Tanker om klubbdrift, aktivitet og medlemstall

Opprettholdelse av medlemstallet og aktiviteten i frivillige organisasjoner er en utfordring. Hvordan skal aktiviteten skal organiseres for å sikre at de forskjellige medlemskategoriene er fornøyd og trives, filosoferer Arne Wangsholm fra Os Aero Klubb

Tekst: Arne Wangsholm, Os Aero Klubb

Om forfatteren Arne Wangsholm (f. 1954)

Os Aero Klubb

Antall flytimer: Jeg har fløyet siden 1969 og har ca 2000 timer hvorav vel 1300 på seilfly og knappe 700 på motorfly.

Jobb: Jeg er pensjonert marineoffiser og driver nå et lite konsulentselskap innenfor prosjektering og drift av fartøyer.

Erfaring fra klubbdrift som instruktør, skolesjef, styremedlem og klubbleder, sentralt som styremedlem og siden leder i NLF/Seilflyseksjonen.  Videre har jeg vært med i en EGU arbeidsgruppe på klubbutvikling og besøkt klubber Europa og i USA.

Link to automatic translation

Opprettholdelse av medlemstallet og aktiviteten i frivillige organisasjoner er en utfordring.  Flere miljøer har studert problemstillingen, og det er fagområdet i noen universitetsmiljø.  For ca. 10 år siden opprettet EGU en arbeidsgruppe om klubbutvikling som arrangerte noen arbeidssamlinger i forbindelse med EGU møter.  Noe aktuelle referanser/linker er listet i artikkelen.

Opprettholdelse av medlemsmassen og aktiviteten påvirkes av mange faktorer.  Forskjellige forutsetninger kan gjøre at faktorene som er viktig for noen, kanskje ikke er like viktig for andre.

Det som kjennetegner en seilflyklubb er at store deler av kostandene er faste.  Kostnadene må fordeles på medlemmene og jo flere det er å dele dem på, jo rimeligere blir aktiviteten for den enkelte.  Utfordringen er hvordan aktiviteten skal organiseres for å sikre at de forskjellige medlemskategoriene er fornøyd og trives, samtidig som klubben vokser og utvikles.

På seilflykonferansen på Storefjell høyfjellshotell høsten 2010 holdt Ingebjørn Aasheim et innlegg.  Der tok han utgangpunktet i fordelingen av medlemsmassen tradisjonelt i en idrettsforening og illustrert det, etter kompetansenivå, som vist i figuren under.

Vi har endret skoleprogrammet med innføring av felles europeiske regler.  Skoling er en dugnadsjobb som må gjennomføres av andre medlemmer.  Konkurransepilotene bidrar med drift av klubben utenfor konkurranse-sesongen, men det er gjerne den vanlige medlemsmassen som må stå for administrasjon og drift av klubben generelt sett.

Ingebjørn hadde også utarbeidet en oversikt over dagens fordeling/trend av medlemmene i klubbene samt en prognose på fremtidsutviklingen hvis en fortsetter uten å gjøre tiltak, som vist i figuren under. Sammenlignes figurene ser en at det er «tradisjonell medlemsflyging», med vanlige medlemmer som reduseres. Med dette scenariet ser det ut som det er de vanlige medlemmene som forsvinner, men det er de vi er avhengig av for å drive klubbene både som nøkkelpersonell og i styret.

Løsningen på utfordringene kan være å tilrettelegge bedre for de vanlige medlemmene, for å sikre at de blir i klubbene over tid. Det har vært gjennomført flere studier på hvorfor medlemmer slutter og hva som må på plass for å få de til å starte opp igjen (Optima).  70% svarte at de sluttet pga kostander, tilgjengelighet og tidsforbruk.

Tradisjonelt har det vist seg at medlemmer som begynner med strekkflyging blir værende i miljøet og fortsetter å fly.

Da er utfordringene å ha en effektiv skole for å få frem nye medlemmer til sertifikat. En må gi dem trygghet på seg selv og egne ferdigheter og slik hjelpe de til å komme i gang med strekkflyging.  Dernest må skolingen organiseres slik at den blir maksimalt effektiv, både for elever og nøkkelpersoner, samt tilrettelegge for økt medlemsflyging.

Kostnader og tidsforbruk kan en påvirke ved bedre utnyttelse av materiellet og endringer i strukturen. Klubbene må selv, evt. i samarbeid med andre klubber finne løsninger som passer.

I dette arbeidet bør en vurdere anlegg, skoledrift, flypark, anlegg, startmetoder, i tillegg til generelle klubbaktiviteter.

