Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.

Tekst og foto: Jens Trabolt (Fotos af 2G: Arne Martin Güettler/Søren Lyngkjær)

Fokus! Niels Peder Møller gør klar til start i datidens 1-sædede skolekoncept, Stamer Zögling – bemærk læderhat og sokker, som er fartoptimerede.

Hep!

Link to automatic translation

Der peges mod himlen. Hvor er han nu?
Der!

Den spinkle 1-sædede Stamer Zögling bliver mindre og mindre på himlen over Arnborg. Eleven har fundet svag termik, og har nu fløjet 24 minutter fra spilstarten, hvilket under alle omstændigheder er en kæmpe præstation i et fly med et glidetal på 1:9.

Den tager vi lige en gang til – glidetal 1:9 er omtrent så dårligt som det kan gøres i et fly med vinger.

Det er stort set i samme klasse som Wright-brødrenes ”Flyer”. En Cessna 172 med kaput motor tangerer 10 eller måske endda 11, og det er yderst sjældent, at Cessna-piloter standser motoren frivilligt.

Men ”eleven” i det spinkle svævefly i luften er også DASK-dynamoen Johannes Lyng som har indbygget variometer i bagenden – resultatet af 65 års svæveflyvning. Flyet er en 25 år gammel danskbygget replika af et af 30’ernes mest populære 1-sædede skolefly.

En replika af Stamer-Zögling.

Veludstyret cockpit er der også!

Stamer-Zögling, mere basic flyvning end dette er nok svært at finde, og helt utroligt var dette et populært skolefly. Værsågod at flyve!

Stamer-Zögling på kort finale – i baggrunden et panorama ud over svæveflyvehistorien.

Datidens skolingskoncept

Dengang var var skolingskonceptet som oftest ensædet, og der var ingen kære mor eller instruktør i bagsædet. Først måtte eleverne øve sig på jorden med at holde balancen med rorene mod vinden. Når dette var øvet, fik den sagesløse elev nogle svage spil- eller gummirebsstarter til flyvefart eller lav højde, og derefter blev sværhedsgraden øget, indtil eleven lærte det og/eller havarerede. Som ekstra bonus blev de også temmelig dygtige til at reparere fly undervejs!

Modsat i vore dage, hvor eleverne har den luksus stort set aldrig at havarere! Det er nok ikke helt forkert når det siges, at datidens flyveklubber brugte 1/3 af tiden på at flyve, 1/3 på at bygge og 1/3 på at reparere…

Vi kigger fortsat mod himlen. Det blæser 5-8 kt, og eleven er drevet et par kilometer mod sydøst – bort fra flyvepladsen. Men de 750 meters højde burde række til at komme hjem, ikke sandt, så han vender næsen direkte mod Arnborg og glider det bedste han har lært.

Det vil sige – ikke særlig godt, for det drage-lignende fly står stort set stille i luften, mens det daler mod jorden, som var det en elevator.

Der er ikke højde til en konventionel landingsrunde, så det bliver en direkte finale til bane 27 på Arnborg – radio findes ikke, så det er bare at se sig omkring.

Da det lille Stamer Zögling forsvinder ned bag træerne inden flyvepladsen, er det tydeligt, at højden og performance ikke slår til, og det bliver en udelanding i stedet.

“Eleven” Johannes Lyng finder vi på en nærliggende mark, hvor han har udelandet.

Vellykket udelanding ligefrem. For vi finder eleven Johannes ydmygt stående, sikkert og intakt på den smukkeste kløvermark med sit aerodyn – klar til at modtage instruktørens dom over præstationen.

Udmærket vil jeg faktisk sige. Johannes har fløjet dygtigt, højt og længe, og da han også lover at købe øl til hjemhentnings-teamet er humøret højt.

Det som flyet ikke har i glidetal har det til gengæld i udelandingsperformance – den lave flyvehastighed gør, at det stort set kan landes overalt, og det kan bæres af 5-6 personer. Er dette historiens enkleste hjemhentning?

