Test: Grob 109 B ”Able” Rotax

Grob 109 B er et populært motorsvævefly, bygget i cirka 300 eksemplarer. Det er drevet af en 2,5-liters Grob 2500EA 1-motor på 95 hk. De fleste af disse motorer er gamle, og reservedelssituationen er kritisk. Selve flyvemaskinen har masser af liv endnu, så hvad gør man så? Man får producenten Grob til at designe et retrofit af den fuelinjectede Rotax 912isc3 100 hk motor med ny MT constant-speed-propel. Vi har prøvet prototypen.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: AeroSparx (Alex Prins) og Jens Trabolt

Link to automatic translation

Grob-fabrikken i Tussenhausen, vest for München er, i modsætning til Schempp-Hirth, Schleicher og DG, ingen velkendt destination for nutidens svæveflyve-piloter, til trods for, at det var Burkhardt Grob, som designede og byggede klassikere som Astir, Twin Astir og Grob 109-serien.

Men siden virksomhedens 2008-konkurs som følge af crash med business-jet-prototypen Grob SpN midt i en finanskrise og opsplitning i forskellige enheder, er det bare G109-serien som fabrikken (som nu officielt hedder Grob Aircraft SE) har beholdt typecertifikatet på. Service og vedligehold af rene svævefly som Astir- og Twin Astir-serien varetages i dag af LTB Lindner, i øvrigt ikke langt derfra.

Grob kan godt lide fly med lange vinger! Grob 109B Able over Grob-fabrikken i Tussenhausen. Det ekstreme forskningsfly “Stratos” som bare blev bygget i 1 eksemplar, ses nederst i billedet. Under vores besøg var der også aktivitet med Grob G520 Egrett, som er et andet super-langvinget forskningsfly fra Grob. Det er nok mest kendt som turbine-drevet slæbefly for rekordflyet Perlan II.

Det Rolls-Royce-turbinedrevne træningsfly G120 TP er nu et af fabrikkens vigtigste produkter (foto Grob)

G109B-serien er nu derfor nærmest en parentes i Grobs portefølje som nu til dags fokuserer på militære træningsfly og sensorsystemer, men der er trods alt cirka 300 potentielle kunder til Rotax-retrofittet, og derfor har Grob investeret tiden i at skaffe et STC – Supplementary Type Certificate – på ny Rotax-motor og propelsystem.

Tidligere RAF-fly

Med til historien hører, at en meget stor del af G109B-serien i 1991 blev opkøbt af Royal Air Force Air Cadets – her blev G109B omdøbt til Vigilant T1.

At flyve G109 B i militært træningsregi var et så vellykket koncept, at den oprindelige ordre på 53 fly senere blev toppet op med køb af civile Grob 109 B. (Foto: MOD)

T1 Vigilant (Foto: MOD)

Men for 2 år siden reviderede Royal Air Force dokumentation for vedligehold, og her blev det klart, at flyenes logs ikke var konsistente.

Man besluttede derefter – for en sikkerheds skyld – at ophøre med at flyve disse + 50 fly, fordi man reelt ikke kunne dokumentere flyvetid og vedligehold.

Udslagsgivende for, at Grob nu tager fat på G109B-serien er, at en engelsk velgørenheds-organisation Aerobility har fået 63 styk af de tidligere RAF-fly. De vil ”nulstille” dem og montere moderne Rotax 912 iS3-motorer som giver bedre performance end den gamle 95 hk Grob 2500 EA1-motor samt moderne Garmin-glascockpits.

Aerobility arbejder for, at personer med funktionsnedsættelser kan opleve flyvning og mod alle odds lykkedes det for chefen Mike Miller-Smith (som er i øvrigt også er gammel svæveflyver og som har deltaget i bl.a. Junior-Vm i Sverige i 1991) at få RAF til at overdrage hele 63 styk G109 B til Aerobility.

”Det var ikke helt enkelt”, fortæller Mike Miller-Smith over telefonen til NORDIC GLIDING: ”RAF er seriøse folk, og de var ganske bekymrede for ansvarspådragelse (liability), hvis de tidligere militære fly kom på det civile marked. Med til historien hører, at der var en meget alvorlig ulykke for nogle år siden, hvor en tidligere militær Hawker Hunter styrtede ned på en stor vej under Shoreham Airshow her i England med mange omkomne som resultat, og det var helt sikkert en faktor i deres bekymringer og overvejelser. Det viste sig dog, at RAF var positive overfor ideen, da Grob i Tyskland stillede sig som partner til et komplet overhaul af flyvemaskinen”, fortæller han.

Hvis man ønsker at købe en komplet nul-stillet ”som ny” top-finish-renoveret G109 B Able med Rotax-motor, constant speed-propel, glascockpit så koster det cirka 180 000 euros. Og hvad er i øvrigt alternativet?

Aerobility har renoveret 2 styk G109B – deres eget demo-fly samt et kundefly. Sidstnævnte kunde er i øvrigt en Stemme S10-pilot som er gået over til G109B, forklarer Mike Milller-Smith. Aerobilitys eget demo-fly er i øvrigt også til salg, hvis der er interesserede. Vi skulle i øvrigt hilse at sige, at overskuddet går til det gode formål at få funktionshæmmede piloter i luften. Her er G109 B i forvejen velegnet. Det er solidt bygget og med mågevinge-dørene er det let at få funktionshæmmede piloter ind i det rummelige cockpit med en lift.  Aerobility har planer om at få renoveret op til 8 styk G109 B med Rotax-motor og inkludere det i deres allerede eksisterende flåde af flyvemaskiner som er tilpasset funktionsnedsatte piloter.

Se præsentationen af G109 B i denne video

Den irske salgschef Aubrey Waugh (t.v.) og hollandske ingeniør Eric Van Den Bergh viser prototypen frem under vores besøg. Yderst til højre Egon Trust fra Nordsjællands SFK som har cirka 350 timer på typen og fulgte med på turen for ved selvsyn at kunne vurdere om det er en opgradering værd for sin egen OY-XMU.

Testflyvning af G109 B Able

DA NORDIC GLIDING besøger fabrikken i midten af oktober, er Grob netop færdige med deres egen demo-model. Vi bliver modtaget af den irske salgschef Aubrey Waugh og hollandske ingeniør Eric Van Den Bergh, som har stået for Grob 109-projektet.

Første hurdle er dog at få kameraet ind gennem den vagtsomme reception. Som sagt er det ikke nogen standard svæveflyvefabrik længere, og nu til dags kommer størstedelen af Grobs omsætning fra forsvarsindustrien med produkter som det Rolls-Royce-turbinedrevne træningsfly G120 TP og forskellige sensorsystemer. Med forsvarskontrakterne følger også en helt anden sikkerheds-tænkning, og en artikel til NORDIC GLIDING skal forklares ganske nøje, før vagterne er tilfredse.




Jens Trabolt og Grob-testpilot Thomas Brenner (I Khaki flightsuit) gør klar til første flyvning.

Motoren er tydeligt flyttet længere frem. Det giver en længere cowling og dårligere udsigt ved taxi – og dermed nok ombygningens eneste minus.

Grob’s chef-testpilot Thomas Brenner er også dukket op, og han vil sørge for, at vi bliver omskolet på bedste vis. Selv om undertegnede har en del timer i den originale G109 B, er der trods alt en række nye detaljer i den opdaterede version. Første indtryk er, at motoren tydeligt er flyttet længere frem – næsen er ganske enkelt længere i Able-versionen.

Rotax-motoren er lettere, så den skal placeres længere fremme for at beholde tyngdepunktet inden for grænserne. Det betyder også, at Able-versionen har fået ny, længere og mere spids cowling.

Eric Van Den Bergh demonstrerer for os, at piloten selv kan demontere den nye cowling uden yderligere hjælp.  Med 170 cm er den hydraulisk aktiverede Constant-speed-propel fra MT også 10 cm større end den gamle Hoffmann-propel som bare havde start, cruise og feather-indstilling.

Et lille minus er dog, at sigten frem fra cockpit bliver dårligere med den ”lange næse” – specielt for små piloter.

En af de 2 kunde-fly som var under ombygning under vores besøg.

Opbygning af installationen

I cockpittet er der også sket ændringer på instrumenteringssiden.  Til højre er der monteret et digitalt instrument som viser alle tænkelige motorparametre. Under dette er der kommet lidt flere kontakter til – bl.a. switches for dobbelte elektriske fuelpumper og motorstyringens dobbelte kanaler ”A” og ”B”.

