Svedanor-kurserne i 2022 er klar

Svedanor er de officielle nordiske kurser for piloter som ønsker at videreudvikle sig. Det er kurset specielt tilrettelagt af eksperter som mestrer den specifikke disciplin - fx i Aerobatic, stræk- IMC- eller fjeldflyvning. Se 2022-kursusoversigten her samt link til tidligere års kursusrapporter.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Link to automatic translation

NB: OPDATERET 17.1.2022 MED NYE DATOER

IMC-kursus på Ålleberg (14-21.august) samt Ava-kursus (22-26. august)

Fjeldflyvning

Årets norske Fjeldflyvningskursus i det smukke Vågå, cirka 3 timer nordvest for Oslo, ligger i perioden 5-13. marts. Der er mange gode grunde til at deltage: Det er en fantastisk oplevelse at stige til over 5000 meter over isen og skue ud over fjeldmassiverne i de legendariske Jotunheimen og Rondane-nationalparker, og det er en rigtig fin indføring i kunsten af flyve på hang, i rotor eller bølge, som ofte går rigtig højt. Deltagerne bor ofte på Vågå Hotel, hvor der også er briefing hver morgen.  Campen arrangeres officielt af Drammen FK, men det er NLF Seilflyseksjonen (se mere detaljeret info her) som håndterer kurset.

Læs reportage fra 2018-Fjellflyvningskurset her

Foto fra tidligere år strækflyvningskursus i Norge. Ekstremt varieret terræn omkring Ole Reistad Center ved Elverum – ca. 2 timers bilkørsel nordøst for Oslo. Skulle man få lyst til regulær fjeldflyvning er det bare at sætte kursen mod nordvest.

Strækflyvning

Et norsk strækflyvningskursus (læs tilmeldingsdetaljer her) er planlagt i perioden 30/5 – 3/6 på Starmoen, cirka 1,5 time nordøst for Oslo. Det kan anbefales, specielt fordi det norske nationalcenter Ole Reistad Senter i Elverum byder på så mange typer af spændende landskaber.

På tidligere kurser har deltagerne med stor succes kunne vælge mellem opgaver af varierende længde og sværhedsgrader, som enten holder piloterne i det sikre fladland omkring centeret eller sender de mere erfarne på eventyr i det lidt mere fjeldprægede terræn mod nord og nordvest. Uanset strategi er det en oplevelse at få lov at flyve i den kraftige norske termik med en erfaren instruktør i bagsædet.

Rapport fra Svedanor-strækkursus på Arnborg

Ole Reistad Senter er i øvrigt intet dårligt sted at opholde sig – der er fine forhold til vandring og en bred pallette af overnatningsmuligheder, lige fra camping til veludrustede hytter.

Ava-flyvning er bare en af de mange discipliner man kan lære på årets SveDaNor-kurser.

Aerobatic-flyvning i ASK 21 – downside up, upside down!

Aerobatic

Ønsker man at prøve kræfter med lidt mere avanceret flyvning, kan det være en god idé at tilmelde sig et af de 3 aerobatic-kurser som holdes i Norden. Kender man sit svævefly og egne grænser, bliver den almindelige flyvning meget sikrere som biprodukt. På svenske Ålleberg gælder datoerne 9–13/5 samt 22-26/8 (NB ny dato!) (læs tilmeldingsdetaljerne her). Samme kursus afholdes på Starmoen i Norge fra 18-24/7 (læs tilmeldingsdetaljer her). Skyldig instruktør i begge tilfælde er svenske Mikael Roslund som har skolet Aerobatic-kurserne siden 1981 og har cirka 2000 timers ava-skole-erfaring.

Læs rapporten fra det svenske Ava-kursus her 

SveDaNor-IMC-Kurs 2014. Anders Blom i framsits. Bemærk, at bagerste canopy er tildækket for max. IMC-træning.

IMC

Det svenske IMC-kursus på Ålleberg i juli (4-10/7) samt august (NB NY DATO 14-21/8) er helt specielt i nordisk regi. Det afholdes bare i Sverige og giver deltagerne en forståelse og kompetence i at flyve skyflyvning – altså flyvning uden visuelle referencer. Man lærer at flyve svævefly på instrumenter og ved hjælp af enkle metoder, som dog er krævende, indtil man får det lært.