Den lille forhøjning koster en tur i græsset for en DASK-medlemmerne, men skidt med det, for der skete intet med flyet.

Det er bare at rulle bort med højt humør, så man ikke bliver trampet ned af kammeraterne, som ikke stopper for noget som helst…

DASK er modige folk, så denne skribent bliver også tilbudt en flyvning på den ensædede Zögling, da det lette fly er båret tilbage flyvepladsen på få minutter gennem en række grantræer – det kandiderer til en af verdenshistoriens enkleste hjemhentninger.

Normalt har jeg ingen reservationer omkring at flyve i gamle fly, som naturligvis aldrig ville kunne blive EASA-typecertificeret, men på trods af velvillige vejrforhold og min generelt store tillid til DASKs tekniker-kompetencer takker jeg alligevel nej. Dette “forstørrede modelfly” er ganske enkelt for spinkelt. Selv om min hjerne udmærket er klar over, at der er 25 år gammelt og strukturelt veldimensioneret, så kører alle alarmsignaler på højeste beredskab i kroppen. Not today honey!

Observante læsere vil også bemærke, at der står skrevet “Experimental” på siden af Zöglingen. Jeg hæfter mig ved den sidste del af ordet: “Mental!”

2G – et nyt solidt bygget skolingskoncept med instruktør om bord. Friskluftkonceptet er der dog ikke ændret på.

Den driftsikre Jørgen Thomsen var chaperone i bagsædet for dagens flyvning med 2G.

2G med en instruktør i bagsædet

Så hellere en flyvning i 2G – det danske 2-sædede skolefly, bygget af Viborg Svæveflyveklub i 1949. I forhold til Zöglingen er det jo regulær åbenklasse-performance med et glidetal på 13! Og med en tomvægt på 160 kg (mod cirka 100 kg for Zöglingen) er der også lidt mere masse at gøre godt med, så her føler jeg mig helt tryg!

Som i det 1-sædede fly sidder man fuldstændigt frit uden noget som helst cockpit. Instruktøren i bagsædet har vel en lille illusion af beskyttelse med eleven foran sig, men ellers er udsigten ganske formidabel, som det her ses i denne video fra Morten Bennick.

Et bagsæde med instrumentering. Det var luksus i gamle dage.

Der er ikke mange blinde vinkler i en 2G!

En sand fornøjelse af flyve fra forsædet – her oplever man, at man virkelig lever.

Start med 2G under 2022-event. De modige holdt armene ud til siden.

Sæderne er sadistisk glat-lakerede, men sikkerhedsselerne virker solide. Det dobbelttjekkes! Siderorspedalerne giver også tillid med robuste stødstangs-forbindelser. Så sidder man der og griber panisk om bunden af sædet og med den anden hånd på styrepinden.

Min instruktør er den driftssikre Jørgen Thomsen som har turneret med 2G rundt i den ganske verden – inklusiv demo på Ålleberg med hangflyvning. Han siger, at flyet er ganske godmodigt, men i tilfælde af afbrudt spilstart skal vi nok planlægge at lande ”straight ahead”. Der er er ikke performance til store ekskursioner.

Jeg har fløjet 2G fra forsædet en gang før, men dette har ikke mildnet chok-effekten af oplevelsen som jeg får nu. De læsere som har prøvet bungee-jump forstår hvad jeg snakker om.

Det er ganske enkelt meget stærk tobak, og i en verden af opreklamerede pseudo-events er dette rent faktisk en meget stor oplevelse at sidde der, med livet i hænderne på en flyvende køkkentaburet og se ned på verden og den hylende wire.

Denne oplevelse ledsages helt automatisk af et kraftigt ønske om at sidde centreret i sædet uden de store armbevægelser – ja, man har slet ingen trang til at læne sig ud over siden eller teste om selerne faktisk kan holde noget som helst!  Dobbeltheden i oplevelsen er markant – man er i akut livsfare på samme tid som man sidder trygt og godt i en solid, velafprøvet flyvemaskine.

