde FK:s Bernt Hall berättar här om de kanske största förändringarna i klubbens snart 90-åriga historia.
20. marts 2024/af Jens Trabolt

Ove Hillersborg får Göta-pokalen

Göta-pokalen, skænket af Aeroklubben i Göteborg, er dansk svæveflyvnings højeste udmærkelse. Den uddeles i år til Ove Hillersborg for hans store indsats i dansk svæveflyvning gennem årene. 
12. marts 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 3: “Hangflygning”

"När planet var rakt över vinschbilen utlöste Gamil saxen och klippte wiren. Annalisa flög ett litet stycke, svängde 180 grader och kom ännu en gång över bilen, nu med 150 m wire i nosen. Den
svepte som en pisksnärt och vi på marken kastade oss undan. På vägen in mot hanget snodde wiren sig några varv kring ett taggtrådsstängsel, rycke upp en staketstolpe på var sida och drog planet nedåt i nästan negativ vinkel varefter brottstycket i nosen brast."
7. marts 2024/af Jens Trabolt