Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.

Tekst og foto: Jens Trabolt / NORDIC GLIDING ønsker at takke Morten Bennick for lån af Tesla 3 LR, Palle Kranz Jensen for lån af flytrailer og Tesla Danmark for lån af Tesla Y LR.

Tesla Y (t.v.) ligner lidt en Tesla 3 (t.h.), men har markant mere plads i kabinen og kan køre med op til 1600 kg på krogen. Men pas på kørekortet: Bilens tilladte totalvægt plus trailervægt kan hurtigt komme op på over 3500 kg. Læs mere om kørekort i en tidligere artikel her

Link to automatic translation

NORDIC GLIDING har tidligere kørt Tesla 3 Long Range, VW ID4, Volvo XC 40 Recharge og Hyundai Ionic 5 med en Discus-trailer for at bliver klogere på energieffektivitet og rækkevidde.

Man kan diskutere byggekvalitet og salgs-koncept på Tesla, men gennem disse tests har vi slået fast, at Tesla er markedsledende hvad angår energieffektivitet. Få biler kører så langt per kWh som Tesla 3 – også med trailer.

Selvfølgelig har traileren en negativ indvirkning på rækkevidden, men det er ikke så dårligt, som man kunne frygte. En fuldt ladet Tesla 3 Long Range kører over 300 km med trailer ud fra det forbrug, som vi oplevede under vores tests.

Men Tesla 3 klarer maksimalt 1000 kg trailer, så hvad nu hvis man ejer en Duo Discus, Arcus, ASG 32 eller andet tungt 2-sædet fly?

Jo, så kan man bl.a. vælge Hyundai Ionic 5 eller søsterbilen Kia EV6. Eller vælge Tesla Y, som vi kører her som må køre med 1600 kg på krogen. Listen over (dyrere) biler som klarer 1600 kg er længere og findes i boksen herunder.

De nyeste elbils trailer-kapacitet

750 kg Ford Mustang E-mach

1000 kg Tesla 3 Model 3

1200 kg Audi Q4 e-tron, VW ID4, Skoda Enyag

1500 kg Volvo XC40 Recharge (2021-biler), Polestar 2, Aiways U5, BMW i4, Nissan Ariya e-4ORCE

1600 kg Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Tesla Model Y, Audi e-tron, Mercedes-Benz EQA 300 & 350 4MATIC

1800 kg Mercedes EQC, Volvo C40, Volvo XC 40 Recharge (2022-)

2.100 kg BMW iX xDrive40

2.000 kg Polestar 3, Volvo EX 90

2.250 kg Tesla Model X

2.500 kg BMW iX xDrive50,

For meget detaljeret liste  https://www.myevreview.com/comparison-chart/towing-capacity

Tesla har bl.a. i Danmark valgt at køre en aggressiv prispolitik, hvor fx Tesla Y pludselig er blevet 130 000 DKR billigere. Dette har ført til en regulær salgs-rus med et enormt antal solgte biler. I marts 2023 var næsten hver 5 solgte bil i Danmark en Tesla Y – og allerede før vi er kommet halvvejs gennem 2023 har Tesla solgte flere biler end i 2022, som også var et rekordår.

I Norge er det endnu mere vildt  – her er hver 4. af alle solgte biler i de første 4 måneder af 2023 en Tesla Y – dvs. 25 % af markedet!

Det siger noget om pris, produkt – og i Norges tilfælde også generelle eksterne afgifts-subsidier som eksempelvis reduktion af bompenge for elbiler. Men uanset hvilken synsvinkel man har på den konkrete model, så leverer Tesla Y et meget stærkt mix af dagligdags komfort, udstyr og rækkevidde. Samtidig er adgangen til Teslas intelligente ladenetværk ”indbygget” i modellen.

Prisen for en Tesla Y Long Range er i skrivende stund (!) 441 000 DKR / 645 000 SEK / 485 000 NOK. Dette inkluderer krog til trailer, 4×4 og en temmelig omfattende suite af udstyr.  Vi kørte i bilen en uges tid og blev efterhånden gode venner med den minimalistiske betjening uden knapper via en stor touch screen.

Bilens computer lader sig i øvrigt villig kommandere via en stemme-betjening, og træfsikkerheden er imponerende uanset om man vil køre til Ålleberg, se youtube-videoer, høre obskure country-klassikere via det internet-forbundne musiksystem eller finde en lader på vejen.

Med hatchback-åbningen er Model Y-bagagerummet også mere praktisk end sedan-løsningen på Model 3.

Tesla Y leveres med krog til trailer som standard. Løsningen er også lidt mere elegant eksekveret end Tesla 3, hvor monteringen af krogen er meget besværlig.

Der er tilmed masser af plads i bilen – noget som gør Model Y noget mere anvendelig en Tesla Model 3. Eneste generelle klage var fra folkene på bagsædet – det er for hårdt polstret, og den opreklamerede autopilot var de fakto et nervøst gemyt, som havde tendens til at bremse umotiveret (phantom braking).

Til gengæld er der fortsat grund til at bekræfte, at Tesla er et herligt barnligt bilmærke med et kraftigt aftryk af Elon Musks halvskøre indfald – der er stor mulighed for at underholde sin omgivelser med lysshow, flatulens og diverse gimmicks i den billige ende.