Men ellers stemmer det hvad Jørgen siger, da vi er hoppet af wiren i cirka 350 meters højde – en 2G flyver ganske pænt, hæderligt og stabilt, og på intet tidspunkt frygter man for alvor, at flyet skal demontere sig selv i luften. Bedste fart ligger på cirka 50 km/t, så man får absolut sjælen med.

Tårene som løber fra begge øjne giver også en god indikation af om man flyver rent, og da Jørgen tipper mig om, at en 2G sideglider fint, går det også op for mig, at instruktøren i bagsædet faktisk har en chance for at kommunikere med eleven ved at råbe og skrige.

Jeg vælger at flyve på medvind med et solidt højdeoverskud, og da vi ligger på en kort finale får jeg lejlighed til at teste om tricket sideglidingen også fungerer. Det stemmer. Luftbremser findes ikke på en 2G!  Til gengæld er den let at lande, og da næsen tipper frem på den brede mede i understellet står flyet stille på et kort øjeblik.

Sensationen ved “open air-feelingen” skal man selv opleve, for det er kraftig kost, men flyets konstruktion og flyveegenskaber er yderst tillidsvækkende. Så 2G har unægtelig været et stort fremskridt for eleverne.

I Dobbeltraab deles elev og instruktør om styrekontrollerne. Det giver nærkontakt, og eventuel hvidløgsånde afsløres nådesløst. Men trods alt et massivt fremskridt fra 1-sædede skolefly.

Metoo-flyet

Dagen afsluttes med et af DASKs nyere projekter: Dobbeltraab eller ”MeToo-flyet”. Flyet kom på vingerne sidste år efter en parkering på 56 år (ja!) og har den prominente egenskab er, at der bare er 1 styrepind i det trange dobbeltsædede cockpit. (men det har trods alt et cockpit OG plads til instruktøren– et massivt fremskridt fra Zöglingen som har ingen af delene!)

Hvis instruktøren oplever trang til at korrigere flyvningen, må vedkommende læne sig kraftigt fremad hen over eleven. Det kan godt give lidt fysisk nærkontakt hvor hygiejneniveau og gastronomiske præferencer (hvidløg?) afsløres uden nåde for eleven i fronten. Ja, i gamle dage måtte eleven tåle lidt af hvert.

Dobbeltraab – ja, dengang måtte eleverne tåle lidt af hvert.

Canopy monteres i det trange cockpit.

Jeg tager en spilstart med Johannes Lyng, som har kastet elev-rollen af sig, og nu agerer instruktør på det yderst begrænsede bagsæde, som ikke større end hylde på en bogreol. Han må stole på min kapacitet for pilot, for hans muligheder for indgriben er de fakto stærkt begrænsede, selv om styrepinden er forlænget med et mærkeligt dobbelt-greb.

Vel oppe i luften prøver vi at lade Johannes styre. Det er muligt, men præcise manøvrer er ikke inden for rækkevidde. Man kan ikke udnytte kontrollernes fulde udslag fra bagsædet, så det er nok nærmere lidt ”forslag til input”, som man kan give. Her er der meget langt fra det magtfulde og uindskrænkede ”kontor” som nutidens ASK 21-instruktører disponerer over.

Så tænk lige på det, kære elev, hvilken fantastisk nutid vi lever i. Perspektivet bliver meget tydeligt med et besøg hos DASK og deres karismatiske og kulørte samling af luftdygtige fly som uden tvivl er enestående på verdensplan.

I DASKs hangar lever og ånder man for de gamle fly, og de har mange!

“It’s mental” – Svenske Bernt Hall fra SVS (Segelflygets Veteransällskap) var også rejst til Arnborg med en kammerat for at være en del af Oldtimer Rally.

Bernt Hall og Erik Schultz prøver datidens svar på Duo Discus – en polsk Bocian

DASK-folkene er nok uofficielle verdensmestre i hangarpakning. Det fungerer også som tyverisikring, for ingen klarer at hente noget ud fra den hangar uden lokal assistance.

DASK har ALT på lager

Vi gentager: DASK har ALT på lager…

Eleven Johannes belønner hjemhentningsholdet med en kold øl, og for en gangs skyld var det en let-tjent øl!
Flere historiske artikler

Kystinspektion i Bergfalke

DASK, den danske svæveflyvehistoriske klub, leverede på sidste dag i september endnu en af de eksotiske Lønstrup-træf ved den danske Vestkyst. Vindretningen var perfekt, men det blæste helt sindssygt. Det gav både fordele og ulemper…
8. november 2023/af Jens Trabolt

För 50, 40 och 30 år sedan

Fem jubileum - PIK 20, Smirnoff Rally, VM i Hobbs, VM i Borlänge och tidningen Segelflygsport
16. oktober 2023/af Jens Trabolt

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

Varför har amerikanska segelflygplan så dåliga prestanda?

I Europa är ASK 21 ett vanligt skolflygplan, kanske det vanligaste. ASK 21 har ett glidtal på 34. Många i Sverige menar att det är alldeles för dåligt för ett skolflygplan. I USA är Schweizer 2-33 det vanligaste skolflygplanet. Den har ett glidtal på 22. Varför har amerikanska segelflygplan överlag så dåliga prestanda? Kan inte jänkarna bättre?
30. juni 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Långt före sin tid – SZD 8 Jaskolka – ikonisk pärla från 50-talet

Jaskolkan (Svalan) var först med många delar vi idag tar för självklara och en viktig del i ett paradigmskifte för vad som ansågs vara viktiga parametrar i ett modernare segelflyg. NG:s Bernt Hall har flugit det polska segelflygplanet med karisma och ”racing vibbar” - 50-talets Jonker JS3?
14. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

Alexander Lippisch – ett rastlöst geni

Alexander Martin Lippisch (1894-1976) var en tysk flygplanskonstruktör, som konstruerade segelflygplan på 20- och 30-talet, byggde stjärtlösa motor- och segelflygplan och är en av skaparna av deltavingen.
Även om Lippisch förefaller ha varit en rastlös själ med en oförmåga eller ovilja att avsluta sina projekt, det fick andra göra, var han under mer än 10 år den mest inflytelserika konstruktören av segelflygplan under den, förmodligen, viktigaste perioden av segelflygets utveckling.
13. februar 2023/af Jens Trabolt

Johannes Lyng 80 år

En af dansk svæveflyvnings absolutte ”Grand Old Men”, Johannes Lyng, runder et skarpt hjørne den 2. februar 2023, hvor han fylder 80 år. Dette er en meget personlig hyldest til min gamle ”storebror”, skriver Ulrik Friis.
2. februar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

I luften efter en pause på 56 år

Den danske svæveflyvehistoriske klub, DASK har fået endnu et klenodie, en Dobbeltraab IV, i luften efter en pause på en menneskealder. Men ikke uden sværdslag: Hvordan genskaber man eksempelvis flyets logbog, når den er blevet væk?
12. oktober 2022/af Jens Trabolt

Cancer-syge børn fik oplevelser for livet i svævefly

Der er Oldtimer-rally på Svæveflyvecenter Arnborg i disse dage, og Dansk Svæveflyvehistorisk Klub skød eventet i gang lørdag d. 20. august med en dedikeret flyvedag for børn, som kæmper med cancer-sygdom. ”Det var en stor succes for alle parter, og alle frivillige leverede til topkarakter”, konkluderer formand i DASK, Klaus Degner.
23. august 2022/af Jens Trabolt

100 år sedan första entimmesflygningen

Den 18 augusti i år firar vi 100 års jubileet av den första segelflygningen längre än en timme.
18. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 90 år sedan Groenhoff omkom

Den 23 juli var det 90 år sedan Günther Groenhoff omkom i sin Fafnir på Wasserkuppes västhang. Groenhoff är segelflyget största affischnamn någonsin. Han är, vad jag vet, den ende segelflygare som nått riktig kultstatus redan under sin livstid. Och ändå blev han bara 24 år. Ett jubileum väl värt att uppmärksamma.
12. august 2022/af Jens Trabolt

