Test: Dynamic WT9.16: “Kan du be han slepe lavere, så jeg får med Lifjell i bakgrunn?”

I fjor testet NORDIC GLIDING en Dynamic med 141 hk Rotax 915 mot en 180 hk Super Cub, og det nye flyet viste betydelig bedre ytelse som slepefly end den gamle Super Cub. Men hvis power er bra, så er mer power enda bedre; Nå er Dynamic tilgjengelig i en "ekstra hot" versjon med 160 hk! 11. mai var det et samarbeid mellom Nome Flyklubb og Sportsfly.no som gjorde det mulig å besøke Aerospool sin demo slepefly WT9.16 Dynamic. Dette flyet har en Rotax 916 installert, med 160hk, og er i skrivende stund det eneste i sitt slag.

Tekst: Frode Sveinungsen og Svein-Egil Pay (sportfly.no) / Fotos: Sten Arne B Brunsby / NORDIC GLIDING ønsker også at takke Nome Flyklubb og Håkan Karlsson fra Lightsportaviation.se for hjælp med denne artikel.

Slepeflyet WT9.16 står parkert på parkeringsområdet ved rwy29, her med Lifjell i bakgrunnen.

Link to automatic translation

Den 11. mai var det et samarbeid mellom Nome Flyklubb og Sportsfly.no som gjorde det mulig å få besøk av Aerospool sitt demo slepefly WT9.16 Dynamic, med registrering D-MWDY.
Dette flyet har en Rotax 916 installert, med 160hk, og er i skrivende stund den eneste av sitt slag.
Det var Aerospool sin egen testpilot Juraj Chudy som fløy opp til Norge fra Slovakia, og demonstrerte flyet.

I Nome Flyklubb brukes til vanlig en Maule MX-7 med 180HK som slepefly. Dette har vært en trofast tjener siden tidlig 90-tallet, men med økte driftskostnader og stadig færre slepepiloter tilgjengelig, har klubben begynt å snuse på tanken om disse nye spreke sportsflyene kan være et alternativ som slepefly – også i Lunde.

Maule MX-7 og DG-500 tar av i slep fra rwy11 (Ein Ein), rett før de passerer baneterskel rwy 29.

Flyklubben holder til i Lunde i Telemark, og opererer fra en 900m lang gressbane. Flyplassen ligger faktisk lavere enn Nomevann, men ved hjelp av et pumpehus med tre kraftige vannpumper, holdes området tørt og fint. I perioder med mye nedbør over lengre tid, er det derimot en tung gressbane å fly fra, ikke minst når den også er litt humpete enkelte steder.
Skoleflyet er en DG-500, som med to personer om bord veier over 600 kg, og som ikke letter fra gresset før den har ca. 90km/t. Med gode baneforhold, vindstille og rundt 15-20C, bruker et slep med Maule/DG-500 å ha en groundroll på ca. 250-300meter. Deretter må slepet samle fart til 110-120km/t før det begynner å klatre.

Ved enden av banen er flyslepet typisk 10-20meter over bakken, og ca. 20-50 meter over bakken etter 1,5km. Det vil si at flyslepet passerer Lunde sentrum med tettest befolkning i en lav høyde og med høyt turtall på motoren. Dette er tall som langt ifra imponerer, for det gir ikke mye marginer ved et eventuelt linebrudd, samtidig som det er en høyde som gir langt mer støy for naboer enn ønskelig.

Maule sleper DG-500 på skoletur. Dette er en vanlig høyde over bakken når Lunde sentrum passeres med avgang rwy 29. Høyden med Maule som slepefly gir ikke mye marginer ved et eventuelt linebrudd, samtidig som det er en høyde som gir langt mer støy for naboer enn ønskelig.

Flyklubben har derfor alltid vært skeptisk og rett og slett vært bestemt på at en Dynamic 100hk som slepefly i Lunde aldri ville fungert for slep av skoleflyet, selv med stigepropell. Derimot, med 160hk på den nyeste WT9.16 stiller ting seg annerledes, og klubben ønsket å prøve det ut om muligheten bydde seg.

Forhandler av Dynamics i Norge, Svein-Egil Pay i Sportsfly.no, var tidlig ute med å fortelle om at Dynamic nå har blitt sertifisert med sitt nyeste demofly, en WT9.16, bygd med slepekrok. De ønsket å vise frem flyet i Norge, og Nome Flyklubb tok kontakt og ønsket gjerne en demo hos seg.