Eksempel på områder som klubben kan vurdere er:

Medlemspleie/holde på medlemmene

  • Skape trive miljø – sociale tilstelninger/klubbkvelder, samlinger, klubbturer
  • Ha muligheter for videreutvikling – strekk, TMG, acro, instrument
  • Konkurranser – klubbkonkurranser, felles deltagelse i nasjonale konkurranser
  • Anlegg/Materiell – hensigtmessig anlegg, tilfredsstillende materiell

Referenser:

EGU og klubudvikling

Optima-modellen fra Deutsche Aeroclub  (OBS: På tysk)

 
Flere nyhedsartikler

Skövde FK er verdens rigeste svæveflyveklub

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.
24. januar 2023/af Jens Trabolt

Tanker om klubbdrift, aktivitet og medlemstall

Opprettholdelse av medlemstallet og aktiviteten i frivillige organisasjoner er en utfordring. Hvordan skal aktiviteten skal organiseres for å sikre at de forskjellige medlemskategoriene er fornøyd og trives, filosoferer Arne Wangsholm fra Os Aero Klubb
20. januar 2023/af Jens Trabolt

Som i en fryser: 24 timer i norske bølger

Det er 20 år siden, at 2 tyske piloter beviste i praksis, at det er muligt at overnatte i luften på bølger over de norske fjelde. Med over 24 timer i luften satte Helmut Rohs og Robert Fessler punktum for en af de vildeste strækflyvninger nogensinde i Norden. Redaktionen på NORDIC GLIDING har tidligere hørt om denne historie, men har altid troet, at det var en ”myte” – indtil det nu lykkedes at opspore de to piloter, som nu fortæller historien.
17. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

Fransk svæveflyveforbund indgår samarbejde om elektrisk slæbefly

Det franske svæveflyveforbund har underskrevet aftale med den franske flyproducent AURA AERO om levering af kommende elektrisk version af deres INTEGRAL-model. Flyet skal efter planen opereres dagligt i en klub som slæbefly.
3. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Dags att göra upp med vår historia?”

Jag är övertygad att vi i sporten, omedvetet, fortfarande har med oss en del värderingar från 30-talet och det är därför vi har så förtvivlat svårt att få kvinnor till sporten. Jag har funderat på det här i många år och även skrivit om det. Dags att ändra på det. Vi startar nu upp ett projekt där målet är att bygga ett skandinaviskt kvinnligt segelflygnätverk. Förebilden är brittiska nätverket Women Gliding.
21. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Drømmen om 1000 km i Danmark og 1500 km i Sverige

Rekorder er til for at blive slået. Det er en vigtig drivkraft i svæveflyvningen, og vi ser, at ”barren” flyttes op hvert år med bedre fly og ikke mindst bedre vejrprognoser og planlægning. Men hvad ville det fx kræver at flyve 1000 km i DK eller 1500 km i Sverige?
14. december 2022/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

”Vi går til fly hver torsdag aften”

De danske kammerater Rasmus Heide og Erik Schultz har en ”lille klub”, et voksenværksted, hver torsdag. Her bringer de totalhavarerede fly – som selv fabrikkerne har opgivet – tilbage i luften.
”Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen”, fortæller Erik Schultz om det produktive fællesskab.
5. december 2022/af Jens Trabolt

Steinar Øksenholt: “To år til historien”

Under Seilflykonferansen på Storefjell helgen 7.-9. hilste jeg deltakerne velkommen ved å oppsummere tiden fra forrige konferanse i oktober 2020. Oppsummeringen kan være av interesse for langt flere enn de 60 konferansedeltakerne. Her får du mine presentasjon og tanker beskrevet.
1. december 2022/af Jens Trabolt

Bland nissar, bölger och norrsken

Sista helgen i november är det traditionell säsongsavslutning och nisseflygning på Oppdal, hemvist för NTNU flygklubb. Ett av det mest fascinerande med flygning i Oppdal vid denna tid på året är ljuset. På morgonen och eftermiddagen blir lentisarna vackert solbeslysta underifrån. Ljuset och färgerna är vidunderliga. Rapport från Robert Danewid
29. november 2022/af Jens Trabolt

Stor fotobog fortæller historien om dansk flyvning

Den historisk velbevandrede Ole Steen Hansen er bl.a. kendt som flittig skribent i Nordic Gliding. Nu er han klar med et digert værk om ”De små fly” – historien om den lette flyvning i Danmark.
25. november 2022/af Jens Trabolt

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.
22. november 2022/af Jens Trabolt

Guld på Segelflygets konference

En værdig europamester Janne Nordh hædret med Anders Hyllanders Minnesfond på årets ”Billingehus”-konference.
21. november 2022/af Jens Trabolt

De nyeste elektriske svævefly –  priser og leveringstider

For mindre end 10 år siden var elektrisk motoriserede svævefly en absolut sjældenhed, og mange producenter var skeptiske overfor konceptet. Nu er det el-motorer i de fleste nye fly.  Men har du råd? Her kommer priser og leveringstider her på slutningen af 2022.
17. november 2022/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Flyskammen kommer – også til en klub nær dig”

Der er i dag ingen børn eller unge som ikke er bekendte med temaer omkring klimaforandringer og kuldioxid, og dagens accepterede aktiviteter kan meget vel ende med at blive totalt udskammet i morgen.  Men hvad har det med svæveflyvning at gøre? Faktisk en del, kunne man frygte. Men der findes håb for vores elskede sport, skriver NORDIC GLIDINGs redaktør Jens Trabolt her,
14. november 2022/af Jens Trabolt