VGC-rally 2022: Den levende svæveflyve-historie

Det årlige Vintage Glider Rally er en seriøs flyvefest i alle regnbuens farver. Et panorama ud over svæveflyvehistorien med flyvedygtige fly og en showcase for det store arbejde med at holde sjældne, gamle flykonstruktioner på vingerne. Det 49. Internationale Vintage Glider Rally blev afholdt i Celje, Slovenien, og her besøgte en gruppe danske DASK-entusiaster rallyet med 2 rariteter.
11. august 2022/af Jens Trabolt

Vi minns: 50 år sedan Göran Ax vann VM

I juli 1972, för 50 år sedan, vann Göran Ax sitt första VM, han vann även 1981. VMet ägde rum i jugoslaviska Vrsac, i nuvarande Serbien. Det blev ett VM med mycket cb och åska, överlag dåligt väder, massor med utelandningar, mycket molnflygning, två dödsolyckor, två fallskärmshopp och en riktigt dålig tävlingsorganisation. VM 1972 minns man kanske för hur eländigt och tragiskt det var, men framförallt för att Göran Ax, Sverige blev världsmästare.
10. august 2022/af Jens Trabolt

Litauisk utelandning – Nedslag i loggboken

"Petras drar på full gas med klaffen infälld och vi börjar skörda och mala säd. Till slut ser man inget framåt. Jag stirrar förtvivlat på fartmätaren som tycks fastnat på 60 km/h."
Interessant? Jo, här är Robert Danewids berättelse om en ekstrem utelandning under Baltic Cup i 1989, hvor Litauen forfarende var Sovjet-okkuperad.
21. april 2022/af Jens Trabolt

Lajos Rotter och Nemere: Ungersk segelflygpionjär

Efter artiklar om sovjetiskt segelflyg och om östtyska Lehrmeister stannar vi kvar i östra Europa och tittar på en ungersk pionjär:  Lajos Rotter var nog en av de första till at fokusera på högfartsprestanda med sin konstruktion ”Nemere” och beskriva delfinflygning - en – för tiden – ny flygstil. Han satte världsrekord i 1936 med en målflygning på 326.5 km och drygt 3.5 tim. Alltså med en medelfart runt 90 km/h – en imponerande snittfart för denna tiden. 
27. januar 2022/af Jens Trabolt

Richard Eppler, plastflygplanens pappa 1924-2021

Professor Richard Eppler avled i slutet av november i en ålder av 97 år. Eppler är en av de stora aerodynamikerna, speciellt vad gäller vingprofiler för modell- och segelflygplan.  Epplers största bidrag till segelflyget är dock att han är en av papporna till fs24 Phönix - det första segelflygplanet byggt helt i plastkomposit
10. december 2021/af Jens Trabolt

Minns du stickan? Nostalgitripp för nördar

Minns du finalglidningsstickan? Idag använder vi, såklart, digitala finalglidningsstickor, d v s segelflygdatorer, som själv hämtar input från GPS, fart-, höjdmätare och inlagd polarkurva. Fantastiska hjälpmedel, som gör att man kan finalglida med avsevärt bättre precision än med den gamla ”analoga” stickan. Men för att förstå hur finalglidningen fungerar kan det därför vara en god idé att förstå de bakomliggande sambanden.
7. december 2021/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

”I det mindste er der køligt i 4000 meters højde”

Til VM i Australien har deltagerne ingen problemer med at holde varmen. Over 40 grader kræver masser af væske og godt med solcreme. ”Den er i øvrigt gratis og står ved siden af remouladen her på flyvepladsen”, griner Rasmus Ørskov, som også kan godte sig over en velfortjent dagssejr på 4. dagens race i klubklassen. Rapport fra VM-lejren.
8. december 2023/af Jens Trabolt

50 år senere: Gjennom Australien med Blanik!

"Om jeg ville gjort det igjen? Selvsagt!"
I 1974 fløy norske Stein Frich fra kyst til kyst gjennom den australske «outback» i en Blanik. Noe som ingen andre hadde prøvd før med seilfly. Underveis måtte han starte med brutale bilstarter fra improviserte flystriper i bushen og lande på testområder for atombomber med «stålørnen». Ja, det var ikke kjedelig!
6. december 2023/af Jens Trabolt

Turbine-power på dit (gamle) fly

LS4 Jet-projektet kan nu leveres fra tyske M&D. Næste projekt er ”turbine-turbo” på ASW 27 til næste år. Kigger man endnu længere frem i kalenderen mener M&D også, at både LS6 og LS8 er mulige kandidater.
4. december 2023/af Jens Trabolt

”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”

Det bliver close race, når NLF afholder det populære Sailplane Grand Prix-format til maj næste år på Starmoen.
”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”, mener fagchef Steinar Øksenholt.
29. november 2023/af Jens Trabolt

Interglide – fagmesse for svæveflyvningen?

Vi mangler vores egen messe, mener Markus Immig, initiativtager til svæveflyve-messen Interglide som efter planen skal afholdes i november 2024 i Karlsruhe.
24. november 2023/af Jens Trabolt

Bog: En kærlighedserklæring til svæveflyvningen

Den nye bog, “The Art of Gliding” er et ekstremt flot og gennemarbejdet smykke af en bog, spækket med informationer og gode historier fra ekstreme flyvninger. Den er også en personlig beretning fra forfatteren, østrigske Simon Lemmerer om sin fars og sit eget forhold til svæveflyvning.
21. november 2023/af Jens Trabolt

Nu är ”treorna” elektrifierade

Alla tre ”treorna”, JS 3, AS 33 och Ventus 3 (fast den heter officiellt bara Ventus) har nu SLG kapacitet med elektriska drivlinor. Först ut var Jonkers JS 3 RES, vars första serieexemplar levererades till USA i december 2020, Schleichers AS 33 Me flög hösten 2022 och i november 2023 presenterade Schempp-Hirth Ventus E, med planerad jungfruflygning våren 2024. Elektrifieringen av segelflyget går rasande fort och intresset är stort!
20. november 2023/af Jens Trabolt

VM-støtteaktion blev en succes

Danske Michael Mix er sammen med Poul Kim Larsen og Rasmus Ørskov på vej mod VM i Australien. Det er forbundet med meget store udgifter at deltage, men takket være donationer og sponsorater, så er det lykkedes at samle penge nok ind, fortæller Mix, som vi her fangede straks før afrejse.
16. november 2023/af Jens Trabolt

Udvid horisonten med Svedanor-kurserne 2024

Nu er oversigten klar over næste års SveDaNor-kurser som byder på unikke flyveoplevelser: Hvilket andet sted i verden kan man eksempelvis lære at flyve bølger fra isen med talrige 2000 meter fjeldtoppe omkring sig eller prøve kræfter med termikken inde i en stor CU på IMC-skyflyvningskursus?
13. november 2023/af Jens Trabolt

På 5200 meter över Ottsjö! Rapport från lägret 2023

Ottsjö Fjällflygläger 2023 samlade 39 deltagare från åtta svenska klubbar. Med sig hade man tio segelflygplan. Många deltog för första gången, vilket är glädjande. Vädret med låga temperaturer och vindar mestadels från väst, gjorde att vi fick ut 10 flygdagar av 14 möjliga. 6 dagar gav riktigt bra vågflygningar.  Thomas Brandt rapporterar från 2023-lägret. 
9. november 2023/af Jens Trabolt

Kystinspektion i Bergfalke

DASK, den danske svæveflyvehistoriske klub, leverede på sidste dag i september endnu en af de eksotiske Lønstrup-træf ved den danske Vestkyst. Vindretningen var perfekt, men det blæste helt sindssygt. Det gav både fordele og ulemper…
8. november 2023/af Jens Trabolt