Test af Dynamic 915 141 hk vs Super Cub 180 hk

De mente deres flyplass med gress og tungt skolefly ville være en god test for hvor bra denne ville slepe.
Det ble derfor invitert til en demo av slepeflyet i Lunde den 11. mai, og hvor det dukket opp noen besøkende piloter også.

For medlemmene av klubben og besøkende, var demoflyet svært interessant å se på og prøvefly.

Flyet landet i Lunde tidlig formiddag, alle fremmøtte tok en nærmere titt på flyet, og pilotene ble ønsket velkommen. Etter ca. 6 timers ferryflyging fra Slovakia til Norge dagen før, ble det fylt på 60L med fuel (100LL) og klargjort for sleping.

En prat med pilot Juraj for briefing av lokale sleperutiner ble gjennomført, og han fikk forklart klubbens tidligere skepsis med å bruke et nesehjulsfly som slepefly, og spesielt med bare 100hk på en humpete tung gressbane. Nå var alle spent på om denne 160hk Dynamic’n ville gjøre en god jobb. Nesten litt humoristisk lei av å høre på skepsisen, brøt han inn i skildringen med «you will see»…

Uansett var alle enige om at dette var et flott fly, svært stillegående og med en del nye detaljer som eldre WT9’ere ikke er utstyrt med. Dette beskrives litt lenger ned i artikkelen av Svein-Egil, som har fløyet de aller fleste varianter av Dynamic og sammenligner med dette demoflyet.

For å gjøre en god test av slepeegenskapene ble ikke det 15cm lange gresset klipt, og de fleste slepene ble gjennomført i ca. 3knop medvind. I DG-500 var det alltid to personer om bord, med unntak av to flyginger hvor det ble sammenlignet slep av DG-500 med en pilot om bord, av både en 100hk WT-9 og av WT9.16 160hk.

WT9.16 med DG-500 på slep fra rwy29, i 3kts medvind og med ca. 15cm langt gress. Begge var airborne før 300meter.

Det første slepet tok av litt før kl 11 på formiddagen, og været var flott med spredte cumuluser. Temperaturen var rundt 15 grader. Bane 29 ble benyttet, til tross for svak medvind på tre knop.

Det tok ikke mer enn ca. 230meter før DG’n var i luften, og slepeflyet tok av like etter på ca. 300meter. Deretter samlet ekvipasjen hastighet før det begynte å stige.

Slepehastigheten var 130-140km/t, noe som er 10-20km/t raskere enn flyklubben bruker å slepe med Maule. Likevel steg det godt med ca. 3-4m/s, og etter bare 1,5km fra startposisjon var slepet i nesten 150meters høyde!

Det er ikke utenkelig at det ville slept enda litt bedre om hastigheten ble redusert til 120km/t. Dette er uansett langt bedre enn hva flyklubben er vant med fra før, under samme sammenlignbare forhold.

En av naboene ble også denne dagen bedt om å følge litt med og prøve å sammenligne støynivået fra dette demoslepeflyet under avgang med slep. Rapporten tilbake var at dette var som natt og dag, og langt mer stillegående enn hvordan han husket Maule med slep. Det er da åpenbart at et slikt slepefly vil være langt mer skånsomt for naboer med tanke på støy.

Med ca. 100meter mer høyde på samme sted i slepet, er det heller ingen tvil om at det er langt større marginer om det mot formodning skulle oppstå et linebrudd tidlig i slepet. Her vil man med større sikkerhet kunne lande på et egnet område i nærheten, eller snu og lande på flystripen igjen.

Test: Slæbefly: Eurofox med Pawnee-muskler

Det ble gjennomført åtte slep med WT9.16 med slepepilot, og DG-500 med to piloter om bord hengende bak.

Et ytterligere slep ble gjennomført hvor det også var to personer i slepeflyet. Av disse ni slepene kan vi oppsummere med 3m/s, en groundroll på 220m for seilflyet, og ca. 60m høyde ved motsatt baneende.

Etter ca. 1,5km etter startpunkt er slepet i ca. 130m QFE.

Flyfotografen vår Sten Arne B Brunsby som har hjulpet med mange lekre bilder og som gjerne ønsker en fin bakgrunn på bildene sine, spurte så pent: “Kan du be han slepe lavere, så jeg får med Lifjell i bakgrunn?”
Dette gir i alle fall litt perspektiv på hva man er vant med av høyder og slepeegenskaper fra før, og hvor eneste bakgrunn på bilder ved andre baneenden er blå himmel. Heldigvis for fotografen er det linedropp av og til!

