Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Aerospool WT9 Dynamic er et populært ultralet slæbefly – her er det Arbogas Dynamic med 100 hk som gør klar til at slæbe klubbens Duo Discus. Det går fint, siger klubben.

Link to automatic translation

Lad os lægge kortene på bordet. Det er ikke noget enkelt regnestykke, og variablerne er mange. Nordic Gliding har været i kontakt med cirka 15 klubber i Norden for at få data på omkostninger og subjektive indtryk.

Når man forsøger at finde en sandhed i hvad den bedste startmetode er, opdager man også hurtigt, at det stort set er en umulig mission: Ingen klubber er fuldstændig identiske, og det som passer den ene klub vældig fint, kan være en dårlig løsning i den anden: Har man fx bare 600 meter ”tung” græsbane, høje træer i enden af banen og en Duo Discus T er det muligt, at en 100 hestes Dynamic eller en Eurofox er en dårlig ide.

Denne skribent har dog også oplevet Duo Discus T-slæb med 100 hk-Dynamic på 800 meters asfaltbane i Bjorli, cirka 600 meter over havet. Det fungerede, men marginen på netop denne bane var ikke voldsomt stor.

Er svæveflyveklubben derimod velsignet med en længere græsbane eller en asfaltbane kan en ultralet løsning være en god mulighed. For det handler trods alt også om økonomi, og her viser erfaringerne, at ultralette slæbefly i flere tilfælde kan være noget billigere at have i en klub. Specielt når man ser på Pawnee-forbrug på 60 liter i timen, og en literpris som har været oppe på 28 svenske kroner per liter.

Her logger de fleste 100 hestes Rotax 912-drevne fly som fx Dynamic og Eurofox et gennemsnitligt forbrug på mellem 14-17 liter i timen. Nogle klubber flyver også disse fly på noget billigere bilbenzin som fx Shell V-Power 98.

Arbogas Matti Sorvari klar med Dynamic.

Dynamic i praksis

I den svenske klub i Arboga har man netop en lang asfaltbane, og her har man de seneste 12 år slæbt med en Aerospool WT9 Dynamic med 100 hk Rotax.

Bengt Frid stiller sin Dynamic til disposition for Arboga. Han har bare gode erfaringer med typen, siger han.

Flyet ejes af Bengt Frid som stiller det til rådighed for klubben, og han er overbevist om, at det er en god løsning, ikke mindst med tanke på økonomi og miljøbelastning:

Det undrer mig faktisk, at der ikke har været mere fokus på UL-slæb tidligere. Vi snakker meget om elektriske slæbefly, men de eksisterer jo ikke i virkeligheden. Derimod er ultralette fly i høj grad realistiske, og vi kan reducere benzinforbruget dramatisk med et enkelt valg”, pointerer han.

Dynamic, som er bygget af kompositmaterialer af slovakiske Aerospool, har vist sig at være ganske driftsikkert over de seneste 12 år i klubben. Der har dog været byttet cylindre og stempler da flyet endnu var ganske nyt. Her mistænkte Bengt Frid, at motorhavariet skyldes varmeskader fra en karburator som var indstillet for magert. Men de seneste ”mindst 500 timer” har flyet fungeret efter hensigten og med yderst begrænsede omkostninger til vedligehold og benzin, oplyser han.

Søren Johansen fra danske Midtsjællands Svæveflyveklub (Foto: privat)

Da redaktionen ringer til formand Søren Johansen fra danske Midtsjællands Svæveflyveklub for at høre til erfaringer med deres Dynamic, er beskeden følgende:

”Flyet blev leveret som nyt i 2010 og blev fløjet af en privatejergruppe frem til udgangen af 2018, hvor klubben købte det. På daværende tidspunkt havde flyet fløjet 1403 timer. Her ved udgangen af 2022 har flyet fløjet 2293 timer, og motoren har det stadig fint”, fortæller Søren Johansen som også rapporterer, at under de seneste 12 år har det kostet i gennemsnit 6901 danske kroner per år i vedligehold og reparationer.

Den observante læser vil sikkert også bemærke, at TBO (time between overhaul) på 2000 timer er langt overskredet, men så længe motoren overholder visse værdier (fx kompression), går dette fint. Dette at flyve ”on condition” er også kendt fremgangsmetode hos Pawnee og co.

Så selv om litereffekten (hestekræfter per liter) i en Rotax 912-motor er betydeligt højere end en Pawnee-motor, og dette som udgangspunkt burde resultere i højere belastning og slitage, er der ikke noget mønster som indikerer, at disse fly er underdimensionerede til jobbet som slæbefly. Man kunne dog også mistænke, at levetiden på motor, som altid, også er stærkt afhængig af slæbepilotens mekaniske empati.

