Svæveflyvning i festival-mode

Ekstrem naturoplevelse; Den netop afsluttede Ekstremsportveko i Voss, Norge er en fest for alle typer af outdoor-sportsgrene med fællesnævneren natur, fart og spænding. I år var det noget helt særligt, da Voss FK var vært for Norges Cup Grand Prix i svæveflyvning samtidig med, at gæster fra hele verden stod i kø for passagerflyvning i noget af verdens flotteste natur. En uge med et helt unikt mix af svæveflyvning, kammeratskab, store naturoplevelser, koncerter og fest.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Typisk scene fra Bømoen flyveplads under Ekstremsportveko. Her er det lokale Kenneth Klette som lander med en gæst, som har fået en akro-flyvning. Det var folk i øvrigt helt vilde med at prøve.  At dømme ud fra håndtegnet var det en “rå” oplevelse. Med fra-priser på cirka 2500 NOK per flyvning gav det også et godt økonomisk tilskud til klubben, og på et tidspunkt var både klubbens ASK 21, SF 34 og Duo Discus i operation for at få flysæder nok til gæsterne.

Link to automatic translation

”Der skete noget hele tiden”, siger Per Morten Løvsland over telefonen, da NORDIC GLIDING ringer for få hans vurdering af konceptet.

Per Morten var kørt hele vejen fra Kristianssand i det sydlige Norge til Voss på Vestlandet, cirka 70 km fra Bergen i luftlinje, for at deltage i Voss Grand Prix og se Ekstremsportveko med sine egne øjne.

Svæveflyvning på programmet: Portræt af en festival

Det var den 6-7 timer lange køretur værd, vurderer han.

”Det er altid fantastisk at komme til Vestlandet”, siger han.

”Her er så flot, at konkurrence-flyvningen nogle gange kommer i anden række. Man må knibe sig selv i armen når man flyver”, siger Per Morten om det helt særprægede og uden diskussion ufatteligt smukke landskab med dybe fjorde, snedækkede fjeldtoppe og frodige dale.  Er der en ”top 10” i verden over svæveflyve-destinationer, må dette ligge højt ud fra enhver tænkelig vurdering.

Flyvepladsen på Bømoen, Voss. I midten af billedet “hushanget”.

Selve Voss er et kraftcentrum for outdoor-sportgrene; Byen med god infrastruktur er omkranset af høje fjeld og kraftige elve. Det virker som en magnet for folk med hang til sport med et vist element af fart, spænding og naturoplevelser.

Voss flyveplads med Norges største faldskærmsklub som har et meget stort center. I 2021 fløj man cirka 35 000 faldskærms-hop og omsatte for cirka 30 mio. kroner.

Selve flyvepladsen på Voss hedder ”Bømoen” og er stor, flot og med 1000 meter lang asfaltbane.  Ud over Voss Flyklubb som er den lokale svæveflyveklub, ligger her også store kommercielle helikopteroperatører og Norges største faldskærmsklub. Under Ekstremsportveko var flyvepladsen med en start og landing hvert 2-3 minut mere aktiv end Oslo Gardermoen!

”Under den første briefing var jeg først lidt skeptisk overfor den store kompleksitet af trafik med faldskærmsfly, faldskærmshoppere, para – og hangglidere og svævefly under festivalen, men i praksis gik det rigtig fint”, forklarer Per Morten Løvsland.

En turbinedrevet Cessna Caravan som netop har fløjet op med en gruppe faldskærmsfolk lander mens Kenneth Klette i bagsædet og Kenneth Høyning (stående) gør klar til en passagerflyvning i klubbens ASK 21 med en kvindelig rally-kører. Lokale Jarle Hus holder sig for ørene; En Caravan er ikke støjsvag, hvilket telt-folket på flyvepladsen også opdagede hver morgen før klokken 7!

Efter landing måtte man være lidt fleksibel: “Glider has vacated runway”. Her har man skubbet et svævefly ud i græsset for at give plads til et faldskærmsfly.

Per Morten Løvsland på gridden.

Denne skribent prøvede også at ligge i langstrakt holding-pattern med en passager i en Duo Discus over det lokale hang og vente på en selv-valgt slot-tid for landing mellem de yderst aktive 4 turboprop-faldskærmsfly. Det krævede lidt koncentration, og for en sikkerheds skyld blev hjulet nede under hele flyvningen i realistisk vurdering af de fakto-arbejdskapaciteten i dette travle luftrum. Undertegnede ville ikke risikere at blive ”ridder af den hvide stribe” i en lånt Duo med en passager.

Jeg var rejst til Voss for at være frivillig i flyveklubbens organisation af festivalen, i øvrigt sammen med en anden norsk pilot Mariann Bratland, som mange nok kender fra Vågå.

De lokale kræfter

De lokale kræfter var gigantiske i form af blandt andre Erik og Kenneth Klette og Kenneth Høyning, Ragnar Sæbø og Kato Kvitne som havde lagt stor energi i at eksekvere både Ekstremsportveko og Grand Prix.  Velkendte og tryktestede typer som Leif Jørgen Ulvatne og bl.a. Stian Rasmussen agerede konkurrenceleder og slæbepilot under dagene.

Programmet var komprimeret. Flyveklubben var centrum for temmelig intens passagerflyvning med gæster, som havde købt billetter via en centraliseret hjemmeside samt afvikling af Grand Prix de sidste 3 dage. Her deltog velkendte profiler som Jo Inge Bjørø med sønnen Sondre og datteren Frida, Ragnar Sæbø, Kato Kvitne, Ole Petter Nyland, Terje Lindtveit, Erik Røthe Klette, Eirik Brenner Marthins, Svein Larssen, Christer Mjøs, Arnulf Snekvik og Per Morten Løvsland. Sidstnævnte gik med sejren efter bare 2 gyldige dage.

På briefingerne var der i øvrigt god fokus på de udvalgte udelandingsmuligheder i regionen. Ikke mange, men de findes, men for en fladlænding er der ingen tvivl om, at Vestlandet er et krævende terræn at flyve i. Hvis man mestrer det og respekterer de selvfølgelige og grundlæggende regler med at flyve i rækkevidde af en udelandings-mulighed, så er belønningen meget stor.

Jo Inge Bjørø med datteren Frida. Typisk var det også for Jo Inge at flyve sin hustru tilbage til Bergen i svævefly – det var jo hurtigere og sjovere end at køre de knapt kedelige 2 timer i bil!

Ragnar Sæbø var en af de lokale kræfter.

Briefing i klubhuset

Et af de mere specielle events til Ekstremsportveko var flyvning med Ensaf Haidar (forrest med faldskærm omgivet af sine børn), hustru til den fængslede saudiske blogger Raif Sadawi. Erik Røthe Klette fløj med maske påtrykt “Let Raif fly” som er en opfordring til de saudiske myndigheder om at løslade Raif Sadawi. Han har været fænglset siden 2012 og været pisket offentligt for at skabe et offentligt debatforum. Yderst til højre Erik Helgaset fra Voss FK. 

Svein Larssen

Undskyld ulejligheden – gridden voksede ud på den lokale vandresti. Det tog folk med højt humør.

Eirik Brenner Marthins

Christer Mjøs, Kenneth Klette og Arnulf Snekvik

Christer Mjøs og Arnulf Snekvik starter i Jo Inge Bjørøs Arcus M.

Ole Petter Nyland og Mariann Brattland i Taurus.

Pris-ceremoni hver aften. Her er det Ragnar Sæbø og Svein Larssen som er på scenen.

Koncert i det store telt med store navne.

Festival om aftenen

Hver aften var der koncerter og pris-ceremoni i meget stort festival-telt cirka 5 km fra flyvepladsen i Voss by, hvor flere tusinde deltagere samlede sig.

Et af de daglige højdepunkter i teltet var ”dagens video”, hvor der blev vist momenter fra dagen i de forskellige sportsgrene – inklusiv svæveflyvning.  Videoerne var professionelle og usædvanligt originale, og det giver et kick, når det vises i et telt med flere tusind yngre deltagere i fuld koncert-mode med applaus og hepperi. Bedre markedsføring i et yngre alderssegment kan man ikke få.

”Det var ret sjovt at se hvad de andre sportsgrene gik ud på. Dagens video var noget man ikke ville misse”, siger Per Morten Løvsland.

Efter dagens video var der koncert med store navne, DJ og åben bar og det blev som regel sent inden man kom i seng for derefter at stå op dagen efter og gentage hele dette tempofyldte program.

Som deltagende svæveflyver fik man et eftertragtet sort armbånd mærket ”Athlete” og det resulterede i gratis entre under hele eventet.  Var man registreret som ”frivillig” i festivalen, d.v.s. som hjælper i svæveflyveklubben var der desuden gratis mad og drikke i festivalteltet samt stor fest for de frivillige med mad og fri bar om søndagen. Her blev man behandlet som et rigtigt menneske!

På den sidste dag i Grand Prix var vejret for dårligt til strækflyvning, men denne skribent havde en flaske rødvin liggende i Combi-Camp’en, og den blev indsat som førstepræmie i en meget intens landingskonkurrence, hvor der blev satset som gjaldt det slægtens ære eller 100 jomfruer i paradis. Uanset om man ville eller ej blev man trykket baglæns ned i en Pilatus B4 og skudt afsted bag ved slæbeflyet. Således kunne man både type-omskole sig selv og foretage en ultra-præcisionslanding på bare et flyslæb til økonomiske 250 meter. Meget tidsbesparende.

Før landingskonkurrencen var Kato Kvitne meget bekymret over, at undertegnede kom fra en spil-starts klub for ”så måtte man have flere tusinder af landinger”. Heldigvis for Kato blev jeg uvenner med den meget u-lineære luftbremse-virkning på B4’eren og den sikre sejr blev i 1 meters højde forvandlet til et gigantisk ukontrolleret float som fortsatte 20-30 meter ned af banen.

Det var i øvrigt Erik Røthe Klette som blev en flaske rødvin rigere, men det var snyd for han har flere tusind landinger her. Men sjovt, det var det!

“Flot at vi kunne være en af et totalevent”

Tilbage står bare at konstatere, at det nye koncept med at mixe Grand Prix-svæveflyvning, sport, festival, fest, event og musik i en decideret ung og up beat puls er meget tiltalende.

”Det var vældig flot at vi som svæveflyvere kunne være en del af et stort totalevent, som viste svæveflyvningen i en så attraktiv ramme”, siger Ole Petter Nyland fra Oslo, som også deltog i Ekstremsportveko med sin Pipistrel Taurus.

”Jeg er sikker på, at Svein Larssen og jeg selv med sikkerhed var blandt de ældste deltagere, men det betød ingenting. Det er vores interesse som gav os fællesskabet med de yngre deltagere.”

”Jeg deltager meget gerne igen i det imponerende setup, og jeg håber, at vores deltagelse resulterer i, at flere får øjnene op for svæveflyvningen”, siger Ole Petter Nyland som slutter med denne bemærkning:

”Man kan selvfølgelig diskutere om svæveflyvning er ekstremsport, men det jeg synes, at vi har til fælles med andre af de andre deltagende sportsgrene er vores interesse for en ekstrem naturoplevelse. Det er en ægte fællesnævner”.




Flere nyhedsartikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Og så til sommervejret…

Uvejr, ekstremnedbør og vind har givet piloter og arrangører af mesterskaber i Europa en hård omgang.
9. august 2023/af Jens Trabolt

13 år i svæveflyvningens tjeneste

Efter 13 år som generalsekretær stopper Lars Agesen Pagh i DSvU. Han fik aldrig svæveflyvecertifikat, men hjertet tilhører alligevel sporten. På jorden har han i jobbet fightet for at sætte de mest optimale rammer for sporten og piloterne i Danmark. Men nu kæmper han sin egen private kamp mod alvorlig sygdom.
4. august 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Jobopslag: Vil du være ny Generalsekretær i DSvU?

Som generalsekretær skal du være leder af vores unionskontor på Arnborg og sikre godt samspil med svæveflyveklubberne, fagudvalg, idrætsforbund, offentlige myndigheder og den politiske del af organisationen. Du vil også i nogen grad blive involveret i ledelse af Svæveflyvecenter Arnborg, skriver DSvU i dette jobopslag.
27. juli 2023/af Jens Trabolt

Outsider-VM i Spanien

Que? Trods fantastisk terræn og exceptionelt kraftig termik er Spanien stort set ukendt som svæveflyve-nation. Det forhindrede dog ikke en gruppe lokale entusiaster i at afholde kvindernes 12. verdensmesterskab i Soria.
26. juli 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Varför har amerikanska segelflygplan så dåliga prestanda?

I Europa är ASK 21 ett vanligt skolflygplan, kanske det vanligaste. ASK 21 har ett glidtal på 34. Många i Sverige menar att det är alldeles för dåligt för ett skolflygplan. I USA är Schweizer 2-33 det vanligaste skolflygplanet. Den har ett glidtal på 22. Varför har amerikanska segelflygplan överlag så dåliga prestanda? Kan inte jänkarna bättre?
30. juni 2023/af Jens Trabolt

”Det stærkeste junior-team i årevis”

Junior-EM er lige om hjørnet på Svæveflyvecenter Arnborg. Sverige og Danmark stiller op med en stærk nordisk repræsentation, og specielt for Danmark skal det blive interessant at se om en eventuel hjemmebanefordel viser sig i resultaterne. ”Vi har det stærkeste Junior-team i årevis”, lyder det fra den danske Team Captain Emil Dalboe forud for Junior EM.
29. juni 2023/af Jens Trabolt

JS3 RES-typecertifikat: ”Vi skålede i kold Cola”

Jonker har nu endelig efter års forsinkelse har fået sit typecertifikat til den elektrisk selvstartende JS3 RES. Nu kan de i alt 11 nordiske piloter, som har bestilt dette fly, se lyset for enden af den meget lange tunnel.
26. juni 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Hold øje med FLARM-systemets funktion.

En simpel test afslører, at ikke alle FLARM-systemer fungerer optimalt. Elektroniktekniker Oluf Mauritsen fra Skrydstrup Svæveflyveklub har gennemgået flere forskellige installationer og giver her tips til hvordan man selv udfører en enkel test af systemets ydeevne.
Det kan være en god investering i øget flyvesikkerhed.
20. juni 2023/af Jens Trabolt

En juni-drøm: 565 km ø-hop på udebane i Danmark

Præcise prognoser, gode fly og ”lidt” erfaring gav 4 Herning-piloter en yderst spændende flyvning med krydsning af store vandområder d. 3. juni 2023.
19. juni 2023/af Jens Trabolt

Långt före sin tid – SZD 8 Jaskolka – ikonisk pärla från 50-talet

Jaskolkan (Svalan) var först med många delar vi idag tar för självklara och en viktig del i ett paradigmskifte för vad som ansågs vara viktiga parametrar i ett modernare segelflyg. NG:s Bernt Hall har flugit det polska segelflygplanet med karisma och ”racing vibbar” - 50-talets Jonker JS3?
14. juni 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Valdres Flyklubb leverede endnu et knald-NM.

Valdres Flyklubb og Seilflyseksjonen leverede enorm flyveplads, fantastisk terræn, 7 flyvedage ud af 7 mulige og super-organisering til årets NM på Fagernes fra 3-10 juni.
12. juni 2023/af Jens Trabolt

Havarirapport: For mange chancer?

Hvorfor valgte en erfaren norsk pilot under en konkurrence i en ASH 31 Mi at reducere sine marginer så ekstremt, at resultatet blev et fatalt havari? Måske fordi han havde gjort det før med succes?
Statens Havarikommission i Norge har her 4 år efter havariet i går offentliggjort rapporten på LN-GOM, og det er læsning som særligt vedrører alle piloters forhold til risiko-håndtering og personlige minima.
8. juni 2023/af Jens Trabolt

Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.
6. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.
18. maj 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.
16. maj 2023/af Jens Trabolt

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.
12. maj 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.
11. maj 2023/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
10. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt

Aero 2023: Med svæveflyvning!

De store producenter af svævefly valgte at blive hjemme fra årets Aero-messe fra 17-20 april. Årsagen var for mange messens sene placering på sæsonen, og de høje omkostninger forbundet med at deltage. Men tog man ja-hatten på, var der masser af svæveflyvning, hvis man kiggede ordentligt efter.
2. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Scandinavian Women Meet

Jag har med hjälp av några andra kvinnor startat ett kvinnoprojekt där meningen är att vi ska samlas och bygga gemenskap, prata om våra erfarenheter, bli ännu bättre på att segelflyga, tävla och lära av varandra. Vårt första projekt är att sista veckan i augusti arrangera ett Scandinavian Women Meet på Ålleberg 27 augusti – 2 september. Vi skickar inbjudan till alla segelflygande kvinnor i Danmark, Norge och Sverige, rapporterar Trulsa Cronander.
11. april 2023/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret”

Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret. En ubesmittet, jomfruelig start hvor alle gamle dårlige vaner kan kastes overbord og nye ambitioner kan hæve flyveglæden til ufattelige højder. Ja, I princippet ihvertfald…
5. april 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt

Svævefly – investering, dyr hobby eller billig flyvning?

Det koster at flyve. Men om det er dyrt eller billigt at eje sit eget fly, kommer nok mest an på synsvinklen. Prisstigninger på fly er dog et faktum her i 2023 – men hvilke faktorer driver priserne nu og i fremtiden?
28. marts 2023/af Jens Trabolt

IGC og OSTIV vil have højere sikkerhed til konkurrencer

Det er ikke noget kønt syn, når man tager et vue ned over listen over ulykker og near-misses til de seneste års store internationale mesterskaber.
Nu har den internationale svæveflyvekommission, IGC og svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, OSTIV, taget initiativ til at analysere risikomomenter, deres alvorlighed og frekvens. Resultatet skal over tid munde ud i håndgribelige forbedringer i flyvesikkerheden.
23. marts 2023/af Jens Trabolt