Svenskt VM-guld!

7th World Advanced Glider Aerobatic Championship, Ungern: Sverige har för tredje gången fått en världsmästare i konstflygning med segelflygplan.

Tekst: Pekka Havbrandt / Foto: Susanne Salminen

Team Captain Pekka Havbrandt, Sebastian Jansson och Eric Lentz-Gauthier

Landslaget består av vår flygande lagledare veteranen Pekka Havbrandt som har många VM bakom sig, Gustav Salminen som är med för andra gången och Sebastian Jansson som bara har drygt 200 flygtimmar är med för första gången. Sebastian kommer från Dala-Järna, samma lilla ort som vår tidigare tvåfaldiga världsmästare Johan Gustafsson som har vunnit 2010 och 2013. Vilken by! 1400 innevånare och två konstflygningsvärldsmästare!

Laget har förberett sig grundligt med ett tidigt träningsläger i Kalifornien med amerikanska mästaren Eric Lentz-Gautier som coach. Eric kom även till Sverige för en samnordisk träningsvecka där de nordiska länderna tränade tillsammans.
Tävlingsresultatet blev riktigt bra. Sebastian tog guldet och blev världsmästare. Han vann även specialgrenen ”Free Known”. Gustav blev 8, Pekka 29 och laget 4,a.

Mästaren, Sebastian Jansson, berättar själv: ”Jag har tävlat i Ungern på VM i konstflyg med segelflygplan för första gången. Tidigare har jag bara deltagit i svenska mästerskap och tränat med landslaget.

Jag flyger Pekkas specialbyggda segelflygplan, MDM-1 Fox” som bara kan användas till konstflygning. Den tål 9 g belastning, ungefär i samma klass som JAS Gripen.

Jag åkte med mest för att se och lära. Det är häftigt att få prova på känslan att vara på en stor tävling och möta de allra bästa i världen. Jag har sett alla de stora namnen på YouTube. Nu var alla här på riktigt. När vi anlände till Matkopuszta i Ungern möttes vi av väldigt trevliga människor som hälsade oss välkomna. De första dagarna började med träning och dåligt väder men vi lyckades få ihop några starter. Första dagen på tävlingen var jag väldigt nervös, men det slutade väldigt bra med en första plats och ett guld i ”Free Known”. Då tändes hoppet att kunna vinna hela tävlingen.

Tävlingarna fortsatte och jag lyckades hålla mig bland de 10 bästa på alla flygningar och lyckades även vinna den 3e flygningen. Näst sista dagen var jag väldigt nervös då det kunde vara den sista flygningen vi skulle göra och jag låg i ledningen med endast 0,5 poäng. Flygning kändes riktigt dålig och trodde aldrig att jag skulle kunna få nog poäng för att ligga kvar i ledningen.

Resultaten kom och jag blev väldigt förvånad över att jag lyckades slå tvåan med 10 poäng och stannade kvar uppe på första plats. Idag fredagen den 29/7 blev jag världsmästare på World Advanced Glider Aerobatic Championship med 76,323%. Känslan går inte att beskriva, när jag fick höra på briefing att det inte blev några fler flygningar var glädjetårarna nära att komma. Utan mina lagkamrater, Pekka (lagledare/coach/pilot), Gustav och vår egna tränare Eric från USA så hade jag nog inte lyckats med det här, så jag vill ge dem ett väldigt stor tack för allt som de har gjort för mig.”

Direkt efter avslutning och prisutdelning åker laget till Finland för att vara med på de Nordiska Mästerskapen i Konstflygning som kommer att hållas i Oripää utanför Åbo i Finland. Motståndet kommer att vara hårt. Lis Arneberg från Danmark och Jukka Peltoaho från Finland åker också direkt från VM till NM. Att vinna NM är nästan lika svårt som att vinna VM.

VIDEO: HIGHLIGHTS – 19th FAI World Glider Aerobatic Championships