Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.

Tekst og foto: Jens Trabolt / NORDIC GLIDING ønsker at takke Morten Bennick for lån af Tesla 3 LR, Palle Kranz Jensen for lån af flytrailer og Tesla Danmark for lån af Tesla Y LR.

Tesla Y (t.v.) ligner lidt en Tesla 3 (t.h.), men har markant mere plads i kabinen og kan køre med op til 1600 kg på krogen. Men pas på kørekortet: Bilens tilladte totalvægt plus trailervægt kan hurtigt komme op på over 3500 kg. Læs mere om kørekort i en tidligere artikel her

Link to automatic translation

NORDIC GLIDING har tidligere kørt Tesla 3 Long Range, VW ID4, Volvo XC 40 Recharge og Hyundai Ionic 5 med en Discus-trailer for at bliver klogere på energieffektivitet og rækkevidde.

Man kan diskutere byggekvalitet og salgs-koncept på Tesla, men gennem disse tests har vi slået fast, at Tesla er markedsledende hvad angår energieffektivitet. Få biler kører så langt per kWh som Tesla 3 – også med trailer.

Selvfølgelig har traileren en negativ indvirkning på rækkevidden, men det er ikke så dårligt, som man kunne frygte. En fuldt ladet Tesla 3 Long Range kører over 300 km med trailer ud fra det forbrug, som vi oplevede under vores tests.

Men Tesla 3 klarer maksimalt 1000 kg trailer, så hvad nu hvis man ejer en Duo Discus, Arcus, ASG 32 eller andet tungt 2-sædet fly?

Jo, så kan man bl.a. vælge Hyundai Ionic 5 eller søsterbilen Kia EV6. Eller vælge Tesla Y, som vi kører her som må køre med 1600 kg på krogen. Listen over (dyrere) biler som klarer 1600 kg er længere og findes i boksen herunder.

De nyeste elbils trailer-kapacitet

750 kg Ford Mustang E-mach

1000 kg Tesla 3 Model 3

1200 kg Audi Q4 e-tron, VW ID4, Skoda Enyag

1500 kg Volvo XC40 Recharge (2021-biler), Polestar 2, Aiways U5, BMW i4, Nissan Ariya e-4ORCE

1600 kg Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Tesla Model Y, Audi e-tron, Mercedes-Benz EQA 300 & 350 4MATIC

1800 kg Mercedes EQC, Volvo C40, Volvo XC 40 Recharge (2022-)

2.100 kg BMW iX xDrive40

2.000 kg Polestar 3, Volvo EX 90

2.250 kg Tesla Model X

2.500 kg BMW iX xDrive50,

For meget detaljeret liste  https://www.myevreview.com/comparison-chart/towing-capacity

Tesla har bl.a. i Danmark valgt at køre en aggressiv prispolitik, hvor fx Tesla Y pludselig er blevet 130 000 DKR billigere. Dette har ført til en regulær salgs-rus med et enormt antal solgte biler. I marts 2023 var næsten hver 5 solgte bil i Danmark en Tesla Y – og allerede før vi er kommet halvvejs gennem 2023 har Tesla solgte flere biler end i 2022, som også var et rekordår.

I Norge er det endnu mere vildt  – her er hver 4. af alle solgte biler i de første 4 måneder af 2023 en Tesla Y – dvs. 25 % af markedet!

Det siger noget om pris, produkt – og i Norges tilfælde også generelle eksterne afgifts-subsidier som eksempelvis reduktion af bompenge for elbiler. Men uanset hvilken synsvinkel man har på den konkrete model, så leverer Tesla Y et meget stærkt mix af dagligdags komfort, udstyr og rækkevidde. Samtidig er adgangen til Teslas intelligente ladenetværk ”indbygget” i modellen.

Prisen for en Tesla Y Long Range er i skrivende stund (!) 441 000 DKR / 645 000 SEK / 485 000 NOK. Dette inkluderer krog til trailer, 4×4 og en temmelig omfattende suite af udstyr.  Vi kørte i bilen en uges tid og blev efterhånden gode venner med den minimalistiske betjening uden knapper via en stor touch screen.

Bilens computer lader sig i øvrigt villig kommandere via en stemme-betjening, og træfsikkerheden er imponerende uanset om man vil køre til Ålleberg, se youtube-videoer, høre obskure country-klassikere via det internet-forbundne musiksystem eller finde en lader på vejen.

Med hatchback-åbningen er Model Y-bagagerummet også mere praktisk end sedan-løsningen på Model 3.

