Tanker om klubbdrift, aktivitet og medlemstall

Opprettholdelse av medlemstallet og aktiviteten i frivillige organisasjoner er en utfordring. Hvordan skal aktiviteten skal organiseres for å sikre at de forskjellige medlemskategoriene er fornøyd og trives, filosoferer Arne Wangsholm fra Os Aero Klubb

Tekst: Arne Wangsholm, Os Aero Klubb

Om forfatteren Arne Wangsholm (f. 1954)

Os Aero Klubb

Antall flytimer: Jeg har fløyet siden 1969 og har ca 2000 timer hvorav vel 1300 på seilfly og knappe 700 på motorfly.

Jobb: Jeg er pensjonert marineoffiser og driver nå et lite konsulentselskap innenfor prosjektering og drift av fartøyer.

Erfaring fra klubbdrift som instruktør, skolesjef, styremedlem og klubbleder, sentralt som styremedlem og siden leder i NLF/Seilflyseksjonen.  Videre har jeg vært med i en EGU arbeidsgruppe på klubbutvikling og besøkt klubber Europa og i USA.

Link to automatic translation

Opprettholdelse av medlemstallet og aktiviteten i frivillige organisasjoner er en utfordring.  Flere miljøer har studert problemstillingen, og det er fagområdet i noen universitetsmiljø.  For ca. 10 år siden opprettet EGU en arbeidsgruppe om klubbutvikling som arrangerte noen arbeidssamlinger i forbindelse med EGU møter.  Noe aktuelle referanser/linker er listet i artikkelen.

Opprettholdelse av medlemsmassen og aktiviteten påvirkes av mange faktorer.  Forskjellige forutsetninger kan gjøre at faktorene som er viktig for noen, kanskje ikke er like viktig for andre.

Det som kjennetegner en seilflyklubb er at store deler av kostandene er faste.  Kostnadene må fordeles på medlemmene og jo flere det er å dele dem på, jo rimeligere blir aktiviteten for den enkelte.  Utfordringen er hvordan aktiviteten skal organiseres for å sikre at de forskjellige medlemskategoriene er fornøyd og trives, samtidig som klubben vokser og utvikles.

På seilflykonferansen på Storefjell høyfjellshotell høsten 2010 holdt Ingebjørn Aasheim et innlegg.  Der tok han utgangpunktet i fordelingen av medlemsmassen tradisjonelt i en idrettsforening og illustrert det, etter kompetansenivå, som vist i figuren under.

Vi har endret skoleprogrammet med innføring av felles europeiske regler.  Skoling er en dugnadsjobb som må gjennomføres av andre medlemmer.  Konkurransepilotene bidrar med drift av klubben utenfor konkurranse-sesongen, men det er gjerne den vanlige medlemsmassen som må stå for administrasjon og drift av klubben generelt sett.

Ingebjørn hadde også utarbeidet en oversikt over dagens fordeling/trend av medlemmene i klubbene samt en prognose på fremtidsutviklingen hvis en fortsetter uten å gjøre tiltak, som vist i figuren under. Sammenlignes figurene ser en at det er «tradisjonell medlemsflyging», med vanlige medlemmer som reduseres. Med dette scenariet ser det ut som det er de vanlige medlemmene som forsvinner, men det er de vi er avhengig av for å drive klubbene både som nøkkelpersonell og i styret.

Løsningen på utfordringene kan være å tilrettelegge bedre for de vanlige medlemmene, for å sikre at de blir i klubbene over tid. Det har vært gjennomført flere studier på hvorfor medlemmer slutter og hva som må på plass for å få de til å starte opp igjen (Optima).  70% svarte at de sluttet pga kostander, tilgjengelighet og tidsforbruk.

Tradisjonelt har det vist seg at medlemmer som begynner med strekkflyging blir værende i miljøet og fortsetter å fly.

Da er utfordringene å ha en effektiv skole for å få frem nye medlemmer til sertifikat. En må gi dem trygghet på seg selv og egne ferdigheter og slik hjelpe de til å komme i gang med strekkflyging.  Dernest må skolingen organiseres slik at den blir maksimalt effektiv, både for elever og nøkkelpersoner, samt tilrettelegge for økt medlemsflyging.

Kostnader og tidsforbruk kan en påvirke ved bedre utnyttelse av materiellet og endringer i strukturen. Klubbene må selv, evt. i samarbeid med andre klubber finne løsninger som passer.

I dette arbeidet bør en vurdere anlegg, skoledrift, flypark, anlegg, startmetoder, i tillegg til generelle klubbaktiviteter.

Eksempel på områder som klubben kan vurdere er:

Medlemspleie/holde på medlemmene

  • Skape trive miljø – sociale tilstelninger/klubbkvelder, samlinger, klubbturer
  • Ha muligheter for videreutvikling – strekk, TMG, acro, instrument
  • Konkurranser – klubbkonkurranser, felles deltagelse i nasjonale konkurranser
  • Anlegg/Materiell – hensigtmessig anlegg, tilfredsstillende materiell

Referenser:

EGU og klubudvikling

Optima-modellen fra Deutsche Aeroclub  (OBS: På tysk)

 




Flere nyhedsartikler

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.
18. maj 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.
16. maj 2023/af Jens Trabolt

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.
12. maj 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.
11. maj 2023/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
10. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt

Aero 2023: Med svæveflyvning!

De store producenter af svævefly valgte at blive hjemme fra årets Aero-messe fra 17-20 april. Årsagen var for mange messens sene placering på sæsonen, og de høje omkostninger forbundet med at deltage. Men tog man ja-hatten på, var der masser af svæveflyvning, hvis man kiggede ordentligt efter.
2. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Scandinavian Women Meet

Jag har med hjälp av några andra kvinnor startat ett kvinnoprojekt där meningen är att vi ska samlas och bygga gemenskap, prata om våra erfarenheter, bli ännu bättre på att segelflyga, tävla och lära av varandra. Vårt första projekt är att sista veckan i augusti arrangera ett Scandinavian Women Meet på Ålleberg 27 augusti – 2 september. Vi skickar inbjudan till alla segelflygande kvinnor i Danmark, Norge och Sverige, rapporterar Trulsa Cronander.
11. april 2023/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret”

Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret. En ubesmittet, jomfruelig start hvor alle gamle dårlige vaner kan kastes overbord og nye ambitioner kan hæve flyveglæden til ufattelige højder. Ja, I princippet ihvertfald…
5. april 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt