SunSeeker Duo viser fortsat fremtiden

SunSeeker Duo var blandt de mest interessante fly, som var udstillet på Electrifly-in i Schweiziske Grenchen. Flyet er designet og bygget af legenden Eric Raymond og hans hustru Irena Raymond.

Tekst og foto: Jens Trabolt

SunSeeker Duo er en elegant oplevelse – den ekstremt lave wingloading og lave fart giver den super-egenskaber i svag termik. Men den kan også rejse – der er 2000 meters stig i batterierne og flyet kan stort set holde højde på solcellerne. Irena og Eric har fx fløjet til Corsica fra Norditalien og retur i 2020.

Link to automatic translation

SunSeeker Duo var blandt de mest interessante fly, som var udstillet på Grenchen. Flyet er designet og bygget af legenden Eric Raymond og hans hustru Irena Raymond.

Reportage fra Electrifly-in, Grenchen 

Eric Raymond har tidligere bygget elektrokoncepterne SunSeeker 1 & 2. Førstnævnte SunSeeker 1 fløj Eric Raymond tværs over USA, og SunSeeker-flyene er de soldrevne fly i verden som med en stor margin har logget flest flyvetimer.

Hele baggrunden her: NG tester SunSeeker Duo

Eric Raymond elsker at flyve på solens kraft, hvad enten der er på termik eller solceller. Med SunSeeker Duo har han konstrueret et fly med features præcis som han ønsker det. Et godt eksempel er de store NACA-indsugninger til cockpitventilationen (foto herunder). De er ekstremt effektive og fuldstændigt lydløse.

Naca-indsugning til den fuldstændigt lydløse ventilation af cockpit.

Montering af solceller på vingerne.
SunSeeker Duo er den seneste fortolkning af solcelle-konceptet – under lørdagens flyvedag i Grenchen selvstartede flyet mindst 5 gange med passagerer på længere flyvninger og loggede over 3 timer i luften – UDEN at blive opladet med ekstern strøm en eneste gang.

Solcellerne på vingerne lader med op til 5 kW og batterierne var altid ladet fuldt op når flyet landede efter en flyvning.

Det er stærkt imponerende – også i praksis.

Benzin, nej tak. Den 25 kW stærke EMRAX-motor har magt over den lette konstruktion som stiger fint. Motorplaceringen resulterer i øvrigt i, at både lyd og vibration stort set ikke bemærkes i cockpittet. Propellen foldes ind af fartvinden når den ikke kører.

Eric Raymond har sine egne ideer hvad angår cockpitfunktionalitet. Den store ”skive”er en ”steering tiller”, som styrer næsehjulet. Nylon-linerne kontrollerer luftbremserne og som noget unikt yaw-spoilers (små bremser) yderst på vingerne. Ror-responsen er langsom, og med et fartregime på 70-110 km/t er oplevelsen mere vintage-glider end kulfiber-fartmonster. Efter en halv times flyvning var batteriet fuldt ladet.

Redaktøren med strakte ben? Jo, man kan faktisk fælde sæderyggen helt ned til liggende sovestilling. Eric Raymond har altid ønsket sig et fly, hvor han kunne sove under flyvningen. Det giver mening i et multi-crew-cockpitmiljø. ”Your controls. Zzzzzzzz!”

Eric Raymond de-monterer SunSeeker Duo sent på aftenen. På trods af 23 meter spændvidden og solcellerne er vingerne super-lette og kan håndteres af 2 personer uden problemer. Eric er fanatisk med vægten, og han har anvendt nylon og plastic flere steder, hvor struktur ikke er vigtigt. Et godt eksempel er fx spændeskiver (eng. washers) i nylon, som han har anvendt i instrumentpanelet. Stål ville koste flere hundrede gram ekstra, mente han.

Eric og Irena Raymond

SunSeeker Duo
Designer: Eric Raymond
Antal produceret: 1 stk
Spændvidde 23 m
Vingeareal 23,5 m²
Tomvægt med min. udrustning ca. 270 kg
Max flyvevægt (MTOW) 470 kg
Antal solceller 1510
Vingebelastning ca. 15-20 kg/m²
Max fart ca 180 km/h
Motor Emrax, 25 hk
Batterikapacitet: ca 7 kWh
Stigehastighed Ca 2 m/s,
Rækkevidde Ca.100 km + dine evner som svæveflyvepilot
Bedste glidetal 37 @ 70 km/h