Klubbens LS4 ble også slept opp til 900m, først av WT9.16 og senere av LN-YRQ WT9 RG med 100hk for sammenligning. DG500 med en pilot om bord ble også slept opp i 3knop motvind til 600m høyde, først av WT9.16 og deretter av WT9.12.

Her ser man slepestatistikken for den aktuelle dagen, samt gjennomsnittsturer for klubbens MX-7 til sammenligning.

I begge sammenligningene så man naturligvis en klar forskjell på disse to slepeflyene i både groundroll spesielt, og slepetidene. For slep av LS4 var det 50 meter forskjell i groundroll og høyde over terskel, og nesten 100meter høydeforskjell etter 1,5km.

For slep av DG-500 med en pilot om bord ble det 180m groundroll med WT9.16, gjennomgående bedre høyder enn med to personer om bord. For samme slep av DG-500 med en person om bord med WT9.12, ble groundroll 320m i motvind og ellers 25m høyde ved baneterskel og 55m etter 1,5km. Her ble det mer eller mindre bekreftet, at en 100hk Dynamic hvor en DG-500 med to personer bak ikke ville gitt gode tall. Om det i et tenkt tilfelle da var litt medvind og høyere temperatur og våt bane, ville groundroll naturligvis blitt enda dårligere.
Derimot med en person i DG’n, virket det som om WT9.12 RG sleper hakket bedre enn Maule har gjort i tidligere år, når den først har fått slepet airborne.

100 hk LN-YRQ WT9.12 tar av med slep bane «ein ein», med LS4 hengende bak.

Her er litt erfaringer fra nye Dynamic’n etter vurdering av Svein Egil Pay (Sportsfly.no)

Selv om flyet ser likt ut som den «gamle» Dynamic, er det en god del forskjeller på den nye med Rotax 916. Selve motoren er naturlig nok mye sterkere, 160 hester er stor forskjell fra 100 hester, som de fleste andre har. Denne motoren har også en TBO på 2000 timer.

Motoren er i seg selv mye tyngre og det er satt en tung propell på den også (WoodComp som fabrikken mener er et kompromiss for slep og cruise ). Både DUC og E-Prop har propeller som passer med 916 og de er vesentlig lettere. For å kompensere for sterkere motor, er også halepartiet større og lengre. Det er også trim på sideror.

Demoflyet er av den nye generasjonen som bl.a. har siderorstrim og større haleparti som gjør flyet mer stabilt.

Canopy har fått en bedre innfesting, og det er også ny type pakning som tetter bedre enn før.
Interiøret har vært noen få år nå, det er mye bedre komfort enn de «eldre» maskinene. Både platen man sitter på og veggen bak ryggen har mer fasong på, og dette gir en vesentlig bedre sittekomfort.
Nå er det throttle kvadrant og el-Flaps/trim, og i mine øyne, er dette mye bedre enn den gamle mekaniske flapsen og «skru» throttle. Å sette hakk 3 flaps, er bare et tastetrykk, mot en spesiell armøvelse for å gjøre det samme med den mekaniske. Jeg har brukt throttle kvadrant og el-flaps siden 2018 og bytter aldri tilbake.

Denne cockpit er enkel bygd opp, uten dobbel skjerm og autopilot, men med el-trim, el-flap og utløserhåndtak for slepeline.

Performance

Mer motor enn før, men enkel å håndtere. Kortere avgang, og rett i 2000 ft/min climb. Vi skulle opp til 10.000 fot for en test, og vi var oppe før jeg fikk summet meg. Ca. halve tiden opp mot før. Flyet går ca. 10 kt raskere i alle høyder og settinger enn hva som står i POH. Så fabrikken har i hvert fall ikke tatt i, tvert imot.

I FL100 gikk det i rett over 140 ktas og 22l i timen. Under slep i Lunde, brukte flyet ca. 2-3 liter pr slep (slep til 600m-1000m)

Vne er også på181 kias, mer enn 30 kt opp fra tidligere UL utgaven.  Grønn Arc på 52-148 kias. Også høyere fart for hakk 1 flaps. 85 kias, og 76 kias for hakk 2 og 3.

Ikke så verst med faste hjul, og fly rigget som slepefly. Virket som det var noe mindre støy, men det ble ikke målt. Kan skyldes tettere canopy ( ny pakning ). Ingen problem med kjøling, kan også ha full motor opp til FL100 og så stupe ned på idle… effektive flaps til kjøling gjør, at motor klarer begge deler uten å bli for varm eller for kald. Til og med en auto funksjon på dette for vanlig bruk. Flaps til dette er styrt elektrisk med små servoer. Hele flyet virker mye mer stabilt i lufta, større haleparti og litt lengre enn gamle UL-utgaven, påvirker nok dette.

Understellet har en kraftigere innfesting og når vi landet på Lunde som er gressbane, føltes det helt uproblematisk.

Understellet på WT9 tåler harde landinger og har forsterkninger på nyere modeller. Her ser man også led landingslys rundt inntak. Gressbaner er ikke noe tema for understell, hverken på Fixed Gear eller Retractable Gear.

Man kan bestille WT9 med større understell med større (ballong) hjul, slik som på bildet, men det er ikke nødvendig, selv på dårlige gressbaner.

 

På Nesinge i Sverige har de også en Dynamic UL som slepefly, samme med Drammen Flyklubb.
Begge disse flyplasser er gressbane, og de har operert der uten kjente problemer knyttet til gressbane.

Fabrikken AeroSpool ligger på en flyplass i Slovakia, der sleper de seilfly hele tiden og har også hatt VM der, og den banen er ikke spesielt bra.

Stall : Nye stall strips, og stick shaker, gjør at det nesten ikke er mulig at piloten ikke «våkner» før flyet staller.

Virkelig et flott fly denne WT9.16

Nye WT-9 er rett og slett en generasjon nyere. Fra spinner til hale.

Dette er en suveren klubbmaskin som også viser seg å danke ut de «gamle» tradisjonelle slepeflyene, både på ytelser, vedlikehold, og støy.
Raskere, sterkere, mer komfort og mer solid enn før. Flott turfly og slepemaskin i samme komplette pakke. Avionikk kan man til dels velge selv.

Prisen for en normalt utstyrt WT9.16 klar for slep ligger på EUR 230.000 + mva.
For en fullt utstyrt WT9.16  er prisen EUR 270.000 + mva.
Medlemmer og besøkende var veldig imponert over demoflyets ytelser, selv i Lunde med DG-500 hengende bak.

Flere artikler om startmetoder

Test: Dynamic WT9.16: “Kan du be han slepe lavere, så jeg får med Lifjell i bakgrunn?”

I fjor testet NORDIC GLIDING en Dynamic med 143 hk Rotax 915 mot en Super Cub, og det nye flyet viste betydelig bedre ytelse som slepefly. Men hvis power er bra, så er mer power enda bedre; Nå er Dynamic tilgjengelig i en "ekstra hot" versjon med 160 hk! 11. mai var det et samarbeid mellom Nome Flyklubb og Sportsfly.no som gjorde det mulig å besøke Aerospool sin demo slepefly WT9.16 Dynamic. Dette flyet har en Rotax 916 installert, med 160hk, og er i skrivende stund det eneste i sitt slag.
14. juni 2024/af Jens Trabolt

Seniorer på hårdt arbejde for fremtidens elektriske spil

Den danske Herning SFK er i fuld gang med at bygge klubbens nye ”cutting-edge” elektriske spil. Her har de produceret en kort video som forklarer behovet for at gøre en grøn sport endnu mere grøn, og som samtidig viser, hvordan klubbens senior-gruppe indgår særdeles aktivt i opgaven som skal sikre miljøvenlige starter.
29. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Mere slæberevolution i Norden

Sidste år erstattede Seilflyseksjonen i NLF og Segelflyget de gamle Pawnee og Supercub med køb af 141 hk-Eurofox. Nu følger flere nordiske klubber trop.
”At NLF valgte flyet efter grundig research var for os en bekræftelse af, at det var det rigtige fly”, fortæller styreleder i Drammen Flyklubbs Seilflygruppe Fredrik Øystese, som netop har bestilt samme fly.
22. marts 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyve-piloter inspicerede kandidat til fremtidens elektriske slæbefly

Til weekendens IGC-møde i Toulouse var der indlagt et besøg hos Aura Aero, som har indgået aftale med det franske svæveflyveforbund om at levere fremtidens elektriske slæbefly.
6. marts 2024/af Jens Trabolt

Norsk jernhest får nyt liv på Arnborg

Den pensionerede norske Pawnee LN-EIC kommer nu til Danmark til erstatning for OY-CYY som havarerede sidste år. Til trods for alderen er der fortsat en brugsværdi, vurderer man i Danmark
6. februar 2024/af Jens Trabolt

Hvornår er selvstartende el-fly grønnere end Pawnee?

