Test: LS7 vs ASW 24: I skyggen af Discus

NORDIC GLIDING sætter her fokus på to interessante fly som fik en dårlig debut i standardklassen - LS7 fra Rolladen-Schneider og ASW 24 fra Schleicher. Begge er dog interessante i dag: Priserne er relativt moderate, og flyenes performance er høj. Dog er udbuddet forskellige. LS7 er ofte at finde på markedet, mens ASW 24 er mere sjældent til salg. Er der en grund til det?

TEKST: Anders Madsen, Tølløse Svæveflyveklub & Jens Trabolt / FOTO: Jens Trabolt NORDIC GLIDING ønsker at takke Helge Tvergaard, Mogens Bringø og Peter Rasmussen for hjælpen med denne artikel.

Danske Anders Madsen fra Tølløse Flyveklub solgte sidste år sin veltjente LS-3. Som erstatning købte han en LS-7, men ASW 24 var også i hans tanker. NORDIC GLIDING har bedt ham beskrive sin tanker om køb af disse fly.

Link to automatic translation

Både LS7 og ASW 24 er på mange måder konstruktioner, der blev misforståede i deres samtid, og som derfor ikke fik de sportslige og kommercielle successer, som de måske havde fortjent.

ASW24 er designet af Gerhard Weibel og prototypen fløj første gang i 1987 og var egentlig i produktion indtil år 2000. ASW-24-designer Gerhard Waibel modtog i 1993 OSTIV-prisen (Organisation Scientifique et Tecnique Internationale De vol du Voile, den internationale teknisk videnskabelige svæveflyvekomite) på baggrund af hans store arbejde for at gøre ASW 24-cockpittet stærkere og mere optimalt energiabsorberende. At ASW 24 var banebrydende er tydeligt på nutidens Schleicher-designs, som alle har fundamentalt udgangspunkt i ASW 24

I luften: ASW 24 har marginal fordel i glidetallet i forhold til LS7, men begge fly var betydeligt bedre end deres forgængere (LS4 og ASW 19)

LS7 er designet af Wolf Lemke til at afløse LS4, og prototypen fløj første gang i 1987 og var i produktion indtil 1993.

LS7 som afløste LS-4 havde et glidetal som var hele 3 points højere og en fladere hastighedspolar op til ca 180 km/t. Med et mindre vingeareal og højere wing loading var der et kraftigt fokus på performance frem for ”hverdagsflyvning”.

LS7 var blandt de mest avancerede designs i slut-1980’erne, og mange senere fly fulgte denne trend. Men LS7 fik fra starten det rygte, at den ikke kunne stige i termikken og generelt var vanskelig, og denne dårlige omtale fulgte både den og dens søster: ASW 24

LS7 er lidt gammeldags i design, men et pænt fly, som følger LS-traditionerne.

ASW 24 har et design som gør, at effektiv termikflyvning helst skal foregå ved hastigheder betydeligt over stall-farten, og dengang var det en ”departure” fra normale konventioner/flyveprincipper. Denne egenskab blev først forstået mange år senere. Siden er både LS7 og ASW 24 blev udviklet (B-version med anden profil og winglets).

Datidens relative ”blacklisting” af ASW 24 og LS7, gjorde at Schempp-Hirth fik frit spil med deres forskellige versioner af Discus som i dag også generelt er det dyreste fly at købe.
Schempp-Hirth havde større success med Discus end Schleicher og Rolladen-Schneider havde med ASW 24 og LS7.

Varianter

LS7 er bygget fra 1988-1993 i bare 167 stk. Mange tidligere fly er opgraderet til WL-variant.

ASW-24 er defakto bygget fra 1988 til 1993 (officielt pensioneret 2000) i 249 stk. ASW 24 blev udviklet som B-variant med ændret profil og WL. Den sjældne E-variant er (marginalt!) SLG med 25 hk Rotax 275 motor.