Flyets Rotax 912iSc3-motor er nu totalt FADEC-styret (Full Authority Digital Engine Control). Det betyder elektronisk motorstyring med redundant benzinindsprøjtning og tænding. Altså er det slut med dårligt indstillede karburatorer, risiko for karburator-is og kul-monooxid-forgiftning!  Thottlen har også derfor ikke længere nogen direkte mekanisk forbindelse med motoren, men er i virkeligheden en elektronisk ”power-selector” som giver input til computeren.

Nyt panel på G109 B. Det store Garmin-display på venstresiden er optional. Men motorinstrumentet og de nye kontakter til fuel pumper og FADEC-styring på højresiden følger med i ombygningen.  Bemærk også ny propelkontrol i midten af panelet. Det erstatter 2 gamle håndtag.

Der er monteret dobbelte firewalls i flyet. Den lille sorte boks på væggen er den elektroniske motorstyring. Den store sorte boks er vand/luft-varmeveksler til kabinevarme.

Når man starter flyet, skal man vælge Kanal ”A” og ”B” samt den første benzinpumpe. Så holder man power-switchen oppe og trykker på starteren. Motoren starter øjeblikkeligt med en ret kraftig impuls. Derefter vælger man den sekundære benzinpumpe og generator. Flyet har 3 generatorer (!) og der er også et ekstra batteri til den elektriske motorstyring (ECU) som giver 30 minutters operation, hvis alt skulle svigte.

Under motorafprøvningen inden takeoff tester man først benzinpumperne individuelt ved cirka 2000 rpm. Derefter hæver man til 4000 rpm og tester begge motorkanaler (dvs. individuelle tændingssystemer og fuel injection).  Sidste punkt på listen er ”at motionere” propelindstillingen fra start til cruise-setting flere gange for at tvinge varm olie frem til den hydrauliske MT-propel.

Motoren har 100 hk – altså som udgangspunkt 5 hk mere end den gamle 95 hestes Grob 2500 EA 1-motor, men det opleves som mindst 30 hk mere, ikke mindst på grund af propellen.

Halløj, så er vi i luften – og det med en noget mere aggressiv vinkel end med den gamle motor, hvor man gav gas og måtte vente længe før flyet havde lyst til at flyve. Det nye motor- og propelsystem giver overbevisende ydelse.

 

Under starten på asfalt kommer vi i luften på under 250 meter med 2 personer ombord og 70 liter fuel. Den nye propel er mere effektiv og har helt klart et bedre greb i luften, og accelerationen er imponerende for en så tung flyvemaskine.  Under den første del af flyvningen stiger vi med over 3,5 m/s, hvilket for en fuldt lastet Grob 109 B med den gamle motor bestemt er i fiktionens univers.

En anden ny oplevelse er, at man skal give lidt modsat sideror under stigningen. Det er bestemt ikke nødvendigt med den gamle brystsvage motor, men med den nye motor krabber flyet så underligt, indtil jeg kommer i tanke om løsningen. Power! Det er nye tider i en G109B!

Jeg logger et middelstig det første minut på 535 ft/min – det svarer til 3 m/s, og det inkluderer også den del af stigningen, hvor vi har reduceret power til maksimal kontinuerlig. Ikke dårligt.

Med 180 km/t i rejsehastighed og et lidt mindre benzinforbrug end tidligere er G109B et ypperligt rejsefly. Med ekstra power kan man også stige i stor højde. Noget som den gamle motor også kunne, men man skulle planlægge højdeændringer i betydeligt bedre tid. Her er prototypen fløjet de 50 km fra fabrikken mod syd til Alperne i Sydtyskland.

Den nye propel og motor har en anden fordel. Hele setuppet med fuel-injected Rotax-motor og propel som altid kører med optimal pitch giver også en reduceret akustisk signatur. Altså mindre støj og larm for flyvepladsens naboer, og det er også klar valuta i disse tider. Den gamle G109 B er bestemt ikke støjfri under start.

Ønsker man at sætte cruise-power vælger man ønsket power i procent i displayet med throttle – fx 75 % og fintuner derefter propelsetting. Det giver yderst respektable værdier – omkring 180 km/t fungerer som fuldt acceptabel cruisehastighed, hvor motoren brænder cirka 15-16 liter i timen. På min egen Grob 109 B med den gamle motor skal man være fornøjet, hvis man ser 170 km/t på fartviseren med ret entusiastisk gasgivning. Grob siger selv, at den nye motor brænder cirka 1 liter mindre i timen.

Den nye motor giver en tophastighed på 212 km/t med 5500 rpm (men så er fuel forbruget også 27 liter i timen). Throttler man tilbage til long-range-hastighed har G109 B en rækkevidde på over 1400 km.

Motoren er vandkølet på de kritiske komponenter og har derfor mindre tendens til shock-cooling.

Stopper man motoren, er den hydrauliske propel ganske enkel at kantstille, takket være et reservoir som giver olietryk til flere operationer som varer omkring 5 sekunder den ene eller anden vej. Det betyder, at den nye Grob 109 B – som den gamle – faktisk kan anvendes til svæveflyvning på en god dag. Den nye motor er dog svær at ”mølle” til en start under dyk. Thomas Brenner forklarer, at kompressionen er temmelig stor, og at det kræver hastigheder som nærmer sig Vne på 240 km/t.

Ikke mindst er stige-evnen i stor højde kraftigt forbedret – i den gamle model er propelindstillingen ret besværlig og kræver at man matcher fart og motor-rpm temmelig nøjagtig for at kunne ændre pitch. Med den nye propel vælger man bare motoreffekt og vrider på propelindstillingen, så leverer den nye motor ganske overbevisende performance – som vi efterprøvede, er cirka 2,5 m/s fuldt muligt – også i 6000 fod.

Grob 109 B er let at lande og med differentialbremser kan flyet manøvreres om sin egen akse  – det ændrer den nye motor ikke på.

Efter en landing, hvor alt er som vanligt, er det bare at konstatere, at det er en vellykket hjertetransplantation, som giver G109 B den power, som de godmodige og enkle flyveegenskaber fortjener. Med den gamle motor skal man have respekt for varme dage og korte flyvepladser, men med 100 hk og en effektiv propel kan man møde sin skæbne med oprejst pande.

Man bliver dog ikke direkte konge af bush-flyvningen med 100 hk Rotax, men marginerne er kraftigt forbedret, og man bliver flyvende i en moderne flyvemaskine med god fremtidig forsyning af reservedele og mulighed for at flyve på autobenzin, hvilke giver en besparelse i den daglige operation. Motoren har et service-interval på 100 timer.

Under besøget havde jeg selskab af Egon Trust fra Nordsjællands Svæveflyveklub. Han har fløjet mindst 350 timer siden 2006 på Grob 109B, og fik lejlighed til at selv at afprøve Rotax-Groben. Hans vurdering? ”En klar opgradering i forhold til den gamle motor og propel”, sagde han efter landing.

Men hvad koster ombygningen, hvis man selv kommer med sin gamle Grob 109B? Grob arbejder i disse dage på en endelig pris og er derfor ganske tavs. Men jeg gætter på, at der er komponenter for omkring 50 000 euro plus arbejdsløn. Man får nok ikke mange byttepenge retur for 70 000 euro, men det skal understreges, at det er mit estimat og kan vise sig at være forkert.

Mere omkring G109

En af de populære TMG-fly i klubberne fløj første gang i 1980. Grob 109A kom i serieproduktion i 1981 og der er bygget 151 styk af flyet med 80 hk Limbach-motor og 16,6 m- spændvidde. Efterfølgeren Grob 109 B er en forbedret version med større spændvidde, bedre vingeprofil (højere tolerance for vand og smuds på vingen). Understellet er flyttet længere tilbage for at mindske vægten på halehjulet. Flyet er desuden enklere at kontrollere i stærk sidevind og har en forbedret siddekomfort / plads og et fint udsyn fra begge sæder.

B-versionen er drevet af en stærkere Grob 2500 E1-motor (egentlig et Porsche-design) på 95 hk, og med en TBO på 1600 timer. Fuelforbruget er ca. 15 liter i timen, og med 100 liter ombord er rækkevidden stor. Propellen har 3 indstillinger, som vælges manuelt; ”Start”, ”Cruise” og ”feather”. Vingerne kan i øvrigt frigøres, roteres og hænges parallelt med fuselagen via et smart ophæng på finnen.

Grob 109 B har vist sig at være en sikker konstruktion, velegnet til klubmiljøet. Ingen fly er havareret på grund af LOC (Loss of Control) eller som følge af stall/spin. De fatale ulykker som har været har alle været CFIT (Controlled Flight Into Terrain) eller midairs.

Volunteer Gliding Squadrons i Royal Air Force har anvendt G109 B som træningsfly indtil maj 2018 under navnet T1 Vigilant. Den første ordre var på 53 fly og flyet blev så populært, at RAF købte flere G109 B på det private, civile marked og konverterede det til ”military-spec”.

Prisen er cirka 35000 euro for en B-model med 2500 EA 1-motor.

Se mere om Aerobility-projektet på www.G109able.org

Fakta

Grob 109 B ”Able”

Data fra Aerobility

Motor Rotax 912 iS3c 100 hk Fuel Injected

Propel MT Hydraulisk Constant Speed 170 cm

Spændvidde 17,4 m

Glidetal 28 (org. fabriksdata) 26,5 (verificeret)

Startdistance 249 m

Cruise speed 205 km/t @ 5000 ft

Cruise speed 201 km/t @10 000 ft

Stigehastighed 3,4 m/s (670 ft/min)

Rækkevidde 1429 km (max power @ 10 000 ft)

Endurance 7 timer og 10 minutter (cruise @ 10 000 ft)

MTOM 875 kg

Tomvægt 664 kg

Useful load 211 kg

Bagage 20 kg

Benzintank 100 liter

Flere test-artikler

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Test: LAK 17C FES – banbrytare med FES, nu med självstart från marken!

Man unnar verkligen de litauiska entusiasterna i LAK all framgång. Möjligen att de tre 3:orna i 18-m klassen - Ventus 3, AS 33 och JS 3 - är marginellt bättre. Men bara ytterst lite. Speciellt de som kanske inte aspirerar på VM-titlar får här ett mycket gott och väl fungerande alternativ till en mer överkomlig kostnad.. Och produkten vi testat, LAK17C FES ger verkligen mycket glädje för pengarna kan vi säga redan från början.
2. marts 2023/af Jens Trabolt

Test: ASW 28 B – Nygammal standardkärra i ny tappning för klubbruk

Den första ASW 28 B levererades i slutet av juli till Rhönflug Fulda (RFF). I början av oktober besökte jag Poppenhausen. Nordic Glidings chefredaktör hadegett mig i uppdrag att flyga 28 B. För hur man än vänder och vrider på det är ASW 28 B det första som hänt i standardklassen på mer än 20 år, även om flygplanet inte saluförs som ett ”standardklassflygplan”. Frågan är så klart; vem köper ett sådant flygplan?
28. oktober 2022/af Jens Trabolt

Test: ASH 25 vs Nimbus 4D – “There is no substitute for span”

Långa vingar har alltid fascinerat segelflygare. Robert Kronfelds Ku 4 Austria (med öknamnet Elefant) från 1931 hade 30 m spännvidd. Det rekordet stod sig till 2000 då eta med 30.9 m spännvidd flög. Jag tror att de flesta segelflygare någon gång drömt om att få flyga, och kanske äga, ett flygplan i öppna klassen. Det är ju det bästa av det bästa.
Denna artikel handlar om två av de mest byggda och populära flygplanen i öppna klassen, tvåsitsarna ASH 25 och Nimbus 4D. Vad ska man köpa?
3. oktober 2022/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Duo Discus FES

Duo-Discus, en av de vanligaste tvåsitsarna i Danmark, Norge och Sverige, är ett populärt och fantastiskt segelflygplan. Nu har man tagit det naturliga steget och försett även Duo-Discus med FES. Och då kallas den rätt och slätt Duo FES. Naturligtvis har Duo FES stått högt upp på NGs ”test bucket list” i mer än ett år. I mitten av maj fick vi tillfälle att resa till Slovenien och både besöka FES-fabriken och flyga Duo FES. Det ultimativa klubb 2-sitsar?
1. juni 2022/af Jens Trabolt

Test: Grob 109 B ”Able” Rotax

Grob 109 B er et populært motorsvævefly, bygget i cirka 300 eksemplarer. Det er drevet af en 2,5-liters Grob 2500EA 1-motor på 95 hk. De fleste af disse motorer er gamle, og reservedelssituationen er kritisk. Selve flyvemaskinen har masser af liv endnu, så hvad gør man så? Man får producenten Grob til at designe et retrofit af den fuelinjectede Rotax 912IS 100 hk motor med ny MT constant-speed-propel. Vi har prøvet prototypen.
19. november 2021/af Jens Trabolt

Test: Lange Antares 21 E

Antares är en starkt lysande röd superjättestjärna på himlen. I det här sammanhanget även en starkt lysande stjärna när det gäller elektrifierat segelflyg i toppklass. Antares var första el-SLG (Self Launch Glider) i serieproduktion 2004 och firman är fortfarande ledande vågar vi påstå, här i den uppdaterade 21-meter versionen.
11. oktober 2021/af Jens Trabolt

Test: AS 34 Me: ”Man tager vad man haver”

AS 34 Me är den första serietillverkade elektro-seglaren från en av de stora tillverkarna; Härlig att flyga och en drivlina som är det enklaste jag använt och som har goda prestanda, säger NORDIC GLIDINGs testpilot Robert Danewid.
30. september 2021/af Jens Trabolt

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B
21. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.
16. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Ventus 3 vs JS 3 – mer lika än olika

Vilken är bäst? Vilken skall jag köpa eller drömma om att jag hade? Svaret är att det beror mer på vem Du är, vilka primära användningsområden du prioriterar, än skillnader i prestanda eller flygegenskaper! Största skillnaden som grund för dina val ligger nog i olika motoralternativ.
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Test: AS 33: State of the art i 18 m-klassen?

AS 33 fick sitt typcertifikat för 18m versionen den 29 september och den 1 oktober fick NGs ”utsände”, som första utomstående, tillfälle att flyga AS 33.
11. december 2020/af Jens Trabolt

Test: DG-1001 e neo

Vad är räckvidden? Första 2-sitsaren med FES! Nu har DG lanserat en ny version av DG-1001, nämligen DG-1001e neo med FES och nya neo-vingspetar. DG-1001e neo är den första tvåsitsaren med FES-systemet. Nordic Gliding fick som det första segelflygmagasin prova flygplanet.
8. december 2020/af Jens Trabolt

Test: SH Arcus Turbo 2020-edition

Storsælgeren Arcus fra Schempp-Hirth fejrer 10 året med flere opdateringer som kompletterer en i forvejen yderst vellykket konstruktion. Vi prøver den "lette" turbovariant Arcus T.
23. oktober 2020/af Jens Trabolt

Test: SZD 54-2 Perkoz

NG tester SZD 54-2 Perkoz. Er den alternativ til ASK 21 og co.?
28. december 2019/af Jens Trabolt

Test: Hph 304 ES Shark

HpH 304 ES Shark är en fortsättning på den populära Shark-serien. Den här gången med en FES-elmotor i nosan.
4. oktober 2019/af Jens Trabolt

Test: LS 8 e neo

NG tester LS 8 e neo: Med eller utan FES-installation är LS-8 neo ett utmärkt och enkelt flygplan med fina prestanda även för klubbruk och sällanflygare dessutom med som det verkar, en liten edge över en ”gammel 8:a” och Discus 2.
3. oktober 2019/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Arcus M 2020-edition

Efter 10 år som topsælger i den flappede 20-meterklasse har Schempp-Hirth nu opdateret Arcus med en række forbedringer.
5. september 2019/af Jens Trabolt

Test: Pureflight Onix

Som det første medie i verden har NORDIC GLIDING testet ΦNIX - verdens første elektriske TMG med ordentlig rækkevidde.
6. juli 2019/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Havkrydser med flaps

En Arcus M er et ypperligt 2-sædet fly med fremragende præstationer. Giver man det 2 piloter med appetit på eventyr og ekspedition kan man også notere ”Oceangående” på listen over plusord. Danske Minik Frank og Frederik Nøddelund fik i starten af maj realiseret en plan for en grænseoverskridende flyvning fra Jylland til Sverige med havkrydseren på ”60 fods spændvidde”.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Kom till Ava Camp i Stockholm 2023

Det är ett AVA-läger i segelflyg för alla. Du är välkommen att bara komma ut över dagen för ett par träningspass eller gå kurserna som erbjuds.
18. maj 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Jens Hansen: “Mangel på flyveledere har konsekvenser for os som svæveflyvepiloter”.

I Danmark mangler Naviair flyveledere, og det betyder, at store dele af luftrummet flere gange har været begrænset for bl.a. svæveflyvning. Det har store konsekvenser for vilkårene for vores sport, skriver Formand i DSvU, Jens Hansen her.
16. maj 2023/af Jens Trabolt

Flygläger 2023

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK ytterligare ett i raden av utbildningsläger i segel- och motorflyg. Detta läger vänder sig till ungdomar i åldrarna 16-22 år och inga förkunskaper krävs.
12. maj 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Detta kan bli bra, så boka in lördagen den 18 november i kalendern. Vi har redan klart med några internationella föreläsare; Patrick Wenzeck från Schleicher (om deras syn på framtiden för el-segelflygplan), Matthew Scutter från Skysight (om hur man använder Skysight), Toni Sibanc från LX NAV (framtida variometersystem och speciellt HAWK systemet) och vi hoppas på Uys Jonker från Jonkers (om deras RES system). Och så lite av det vanliga, RST m m.
11. maj 2023/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, SWM 26 aug – 2 sep 2023. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
10. maj 2023/af Jens Trabolt

Langt, hurtigt, fantastisk (og langsomt og højt!)

Dagene omkring 3-7 maj bød på ekstraordinære flyvninger i Sverige. Janne Nordh, Jari Niskanen, Mikael Engström, Bengt Frid og flere andre fik store oplevelser i luften. Men en dansk ASK 23 fik måske den bedste udsigt. 
9. maj 2023/af Jens Trabolt

Reception for Dan-Glide 10. juni: 25 år i svæveflyvningens tjeneste

Morten Habekost, indehaver af Dan-Glide, kunne 1. maj fejre sit 25 års-jubilæum i svæveflyvningen. Det fejres med reception d. 10. juni.
8. maj 2023/af Jens Trabolt

Aero 2023: Med svæveflyvning!

De store producenter af svævefly valgte at blive hjemme fra årets Aero-messe fra 17-20 april. Årsagen var for mange messens sene placering på sæsonen, og de høje omkostninger forbundet med at deltage. Men tog man ja-hatten på, var der masser af svæveflyvning, hvis man kiggede ordentligt efter.
2. maj 2023/af Jens Trabolt

Test: AS 33 Me – “Dreamglider”

Nordic Gliding har skrivit flera artiklar om Schleichers ”Me-koncept”. Mest av den anledningen att segelflygets framtid är elektrisk och Schleicher ligger långt framme i elektrifieringen av segelflyget. Nu har vi - som första media, testat AS 33 Me som är Schleichers nyaste produkt. Den sofistikerade tekniken i drivlinan och den eleganta integrationen är summan av fabrikens erfarenhet av elektrifiering hittills. AS 33 Me är en fröjd att flyga, rapporterar Robert Danewid.
27. april 2023/af Jens Trabolt

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Scandinavian Women Meet

Jag har med hjälp av några andra kvinnor startat ett kvinnoprojekt där meningen är att vi ska samlas och bygga gemenskap, prata om våra erfarenheter, bli ännu bättre på att segelflyga, tävla och lära av varandra. Vårt första projekt är att sista veckan i augusti arrangera ett Scandinavian Women Meet på Ålleberg 27 augusti – 2 september. Vi skickar inbjudan till alla segelflygande kvinnor i Danmark, Norge och Sverige, rapporterar Trulsa Cronander.
11. april 2023/af Jens Trabolt

Jens Trabolt: “Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret”

Sæsonstarten er flyvningens svar på nytåret. En ubesmittet, jomfruelig start hvor alle gamle dårlige vaner kan kastes overbord og nye ambitioner kan hæve flyveglæden til ufattelige højder. Ja, I princippet ihvertfald…
5. april 2023/af Jens Trabolt

Nedslag i loggboken: Islay tur-och-retur

"Vi gled på och var nu nere på 3 000 m, fortfarande i moln. Micke började tveka. ”Där är fa…. ingen glugg på andra sidan!”. ”Jo, fortsätt”, sa jag. På 2 500 m, fortfarande ingen glugg, bara moln. ”Robban, det här håller inte, där är ingen glugg!” säger kapten. OK, han var kapten, så vi vände tillbaka mot Aboyne, fortfarande i moln. Gluggen hade uppenbarligen dragit igen, men det fina lentiset låg säkert kvar däruppe, till ingen nytta". Nedslag i logbogen fra en meget usædvanlig flyvning i Skotland.
4. april 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt

Svævefly – investering, dyr hobby eller billig flyvning?

Det koster at flyve. Men om det er dyrt eller billigt at eje sit eget fly, kommer nok mest an på synsvinklen. Prisstigninger på fly er dog et faktum her i 2023 – men hvilke faktorer driver priserne nu og i fremtiden?
28. marts 2023/af Jens Trabolt