The European Connection

Når en europæisk kunde køber en Jonker JS1, så lander containeren fra sydafrikanske Potchefstroom først hos tyske M&D Flugzeugbau, som ser til, at kvalitet, sikkerhed og ikke mindst dokumentation er på plads. Portræt af Jonkers' "European Connection".

Tekst og foto: Jens Trabolt

Producenter som Schleicher, Schempp-Hirth, DG Flugzeugbau, Jonker og Binder kendes af majoriteten af svæveflyve-piloterne. Men i Friedeburg, vest for Bremen, i Tyskland, ligger en fabrik, som er gået under radaren: M&D Flugzeugbau. Men med ca. 140 ansatte er M&D mindst lige så stor som sine mere velkendte brødre og søstre.

Egentlig startede M&D (forkortelse af Markwall & Doden) i 1995 som så mange andre værksteder i samme stil som Thomas Pyls Flygservice (SE) og DanGlide (DK). Nemlig med højkvalitets reparationer, service og lakering af svævefly. Men langsomt har virksomheden udviklet sig, og M&D Flugzeugbau har nu også EASAs Design organisation Approval (DOA) og Production Organisation Approval (POA), hvilket er en nødvendighed for at certificere fly og systemer.

Kompositmaterialer og præcisionsfabrikation er en M&D-specialitet. Her ses en af de store produktionslokaler.

Samarbejdet med Jonker

Jonker og M&D startede deres joint-venture i 2011, da Jonker behøvede en jetsustainer til JS1-programmet. Eksisterende turbiner kommer ofte fra modelflyvningenog er hverken kraftfulde nok eller er certificerede til flyvning. Løsningen var TJ-42-turbinen, designet af M&D, som også var ansvarlig for certificeringsprocessen.

Dette var dog ingen enkel sag, da ingen EASA-certificerings-standarder eksisterede på forhånd for sustainer jet turbiner (CS 22 Subpart H- Engines). Dette resulterede i, at M&D måtte brænde mange tusind liter fuel for at demonstrere pålidelighed, grænser og livslængde på turbinens komponenter – både i fabrikkens egen tortur-celle ”Turbinen Hölle” og med ca 180 flyvninger i 2 specialbyggede typer – en LS-4 og JS1.

Godkendelsen kom sidste år og på samme tid blev motoren også godkendt for LSA, VLA, UL og experimentalfly, hvilket betyder, at den kan anvendes i flere typer.

 

M&D er også en central partner i EASA-certificeringen af JS1. PÅ trods af, at en JS1 flyver ganske udmærket i den europæiske luft, så må den faktisk ikke flyve her som udgangspunkt. Baggrunden er typisk bureaukratisk. JS1 har en sydafrikansk typecertificering ud fra CS22-standard og med en sydafrikanske ”ICAO-compliant” luftdygtighedsbevis må JS1 flyve uden begrænsninger i ethvert ICAO-land.

Men desværre findes der ingen bilateral aftale mellem EU og Sydafrika – hvilket behøves for en såkaldt ”Type acceptance” af EASA. Dette kunne Jonker dog ikke acceptere, da en stor del af markedet er i Europa, og det blev besluttet at finde en europæisk partner med de omtalte DOA og POA-godkendelser som kunne hjælpe med EASA-certificeringen og være indehavere af det europæiske typecertifikat.

Der er tale om en ”EASA Type Validation”, hvor EASA validerer data-materialet bag den sydafrikanske typegodkendelse. På denne måde (sätt,red.) reducerer man antallet af unødvendige gentagelser (upprepningar, red.) af statiske og flight tests.

M&D har nu arbejdet på typecertificeringen i godt 2 år, og processen er godt undervejs, dog ikke uden udfordringer (utmaningar, red), siger Eckard Sommer, ansvarlig for JS1-projektet hos M&D:

I Sydafrika har Jonker haft stor indflydelse på certificeringsprocessen, fordi de sydafrikanske myndigheder ikke havde så meget rutine i procedurer og testfasen. Men det tyske Luftbundesamt (LBA) har meget erfarne folk som har været involveret i stort set alle certificeringsprocesser med komposit-svævefly. De kan på et kort øjeblik vurdere om dokumentationen er gyldig i forhold til EASA-certificeringen, og det har krævet noget ekstra arbejde for os. Fx måtte vi opstille en wing loading test igen, fordi man krævede en fremadvinklet gust load for at simulere, at du flyver gennem 10 m/s termik under Vne med max vægt. Det var helt ekstremt, og vingen klarede det flot”, siger Eckard Sommer som forventer endelig EASA-Type validering ”tidligt i 2017”.

M&D Persongalleriet

 

M&D er sidste station inden de europæiske kunder modtager deres fabriksnye fly. Men hvilken type arbejde udfører de? Direktøren Tim Markwall har svaret:

”Vi forsøger at færdig-producere flyet i Sydafrika, så det bare er slutmontage, avionics, slutfinish og endelig leverance som vi klarer her i Tyskland, men flyene transporteres til Europa med containere i skibe, og disse transporter har faste datoer. Uanset om flyet er færdigt eller ej, så kommer det i containeren. Så må vi klare det resterende arbejde her i Tyskland”, forklarer Markwall til NORDIC GLIDING. M&D har også den europæiske demo-JS1 og fungerer i alle henseender som temmelig seriøs europæisk partner.

Både Tim Markwall, Eckard Sommer og en række af nøglepersonerne på fabrikken er naturligvis svæveflyvere.

Ikke bare flyvemaskiner

Men præcis som DG Flugzeugbau har M&D også en voksende omsætning i non-aviation. De producerer komponenter til vindturbiner og til mange andre applikationer, hvor lette og stærke kompositmaterialer er et must. ”Vi har dog stor fordel af vores flyve-baggrund”, siger Tim Markwall.

Vi kan dokumentere, at vi har totalt kvalitetsoverblik gennem vores aviation trackability”, forklarer han og peger eksempelvis på en stor digitalt styret maskine som leverer den resin, som anvendes under produktionen. ”Hvert ”batch” af denne blanding kan – og skal kunne- spores, når vi arbejder med fly. Den seriøsitet imponerer kunder, som ikke er vant til at arbejde med flyvemaskiner.”, siger han.

”Vi havde i øvrigt besøg af den tyske Bundespræsident for ikke så længe siden. Det var meningen, at det skulle være kort besøg hos os, men han blev så fascineret af svæveflyene og hele vores aviation-aktivitet, at han aflyste alle andre punkter på programmet den dag”, bemærker Tim Markwall og virker ganske tilfreds (nöjd, red.).

”Vores seneste aktivitet med Jonker er relativt nyt for os”, siger Eckard Sommer. ”Vi tror på succes, men totalproduktet er også, at vi må forsøge at være mere serviceminded og gøre det bedre end de eksisterende producenter”.

Jo, M&D er en seriøs partner for Jonker Sailplanes, og det er nok ikke sidste gang vi hører fra dem.

Ronny Eriksson: ”Japp, jag är såld på Jonker JS3 RES!”

I Januari 2023 hade jag möjlighet att efter tillverkningsförseningar slå två flugor i en smäll. Nämligen kombinera en flygvecka i Bloemfontein hos Soaring Safaris och testflyga min nya JS3-RES hos Jonker Sailplanes innan leverans till Sverige. Konklusion? Det som är mest slående är hur enkelt det är att operera flygplanet och systemet som helhet.

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.

Video + læserrapport: Første elektriske selvstart i Jonker JS3 RES

Danske Mogens Balsby er en af de nordiske piloter, som har bestilt en Jonker JS3 RES. For kort tid siden var han i Sydafrika med Jonker-agenten Arne Boye-Møller for at prøve vidunderet. Her er hans første indtryk som du kan læse til sidst i artiklen.

Pimp din LS4 med Jonker-Jet

Jonkers europæiske partner, tyske M&D Flugzeugbau har efterhånden indbygget 200 styk jetmotorer i JS1 og JS3 og kan med rette anses for verdens førende på kombinationen af svævefly og jetmotor. Nu har man samlet 40 LS4-ejere som er parat til at smide cirka 30 000 euro for et hot jet-opgradering.

Hvad siger ejerne om Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3?

Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3 er fine konstruktioner. NORDIC GLIDINGs Bernt Hall har interviewet 2 af ejerne, Björn Regnström og Börje Eriksson: Hvad siger de, og hvad har motiveret deres valg af type?

Test: Ventus 3 vs JS 3 – mer lika än olika

Vilken är bäst? Vilken skall jag köpa eller drömma om att jag hade? Svaret är att det beror mer på vem Du är, vilka primära användningsområden du prioriterar, än skillnader i prestanda eller flygegenskaper! Största skillnaden som grund för dina val ligger nog i olika motoralternativ.

Jonker JS3: En nordisk salgssucces?

Der flyver allerede 4 fly i Norden. Nu kan den nordiske agent tilføje yderligere 7 ordrer til bestillings-listen – alle med den kommende elektriske selvstarts-version.

JS2 Revenant – bag kulisserne

Med de succesfulde JS1 og JS3 har sydafrikanske Jonker taget en stor del af markedet for high-performance 1-sædede fly. De tyske fabrikanter har dog haft markedet for selvstartende fly for sig selv. Men nu er Jonker Sailplanes klar til produktion af den Solo-motoriserede 18/21 m-variant

Jonker frigiver specs på JS3 / JS4 elektro

Jonker Sailplanes har nu annonceret planer om at anvende elektrodrivlinjen fra den kommende standardklasse-type JS4 til også den eksisterende 15/18 meter JS3. Det giver god mening, da modellernes fuselage stort set er identiske.

Gliders 2020: Jonker-eventyret fortsætter

Den sydafrikanske producent har i øjeblikket 3 projekter i udviklingsstadiet. Selvstarteren og Ventus-konkurrenten JS2, Standardklasse-flyet JS4 og endelig JS5, som bliver et åben klasse-fartmonster.

Den nordiske forbindelse

Niels Sundberg og Arne Boye-Møller har gennem 20 år delt interessen for svæveflyvning, og gennem de sidste 10 år været dybt involveret i udviklingen af Jonker Sailplanes.

Test: Jonker Sailplanes JS3 Rapture 18 m

JS3 är ett utvecklat tema på den mycket framgångsrika JS1 som överraskade segelflygvärlden 2006. När man både ser vackra former men framförallt får en påtaglig känsla av uppkäftig racing.

Win on Sunday, sell on Monday

Jonker Sailplanes stillede overraskende op i 15-m-klassen under WGC 2017 i Benalla. Den nye konstruktion hedder JS3 ”Rapture” og viste lovende takter under mesterskabet. Uys Jonker gennemgår her det nye design.

Test: Jonker JS1-C 18 Revelation Evo Jet

”Fire and forget”, ingen extra drag som konventionell turbo och 2 m/s climb rate. Det lovar producenten M&D Flugzeugbau, som är Jonker Sailpanes europeiska partner. Men jetmotor i segelflygplan? ”Kan de’ va’ nått?” Robert Danewid har flugit JS 1 med nya 18 m spetsar och jet.

The European Connection

Når en europæisk kunde køber en Jonker JS1, så lander containeren fra sydafrikanske Potchefstroom først hos tyske M&D Flugzeugbau, som ser til, at kvalitet, sikkerhed og ikke mindst dokumentation er på plads. Portræt af Jonkers' "European Connection".