I Sandefjord Seilflyklubb sidder også en fornøjet Vidar Stener Ingebretsen. Han skrev et længere indlæg til NORDIC GLIDING i 2015, da klubbens Dynamic var 5 år gammel, og i december 2022 har han opdateret artiklen med nye log-data.

Vidar Stener Ingebretsen til venstre under NM 2017 på Notodden.

Vi har spurgt ham, om der har været uforudsete omkostninger siden 2015:

”De eneste uforudsete omkostninger begrænser sig til to nye karburatorer til rabatpris og generelt vedligehold af karburatorerne, installeret og balanceret af Edge Performance, NOK 23.173,- og en tilstandskontrol og rengøring af tændingssystemets ”Stator assembly” også udført af Edge Performance, NOK 16.258.”, rapporterer Vidar.

”Begge disse blev udført i forbindelse med delvis udfald af motorkraft med påfølgende kedelig vandlanding med Discusen LN-GPS i 2021. Der blev for øvrig ikke sat to streger under hvorfor vi oplevede dette delvise motorudfald, men vi er rimelig sikre på, at hovedårsagen var vapor-lock.”

”Ud over dette har vi købt tre spiral eksosrør til 11.145,- i 2022. Vi byttede et rør for to-tre år tilbage.
Dette var ikke i budgettet, men kan vel også karakteriseres som en normal vedligeholdelsesomkostning.

Så ja, vores Dynamic fortsætter med at give os ”value for money” og har nu logget 7411 landinger, 6482 slæb, og har 1357 tacho-timer, mens HOBBSen (flyvetid) viser 1911 timer.  Vores Rotax 912ULS har aldrig set andet end Shell V-power 98 benzin, og vi throttler ikke tilbage etter afgang i slæb, men lader motoren gå på 5350 RPM og 120 km/t til klink. Derfra til landingsrunde er det stort set zero-thrust/tomgang.”, slutter Vidar Stener Ingebretsen.

Viborgs Eurofox klar til testflyvning ved levering i 2013. En Eurofox kan bedst beskrives som en slovakisk “Super-Cub”-kopi med 100 hk Rotax – men en “super”-model med 141 hk Rotax 915 kan også bestilles.

Eurofox

I den danske Viborg SFK byttede man i 2013 fra Super Cub til en Eurofox, som kan kategoriseres som en slovakisk ”Super Cub”-kopi  – også med 100 hestes Rotax-motor.

Årsagen var, at SuperCub’en efterhånden var blevet så belastende for klubbens økonomi, at ”der måtte nytænkes”, som klubbens Helge Hald dengang skrev i en NORDIC GLIDING-introduktionsartikel til det nye flykoncept.

Her næsten 9 år senere er stemningen fortsat god. Klubbens formand Finn Brøndum har opgjort de seneste 4 års reparationer og vedligehold til 12.076 kroner årligt. Det inkluderer også ekstern assistance i forbindelse med rutinemæssig inspektion, hvor komponenter som fx gearkasse skal afmonteres.

Viborg-klubbens Ejner Moslund er en af de i alt 5 slæbepiloter i klubben, og han er også tovholder på vedligehold af flyet som nu har logget 1550 timer.

”Der har faktisk stort set bare været almindeligt vedligehold på flyet, og i forhold til Rotax-manualen kører vi et ekstra olieskift for hver 50. time, hvor vi også ser nøje efter metalpartikler i olien. Efter hver 100 time bytter vi også oliefilter og olie”, fortæller han.

Klubben tanker OK 100 oktan-bilbenzin på en mobil tanktrailer. Den er blevet modificeret med en fysisk spærre så man ikke ved en fejl kan tanke diesel, som det skete for klubben ved en episode i 2019.  Det førte til en afbrudt start og vand-landing med Twin Astiren – heldigvis uden personskade, takket være piloterne i både svævefly og slæbefly som holdt hovedet koldt i den pressede situation.

Vi er i luften med Eurofox på samme strækning som med vores Super Cub, og vi slæber også tunge 2-sædede fly som vores skolefly, en Twin Astir 2. Til gengæld støjer vores Eurofox betydeligt mindre”, siger Ejner Moslund og tilføjer, at klubben også har monteret et digitalt olietermometer, så piloten har bedre kontrol med motortemperaturen under slæb.

Som noget særligt har Viborg ret korte baner, helt ned til 600 meter. Kan en ultralet komme af banen med et tungt 2-sædet fly på bare 600 meter? ”Jo da, det går fint”, siger Ejner Moslund og afkræfter dermed NORDIC GLIDINGs forbehold i starten af denne artikel.