Tesla Y leveres med krog til trailer som standard. Løsningen er også lidt mere elegant eksekveret end Tesla 3, hvor monteringen af krogen er meget besværlig.

Der er tilmed masser af plads i bilen – noget som gør Model Y noget mere anvendelig en Tesla Model 3. Eneste generelle klage var fra folkene på bagsædet – det er for hårdt polstret, og den opreklamerede autopilot var de fakto et nervøst gemyt, som havde tendens til at bremse umotiveret (phantom braking).

Til gengæld er der fortsat grund til at bekræfte, at Tesla er et herligt barnligt bilmærke med et kraftigt aftryk af Elon Musks halvskøre indfald – der er stor mulighed for at underholde sin omgivelser med lysshow, flatulens og diverse gimmicks i den billige ende.

Hvis ikke lysshow rækker, så kan man altid underholde med accelerationen. En Model Y Long Range har mange kræfter – specifikationerne siger 500 hk i peak effekt og straks over 200 hk i langtids-effekt  (Altså den effekt man kan forvente med fuld ”gas” i lang tid – tyskerne kalder det “dauerleistung”). Uanset nok til at sende en flytrailer i lavt kredsløb om jorden.

Tesla er også bestemt blevet dygtige til at få en konstant effektkurve i batterierne.  Kræfterne forsvinder ikke markant med lavt batteri. Denne skribent kan rapportere (i videnskabens navn) at have kørt 215 km/t i en Tesla 3 LR med 3 % på indikeret SOC.

Accelerationen fra det grønne lys er bemærkelsværdig og man oplever stort set ikke, at man kører med flytrailer. Så glem ikke at sikre flyet forsvarligt i traileren inden rejsen starter.

Cumulus på himlen, svævefly i traileren og strøm på batteriet, så kører vi! Det er enormt behageligt at køre i elbil og slæbe en flytrailer. Alle Teslas biler giver selv forslag til ladestationer, hvis man angiver en destination på forhånd. Her oplever man tydeligt, at Tesla i bund og grund er et software-virksomhed som også bygger biler.

Test

Til testen af Model Y lånte NORDIC GLIDING endnu en gang en single-seater trailer og Morten Bennicks Model 3 LR, som efterhånden er blevet en slags referencebil.

Vi kørte et 50 km-loop med Tesla Y med trailer og Model 3 uden trailer – og vice versa.  Denne gang var temperaturen 12 grader, og der var monteret sommerdæk på begge biler. Altså næsten optimale forhold.

Temmelig imponerende var data for strækningen uden trailer. Her loggede vi 141 wh/km for den lille Tesla 3 og 143 wh/km for den højere og større Tesla Y – som tilmed er cirka 150 kg tungere (2000 kg tomvægt). I test-ugen prøvede vi også en del motorvejskørsel med 120-125 km/t (uden trailer!), hvor den store Tesla Y loggede et middelforbrug på straks under 200 wh/km.

Da vi kørte med trailer, var energiforbruget naturligvis højere, men fortsat fuldt acceptabelt.  Tesla 3 kørte med et middelforbrug på 201 wh/km og Tesla Y 216 wh/km.

Det vil sige, at Tesla Y med dette forbrug har en teoretisk rækkevidde (100-0 %) på 347 km med en ikke alt for tung trailer.

At disse værdier er realistiske demonstrerede Morten Bennick i øvrigt, da han kørte til 3500 km tur/retur til VM i Frankrig i 2022 med Tesla 3 LR og flytrailer med Ventus 2 Turbo – her var gennemsnitsforbruget endnu lavere end vores aktuelle test – nemlig 194 wh/km.  De længste ”ben” mellem ladningerne var 300 km.

Skal man køre meget langt, vil man typisk starte dagen med et fuldt ladet batteri – køre cirka 300 km med flytraileren og så derefter lade cirka 200 km per stop. Derved udnytter man batteriets ”sweet spot” – hvor man lader hurtigt ved lav SOC (State of Charge).

Der er ikke noget mere kedeligt at starte en artikel med en mistanke som herefter bekræftes, men data indikerer fortsat, at Tesla fortsat er markedsledende på total-systemperformance i el-biler, som man med rimelighed kan betale. Det gælder også Model Y, og man forstår dens popularitet – og vi spår den en stor fremtid som fast inventar i det transportkrævende svæveflyve-miljø.
Den perfekte svæveflyve-bil?

