Stor fotobog fortæller historien om dansk flyvning

Den historisk velbevandrede Ole Steen Hansen er bl.a. kendt som flittig skribent i Nordic Gliding. Nu er han klar med et digert værk om ”De små fly” – historien om den lette flyvning i Danmark.

Tekst: Jens Trabolt

Ole Steen Hansen

Link to automatic translation

Danske Ole Steen Hansen (f. 1957) er en produktiv person. Egentlig er han uddannet folkeskolelærer, men de fleste kender ham som forfatter af de mange hyldemeter af bøger og artikler til både voksne og børn hvor han glimrer med sit talent for fortælling, historisk research og gode fotos.  Og så er han interesseret i flyvemaskiner, hvilket har medført, at Ole Steen har oparbejdet et stort arkiv af gode fotos og historier omkring dansk flyvning i de sidste 30 år.

Ole Steen – som lystrer navnet Steen – har efter et langt liv med interesse for flyvning nu også lært at flyve selv og er siden 2018 den stolte indehaver af et PPL, så han nu kan husere i luften efter sit eget forgodtbefindende i en Cessna.

Nu er han aktuel med 2. bind i Serien ”Danmarks Flyvehistorie”, som er blevet til takket være støtte fra Ellehammerfonden i Danmark. Hvor første bind handlede om ”Den tunge flyvning”, fokuserer bind 2 på den private, men også lette erhvervsflyvning i alle afskygninger gennem de sidste knap 100 år.

Det er i sagens natur en bog som fokuserer på det historiske – her KZ – Kramme og Zeuthen.

Vi kommer med ud i balloner, dragefly, motor- og svævefly, og hører om de personer, som har formet flyvningen gennem de sidste knap 100 år. Der dykkes ned i sidehistorier, men samtidig løftes man op i helikopterperspektiv så man forstår sammenhængen.

Er man for søvnig til at læse teksten (bare rolig, den er velskrevet), er man rigeligt underholdt med de gode fotos. Går det helt galt, skal man nok vågne, hvis man taber bogen ned i hovedet på sig selv. Den er nemlig tung – et digert værk på 418 sider inkl. cover, som med en vis prægnans tager sig godt ud på kaffebordet, og med en pris på 399,95 kroner kan man næppe klage over kiloprisen!

Der findes også en del svæveflyvning med i bogen.

Svæveflyvningen er også med

Mange af NG-læserne vil sikkert genkende en del af de flotte fotos og historier fra tidligere reportager af Nordic Gliding. Vi er fx med, da der skrives historie, da der flyves med veteransvævefly fra en Corona-lukket Kastrup Lufthavn i foråret 2020. Blot fremstår billedmaterialet nu i en ny større sammenhæng og montering, som giver mening.

Men der er selvfølgelig uendeligt meget mere materiale i bogen end fremhævet her, og det har været et mammut-job at vælge eller fravælge fotos og vinkler – selv med 400 sider.

Det er også svæveflyvningen som profileres som den flyvesport, som først har taget skridtet ind i fremtiden – her fremvises det eneste elektriske fly i Danmark; NG-læserne genkender selvfølgelig historien om Aviators Discus 2C med FES-motor i næsen, og gennem bogen forstår man i øvrige også svæveflyvningens betydning som inkubator for flyveinteressen i Danmark gennem tiden.

Men ingen roser uden torne: Denne skribent er ikke så vild med det brune tema i bogen, men det er naturligvis en smagssag og en mindre detalje i en øvrigt flot udgivelse, som åbenlyst kandiderer til en julegave-idé.  Bind 3 som handler om militærflyvning er i øvrigt også på vej.

 

Danmarks Flyvehistorie ”De små fly”.

Ole Steen Hansen

418 sider

399 kr.

Fås via https://turbine.dk/produkt/danmarks-flyvehistorie-2/ eller en boghandler i nærheden.




Flere Gear & Gadget-artikler

Stor fotobog fortæller historien om dansk flyvning

Den historisk velbevandrede Ole Steen Hansen er bl.a. kendt som flittig skribent i Nordic Gliding. Nu er han klar med et digert værk om ”De små fly” – historien om den lette flyvning i Danmark.
25. november 2022/af Jens Trabolt

G Dale fortsætter tetralogien

Den fjerde bog i serien ”The Soaring Engine” handler om moderne svævefly og deres sofistikerede instrumenter. Den er udmærket og givetvis produktet af mange års erfaringer for forfatteren. Men vær opmærksom på at bestille den via en europæisk forhandler, ellers bliver det dyrt i importtold.
9. september 2021/af Jens Trabolt

2 kg-praktbok om Glasflügel

Wolfgang Binz har återigen skrivit en praktbok, denna gång om Glasflügel. År 2014 kom boken om LS flygplanen, av samma författare och utgiven på samma förlag. Boken är tryckt på tjockt blankt papper och av mycket hög kvalitet, med knappt 500 foto. Det är en ”tegelsten”, den väger hela 2 kg
16. august 2021/af Jens Trabolt

Full motion Simulator til Folket

“Full Motion Simulator” – det er et koncept som tidligere har været reserveret til yderst kostbare professionelle simulatorer i de store luftfartsselskaber. Nu forsøger danske Christian Øelund at kombinere Condor-simulatoren med Virtual Reality og bevægelig base.  Perspektiverne – og slutprisen – er lovende.
3. marts 2021/af Jens Trabolt

Ny bog: “Soaring Adventure – a guide to club pilots”

Der er længe til jul. Men hvorfor ikke bare købe Mike Fox’s udmærkede bog om svæveflyvning alligevel?
10. februar 2021/af Jens Trabolt

Drama i luften! Sverige og Norge fører i svæveflyve-VM

..altså i svæveflyve-simulatoren Condor! Men tag ikke fejl – det er konkurrence på liv og død, når de norske, danske og svenske piloter træner til virkelighedens mesterskaber
5. februar 2021/af Jens Trabolt

Test: LX Navigation LX 10 K – Smart all-in-one-system

Opgradering af variometer? Hvad skal man vælge? En af de nyeste skud på stammen er LX Navigations nye LX 10 K-system, som NORDIC GLIDING fik lejlighed til at prøve.
5. januar 2021/af Jens Trabolt

Ny simulatorprojekt skal stimulere norsk svæveflyve-interesse

En hård udelanding løsnede vingerne på LN-GBO, en Pik 20D for cirka 20 år siden. Nu har flykroppen fået nyt liv som simulator på Hangar X på den nedlagte Fornebu lufthavn i Oslo.
23. november 2020/af Jens Trabolt

Online- konkurrence til alle

DSvUs nye system fortsætter hvor Termikligaen slap. Missionen; at puste liv i strækflyvningens venskabelige kappestrid
27. maj 2020/af Jens Trabolt

Digitalt træningsværktøj

Den danske svæveflyverunion har valgt softwaren ”Flightlogger” som elektronisk logbog og uddannelsesværktøj
26. maj 2020/af Jens Trabolt

Flyghistorisk revy 2019: Segelflyg igår och idag

Redaktionsgruppen, Robert Danewid, Björn Svensson, Bernt Hall och Lennart Lagerfors, har åstadkommit en imponerande exposé.
28. februar 2020/af Jens Trabolt

Bog:”Flyg som svalor, tranor eller Gööken”

Ny autobiografi er læsværdig.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

VR er konge

Test af Oculus Rift Touch: Condor 2 understøtter endelig VR – virtual reality. Det løfter realismen til helt nye højder
13. januar 2019/af Jens Trabolt

Virtual reality-simulator på vej i klubberne

At kunne simulere flyvning med stor realisme giver kæmpe muligheder – også i svæveflyvningen. I Aarhus Svæveflyveklub har entusiaster bygget en effektiv virtual reality-simulator
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Condor 2 – en værdig opdatering?

Simulatoren Condor er siden debut’en i 2007 udviklet sig fra ”gaming” til ”seriøst træningsværktøj” for svæveflyvere. Nu har teamet bag simulatoren frigivet Condor 2, som NG her tester.
22. juni 2018/af Jens Trabolt

TopMeteo 2.0: Nyt liv til gammel tjeneste, eller?

I en tidligere artikel i NORDIC GLIDING gennemgik vi en række af meteorologi-apps, herunder den nye SkySight, den gratis nordiske RASP og gode gamle TopMeteo. Nu har TopMeteo fået et facelift. Men ændrer det på magtfordelingen i TopMeteos favør?
22. april 2018/af Jens Trabolt

Udvikling af en ny vejrmodel – SkySight

SkySight er den nyeste vejrtjeneste og har fået vind i sejlene. NORDIC GLIDING portrætterer her hovedudvikleren bag tjeneste, Matthew Scutter, som trods sin relativt unge alder, har stor erfaring.
24. februar 2018/af Jens Trabolt

Vejr-apps for ”dummies”

Rasp, SkySight eller TopMeteo? I de senere år er der kommet en række interaktive tjenester med vidt forskellige målgrupper. NORDIC GLIDING forsøger her at give et overblik over et noget uoverskueligt marked.
24. februar 2018/af Jens Trabolt

Youtube – kanal til rekruttering?

Fra en relativ spinkel start til globalt massemedie med massiv magt. Youtube er viden, underholdning og big business. Men kan vi svæveflyvere anvende Youtube til andet end underholdning i vintermånederne?
2. april 2017/af Jens Trabolt

Ny bok: Akaflieg Stuttgart 90 Jahre

Akaflieg Stuttgart är väl inte lika kända som Akaflieg Braunschweig och Akaflieg Darmstadt. Men genom åren har de byggt ett flertal flygplan och en del riktigt märkliga, studentikosa och åtminstone en epokgörande.
2. april 2017/af Jens Trabolt

DIY Flight Computer – OpenVario

Nerd Alert? Nei, vi startet med kun svært begrensede kunnskap om elektronikk og lodding men med litt innsats og hjelp fra Openvariomiljøet kom vi i mål. Det ER fullt mulig å bygge OpenVario for omtrentlig 1/8-del av hva f.eks LX Zeus / LX9000 koster.
8. juni 2016/af Jens Trabolt