Artikel: reportage fra IMC-kursus på Ålleberg

Uanset om man har lejlighed til at flyve lovlig skyflyvning, er kurset også en god livsforsikring. Kommer man ved et uheld i IMC-forhold under flyvning, fx under fjeldflyvning, kan det være meget farligt, hvilket flere havarier viser her i Norden. Men har man lært de basale kundskaber under kontrollerede forhold, har man i det mindste en chance for at holde hovedet koldt og redde sig ud af situationen.




Flere nyhedsartikler

”I det mindste er der køligt i 4000 meters højde”

Til VM i Australien har deltagerne ingen problemer med at holde varmen. Over 40 grader kræver masser af væske og godt med solcreme. ”Den er i øvrigt gratis og står ved siden af remouladen her på flyvepladsen”, griner Rasmus Ørskov, som også kan godte sig over en velfortjent dagssejr på 4. dagens race i klubklassen. Rapport fra VM-lejren.
8. december 2023/af Jens Trabolt

50 år senere: Gjennom Australien med Blanik!

"Om jeg ville gjort det igjen? Selvsagt!"
I 1974 fløy norske Stein Frich fra kyst til kyst gjennom den australske «outback» i en Blanik. Noe som ingen andre hadde prøvd før med seilfly. Underveis måtte han starte med brutale bilstarter fra improviserte flystriper i bushen og lande på testområder for atombomber med «stålørnen». Ja, det var ikke kjedelig!
6. december 2023/af Jens Trabolt

Turbine-power på dit (gamle) fly

LS4 Jet-projektet kan nu leveres fra tyske M&D. Næste projekt er ”turbine-turbo” på ASW 27 til næste år. Kigger man endnu længere frem i kalenderen mener M&D også, at både LS6 og LS8 er mulige kandidater.
4. december 2023/af Jens Trabolt

”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”

Det bliver close race, når NLF afholder det populære Sailplane Grand Prix-format til maj næste år på Starmoen.
”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”, mener fagchef Steinar Øksenholt.
29. november 2023/af Jens Trabolt

Interglide – fagmesse for svæveflyvningen?

Vi mangler vores egen messe, mener Markus Immig, initiativtager til svæveflyve-messen Interglide som efter planen skal afholdes i november 2024 i Karlsruhe.
24. november 2023/af Jens Trabolt

Bog: En kærlighedserklæring til svæveflyvningen

Den nye bog, “The Art of Gliding” er et ekstremt flot og gennemarbejdet smykke af en bog, spækket med informationer og gode historier fra ekstreme flyvninger. Den er også en personlig beretning fra forfatteren, østrigske Simon Lemmerer om sin fars og sit eget forhold til svæveflyvning.
21. november 2023/af Jens Trabolt

Nu är ”treorna” elektrifierade

Alla tre ”treorna”, JS 3, AS 33 och Ventus 3 (fast den heter officiellt bara Ventus) har nu SLG kapacitet med elektriska drivlinor. Först ut var Jonkers JS 3 RES, vars första serieexemplar levererades till USA i december 2020, Schleichers AS 33 Me flög hösten 2022 och i november 2023 presenterade Schempp-Hirth Ventus E, med planerad jungfruflygning våren 2024. Elektrifieringen av segelflyget går rasande fort och intresset är stort!
20. november 2023/af Jens Trabolt

VM-støtteaktion blev en succes

Danske Michael Mix er sammen med Poul Kim Larsen og Rasmus Ørskov på vej mod VM i Australien. Det er forbundet med meget store udgifter at deltage, men takket være donationer og sponsorater, så er det lykkedes at samle penge nok ind, fortæller Mix, som vi her fangede straks før afrejse.
16. november 2023/af Jens Trabolt

Udvid horisonten med Svedanor-kurserne 2024

Nu er oversigten klar over næste års SveDaNor-kurser som byder på unikke flyveoplevelser: Hvilket andet sted i verden kan man eksempelvis lære at flyve bølger fra isen med talrige 2000 meter fjeldtoppe omkring sig eller prøve kræfter med termikken inde i en stor CU på IMC-skyflyvningskursus?
13. november 2023/af Jens Trabolt

På 5200 meter över Ottsjö! Rapport från lägret 2023

Ottsjö Fjällflygläger 2023 samlade 39 deltagare från åtta svenska klubbar. Med sig hade man tio segelflygplan. Många deltog för första gången, vilket är glädjande. Vädret med låga temperaturer och vindar mestadels från väst, gjorde att vi fick ut 10 flygdagar av 14 möjliga. 6 dagar gav riktigt bra vågflygningar.  Thomas Brandt rapporterar från 2023-lägret. 
9. november 2023/af Jens Trabolt