Volkswagens ID Buzz er en elektrisk re-inkarnation af den legendariske VW Bus fra 1959. Den kan trække op til 1000 kg trailer, og er med et ben i både for – og fremtid utrolig charmerende og ikke mindst ekstremt rummelig. Men hvor langt kommer man med en fly-trailer på slæb?
2. februar 2024/af Jens Trabolt

Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.
6. juni 2023/af Jens Trabolt

Godt nyt til ejere af tunge flyvemaskiner

Sidste år testede vi Tesla 3 Long Range vs. Volkswagen ID4 i trailertest. Begge biler er fantastiske trailer-biler, men har en relativt lav begrænsning på 1000/1200 kg. Ejer man en Arcus eller andet tungt fly, skal man vælge noget andet. Vi har derfor testet en af de nyeste elbiler: Hyundai Ioniq 5 og Volvo XC 40 Recharge som kan køre med selv de tungeste 20 meter- og åbenklasse-fly. Men tænk over kørekortet!
18. januar 2022/af Jens Trabolt

Verdensrekord? Til VM i Frankrig med trailer og elektrisk bil

Morten Hugo Bennick deltog i VM i Montluçon-Guéret. Han trak sin Ventus de 3500 km frem og tilbage fra Danmark med en Tesla 3 Long Range. El-nørd på selvmordsmission eller reelt muligt? Læs svaret her.
15. oktober 2021/af Jens Trabolt

VW ID4 vs Tesla 3 i trailer-test

Sidste sensommer testede vi Tesla 3 Long Range som ”første realistiske” elbil for en transportkrævende svæveflyve-pilot. Resultatet var imponerende godt for den amerikanske game-changer. Men Tesla er ikke længere eneste alternativ. Må vi præsentere: VW ID4
29. marts 2021/af Jens Trabolt

Men hvad med rækkevidden?

En vigtig del af det at disponere over et svævefly er evnen til at flytte flyet over betydelige afstande med trailer i bil. Men hvad bliver resultatet, når vi går fra fossile biler til elektriske biler? NORDIC GLIDING har testet forbrug og rækkevidde med tidens mest populære el-bil: Tesla 3.
20. oktober 2020/af Jens Trabolt

Elbil og flytrailer på langtur?

Selvmordsmission - for det går vel aldrig? Jo, siger norske Øyvind Moe. Han er blandt de første svæveflyvere i i verden som har prøvet konceptet.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt

Kan du lande til T’et?

Ud over Grand Prix og DM i kunstflyvning er DM i præcisionslanding på programmet til DM-ugen på Arnborg. Ambitionen for landingskonkurrencen d. 17 og 18. juni er et festligt event, hvor der er masser af se på og med hurtig afgørelse af points. Tilmelding er fortsat mulig.
25. april 2024/af Jens Trabolt

“Sikke en masse herligt legetøj”

“Umuligt” sagde alle volumenproducenter for 10 år siden, da Nordic Gliding spurgte om det var muligt at producere et selvstartende elektriske svævefly til ”masserne”. På årets Aero-messe som blev afholdt for 30. gang i Friedrichshafen var tendensen klar: Alt indenfor svæveflyvning er efterhånden elektrificeret, og godt legetøj koster…
23. april 2024/af Jens Trabolt

Land i sigte – klokken 7 om morgenen!

Yves Gerster fra Schweiz er ikke bare en kapabel pilot. Han er også nysgerrig, og med et et godt Europa-kort på væggen finder han inspiration til nye imponerende flyvninger. For få uger siden fløj han fra St Auban i Frankrig til Corsica – og retur!
17. april 2024/af Jens Trabolt

Bag kulissen før Aero

I næste uge starter Aero Messe i Friedrichshafen med et stort opbud af svævefly-producenter. Messen er enorm, og det samme kan siges for den store energi som mange virksomhederne lægger i at deltage. Hos Alexander Schleicher i Poppenhausen har man startet forberedelserne mindst et halvt år forvejen.
12. april 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 4: Om olika landningsteknik

"Jag var nu på ungefär 150 m höjd och i en svag plané. Då händer det, mitt framför nosen, planets och min, slår en 2 m bred, röd fallskärm ut, svischar till vindrutan och försvinner bakåt, uppåt. Linan som är av stål, hamnar över vänstervingen ungefär en och en halv meter från flygkroppen, där den börjar såga sig igenom vingnäsans fanér."
10. april 2024/af Jens Trabolt