Hvis ikke lysshow rækker, så kan man altid underholde med accelerationen. En Model Y Long Range har mange kræfter – specifikationerne siger 500 hk i peak effekt og straks over 200 hk i langtids-effekt  (Altså den effekt man kan forvente med fuld ”gas” i lang tid – tyskerne kalder det “dauerleistung”). Uanset nok til at sende en flytrailer i lavt kredsløb om jorden.

Tesla er også bestemt blevet dygtige til at få en konstant effektkurve i batterierne.  Kræfterne forsvinder ikke markant med lavt batteri. Denne skribent kan rapportere (i videnskabens navn) at have kørt 215 km/t i en Tesla 3 LR med 3 % på indikeret SOC.

Accelerationen fra det grønne lys er bemærkelsværdig og man oplever stort set ikke, at man kører med flytrailer. Så glem ikke at sikre flyet forsvarligt i traileren inden rejsen starter.

Cumulus på himlen, svævefly i traileren og strøm på batteriet, så kører vi! Det er enormt behageligt at køre i elbil og slæbe en flytrailer. Alle Teslas biler giver selv forslag til ladestationer, hvis man angiver en destination på forhånd. Her oplever man tydeligt, at Tesla i bund og grund er et software-virksomhed som også bygger biler.

Test

Til testen af Model Y lånte NORDIC GLIDING endnu en gang en single-seater trailer og Morten Bennicks Model 3 LR, som efterhånden er blevet en slags referencebil.

Vi kørte et 50 km-loop med Tesla Y med trailer og Model 3 uden trailer – og vice versa.  Denne gang var temperaturen 12 grader, og der var monteret sommerdæk på begge biler. Altså næsten optimale forhold.

Temmelig imponerende var data for strækningen uden trailer. Her loggede vi 141 wh/km for den lille Tesla 3 og 143 wh/km for den højere og større Tesla Y – som tilmed er cirka 150 kg tungere (2000 kg tomvægt). I test-ugen prøvede vi også en del motorvejskørsel med 120-125 km/t (uden trailer!), hvor den store Tesla Y loggede et middelforbrug på straks under 200 wh/km.

Da vi kørte med trailer, var energiforbruget naturligvis højere, men fortsat fuldt acceptabelt.  Tesla 3 kørte med et middelforbrug på 201 wh/km og Tesla Y 216 wh/km.

Det vil sige, at Tesla Y med dette forbrug har en teoretisk rækkevidde (100-0 %) på 347 km med en ikke alt for tung trailer.

At disse værdier er realistiske demonstrerede Morten Bennick i øvrigt, da han kørte til 3500 km tur/retur til VM i Frankrig i 2022 med Tesla 3 LR og flytrailer med Ventus 2 Turbo – her var gennemsnitsforbruget endnu lavere end vores aktuelle test – nemlig 194 wh/km.  De længste ”ben” mellem ladningerne var 300 km.

Skal man køre meget langt, vil man typisk starte dagen med et fuldt ladet batteri – køre cirka 300 km med flytraileren og så derefter lade cirka 200 km per stop. Derved udnytter man batteriets ”sweet spot” – hvor man lader hurtigt ved lav SOC (State of Charge).

Der er ikke noget mere kedeligt at starte en artikel med en mistanke som herefter bekræftes, men data indikerer fortsat, at Tesla fortsat er markedsledende på total-systemperformance i el-biler, som man med rimelighed kan betale. Det gælder også Model Y, og man forstår dens popularitet – og vi spår den en stor fremtid som fast inventar i det transportkrævende svæveflyve-miljø.




Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.
6. juni 2023/af Jens Trabolt

Godt nyt til ejere af tunge flyvemaskiner

Sidste år testede vi Tesla 3 Long Range vs. Volkswagen ID4 i trailertest. Begge biler er fantastiske trailer-biler, men har en relativt lav begrænsning på 1000/1200 kg. Ejer man en Arcus eller andet tungt fly, skal man vælge noget andet. Vi har derfor testet en af de nyeste elbiler: Hyundai Ioniq 5 og Volvo XC 40 Recharge som kan køre med selv de tungeste 20 meter- og åbenklasse-fly. Men tænk over kørekortet!
18. januar 2022/af Jens Trabolt

Verdensrekord? Til VM i Frankrig med trailer og elektrisk bil

Morten Hugo Bennick deltog i VM i Montluçon-Guéret. Han trak sin Ventus de 3500 km frem og tilbage fra Danmark med en Tesla 3 Long Range. El-nørd på selvmordsmission eller reelt muligt? Læs svaret her.
15. oktober 2021/af Jens Trabolt

VW ID4 vs Tesla 3 i trailer-test

Sidste sensommer testede vi Tesla 3 Long Range som ”første realistiske” elbil for en transportkrævende svæveflyve-pilot. Resultatet var imponerende godt for den amerikanske game-changer. Men Tesla er ikke længere eneste alternativ. Må vi præsentere: VW ID4
29. marts 2021/af Jens Trabolt

Men hvad med rækkevidden?

En vigtig del af det at disponere over et svævefly er evnen til at flytte flyet over betydelige afstande med trailer i bil. Men hvad bliver resultatet, når vi går fra fossile biler til elektriske biler? NORDIC GLIDING har testet forbrug og rækkevidde med tidens mest populære el-bil: Tesla 3.
20. oktober 2020/af Jens Trabolt

Elbil og flytrailer på langtur?

Selvmordsmission - for det går vel aldrig? Jo, siger norske Øyvind Moe. Han er blandt de første svæveflyvere i i verden som har prøvet konceptet.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt