

Text & foto: Jens Trabolt / Produktillustrationer: LX Navigation
Der er mange mulige setups, når der skal investeres i vario- og navigationsløsninger, og man vil ofte høre stærkt varierende synspunkter fra pilot til pilot:
Den helt billige version er diverse mobiltelefoner med applikationer. Men man får hvad man betaler for og afhængig af telefonen og software er der varierende batterilevetid, ikke altid optimalt interfacedesign og ofte problemer med at læse skærmen i kraftigt sollys.
En kraftig opdatering fra dette koncept er fx en Oudie, som er en transportabel navigationsløsning, som kører navigationsprogrammet SeeYou fra Naviter. Med en lysstærk skærm og op mod 10 timers batteritid er specielt Oudie IGC-versionen en fin løsning, hvis man behov for at flyve mange forskellige fly.
Men en stand alone-løsning som er indbygget i flyet giver i mange tilfælde en bedre oplevelse, ikke mindst er variometerkvaliteten – subjektivt vurderet – noget bedre i dedikerede variometersystemer, end i transportable løsninger.
En af de nyeste skud på stammen er LX Navigations nye LX 10 K-system, som NORDIC GLIDING fik lejlighed til at prøve under en flyvning. Takket være den danske forhandler Erik Bennekou var systemet monteret i en LS 7 ejet af Anders Madsen fra Tølløse Flyveklub, som venligt stillede flyet til disposition og agerede slæbepilot en sen eftermiddag i august 2020.
Takket være den danske forhandler Erik Bennekou (i midten) var systemet monteret i en LS 7 ejet af Anders Madsen (t.h.) fra Tølløse Flyveklub, som venligt stillede flyet til disposition.
LX 10 K er et system, som designet til at erstatte ældre vario – navigationssystemer og kan monteres i standard panelhuller. Det består af 2 elementer: En 80 mm skærm (main unit) med 2 trykknapper og 2 rotary switches samt en 57 mm variometer-enhed som kan leveres med både klassisk analog visning og digital visning (Variometer-enheden leveres i øvrigt også i 80 mm version). Det analoge instrument er lidt billigere (og jeg ville vælge dette, hvis jeg skulle betale, men det er også en lidt simplere løsning til anvendelse i klubfly).
LX Navigation siger selv, at det super-lysstærke main display er markedets største skærm i et 80 mm instrument, og vi har ingen grund til at betvivle denne information.
Til 2-sædede fly findes også et bagsæde ”LX10K-D”-instrument.
Systemet, som i øvrigt bygger på sofistikerede digitale sensorer med 100 hz opdatering, har flere smarte features indbygget som gør det til en fin totalløsning til fx private eller klubfly: Ud over et godt variometersystem er der indbygget moving map navigation, enten til turnpoints, waypoints eller flyvepladser.
Vælger man fx at flyve til en bestemt flyveplads, er der også en smart sub-page med flyvepladsinfo som fx radiofrekvenser og andet, som gør livet enkelt. Har man forbundet sin radio med LX 10 K-systemet vil den også automatisk indstille radiofrekvensen på flyvepladsen på standby-frekvensen. En syntetisk stemme annoncerer også baneretning og frekvens.
Moving Map inkluderer i øvrigt en global terrændatabase. Systemet indeholder også en IGC-godkendt logger med ENL-detektion, som ganske smart understøttes af et indbygget back-up-batteri. Så er det slut med at panikke over tabt loggerfil. Backup-batteriet lades kontinuerligt af flyets batterier og giver 3-5 timers endurance for egen kraft. Efter en flyvning kan loggerfilen downloades til et microSD-kort via fronten på instrumentet, alternativt sendes til en emailadresse via wifi.
Den store skærm har – udover moving map – flere fine viewing-modes: Bl.a. FLARM-radar, som giver et virkelig godt overblik over anden trafik og en kunstig horisont (hvis flyet er monteret med AHRS-modul). Systemet går automatisk i ”circling mode” og viser selv en vario-assistent på main-unit, hvis der flyves termik.
Selve systemets muligheder for individuel opsætning er ganske omfattende, og man gør klogt i at begrænse sig til de vigtigste informationer. Ellers risikerer man den klassiske ”information-overload” (en faktor som også gør sig gældende på fx Oudie, hvor man i glæde over at kunne vælge op mod 30-40 varierende nav-bokse risikerer total forvirring).
Men til LX 10 Ks store fordel hører også, at det er relativt let at betjene. De fleste funktioner og valgmuligheder er mulige indenfor 2 kliks eller rotationer på vride-knapperne, og efter kort tid vil de fleste nok være gode venner med systemet. Det er ikke uvæsentligt ved montering i fx klubfly, hvor ”simplicity” skal stå højt på listen.
I øvrigt: Der findes ikke noget værre end at flyve i et klubfly, hvor en ”venlig” sjæl har indstillet avionics til en fuldstændigt sindssygt ubrugelig setting. Det problem findes der en løsning på: Som en smart feature er det muligt at låse konfigurationen i en password-beskyttet ”klubsetting”, hvor det dog er muligt at ændre på parametre (som fx sikkerhedshøjden under finaleglid), men ikke gemme dem. Det resulterer i, at LX 10 K booter op med samme standard settings hver gang.
Prisen for et kit er i danske kroner 18.407,50 kr. Det inkluderer 80 mm main unit (IGC, ENL, SD card, inputs, Bluetooth, WiFi, speaker, wiring, OAT) samt 57 mm analog variometer unit. Hvis man ønsker variometer med digital visninger er merprisen 925 kroner. ”Add ons” findes i rigt mål, bl.a. LX Joy II (m. stick warning shaker), LX MOP IGC, LX AHRS (kunstig horisont) og Flap sensor.
Er prisen rimelig? Det må man selv vurdere, men LX 10 K repræsenterer en fin totalløsning som er en hel del billigere end ”store” løsninger som fx LX 9070-serien. Det kan også ses som en opgraderings-løsning af de mange LX 5000/ LX700X o.l. som findes i mange fly.
Både kort -og variometerløsning fungerer efter hensigten, og der følger en del avanceret teknologi med i købet. Så LX 10 K er slet ikke så dumt.
Pris: 18 407,50 DKK (kit)
Set hos eb-avionics/lxnavigation.dk