Var med på Ungdomsläger 2024

Häng med på ungdomsläger sommaren 2024 – ett minne för livet!
I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK åter igen ett utbildningsläger i segel och motorflyg som genomförs 21-26 juli på Ålleberg i Falköping.
8. april 2024/af Jens Trabolt

Morning Glory: Unikt vejrfænomen i ødemarken

“Morning Glory” er en sjælden begivenhed i atmosfæren i det nordlige Australien; En bølge som rejser gennem atmosfæren med cirka 40 km/t. Foran dette fænomen løfter luften sig laminart. Bagved Morning Glory kan der være ekstrem turbulens. Manden bag SkySight-prognosen Matthew Scutter rejste 2500 km hver vej for at opleve at flyve svævefly på Morning Glory.
4. april 2024/af Jens Trabolt

Mod alle fire ror-stop på Wavecamp

Wavecamps med flyvning fra frosne søer er en verdens-unik signatur for den svenske og norske svæveflyvning. Årets lejre i Vågå og Ottsjö er netop afsluttede, mens verdens nordligste i Kebnekaise fortsat pågår.
3. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet fyller 100 del 2: Sverige visar vägen till DK-skolning

I del 1 av denna artikelserie fick vi höra historien om hur C-diplomet har format och fortsätter att utgöra grundmodellen för segelflygutbildning. Men visste du att det var segelflyget i Sverige som vi idag kan tacka för de pedagogiska framstegen med 2-sitsiga plan? Den historien kommer här i sista delen av "C-diplomet fyller 100 år".
2. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet 100 år Del 1: Segelflygutbildningen växer fram

Måsmärket, eller C-diplommärket, fyller 100 år i år, 2024. Under större delen av 1900-talet var märket en välkänd symbol för segelflyget. Man bar det med stolthet och speciellt om man fått det utökat till silver-C eller ännu häftigare till guld-C, kanske även med diamanter. Idag förefaller det som att måsmärkenas status är låg och att de rentav fallit i glömska. Men idag, 100 år senare, utgör ideen fortfarande hela grunden för all segelflygutbildning.
27. marts 2024/af Jens Trabolt

Mere slæberevolution i Norden

Sidste år erstattede Seilflyseksjonen i NLF og Segelflyget de gamle Pawnee og Supercub med køb af 141 hk-Eurofox. Nu følger flere nordiske klubber trop.
”At NLF valgte flyet efter grundig research var for os en bekræftelse af, at det var det rigtige fly”, fortæller styreleder i Drammen Flyklubbs Seilflygruppe Fredrik Øystese, som netop har bestilt samme fly.
22. marts 2024/af Jens Trabolt

Nye handicaps skal gøre klubklassen mere fair

Den yderst populære klubklasse er konstrueret med henblik på, at ældre og dermed prisbillige fly, der ikke længere er i top, fortsat skal kunne konkurrere i nationale og internationale sammenhænge. Hemmeligheden er handicapkoefficienter som gør det muligt for at holde et mesterskab for en klasse, hvor flyene kan være meget forskellige. I Danmark bliver disse handicaps nu ændret, så konkurrencen bliver mere fair end før.
21. marts 2024/af Jens Trabolt

Skövde flygklubb igår, idag och i morgon

Skövde FK flyttade förra året, då kommunens framtidsplaner för flygfältet i Skövde inte var garanti för fortsatt verksamhet. Klubben har nu fått fotfäste hos vänner på flygplatsen i Falköping och sammanslagningen av resurser har resulterat i en av Europas finaste klubbflottor. Fritt luftrum dessutom! Skövde FK:s Bernt Hall berättar här om de kanske största förändringarna i klubbens snart 90-åriga historia.
20. marts 2024/af Jens Trabolt

Ove Hillersborg får Göta-pokalen

Göta-pokalen, skænket af Aeroklubben i Göteborg, er dansk svæveflyvnings højeste udmærkelse. Den uddeles i år til Ove Hillersborg for hans store indsats i dansk svæveflyvning gennem årene. 
12. marts 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 3: “Hangflygning”

"När planet var rakt över vinschbilen utlöste Gamil saxen och klippte wiren. Annalisa flög ett litet stycke, svängde 180 grader och kom ännu en gång över bilen, nu med 150 m wire i nosen. Den
svepte som en pisksnärt och vi på marken kastade oss undan. På vägen in mot hanget snodde wiren sig några varv kring ett taggtrådsstängsel, rycke upp en staketstolpe på var sida och drog planet nedåt i nästan negativ vinkel varefter brottstycket i nosen brast."
7. marts 2024/af Jens Trabolt