Med muligheden for elektrisk selvstart i de fleste nye 18 m-fly er elektrificeringen kommet et skridt nærmere. Men er elektriske svævefly egentlig grønne? Aktuel rapport giver os en indikation af, hvad et batteri egentlig ”koster”.
29. januar 2024/af Jens Trabolt

NG tester Dynamic WT9.15 GTi

Med Pawnee og Super Cubs som nærmer sig pensionen, er jagten er gået ind på det næste slæbefly. Ikke mindst hos forbundene i Norge og Sverige som har købt Eurofox med 141 hk Rotax. Men Dynamic WT-9 leveres også med samme kraftige motor. Du’r den? NORDIC GLIDING har testet det mod den på papiret mere motorstærke 180 hk Super Cub fra Ålleberg. Resultatet imponerer.
12. oktober 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Den sidste jernhest

Norges sidste flyvende Pawnee har udsendt sit sidste brøl og drukket sin sidste liter benzin i Seilflyseksjonens tjeneste. Mere end 20 000 slæb blev det til.
”Med flere nødvendige opgraderinger i sigte var et ganske enkelt for dyrt at holde den på vingerne”, fortæller fagchef Steinar Øksenholt, som nu er på udkig efter fremtidens slæbefly.
6. marts 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer med el-spil: Adgangsbillet til den grønne omstilling?

Svæveflyvning er en grøn sport. Vi flyver jo på solens energi, ikke sandt? Altså bortset fra de kulsorte 7 liter benzin som den støjende, men trofaste Pawnee kræver for en gennemsnitlig start. Straks bedre er det at spilstarte med et benzindrevet spil. Men i en tid, hvor fossile brændstoffer er under politisk pres, bør enhver strategiprocess i klubben inkludere tanker om elektriske spil. Her er 2 udenlandske klubbers erfaringer.
11. januar 2022/af Jens Trabolt

Startafvikling med spil med fokus på risici

I Danmark har der været en stigende havarirate fra 2019 til og med 2021, heraf 2 fatale havarier med afbrudt start. Sikkerhedsudvalget under DSvU har gennemgået havarier ved spilstart og kommer her med deres bud på, hvor kan vi gøre det bedre.
5. august 2021/af Jens Trabolt

”Er det på tide med et ”open-source” elektrisk spil?”

Elektriske spil har mange fordele, mener danske Mads Leth fra Vestjydsk Svæveflyveklub og peger mod en europæisk crowdfunding-kampagne for at skyde projektet i gang.
17. februar 2021/af Jens Trabolt

Leder: El-flyslæb: Kan det fungere?

Elektrisk flyslæb? Realistisk? Jo, med lidt god vilje, pioner-ånd og justering af rutiner.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

Elektrisk bogsering

Elektriska plan har redan använts för bogsering på prov så det är definitivt möjligt, men hur skulle ett verkligt praktisk och ekonomiskt bogserplan se ut? Argument för bogsering i en fossilfri värld.
25. februar 2020/af Jens Trabolt

Problemer under flyslæb?

Bugsering med motorfly er en populær og ganske sikker startmetode. Men den aerodynamiske interaktion mellem motor- og svævefly kan i visse tilfælde give anledning til kontrolproblemer for den stakkels pilot i svæveflyet. NORDIC GLIDING analyserer her et problem.
30. august 2017/af Jens Trabolt

Eurofox – ultralet slæbefly med tundrahjul! Går det?

Økonomien i at holde Super Cub’en flyvende var blevet så dårlig for danske Viborg Svæveflyveklub, at der måtte nytænkes, så i juli 2013 fik klubben leveret en EUROFOX 2K med tundrahjul. Her - godt 18 måneder senere - kommer klubbens erfaringer med ultralet slæbefly med tundrahjul - går det?
6. marts 2015/af Jens Trabolt

Ultralet: Moderne afløser til den tørstige Pawnee?

Bugsering med ultralette fly har været diskuteret og testet i en årrække i Norden, og nutidens ultralette fly er helt andre konstruktioner end deres 2-takts-forgængere. Særlig fremkomsten af den pålidelige, lette, støjsvage og brændstoføkonomiske 100 hestes Rotax 912-motor har gjort det interessant at bugsere svævefly med ultralette fly.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

De komplekse startmetoder: Bedst, billigst, sikrest?

De fleste svævefly har – som bekendt - det problem, at de ikke har motor, men er afhængige af en ekstern kraftkilde for at bevæge op i himlen. Men hvad er bedst? Er det den mest miljøvenlige metode? Er det den sikreste metode? Eller er det den billigste metode? Forvirret? NORDIC GLIDING retter her fokus på startmetoder og analyserer plusser og minusser.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

Flere test-artikler

Test: Dynamic WT9.16: “Kan du be han slepe lavere, så jeg får med Lifjell i bakgrunn?”

I fjor testet NORDIC GLIDING en Dynamic med 143 hk Rotax 915 mot en Super Cub, og det nye flyet viste betydelig bedre ytelse som slepefly. Men hvis power er bra, så er mer power enda bedre; Nå er Dynamic tilgjengelig i en "ekstra hot" versjon med 160 hk! 11. mai var det et samarbeid mellom Nome Flyklubb og Sportsfly.no som gjorde det mulig å besøke Aerospool sin demo slepefly WT9.16 Dynamic. Dette flyet har en Rotax 916 installert, med 160hk, og er i skrivende stund det eneste i sitt slag.
14. juni 2024/af Jens Trabolt

NG tester Dynamic WT9.15 GTi

Med Pawnee og Super Cubs som nærmer sig pensionen, er jagten er gået ind på det næste slæbefly. Ikke mindst hos forbundene i Norge og Sverige som har købt Eurofox med 141 hk Rotax. Men Dynamic WT-9 leveres også med samme kraftige motor. Du’r den? NORDIC GLIDING har testet det mod den på papiret mere motorstærke 180 hk Super Cub fra Ålleberg. Resultatet imponerer.
12. oktober 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Test: LAK 17C FES – banbrytare med FES, nu med självstart från marken!

Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna i LAK all framgång. Möjligen att de tre 3:orna i 18-m klassen - Ventus 3, AS 33 och JS 3 - är marginellt bättre. Men bara ytterst lite. Speciellt de som kanske inte aspirerar på VM-titlar får här ett mycket gott och väl fungerande alternativ till en mer överkomlig kostnad.. Och produkten vi testat, LAK17C FES ger verkligen mycket glädje för pengarna kan vi säga redan från början.
2. marts 2023/af Jens Trabolt

Test: ASW 28 B – Nygammal standardkärra i ny tappning för klubbruk

Den första ASW 28 B levererades i slutet av juli till Rhönflug Fulda (RFF). I början av oktober besökte jag Poppenhausen. Nordic Glidings chefredaktör hadegett mig i uppdrag att flyga 28 B. För hur man än vänder och vrider på det är ASW 28 B det första som hänt i standardklassen på mer än 20 år, även om flygplanet inte saluförs som ett ”standardklassflygplan”. Frågan är så klart; vem köper ett sådant flygplan?
28. oktober 2022/af Jens Trabolt

Test: ASH 25 vs Nimbus 4D – “There is no substitute for span”

Långa vingar har alltid fascinerat segelflygare. Robert Kronfelds Ku 4 Austria (med öknamnet Elefant) från 1931 hade 30 m spännvidd. Det rekordet stod sig till 2000 då eta med 30.9 m spännvidd flög. Jag tror att de flesta segelflygare någon gång drömt om att få flyga, och kanske äga, ett flygplan i öppna klassen. Det är ju det bästa av det bästa.
Denna artikel handlar om två av de mest byggda och populära flygplanen i öppna klassen, tvåsitsarna ASH 25 och Nimbus 4D. Vad ska man köpa?
3. oktober 2022/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Duo Discus FES

Duo-Discus, en av de vanligaste tvåsitsarna i Danmark, Norge och Sverige, är ett populärt och fantastiskt segelflygplan. Nu har man tagit det naturliga steget och försett även Duo-Discus med FES. Och då kallas den rätt och slätt Duo FES. Naturligtvis har Duo FES stått högt upp på NGs ”test bucket list” i mer än ett år. I mitten av maj fick vi tillfälle att resa till Slovenien och både besöka FES-fabriken och flyga Duo FES. Det ultimativa klubb 2-sitsar?
1. juni 2022/af Jens Trabolt