141 hk Rotax-versioner

Hvis 100 hk ikke er nok, så kan man bestille både Eurofox og Dynamic (se video herunder) med den nye Rotax 915is med turbo og FADEC fuel-injection (det burde eliminere de vanlige finmekaniske karburator-svagheder på Rotax 912) Så er der 141 hk at disponere over, og det burde være nok til at mindst at matche de kraftigste ”classic-slæbefly”, bortset fra det turbinedrevne monster Let Z-37T TurboČmelák.

En Eurofox med ”tow-kit” med den kraftige 141 hk-motor koster ca. 130 000 euros inkl. 25% moms, og flere engelske klubber har bestilt en sådan ud fra ”positive vibrationer” i miljøet.  Kan man nøjes med 100 hk Eurofox er prisen 111 873 euros (inkl. 25 % moms), oplyser fabrikken.

En Dynamic med 100 hk og slæbe-udrustning koster cirka 170 000 euro inkl. moms.

Det forlyder desuden fra svenske Aerospool-agent Håkan Karlsson, at der er en 141 hk Dynamic med ”tow kit” på vej til Sverige. NG har klart anmeldt sin interesse for en test!

Part 2 af denne artikel med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11 januar – stay tuned!

Dynamic 141 hk Rotax 915is slæber Arcus med fuld vandballast-video
Flere artikler om startmetoder

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer med el-spil: Adgangsbillet til den grønne omstilling?

Svæveflyvning er en grøn sport. Vi flyver jo på solens energi, ikke sandt? Altså bortset fra de kulsorte 7 liter benzin som den støjende, men trofaste Pawnee kræver for en gennemsnitlig start. Straks bedre er det at spilstarte med et benzindrevet spil. Men i en tid, hvor fossile brændstoffer er under politisk pres, bør enhver strategiprocess i klubben inkludere tanker om elektriske spil. Her er 2 udenlandske klubbers erfaringer.
11. januar 2022/af Jens Trabolt

Startafvikling med spil med fokus på risici

I Danmark har der været en stigende havarirate fra 2019 til og med 2021, heraf 2 fatale havarier med afbrudt start. Sikkerhedsudvalget under DSvU har gennemgået havarier ved spilstart og kommer her med deres bud på, hvor kan vi gøre det bedre.
5. august 2021/af Jens Trabolt

”Er det på tide med et ”open-source” elektrisk spil?”

Elektriske spil har mange fordele, mener danske Mads Leth fra Vestjydsk Svæveflyveklub og peger mod en europæisk crowdfunding-kampagne for at skyde projektet i gang.
17. februar 2021/af Jens Trabolt

Leder: El-flyslæb: Kan det fungere?

Elektrisk flyslæb? Realistisk? Jo, med lidt god vilje, pioner-ånd og justering af rutiner.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

Elektrisk bogsering

Elektriska plan har redan använts för bogsering på prov så det är definitivt möjligt, men hur skulle ett verkligt praktisk och ekonomiskt bogserplan se ut? Argument för bogsering i en fossilfri värld.
25. februar 2020/af Jens Trabolt

Problemer under flyslæb?

Bugsering med motorfly er en populær og ganske sikker startmetode. Men den aerodynamiske interaktion mellem motor- og svævefly kan i visse tilfælde give anledning til kontrolproblemer for den stakkels pilot i svæveflyet. NORDIC GLIDING analyserer her et problem.
30. august 2017/af Jens Trabolt

Eurofox – ultralet slæbefly med tundrahjul! Går det?

Økonomien i at holde Super Cub’en flyvende var blevet så dårlig for danske Viborg Svæveflyveklub, at der måtte nytænkes, så i juli 2013 fik klubben leveret en EUROFOX 2K med tundrahjul. Her - godt 18 måneder senere - kommer klubbens erfaringer med ultralet slæbefly med tundrahjul - går det?
6. marts 2015/af Jens Trabolt

Ultralet: Moderne afløser til den tørstige Pawnee?

Bugsering med ultralette fly har været diskuteret og testet i en årrække i Norden, og nutidens ultralette fly er helt andre konstruktioner end deres 2-takts-forgængere. Særlig fremkomsten af den pålidelige, lette, støjsvage og brændstoføkonomiske 100 hestes Rotax 912-motor har gjort det interessant at bugsere svævefly med ultralette fly.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

De komplekse startmetoder: Bedst, billigst, sikrest?

De fleste svævefly har – som bekendt - det problem, at de ikke har motor, men er afhængige af en ekstern kraftkilde for at bevæge op i himlen. Men hvad er bedst? Er det den mest miljøvenlige metode? Er det den sikreste metode? Eller er det den billigste metode? Forvirret? NORDIC GLIDING retter her fokus på startmetoder og analyserer plusser og minusser.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Skövde FK er verdens rigeste svæveflyveklub

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.
24. januar 2023/af Jens Trabolt

Tanker om klubbdrift, aktivitet og medlemstall

Opprettholdelse av medlemstallet og aktiviteten i frivillige organisasjoner er en utfordring. Hvordan skal aktiviteten skal organiseres for å sikre at de forskjellige medlemskategoriene er fornøyd og trives, filosoferer Arne Wangsholm fra Os Aero Klubb
20. januar 2023/af Jens Trabolt

Som i en fryser: 24 timer i norske bølger

Det er 20 år siden, at 2 tyske piloter beviste i praksis, at det er muligt at overnatte i luften på bølger over de norske fjelde. Med over 24 timer i luften satte Helmut Rohs og Robert Fessler punktum for en af de vildeste strækflyvninger nogensinde i Norden. Redaktionen på NORDIC GLIDING har tidligere hørt om denne historie, men har altid troet, at det var en ”myte” – indtil det nu lykkedes at opspore de to piloter, som nu fortæller historien.
17. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

Fransk svæveflyveforbund indgår samarbejde om elektrisk slæbefly

Det franske svæveflyveforbund har underskrevet aftale med den franske flyproducent AURA AERO om levering af kommende elektrisk version af deres INTEGRAL-model. Flyet skal efter planen opereres dagligt i en klub som slæbefly.
3. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Dags att göra upp med vår historia?”

Jag är övertygad att vi i sporten, omedvetet, fortfarande har med oss en del värderingar från 30-talet och det är därför vi har så förtvivlat svårt att få kvinnor till sporten. Jag har funderat på det här i många år och även skrivit om det. Dags att ändra på det. Vi startar nu upp ett projekt där målet är att bygga ett skandinaviskt kvinnligt segelflygnätverk. Förebilden är brittiska nätverket Women Gliding.
21. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Drømmen om 1000 km i Danmark og 1500 km i Sverige

Rekorder er til for at blive slået. Det er en vigtig drivkraft i svæveflyvningen, og vi ser, at ”barren” flyttes op hvert år med bedre fly og ikke mindst bedre vejrprognoser og planlægning. Men hvad ville det fx kræver at flyve 1000 km i DK eller 1500 km i Sverige?
14. december 2022/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

”Vi går til fly hver torsdag aften”

De danske kammerater Rasmus Heide og Erik Schultz har en ”lille klub”, et voksenværksted, hver torsdag. Her bringer de totalhavarerede fly – som selv fabrikkerne har opgivet – tilbage i luften.
”Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen”, fortæller Erik Schultz om det produktive fællesskab.
5. december 2022/af Jens Trabolt

Steinar Øksenholt: “To år til historien”

Under Seilflykonferansen på Storefjell helgen 7.-9. hilste jeg deltakerne velkommen ved å oppsummere tiden fra forrige konferanse i oktober 2020. Oppsummeringen kan være av interesse for langt flere enn de 60 konferansedeltakerne. Her får du mine presentasjon og tanker beskrevet.
1. december 2022/af Jens Trabolt

Bland nissar, bölger och norrsken

Sista helgen i november är det traditionell säsongsavslutning och nisseflygning på Oppdal, hemvist för NTNU flygklubb. Ett av det mest fascinerande med flygning i Oppdal vid denna tid på året är ljuset. På morgonen och eftermiddagen blir lentisarna vackert solbeslysta underifrån. Ljuset och färgerna är vidunderliga. Rapport från Robert Danewid
29. november 2022/af Jens Trabolt

Stor fotobog fortæller historien om dansk flyvning

Den historisk velbevandrede Ole Steen Hansen er bl.a. kendt som flittig skribent i Nordic Gliding. Nu er han klar med et digert værk om ”De små fly” – historien om den lette flyvning i Danmark.
25. november 2022/af Jens Trabolt

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.
22. november 2022/af Jens Trabolt

Guld på Segelflygets konference

En værdig europamester Janne Nordh hædret med Anders Hyllanders Minnesfond på årets ”Billingehus”-konference.
21. november 2022/af Jens Trabolt

De nyeste elektriske svævefly –  priser og leveringstider

For mindre end 10 år siden var elektrisk motoriserede svævefly en absolut sjældenhed, og mange producenter var skeptiske overfor konceptet. Nu er det el-motorer i de fleste nye fly.  Men har du råd? Her kommer priser og leveringstider her på slutningen af 2022.
17. november 2022/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Flyskammen kommer – også til en klub nær dig”

Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer omkring klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktiviteter kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Men hvad har det med svæveflyvning at gøre? Faktisk en del, kunne man frygte. Men der findes håb for vores elskede sport, skriver NORDIC GLIDINGs redaktør Jens Trabolt her,
14. november 2022/af Jens Trabolt