Kystinspektion i Bergfalke

DASK, den danske svæveflyvehistoriske klub, leverede på sidste dag i september endnu en af de eksotiske Lønstrup-træf ved den danske Vestkyst. Vindretningen var perfekt, men det blæste helt sindssygt. Det gav både fordele og ulemper…
8. november 2023/af Jens Trabolt

Værd at vente på: Elektrisk selvstart for Ventus-serien

Med en elektrisk selvstartende 18 m-version af Ventus, har Schempp-Hirth nu en unik model-palette, hvor kunderne kan vælge mellem hele 4 motor-varianter. Den nye version, som blev afsløret i weekenden til den tyske svæveflyvemesse i Freudenstadt, byder på et overbevisende, opgraderet design, som utvivlsomt får mundvandet til at løbe hos entusiasterne.
6. november 2023/af Jens Trabolt

Hur gammal är för gammal?

Vi blir äldre och äldre. Och det är väl rätt bra, för alternativet är ju sämre! Någon gång måste man ju sluta flyga. Men när? Hur gammal är för gammal, och kan erfarenhet och kunskap kompensera för ålderskrämporna?
2. november 2023/af Jens Trabolt

“Hvem liker lukten av bensin i et seilfly?” Erfaringer med JS 3 RES efter en sæsong

I slutten av juni i år ble jeg lykkelig eier av Jonker JS3 RES. Ett av de råeste 18m flyene på markedet, som i tillegg har en helt ny elektrisk motor som muliggjør selvstart. Jeg fløy første start på Starmoen 30 juni, og alt sto til forventingene ! Siden da har jeg 40 starter, alle med elektrisk selv start, 166 timer, og 13000 strekk kilometer. LN-GEL (ELetric) og jeg begynner å bli riktig så gode venner, og jeg er kort oppsummert veldig fornøyd. På oppfordring fra redaktøren deler jeg her mine erfaringer til nå.
30. oktober 2023/af Jens Trabolt

Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Missa inte ett toppprogram med Jonker Sailplanes, Alexander Schleicher, Skysight og LX NAV på Segelflygkonferensen d. 18. November.
27. oktober 2023/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning for polsk elektro-turbo

Da NORDIC GLIDING besøgte polske Allstar SZD i Bielsko-Biala i sommeren 2019, bemærkede vi en stærkt modificeret SZD-55-2-fuselage som var under forberedelse til installation af batterier og motor i næsen. Nu har systemet fløjet jomfruflyvning under navnet ”Allstar E-Motion”.
26. oktober 2023/af Jens Trabolt

Drømmen om ”Adventure Gliding Tour” i svævefly

Kom med på tur og få en oplevelse for livet, når et team af svæveflyve-entusiaster sætter kursen mod det store udland. ”Der er plads til piloter med alle erfaringsniveauer”, lyder det fra en af initiativtagerne, danske Jan Granvig Dahl som også hilser andre nordiske deltagere velkomne.
24. oktober 2023/af Jens Trabolt

För 50, 40 och 30 år sedan

Fem jubileum - PIK 20, Smirnoff Rally, VM i Hobbs, VM i Borlänge och tidningen Segelflygsport
16. oktober 2023/af Jens Trabolt

NG tester Dynamic WT9.15 GTi

Med Pawnee og Super Cubs som nærmer sig pensionen, er jagten er gået ind på det næste slæbefly. Ikke mindst hos forbundene i Norge og Sverige som har købt Eurofox med 141 hk Rotax. Men Dynamic WT-9 leveres også med samme kraftige motor. Du’r den? NORDIC GLIDING har testet det mod den på papiret mere motorstærke 180 hk Super Cub fra Ålleberg. Resultatet imponerer.
12. oktober 2023/af Jens Trabolt

NM i seilfly Acro på Klanten

Mariann Brattland og Jarle Böhn Mathisen Norgesmestre i hhv. Primary og Intermediate. Det, som er ekstra imponerende er, at Mariann flyr med sideror på venstre hånd. Hennes gull-prestasjon forsterker jo bare det faktum, at et handicap er ingen hindring for topp idrettsresultater! Rapport fra NM i Seilfly Acro på Klanten.
10. oktober 2023/af Jens Trabolt