Test: Grob 109 B ”Able” Rotax

Grob 109 B er et populært motorsvævefly, bygget i cirka 300 eksemplarer. Det er drevet af en 2,5-liters Grob 2500EA 1-motor på 95 hk. De fleste af disse motorer er gamle, og reservedelssituationen er kritisk. Selve flyvemaskinen har masser af liv endnu, så hvad gør man så? Man får producenten Grob til at designe et retrofit af den fuelinjectede Rotax 912IS 100 hk motor med ny MT constant-speed-propel. Vi har prøvet prototypen.
19. november 2021/af Jens Trabolt

Test: Lange Antares 21 E

Antares är en starkt lysande röd superjättestjärna på himlen. I det här sammanhanget även en starkt lysande stjärna när det gäller elektrifierat segelflyg i toppklass. Antares var första el-SLG (Self Launch Glider) i serieproduktion 2004 och firman är fortfarande ledande vågar vi påstå, här i den uppdaterade 21-meter versionen.
11. oktober 2021/af Jens Trabolt

Test: AS 34 Me: ”Man tager vad man haver”

AS 34 Me är den första serietillverkade elektro-seglaren från en av de stora tillverkarna; Härlig att flyga och en drivlina som är det enklaste jag använt och som har goda prestanda, säger NORDIC GLIDINGs testpilot Robert Danewid.
30. september 2021/af Jens Trabolt

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B
21. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.
16. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Ventus 3 vs JS 3 – mer lika än olika

Vilken är bäst? Vilken skall jag köpa eller drömma om att jag hade? Svaret är att det beror mer på vem Du är, vilka primära användningsområden du prioriterar, än skillnader i prestanda eller flygegenskaper! Största skillnaden som grund för dina val ligger nog i olika motoralternativ.
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Test: AS 33: State of the art i 18 m-klassen?

AS 33 fick sitt typcertifikat för 18m versionen den 29 september och den 1 oktober fick NGs ”utsände”, som första utomstående, tillfälle att flyga AS 33.
11. december 2020/af Jens Trabolt

Test: DG-1001 e neo

Vad är räckvidden? Första 2-sitsaren med FES! Nu har DG lanserat en ny version av DG-1001, nämligen DG-1001e neo med FES och nya neo-vingspetar. DG-1001e neo är den första tvåsitsaren med FES-systemet. Nordic Gliding fick som det första segelflygmagasin prova flygplanet.
8. december 2020/af Jens Trabolt

Test: SH Arcus Turbo 2020-edition

Storsælgeren Arcus fra Schempp-Hirth fejrer 10 året med flere opdateringer som kompletterer en i forvejen yderst vellykket konstruktion. Vi prøver den "lette" turbovariant Arcus T.
23. oktober 2020/af Jens Trabolt

Test: SZD 54-2 Perkoz

NG tester SZD 54-2 Perkoz. Er den alternativ til ASK 21 og co.?
28. december 2019/af Jens Trabolt

Test: Hph 304 ES Shark

HpH 304 ES Shark är en fortsättning på den populära Shark-serien. Den här gången med en FES-elmotor i nosan.
4. oktober 2019/af Jens Trabolt

Test: LS 8 e neo

NG tester LS 8 e neo: Med eller utan FES-installation är LS-8 neo ett utmärkt och enkelt flygplan med fina prestanda även för klubbruk och sällanflygare dessutom med som det verkar, en liten edge över en ”gammel 8:a” och Discus 2.
3. oktober 2019/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Velorganiseret SM i modvilligt vejr

Klubben i Herrljunga var dette år vært for et velorganiseret SM og JSM. Derimod var vejret faktisk overhovedet ikke en teamplayer, men det hindrede ikke de bedste piloter at finde vej til de bedste resultater på de ganske begrænsede dage, hvor flyvning var mulig.  Men mange af juniorerne, som nu deltager i Junior-VM i Polen, benyttede chancen til at fintrimme formen. Det var klogt.
15. juli 2024/af Jens Trabolt

EMRAX – motorproducent til svæveflyvningen

På ganske kort tid er den slovenske el-motorproducent EMRAX gået fra at være ”niche” til at være hovedleverandør til selvstartende svævefly fra Schleicher, Schempp-Hirth, HPH, Pipistrel og Jonker.
12. juli 2024/af Jens Trabolt

Verdensmesterskabet er også videnskab

OSTIV, svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, holder sin 36. kongres under VM i Uvalde, Texas til august og uddeler bl.a. priser for vigtigste bidrag til sporten.
9. juli 2024/af Jens Trabolt

Fra glidetal 40 til 4

”Svæveflyvningen har været et fantastisk redskab på vejen” siger de unge danske svæveflyve-piloter med pilot-navnene KOA og SYL. De lærte hinanden at kende i Herning Svæveflyveklub, hvorfra de fik det grundlæggende håndværk på plads. Nu er de på vej mod en professionel karriere i det danske flyvevåben som helikopterpiloter.
4. juli 2024/af Jens Trabolt

George Moffat 1927-2024

George Moffat in memoriam. Amerikanen George B Moffat Jr var den förste att bli dubbel världsmästare i öppna klassen.
28. juni 2024/af Jens Trabolt

Verdens bedste Arnborg fylder 60 år

Et af verdens fineste flyvecentre fylder 60 år i dag. Arnborg er på mange måder hjertet i dansk svæveflyvning og rammen om et vigtigt socialt liv og de store mesterskaber. Sådanne faciliteter er let at tage for givet, men er produktet af mange anstrengelser og fremsynede beslutninger i datidens svæveflyvemiljø. Det nyder vi godt af i dag.
27. juni 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyvning kan altså også noget!

Svæveflyvning på Arnborg var bare en af i de alt 40 sportsgrene som var repræsenteret til den netop overståede DM-uge i Herning. Det var første gang, at svæveflyvningen deltog i denne folkefest.
24. juni 2024/af Jens Trabolt

Uppsala Masters: “Riders on The Storm”

De 38 deltagere til årets Uppsala Masters måtte flyve slalom gennem massevis af CB og andet spændende vejr. Det var krævende flyvning i en international atmosfære. Men det var vel også meningen.
17. juni 2024/af Jens Trabolt

Test: Dynamic WT9.16: “Kan du be han slepe lavere, så jeg får med Lifjell i bakgrunn?”

I fjor testet NORDIC GLIDING en Dynamic med 143 hk Rotax 915 mot en Super Cub, og det nye flyet viste betydelig bedre ytelse som slepefly. Men hvis power er bra, så er mer power enda bedre; Nå er Dynamic tilgjengelig i en "ekstra hot" versjon med 160 hk! 11. mai var det et samarbeid mellom Nome Flyklubb og Sportsfly.no som gjorde det mulig å besøke Aerospool sin demo slepefly WT9.16 Dynamic. Dette flyet har en Rotax 916 installert, med 160hk, og er i skrivende stund det eneste i sitt slag.
14. juni 2024/af Jens Trabolt

Leder: “Radardebaclet”

Den gångna våren har präglats av, förutom det urusla segelflygvädret, luftrumsproblem. rapporterar ordförande i Segelflyget, Robert Danewid.
12. juni 2024/af Jens Trabolt

Mod sydlige horisonter med Adventure Gliding Tour

Den 27. juni sætter en gruppe danske entusiaster kursen mod Sydtyskland med drømmen om at flyve ud i det blå i svævefly. Kom bare, der er fortsat mulighed for at være med på eventyr, lyder meldingen fra arrangørerne.
10. juni 2024/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning på projekt ”VM-vinderfly” efter 15 år

Professor i Flygteknik på KTH og svæveflyver Ulf Ringertz har i al diskretion bygget sin egen flappede 18-m raket, KTH-X1. I går skrev han svensk flyvehistorie og fløj jomfruflyvning med ”KTH-X1” efter 15 års arbejde.
5. juni 2024/af Jens Trabolt

Flyv mod internationale toppiloter i Uppsala Masters

Ambitionerne er store, når Uppsala FK arrangerer Masters fra 8-15 juni på Sundbro. Scenen er sat for lokale og internationale toppiloter og et svensk mesterskab i open racing-klassen.
4. juni 2024/af Jens Trabolt

Seniorer på hårdt arbejde for fremtidens elektriske spil

Den danske Herning SFK er i fuld gang med at bygge klubbens nye ”cutting-edge” elektriske spil. Her har de produceret en kort video som forklarer behovet for at gøre en grøn sport endnu mere grøn, og som samtidig viser, hvordan klubbens senior-gruppe indgår særdeles aktivt i opgaven som skal sikre miljøvenlige starter.
29. maj 2024/af Jens Trabolt

Sailplane Grand Prix i fjeldet

Starmoen og SeilflyNorge var for første gang vært for et FAI Sailplane Grand Prix. Vejret viste sig fra sin bedste side og gav 6 ud af 7 flyvedage til de 17 deltagere. Bedre markedsføring får man ikke.
28. maj 2024/af Jens Trabolt

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt