Först behöver du förstå att du inte kan flyga alla dagar som det är bra väder.
Dagen är inte bortkastad bara för att du måste göra annat, så som att gå i skola, jobba, vara social med familj och vänner. Du kommer komma på dig själv många gånger med att du är irriterad för att molnen var fina då du är markbunden. Det var säkert någon annan som flög, så det fina vädret gick inte till spillo.
Se till att du följer med på hämtning av de som landat ute. Varje gång är ett nytt äventyr och du anar inte hur många olika platser det finns att se. Snart upptäcker du att ett segelflygplan kan figurera på fler ställen än i bygglokalen, i hangaren och på startplatsen. Står ett plan på en åker finns det sätt att få hem dem igen. Det är inget hokus pokus, bara lite arbete.
Försitt dock aldrig en chans att påminna kassören om att en bra flygplansvagn både är flygsäkerhetshöjande och en medlemsbefrämjande investering.

“Selfie”
Tävla ska du göra. Flyg RST (Rigssegelflygtävlingen) i början och utveckla dig i din egen takt. Låt inte ”hotshots” i din närhet hetsa dig till något du inte känner dig bekväm med. Dock kommer du att märka att det är fri utdelning av käftsmällar på tävlingar: antalet misstag som kan göras är oändligt.
För din del kommer det ta 10 år tills du börjar blir bättre på att ducka. Men du kommer aldrig komma undan. Så fort du tror dig kunna sporten så åker du på en propp och du står på en åker igen och får se på när de andra visslar förbi över himla valvet.
Ta gärna risker när det kommer till resultat men se till att alltid ha dina marginaler på rätt sida av flygsäkerheten.
När det kommer till utelandningar så ska du inte vara rädd för dem. De kommer. Du är trots allt inte en världsmästare på att flyga redan från starten av din karriär. (Håll för all del drömmen vid liv och se hur långt du kan komma.) En god utelandning kräver förberedelser, slarva inte med dessa. Du ska ta dig tid att planera och ha höjd i landningsvarvet att utföra. Du anar inte hur lätt det är att tumma på dina marginaler. ”Bara en sväng till” eller ”… bara känna lite till där borta”.
Kom ihåg att du är befälhavare med ett ansvar som du ska bära med föredöme. Det du gör ska du kunna stå för och det ska tåla en granskning . Oavsett om det är klubbens eller ditt eget flygplan.
Regler är kul att kunna men inte att plugga. Detta gäller speciellt tävlingsregler och dem måste du lära dig. Ingen annan kommer göra det åt dig. I tävlingssituationer kommer det vara stressigt och snabba beslut måste tas och då måste du vara säker på din sak.
När jag ändå är inne på tävling. Angående taktik: det är fullt normalt att ha tråkigt när du väntar på rätt tillfälle att starta. Lektionen är lika nyttig som nerbrytande för psyket. Men det måste likväl genomlidas. Du tävlar mot konkurrenterna, inte mot vädret. Att sitta en hel vecka på ett kallt och regnigt flygfält på västgötaslätten är en del av tävlingsmomentet. Odla fram en nihilist-pragmatistisk-fatalistisk livsåsyn när du är på tävling. Tävlingsledaren avgör om du ska flyga, inte väderprognosen, inte heller dina fåfänga förhoppningar. Gör det som står i tävlingsuppgiften.
Om du inte ska flyga så slappna av, spara energin till när du behöver den. Ha Carolina Klüft och Valentino Rossi som förebilder, ty de vet att man måste ska slappna av och hygge sig mellan tävlingsuppgifterna.
Lär dig tidigt att pinka (tisse, red.) under flygning, våga fråga om råd. Har du väl lärt dig det blir det mycket roligare att flyga, speciellt vid längre flygningar. Vatten ska du alltid ha med dig när du flyger. Ha gärna med typ en banan eller en korv med risgrynsgröt på längre flygningar. Lågt blodsocker inbjuder till dåliga beslut, resultat och utelandningar som kunde undvikas.
Din stund på jorden är inte tillräckligt lång för att du ska flyga trubbiga flygplan. Ju spetsigare och ju högre vingbelastning de har, ju roligare är de. Ja, sen kommer en krass ekonomisk verklighet in i bilden, men gör så gott du kan (och se till att ha en bra vagn).
När det kommer till Nav-boxar på din WinPilot och Oudie så ska du tänka efter vilken information du behöver ha på din skärm. Rensa bort allt annat. En annan sak är att finalglidningsräknaren inte ska ha någon inmatad säkerhetshöjd. Du kan inte räkna i huvudet i normala fall, acceptera ditt tillkortakommande. Låt siffran du har på skärmen visa din marginal. Gör det enkelt, ty när du tar på dig termikmössan sjunker din redan modesta IQ. När huven stängs försvinner resten.
Slarva inte med flygkarta. Ha alltid med dig den när du flyger och ha alltid tävlingsuppgiften inritad. Var noga med det och spara dig själv ett misslyckat resultat.
Skaffa en nödsändare som tex SPOT. Det är en god investering. Men det räcker inte enbart med att ha en, den måste kunna komma till användning. Se till att ha en strategi för kommunikation bakom din användning av den:
- – Personer i din närhet ska veta när du använder nödsändaren.
- – De vet hur du kommer använda nödsändaren.
- – De kan avgöra om det är skarpt läge eller ej.
- – De vet hur de ska agera vid skarpt läge.
- – Slutligen ska ovan vara dokumenterat på papper så att oklarheter kan redas ut.
Sen är det bra att byta miljö emellanåt. Inte nödvändigtvis byta klubb men ett besök kan räcka gott. Nya medflygare, nya flygplanstyper, nya kassörer, nya vanor och traditioner. Bli inte förvånad över hur många olika och konstiga sätt det finns att vaxa flygplan.
Men om du byter klubb, se till att du byter klubb av rätt anledning. Det är precis som i arbetslivet: byt inte för att du är trött på det gamla, byt för att du är nyfiken på det nya.
Ja, det var väl allt jag kunde komma på just nu. Det finns säkert fler saker som jag kunde varna mig för, men det får du allt komma på själv. Flyg säkert. Och ha kul!