Reaktion på ASW 24 WL i 1994

Da ASW 24 WL var nyt, blev flyet testet af Dick Butler i amerikanske Soaring i 1994. Butler var imponeret over den lav synkehastighed på 108 ft/min (0,55 m/s). Glidetallet blev efterprøvet til 44. Det højeste i noget standardklassefly til dato. Butler fremhævede den gode ergonomi, de mange sikkerhedsdetaljer og flyets gode performance. Han sluttede af med følgende:

It appears that the ASW-24W is the new standard of excellence for competition sail-planes, and its co-designers Gerhard Waibel and Loek Boermans have many reasons to be proud of it. They both certainly deserves congratulations on their outstanding work and contribution to modern sailplane development”

Hvad koster de?

Priserne på ASW 24 og LS7 er stadig præget af deres ikke-optimale- debut her mere end 20 år efter. Dette understreges af, at en tilsvarende Discus næsten altid vil være dyrere end en LS7.

Udbuddet af brugte fly er meget forskellige. LS7WL er regelmæssigt at finde på brugtmarkedet, hvorimod ASW 24WL kan være svære at opdrive.
Priserne for LS7 WL ligger mellem 25.500€ – 34.000€.

ASW 24 WL koster lidt mere end LS7 og priserne befinder sig mellem 31.500€ – 39.000€. Alle priser er fra www.segelflug.de / www.globalplanesearch.com og www.gliderforsale.com.

Samling af ASW24 er let og problemfrit.

Samling og klargøring

Begge fly er meget lette at samle og klargøre. Både ASW24 og LS7 har automatisk kobling af alle rorforbindelser. Montering af
winglets virker umiddelbart lidt lettere på LS7, men der er ikke tale om vanskeligheder af nogen art for ASW24’s vedkommende.

ASW 24 har et stort, fjedret hovedhjul inkorporeret i en progressivt kollapsibel struktur, der sikrer piloten mod skader ved hårde landinger/havari.

Cockpitsiderne er høje i ASW 24 for at give ekstra styrke i konstruktionen. Canopy er dog sænket ned i siderne for at forbedre pilotens udsigt. Efter moderne standarder er ASW 24 fortsat et smukt og charmerende fly.

ASW 24 er har et front-hængslet canopy, hvor instrumenterne følger med op, hvilket giver fin forhold til ind- og udstigning. To røde håndtag giver enkel emergency jettison af canopy.

Store siderors-pedaler giver god komfort i ASW 24.

Canopy på LS7 inkluderer et t-formet instrumenthus. De to røde håndtag giver både normal låsning af canopy og emergency jettison. Hjulbremsen sidder ”LS-style” i siderorspedalerne.

Effektivt og hurtigt trim i LS7

Lidt anderledes hjulhåndtag i LS7

Sikkerhed

Det sker naturligvis kun for alle andre, men skulle uheldet være ude og man rammer jorden med næsen først ved et havari, så er ASW 24 udstyret med et sikkerhedscockpit, hvilket man sikkert vil sætte rigtig stor pris på, hvis man skulle havarere.

ASW 24 B med WL.

Hvorfor kom der en ASW 24 B-model? Vi har spurgt designeren
NORDIC GLIDING har kontaktet den legendariske Schleicher-konstruktør Gerhard Waibel om baggrunden for redesign af ASW 24
”Da ASW 24 var ny, oplevede vi mange spin-ulykker, så Loek Boermanns og jeg blev enige med Schleicher om at producere en ny profil med en mere tilgivende natur. Men faktisk blev den nye profil så venlig, at mange piloter -inkl. mig selv, havde svært ved at høre /mærke overgangen til en kritisk angle of attack og dermed stall. Stall-alarmen i min Cambridge 502 var vældig nyttig, men kom altid lidt for sent. En god løsning kan være at flyve lidt hurtigere, men i dag ville jeg installere en sidestring som indikator for kritisk angle-of-attack. I turbulens må der være margin for lokale stalls på vingen, men i stabil termik kan man flyve præcis lige over den kritiske vinkel. Jeg ville være glad, hvis der er nogle af NG-læserne, som ville prøve det og rapportere tilbage på resultaterne”, siger Gerhard Waibel til NORDIC GLIDING. Redaktionen formidler gerne kontakt.

Flyvning

Begge fly er særdeles nemme at håndtere og lystrer fint, og ASW 24 er særdeles harmonisk og velflyvende. I ASW 24 finder jeg dog lidt mere vindsus end i LS7’en selvom ventilationen er helt lukket, men det er ikke noget som er generende på nogen måde. ASW 24 er meget let at flyve termik med – især i svag termik kommer den rigtigt til sin ret. Den er ikke særlig følsom overfor korrekt dosering af sideroret, og den fortæller meget fint med halen, når man rammer termikken. Alt-i-alt en god flyveoplevelse.

Min erfaring med LS7, er at den kan være lidt vanskeligere at lægge optimalt i termikken, hvis den er urolig og turbulent. Det kræver lidt tilvænning og omtanke, men er ikke noget problem, når der er opnået en vis rutine på typen. Den følger godt med op med alle andre fly, når den bliver krænget korrekt og fløjet rigtigt. Jeg har ikke haft mulighed for at stige i termik med ASW 24 sammen med andre fly, men det er helt klart mit indtryk, at den følger godt med andre standardklassefly.
Drejehastigheden fornemmer jeg til at være lidt hurtigere på LS7 end ASW 24, men det er ikke målt, men forskellen var, for mig, mærkbar.

Landing

For begge fly – helt uproblematisk. De moderne svævefly i standardklassen er som regel nemme at håndtere hele vejen rundt. Der var ingen vanskeligheder ved det i nogen af flyene. Der er lidt mere rumlen i cockpittet, når ASW 24’en sættes og ruller på jorden.

ASW 24 vs LS7: Hvem vinder del-disciplinerne? 

Design: ASW 24

Sikkerhedscockpit: ASW 24

Brugtpris: LS7

Håndtering i luften: ASW 24

Pris / Performance: LS7

Konklusion

Selv havde jeg nok valgt en ASW 24WL, hvis der havde været nogen til salg til en gunstig pris i mit område. Imidlertid købte jeg en LS7WL, da den var tilgængelig og til salg til en fornuftig pris i nærheden. Jeg har ikke fortrudt på det på noget tidspunkt, heller ikke efter jeg nu også har fløjet ASW 24. Men det ville jeg heller ikke have gjort, hvis jeg havde købt en ASW 24. Begge fly kan bestemt anbefales.

Tekniske data ASW 24 WL /  LS7 WL
Spændvidde 15 m 15 m
Vingeareal 10,0 m² 9,73 m²
Kropslængde 6,55 m 6,66 m
Tomvægt med min. udrustning 256 kg 261 kg
Max flyvevægt (med vandballast) 500 kg 486 kg
Max vandballast 170 liter 170 liter
Max Vingebelastning 50 kg/m² 50 kg/m²
Max fart 280 km/t 270 km/t
Max fart (Vra, turbulent luft) 205 km/t 190 km/t
Mindste synkehastighed 0.55 m/s 0,63 m/s
Bedste glidetal 44 @ 105 km/t 43 @ 105 km/t

Glide polar LS7

Glide polar ASW 24

Flere Mig og mit fly-artikler

Nye handicaps skal gøre klubklassen mere fair

Den yderst populære klubklasse er konstrueret med henblik på, at ældre og dermed prisbillige fly, der ikke længere er i top, fortsat skal kunne konkurrere i nationale og internationale sammenhænge. Hemmeligheden er handicapkoefficienter som gør det muligt for at holde et mesterskab for en klasse, hvor flyene kan være meget forskellige. I Danmark bliver disse handicaps nu ændret, så konkurrencen bliver mere fair end før.
21. marts 2024/af Jens Trabolt

Svævefly på job og i fritiden

Ulf Ringertz er professor i Flygteknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm samt passioneret svæveflyve-pilot. Et af hans mange projekter er en elektrificeret version af det lille svenske 12 m svævefly Windex.
28. februar 2024/af Jens Trabolt

“Hvem liker lukten av bensin i et seilfly?” Erfaringer med JS 3 RES efter en sæsong

I slutten av juni i år ble jeg lykkelig eier av Jonker JS3 RES. Ett av de råeste 18m flyene på markedet, som i tillegg har en helt ny elektrisk motor som muliggjør selvstart. Jeg fløy første start på Starmoen 30 juni, og alt sto til forventingene ! Siden da har jeg 40 starter, alle med elektrisk selv start, 166 timer, og 13000 strekk kilometer. LN-GEL (ELetric) og jeg begynner å bli riktig så gode venner, og jeg er kort oppsummert veldig fornøyd. På oppfordring fra redaktøren deler jeg her mine erfaringer til nå.
30. oktober 2023/af Jens Trabolt

Hvorfor valgte Lars og Morten en AS 33 Me?

Danske Lars Sverre Rasmussen og Morten Hugo Bennick fra Polyteknisk Flyvegruppe har delt fly de seneste 24 år. Nu har de efter længere tids research bestilt et nyt svævefly – en AS 33 Me. Her er deres vurdering efter at have prøvet flyet på fabrikken.
28. april 2023/af Jens Trabolt

Svævefly – investering, dyr hobby eller billig flyvning?

Det koster at flyve. Men om det er dyrt eller billigt at eje sit eget fly, kommer nok mest an på synsvinklen. Prisstigninger på fly er dog et faktum her i 2023 – men hvilke faktorer driver priserne nu og i fremtiden?
28. marts 2023/af Jens Trabolt

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.
1. februar 2023/af Jens Trabolt

Test: ASH 25 vs Nimbus 4D – “There is no substitute for span”

Långa vingar har alltid fascinerat segelflygare. Robert Kronfelds Ku 4 Austria (med öknamnet Elefant) från 1931 hade 30 m spännvidd. Det rekordet stod sig till 2000 då eta med 30.9 m spännvidd flög. Jag tror att de flesta segelflygare någon gång drömt om att få flyga, och kanske äga, ett flygplan i öppna klassen. Det är ju det bästa av det bästa.
Denna artikel handlar om två av de mest byggda och populära flygplanen i öppna klassen, tvåsitsarna ASH 25 och Nimbus 4D. Vad ska man köpa?
3. oktober 2022/af Jens Trabolt

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?
11. juli 2022/af Jens Trabolt

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.
27. juni 2022/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.
18. marts 2022/af Jens Trabolt

Att köpa flygplan – det kan väl inte vara så svårt?

När den första entusiasmens eld och lågor lagt sig efter detta viktiga beslut – ”jag ska köpa flygplan” – infinner sig frågan: hur gör man och vad ska man köpa? För den erfarne flygplansköparen är nedanstående självklarheter, men för artikelförfattarna krävdes det tre flygplansköp för att kunna börja dra några slutsatser värda att dela med sig av, rapporterar Patrik Öhrström och Karin Lindgren fra Arboga FK
21. februar 2022/af Jens Trabolt

Jagten på det første svævefly

Christina Solberg fra Aarhus Svæveflyveklub har fået ny flyvemaskine, en LS1-f. Her er hendes historie.
12. januar 2022/af Jens Trabolt

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B
21. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.
16. juni 2021/af Jens Trabolt

Pik 20 E: Finsk selvstart i retrospekt

Svenske Jari Hyvarinen har ejet en PIK 20 E i flere år, Her er hans oplevelse med finsk selvstart - i retrospekt. Han har nemlig solgt den efter næsten 10 års ejerskab.
25. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om frihed

En dansk andelsgruppe på 3 piloter har bestilt en selvstartende ASG 32 MI. ”Det skulle altså bare være et Schleicher-fly”, siger Luise Bruen fra Kalundborg Flyveklub om valget.
10. marts 2021/af Jens Trabolt

Fortsat fornøjet med Mini LAK FES

Norske Trygve Rushfeldt har nu fløjet et par hundrede timer i sin elektrisk selvstartende Mini-LAK FES. Anvender man flyet som det er tænkt, er det et nydeligt koncept, siger han.
2. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om en Antares

En elektrisk selvstartende Lange Antares er ikke nogen discountløsning, men økonomien er acceptabel, når man er 6 ejere. Men det kræver tillid at købe fly, man aldrig har set - med en gruppe man aldrig har mødt. Danske Poul Kudal Guldbæk har valgt en utraditionel, men interessant løsning på sine flydrømme.
4. februar 2021/af Jens Trabolt

”Rumæneren”

Hvad skal man vælge når man præsenteres for et valg mellem et østeuropæisk diesellokomotiv eller en TMG? Morten Bennick har en andel i en meget usædvanlig TMG - en
15. december 2020/af Jens Trabolt