Svæveflyvning kan altså også noget!

Svæveflyvning på Arnborg var bare en af i de alt 40 sportsgrene som var repræsenteret til den netop overståede DM-uge i Herning. Det var første gang, at svæveflyvningen deltog i denne folkefest.

Tekst og foto: Jens Trabolt

“Se far, en flyvemaskine”. For mange af tilskuerne var det at se svævefly en oplevelse.

Arnborg blev under ugen også delt med faldskærmsunionen som løbende havde konkurrencer på samme vis som svæveflyverne.

Link to automatic translation

Under ugen blev der fundet en ny Danmarksmester i præcisionslanding og kunstflyvning samt afgjort hvem som var den hotteste pilot under et kort mesterskab i det populære Grand Prix-formatet.

Landingskonkurrencen var et nyt format, designet til at præsentere svæveflyvningen i et publikumsvenligt format, hvor deltagernes håndelag blev afsløret med kontant afregning.

Her stillede 8 deltagere op mandag aften, og efter et par runder i luften kunne Glenn Bille Carstensen fra Nordsjælland sikre sig førsteplaceringen. Da DSvU startede tidligt på DM-ugen var han dermed også første danmarksmester af de i alt 138, som skulle kåres under DM-ugen i forskellige sportsgrene. Sølv gik til Jørgen Legind Hansen og bronze til Anders Smedegaard.

Danmarksmestre i præcisionslanding – fra venstre Jørgen Legind-Hansen, Glenn Bille Carstensen og Anders Smedegaard.

Men en guldmedalje var slet ikke nok for Glenn, så han stillede også op i Kunstflyvnings-konkurrencen, hvor han dog måtte se sig slået af Mihai Dan Mustea på førstepladsen. En delt sølvmedalje gik til Kim Bauer-Jensen og Michael Rene Christiansen med bronze til Jan Engdal Nielsen.

Fint besøg på Arnborg. Fra venstre formand i DSvU Jens Hansen, Formand i DIF, Hans Natorp og formand i Faldskærmsunionen Louise Staal-Thomsen.

Hans Christian Hollen fra Billund styrede slagets gang og sikrede sig, at de mange luftsportsudøvere overholdt programmet.

Journalisten Malte fra DIF i forsædet fik også mulighed for at luftet korpusset med Glenn Bille Carstensen. Det var Maltes første tur i en lille flyvemaskine, og den glædelige begivenhed blev efter gensidig aftale fejret med en buket af udvalgte aerobatic-manøvrer, så han rigtig kunne mærke, at G-kræfter er selve livet. Fotografen fik desværre ikke noget billede af Malte efter landing.

Af banen, her kommer jeg! Perspektivet snyder dog, for der var masser af plads på Arnborg, på trods af de besøgende faldskærms-fly.

Grand Prix

Der var også reserveret 3 dage til en konkurrence i det populære Grand Prix-format med regatta-start og hvor den som kommer først hjem (som regel) har vundet!

Her stillede også 8 deltagere op – de var udvalgt på forhånd og inkluderede honoratiores som Arne Boye-Møller, Michael Mix, Thorsten Mauritsen, Lasse Edslev, Jens Christian Pedersen, Rasmus Ørskov, Thomas Grove og Øyvind K. Frank. Undervejs i konkurrencen kunne man følge med på tracking og få en lille ide om hvem af de nævnte ”usual suspects” som svedte mest i de respektive cockpits.

Lasse Edslev lader op før start. Det lønnede sig!

Michael Mix (t.h) i vanlig banzai-stil kort før start. Pedal-indstillingen på den lånte LS8 sidder fast, men heldigvis er hjælpen aldrig langt borte i svæveflyvningen. Her er det Emil Dalboe som giver teknisk feedback. Problemet løste sig heldigvis.

Vi synker naturligvis ikke så lavt, at vi antyder, at Arne Boye-Møllers lånte Ventus 2 burde være i den svæveflyvehistoriske hangar, men alligevel er han gået en generation tilbage i design under dette Grand Prix i forhold til Arnes egen JS3. Men hvorfor det? Jo, Arnes egen og betydeligt nyere Jonker JS3 er på vej over Atlanten mod Uvalde, Texas, hvor han skal flyve VM til August. Så derfor lånte han gode venners Ventus 2 – en velflyvende flytype som har i øvrigt har over 1000 timer på.

Jens-Christian Pedersen starter i Ventus 3T.

Thorsten Mauritsen fra Midtsjælland alternativt Stockholms Svæveflyveklub havde fået jysk muld under hovedhjulet. Han bor og arbejder normalt i Stockholm, men havde fundet tid i kalenderen til at deltage i DM-ugen.

Vejret var ikke en teamspiller på sidstedagen, men 2 dage er nok til et gyldigt mesterskab. Resultatet med 2 streger under blev således Lasse Edslev i LS8 på førstepladsen, Michael Mix i unionens lånte LS8 og Øjvind K. Frank i Ventus 3T.

Video fra Grand Prix
Se deltagerlisten og resultater herunder
https://www.soaringspot.com/en_gb/dm-grand-prix-2024-svaeveflyvecenter-arnborg-2024/

Flere nyhedsartikler

Velorganiseret SM i modvilligt vejr

Klubben i Herrljunga var dette år vært for et velorganiseret SM og JSM. Derimod var vejret faktisk overhovedet ikke en teamplayer, men det hindrede ikke de bedste piloter at finde vej til de bedste resultater på de ganske begrænsede dage, hvor flyvning var mulig.  Men mange af juniorerne, som nu deltager i Junior-VM i Polen, benyttede chancen til at fintrimme formen. Det var klogt.
15. juli 2024/af Jens Trabolt

EMRAX – motorproducent til svæveflyvningen

På ganske kort tid er den slovenske el-motorproducent EMRAX gået fra at være ”niche” til at være hovedleverandør til selvstartende svævefly fra Schleicher, Schempp-Hirth, HPH, Pipistrel og Jonker.
12. juli 2024/af Jens Trabolt

Verdensmesterskabet er også videnskab

OSTIV, svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, holder sin 36. kongres under VM i Uvalde, Texas til august og uddeler bl.a. priser for vigtigste bidrag til sporten.
9. juli 2024/af Jens Trabolt

Fra glidetal 40 til 4

”Svæveflyvningen har været et fantastisk redskab på vejen” siger de unge danske svæveflyve-piloter med pilot-navnene KOA og SYL. De lærte hinanden at kende i Herning Svæveflyveklub, hvorfra de fik det grundlæggende håndværk på plads. Nu er de på vej mod en professionel karriere i det danske flyvevåben som helikopterpiloter.
4. juli 2024/af Jens Trabolt

George Moffat 1927-2024

George Moffat in memoriam. Amerikanen George B Moffat Jr var den förste att bli dubbel världsmästare i öppna klassen.
28. juni 2024/af Jens Trabolt

Verdens bedste Arnborg fylder 60 år

Et af verdens fineste flyvecentre fylder 60 år i dag. Arnborg er på mange måder hjertet i dansk svæveflyvning og rammen om et vigtigt socialt liv og de store mesterskaber. Sådanne faciliteter er let at tage for givet, men er produktet af mange anstrengelser og fremsynede beslutninger i datidens svæveflyvemiljø. Det nyder vi godt af i dag.
27. juni 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyvning kan altså også noget!

Svæveflyvning på Arnborg var bare en af i de alt 40 sportsgrene som var repræsenteret til den netop overståede DM-uge i Herning. Det var første gang, at svæveflyvningen deltog i denne folkefest.
24. juni 2024/af Jens Trabolt

Uppsala Masters: “Riders on The Storm”

De 38 deltagere til årets Uppsala Masters måtte flyve slalom gennem massevis af CB og andet spændende vejr. Det var krævende flyvning i en international atmosfære. Men det var vel også meningen.
17. juni 2024/af Jens Trabolt

Test: Dynamic WT9.16: “Kan du be han slepe lavere, så jeg får med Lifjell i bakgrunn?”

I fjor testet NORDIC GLIDING en Dynamic med 143 hk Rotax 915 mot en Super Cub, og det nye flyet viste betydelig bedre ytelse som slepefly. Men hvis power er bra, så er mer power enda bedre; Nå er Dynamic tilgjengelig i en "ekstra hot" versjon med 160 hk! 11. mai var det et samarbeid mellom Nome Flyklubb og Sportsfly.no som gjorde det mulig å besøke Aerospool sin demo slepefly WT9.16 Dynamic. Dette flyet har en Rotax 916 installert, med 160hk, og er i skrivende stund det eneste i sitt slag.
14. juni 2024/af Jens Trabolt

Leder: “Radardebaclet”

Den gångna våren har präglats av, förutom det urusla segelflygvädret, luftrumsproblem. rapporterar ordförande i Segelflyget, Robert Danewid.
12. juni 2024/af Jens Trabolt

Mod sydlige horisonter med Adventure Gliding Tour

Den 27. juni sætter en gruppe danske entusiaster kursen mod Sydtyskland med drømmen om at flyve ud i det blå i svævefly. Kom bare, der er fortsat mulighed for at være med på eventyr, lyder meldingen fra arrangørerne.
10. juni 2024/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning på projekt ”VM-vinderfly” efter 15 år

Professor i Flygteknik på KTH og svæveflyver Ulf Ringertz har i al diskretion bygget sin egen flappede 18-m raket, KTH-X1. I går skrev han svensk flyvehistorie og fløj jomfruflyvning med ”KTH-X1” efter 15 års arbejde.
5. juni 2024/af Jens Trabolt

Flyv mod internationale toppiloter i Uppsala Masters

Ambitionerne er store, når Uppsala FK arrangerer Masters fra 8-15 juni på Sundbro. Scenen er sat for lokale og internationale toppiloter og et svensk mesterskab i open racing-klassen.
4. juni 2024/af Jens Trabolt

Seniorer på hårdt arbejde for fremtidens elektriske spil

Den danske Herning SFK er i fuld gang med at bygge klubbens nye ”cutting-edge” elektriske spil. Her har de produceret en kort video som forklarer behovet for at gøre en grøn sport endnu mere grøn, og som samtidig viser, hvordan klubbens senior-gruppe indgår særdeles aktivt i opgaven som skal sikre miljøvenlige starter.
29. maj 2024/af Jens Trabolt

Sailplane Grand Prix i fjeldet

Starmoen og SeilflyNorge var for første gang vært for et FAI Sailplane Grand Prix. Vejret viste sig fra sin bedste side og gav 6 ud af 7 flyvedage til de 17 deltagere. Bedre markedsføring får man ikke.
28. maj 2024/af Jens Trabolt

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt

Flere mesterskabsartikler

[av_masonry_entries post_type=’post’ link=’category,14′ wc_prod_visible=” wc_prod_hidden=’hide’ wc_prod_featured=” prod_order_by=” prod_order=” date_filter=” date_filter_start=” date_filter_end=” date_filter_format=’yy/mm/dd’ sort=’no’ query_orderby=’date’ query_order=’DESC’ caption_elements=’title excerpt’ caption_styling=” caption_display=’always’ size=’flex’ orientation=” gap=’large’ columns=’2′ av-medium-columns=” av-small-columns=” av-mini-columns=” items=’50’ paginate=’none’ color=” custom_bg=” overlay_fx=” animation=” lazy_loading=’disabled’ id=” custom_class=” av_uid=’av-koicjurr’ orderby=”