Værd at vente på: Elektrisk selvstart for Ventus-serien

Med en elektrisk selvstartende 18 m-version af Ventus, har Schempp-Hirth nu en unik model-palette, hvor kunderne kan vælge mellem hele 4 motor-varianter. Den nye version, som blev afsløret i weekenden til den tyske svæveflyvemesse i Freudenstadt, byder på et overbevisende, opgraderet design, som utvivlsomt får mundvandet til at løbe hos entusiasterne.
6. november 2023/af Jens Trabolt

Hur gammal är för gammal?

Vi blir äldre och äldre. Och det är väl rätt bra, för alternativet är ju sämre! Någon gång måste man ju sluta flyga. Men när? Hur gammal är för gammal, och kan erfarenhet och kunskap kompensera för ålderskrämporna?
2. november 2023/af Jens Trabolt

“Hvem liker lukten av bensin i et seilfly?” Erfaringer med JS 3 RES efter en sæsong

I slutten av juni i år ble jeg lykkelig eier av Jonker JS3 RES. Ett av de råeste 18m flyene på markedet, som i tillegg har en helt ny elektrisk motor som muliggjør selvstart. Jeg fløy første start på Starmoen 30 juni, og alt sto til forventingene ! Siden da har jeg 40 starter, alle med elektrisk selv start, 166 timer, og 13000 strekk kilometer. LN-GEL (ELetric) og jeg begynner å bli riktig så gode venner, og jeg er kort oppsummert veldig fornøyd. På oppfordring fra redaktøren deler jeg her mine erfaringer til nå.
30. oktober 2023/af Jens Trabolt

Segelflygkonferensen 2023 blir digital

Missa inte ett toppprogram med Jonker Sailplanes, Alexander Schleicher, Skysight og LX NAV på Segelflygkonferensen d. 18. November.
27. oktober 2023/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning for polsk elektro-turbo

Da NORDIC GLIDING besøgte polske Allstar SZD i Bielsko-Biala i sommeren 2019, bemærkede vi en stærkt modificeret SZD-55-2-fuselage som var under forberedelse til installation af batterier og motor i næsen. Nu har systemet fløjet jomfruflyvning under navnet ”Allstar E-Motion”.
26. oktober 2023/af Jens Trabolt

Drømmen om ”Adventure Gliding Tour” i svævefly

Kom med på tur og få en oplevelse for livet, når et team af svæveflyve-entusiaster sætter kursen mod det store udland. ”Der er plads til piloter med alle erfaringsniveauer”, lyder det fra en af initiativtagerne, danske Jan Granvig Dahl som også hilser andre nordiske deltagere velkomne.
24. oktober 2023/af Jens Trabolt

För 50, 40 och 30 år sedan

Fem jubileum - PIK 20, Smirnoff Rally, VM i Hobbs, VM i Borlänge och tidningen Segelflygsport
16. oktober 2023/af Jens Trabolt

NG tester Dynamic WT9.15 GTi

Med Pawnee og Super Cubs som nærmer sig pensionen, er jagten er gået ind på det næste slæbefly. Ikke mindst hos forbundene i Norge og Sverige som har købt Eurofox med 141 hk Rotax. Men Dynamic WT-9 leveres også med samme kraftige motor. Du’r den? NORDIC GLIDING har testet det mod den på papiret mere motorstærke 180 hk Super Cub fra Ålleberg. Resultatet imponerer.
12. oktober 2023/af Jens Trabolt

NM i seilfly Acro på Klanten

Mariann Brattland og Jarle Böhn Mathisen Norgesmestre i hhv. Primary og Intermediate. Det, som er ekstra imponerende er, at Mariann flyr med sideror på venstre hånd. Hennes gull-prestasjon forsterker jo bare det faktum, at et handicap er ingen hindring for topp idrettsresultater! Rapport fra NM i Seilfly Acro på Klanten.
10. oktober 2023/af Jens Trabolt