Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.

Tekst og foto: Jens Trabolt (Fotos af 2G: Arne Martin Güettler/Søren Lyngkjær)

Fokus! Niels Peder Møller gør klar til start i datidens 1-sædede skolekoncept, Stamer Zögling – bemærk læderhat og sokker, som er fartoptimerede.

Hep!

Link to automatic translation

Der peges mod himlen. Hvor er han nu?
Der!

Den spinkle 1-sædede Stamer Zögling bliver mindre og mindre på himlen over Arnborg. Eleven har fundet svag termik, og har nu fløjet 24 minutter fra spilstarten, hvilket under alle omstændigheder er en kæmpe præstation i et fly med et glidetal på 1:9.

Den tager vi lige en gang til – glidetal 1:9 er omtrent så dårligt som det kan gøres i et fly med vinger.

Det er stort set i samme klasse som Wright-brødrenes ”Flyer”. En Cessna 172 med kaput motor tangerer 10 eller måske endda 11, og det er yderst sjældent, at Cessna-piloter standser motoren frivilligt.

Men ”eleven” i det spinkle svævefly i luften er også DASK-dynamoen Johannes Lyng som har indbygget variometer i bagenden – resultatet af 65 års svæveflyvning. Flyet er en 25 år gammel danskbygget replika af et af 30’ernes mest populære 1-sædede skolefly.

En replika af Stamer-Zögling.

Veludstyret cockpit er der også!

Stamer-Zögling, mere basic flyvning end dette er nok svært at finde, og helt utroligt var dette et populært skolefly. Værsågod at flyve!

Stamer-Zögling på kort finale – i baggrunden et panorama ud over svæveflyvehistorien.

Datidens skolingskoncept

Dengang var var skolingskonceptet som oftest ensædet, og der var ingen kære mor eller instruktør i bagsædet. Først måtte eleverne øve sig på jorden med at holde balancen med rorene mod vinden. Når dette var øvet, fik den sagesløse elev nogle svage spil- eller gummirebsstarter til flyvefart eller lav højde, og derefter blev sværhedsgraden øget, indtil eleven lærte det og/eller havarerede. Som ekstra bonus blev de også temmelig dygtige til at reparere fly undervejs!

Modsat i vore dage, hvor eleverne har den luksus stort set aldrig at havarere! Det er nok ikke helt forkert når det siges, at datidens flyveklubber brugte 1/3 af tiden på at flyve, 1/3 på at bygge og 1/3 på at reparere…

Vi kigger fortsat mod himlen. Det blæser 5-8 kt, og eleven er drevet et par kilometer mod sydøst – bort fra flyvepladsen. Men de 750 meters højde burde række til at komme hjem, ikke sandt, så han vender næsen direkte mod Arnborg og glider det bedste han har lært.

Det vil sige – ikke særlig godt, for det drage-lignende fly står stort set stille i luften, mens det daler mod jorden, som var det en elevator.

Der er ikke højde til en konventionel landingsrunde, så det bliver en direkte finale til bane 27 på Arnborg – radio findes ikke, så det er bare at se sig omkring.

Da det lille Stamer Zögling forsvinder ned bag træerne inden flyvepladsen, er det tydeligt, at højden og performance ikke slår til, og det bliver en udelanding i stedet.

“Eleven” Johannes Lyng finder vi på en nærliggende mark, hvor han har udelandet.

Vellykket udelanding ligefrem. For vi finder eleven Johannes ydmygt stående, sikkert og intakt på den smukkeste kløvermark med sit aerodyn – klar til at modtage instruktørens dom over præstationen.

Udmærket vil jeg faktisk sige. Johannes har fløjet dygtigt, højt og længe, og da han også lover at købe øl til hjemhentnings-teamet er humøret højt.

Det som flyet ikke har i glidetal har det til gengæld i udelandingsperformance – den lave flyvehastighed gør, at det stort set kan landes overalt, og det kan bæres af 5-6 personer. Er dette historiens enkleste hjemhentning?

Den lille forhøjning koster en tur i græsset for en DASK-medlemmerne, men skidt med det, for der skete intet med flyet.

Det er bare at rulle bort med højt humør, så man ikke bliver trampet ned af kammeraterne, som ikke stopper for noget som helst…

DASK er modige folk, så denne skribent bliver også tilbudt en flyvning på den ensædede Zögling, da det lette fly er båret tilbage flyvepladsen på få minutter gennem en række grantræer – det kandiderer til en af verdenshistoriens enkleste hjemhentninger.

Normalt har jeg ingen reservationer omkring at flyve i gamle fly, som naturligvis aldrig ville kunne blive EASA-typecertificeret, men på trods af velvillige vejrforhold og min generelt store tillid til DASKs tekniker-kompetencer takker jeg alligevel nej. Dette “forstørrede modelfly” er ganske enkelt for spinkelt. Selv om min hjerne udmærket er klar over, at der er 25 år gammelt og strukturelt veldimensioneret, så kører alle alarmsignaler på højeste beredskab i kroppen. Not today honey!

Observante læsere vil også bemærke, at der står skrevet “Experimental” på siden af Zöglingen. Jeg hæfter mig ved den sidste del af ordet: “Mental!”

2G – et nyt solidt bygget skolingskoncept med instruktør om bord. Friskluftkonceptet er der dog ikke ændret på.

Den driftsikre Jørgen Thomsen var chaperone i bagsædet for dagens flyvning med 2G.

2G med en instruktør i bagsædet

Så hellere en flyvning i 2G – det danske 2-sædede skolefly, bygget af Viborg Svæveflyveklub i 1949. I forhold til Zöglingen er det jo regulær åbenklasse-performance med et glidetal på 13! Og med en tomvægt på 160 kg (mod cirka 100 kg for Zöglingen) er der også lidt mere masse at gøre godt med, så her føler jeg mig helt tryg!

Som i det 1-sædede fly sidder man fuldstændigt frit uden noget som helst cockpit. Instruktøren i bagsædet har vel en lille illusion af beskyttelse med eleven foran sig, men ellers er udsigten ganske formidabel, som det her ses i denne video fra Morten Bennick.

Et bagsæde med instrumentering. Det var luksus i gamle dage.

Der er ikke mange blinde vinkler i en 2G!

En sand fornøjelse af flyve fra forsædet – her oplever man, at man virkelig lever.

Start med 2G under 2022-event. De modige holdt armene ud til siden.

Sæderne er sadistisk glat-lakerede, men sikkerhedsselerne virker solide. Det dobbelttjekkes! Siderorspedalerne giver også tillid med robuste stødstangs-forbindelser. Så sidder man der og griber panisk om bunden af sædet og med den anden hånd på styrepinden.

Min instruktør er den driftssikre Jørgen Thomsen som har turneret med 2G rundt i den ganske verden – inklusiv demo på Ålleberg med hangflyvning. Han siger, at flyet er ganske godmodigt, men i tilfælde af afbrudt spilstart skal vi nok planlægge at lande ”straight ahead”. Der er er ikke performance til store ekskursioner.

Jeg har fløjet 2G fra forsædet en gang før, men dette har ikke mildnet chok-effekten af oplevelsen som jeg får nu. De læsere som har prøvet bungee-jump forstår hvad jeg snakker om.

Det er ganske enkelt meget stærk tobak, og i en verden af opreklamerede pseudo-events er dette rent faktisk en meget stor oplevelse at sidde der, med livet i hænderne på en flyvende køkkentaburet og se ned på verden og den hylende wire.

Denne oplevelse ledsages helt automatisk af et kraftigt ønske om at sidde centreret i sædet uden de store armbevægelser – ja, man har slet ingen trang til at læne sig ud over siden eller teste om selerne faktisk kan holde noget som helst!  Dobbeltheden i oplevelsen er markant – man er i akut livsfare på samme tid som man sidder trygt og godt i en solid, velafprøvet flyvemaskine.

Men ellers stemmer det hvad Jørgen siger, da vi er hoppet af wiren i cirka 350 meters højde – en 2G flyver ganske pænt, hæderligt og stabilt, og på intet tidspunkt frygter man for alvor, at flyet skal demontere sig selv i luften. Bedste fart ligger på cirka 50 km/t, så man får absolut sjælen med.

Tårene som løber fra begge øjne giver også en god indikation af om man flyver rent, og da Jørgen tipper mig om, at en 2G sideglider fint, går det også op for mig, at instruktøren i bagsædet faktisk har en chance for at kommunikere med eleven ved at råbe og skrige.

Jeg vælger at flyve på medvind med et solidt højdeoverskud, og da vi ligger på en kort finale får jeg lejlighed til at teste om tricket sideglidingen også fungerer. Det stemmer. Luftbremser findes ikke på en 2G!  Til gengæld er den let at lande, og da næsen tipper frem på den brede mede i understellet står flyet stille på et kort øjeblik.

Sensationen ved “open air-feelingen” skal man selv opleve, for det er kraftig kost, men flyets konstruktion og flyveegenskaber er yderst tillidsvækkende. Så 2G har unægtelig været et stort fremskridt for eleverne.

I Dobbeltraab deles elev og instruktør om styrekontrollerne. Det giver nærkontakt, og eventuel hvidløgsånde afsløres nådesløst. Men trods alt et massivt fremskridt fra 1-sædede skolefly.

Metoo-flyet

Dagen afsluttes med et af DASKs nyere projekter: Dobbeltraab eller ”MeToo-flyet”. Flyet kom på vingerne sidste år efter en parkering på 56 år (ja!) og har den prominente egenskab er, at der bare er 1 styrepind i det trange dobbeltsædede cockpit. (men det har trods alt et cockpit OG plads til instruktøren– et massivt fremskridt fra Zöglingen som har ingen af delene!)

Hvis instruktøren oplever trang til at korrigere flyvningen, må vedkommende læne sig kraftigt fremad hen over eleven. Det kan godt give lidt fysisk nærkontakt hvor hygiejneniveau og gastronomiske præferencer (hvidløg?) afsløres uden nåde for eleven i fronten. Ja, i gamle dage måtte eleven tåle lidt af hvert.

Dobbeltraab – ja, dengang måtte eleverne tåle lidt af hvert.

Canopy monteres i det trange cockpit.

Jeg tager en spilstart med Johannes Lyng, som har kastet elev-rollen af sig, og nu agerer instruktør på det yderst begrænsede bagsæde, som ikke større end hylde på en bogreol. Han må stole på min kapacitet for pilot, for hans muligheder for indgriben er de fakto stærkt begrænsede, selv om styrepinden er forlænget med et mærkeligt dobbelt-greb.

Vel oppe i luften prøver vi at lade Johannes styre. Det er muligt, men præcise manøvrer er ikke inden for rækkevidde. Man kan ikke udnytte kontrollernes fulde udslag fra bagsædet, så det er nok nærmere lidt ”forslag til input”, som man kan give. Her er der meget langt fra det magtfulde og uindskrænkede ”kontor” som nutidens ASK 21-instruktører disponerer over.

Så tænk lige på det, kære elev, hvilken fantastisk nutid vi lever i. Perspektivet bliver meget tydeligt med et besøg hos DASK og deres karismatiske og kulørte samling af luftdygtige fly som uden tvivl er enestående på verdensplan.

I DASKs hangar lever og ånder man for de gamle fly, og de har mange!

“It’s mental” – Svenske Bernt Hall fra SVS (Segelflygets Veteransällskap) var også rejst til Arnborg med en kammerat for at være en del af Oldtimer Rally.

Bernt Hall og Erik Schultz prøver datidens svar på Duo Discus – en polsk Bocian

DASK-folkene er nok uofficielle verdensmestre i hangarpakning. Det fungerer også som tyverisikring, for ingen klarer at hente noget ud fra den hangar uden lokal assistance.

DASK har ALT på lager

Vi gentager: DASK har ALT på lager…

Eleven Johannes belønner hjemhentningsholdet med en kold øl, og for en gangs skyld var det en let-tjent øl!
Flere historiske artikler

Bulltofta-skrönor del 4: Om olika landningsteknik

"Jag var nu på ungefär 150 m höjd och i en svag plané. Då händer det, mitt framför nosen, planets och min, slår en 2 m bred, röd fallskärm ut, svischar till vindrutan och försvinner bakåt, uppåt. Linan som är av stål, hamnar över vänstervingen ungefär en och en halv meter från flygkroppen, där den börjar såga sig igenom vingnäsans fanér."
10. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet fyller 100 del 2: Sverige visar vägen till DK-skolning

I del 1 av denna artikelserie fick vi höra historien om hur C-diplomet har format och fortsätter att utgöra grundmodellen för segelflygutbildning. Men visste du att det var segelflyget i Sverige som vi idag kan tacka för de pedagogiska framstegen med 2-sitsiga plan? Den historien kommer här i sista delen av "C-diplomet fyller 100 år".
2. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet 100 år Del 1: Segelflygutbildningen växer fram

Måsmärket, eller C-diplommärket, fyller 100 år i år, 2024. Under större delen av 1900-talet var märket en välkänd symbol för segelflyget. Man bar det med stolthet och speciellt om man fått det utökat till silver-C eller ännu häftigare till guld-C, kanske även med diamanter. Idag förefaller det som att måsmärkenas status är låg och att de rentav fallit i glömska. Men idag, 100 år senare, utgör ideen fortfarande hela grunden för all segelflygutbildning.
27. marts 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 3: “Hangflygning”

"När planet var rakt över vinschbilen utlöste Gamil saxen och klippte wiren. Annalisa flög ett litet stycke, svängde 180 grader och kom ännu en gång över bilen, nu med 150 m wire i nosen. Den
svepte som en pisksnärt och vi på marken kastade oss undan. På vägen in mot hanget snodde wiren sig några varv kring ett taggtrådsstängsel, rycke upp en staketstolpe på var sida och drog planet nedåt i nästan negativ vinkel varefter brottstycket i nosen brast."
7. marts 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 2: En vinschstart med Baby

En vinschstart med Baby: Man kanske borde haft djuphavsdykning som hobby istället? Höjdmätarens visar 275 m. Då avbryts plötsligt mina funderingar av ett ryck, som handgripligt påminner mig att det är tid att koppla ur. Innan jag hinner göra detta får jag ett nytt ryck, som förvandlar min hals till en giraffdito och sänder denna tanke genom min skalle:  "Detta här har jag t o m betalt pengar för."!
12. februar 2024/af Jens Trabolt

Bröderna Hütter – pionjärer och innovatörer

Bröderna Hütter har nog gått under radarn inom segelflyget, men de är upphovsmän och medskapare till några av segelflygets viktigaste innovationer. Nästa gång du monterar ett flygplan med automatiska roderkopplingar eller tar ut luftbromsarna på finalen, skänk bröderna Wolfgang och Ulrich Hütter en tanke. Och deras samarbete med Eugen Hänle gav oss några av de första och epokgörande ”plastflygplanen”.
9. januar 2024/af Jens Trabolt

Hütter H17: världens minsta segelflygplan?

När undertecknad guidar grupper i vårt Segelflygmuseum på Ålleberg berättar man gärna om de lite mer udda segelflygplan som finns där. Ett av dessa är den dimunitiva Hütter H17 SE-SAD med knappt 10 m spännvidd, världens minsta segelflygplan. Just det kanske inte är helt sant men i varje fall inte långt ifrån….
H17 var bröderna Hütters första ”riktiga” konstruktion 1934 som sedan följdes av många epokgörande flygplan t.ex H 301 Libelle
9. januar 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta skrönor del 1: Att rutscha

I segelflygaren och flyghistorikern Knut Ullers (1929-2018) donerade samling hittade vi fem ”skrönor” om segelflyg under kriget och från Bulltofta i Malmö. Författaren til skrönorna är signaturen BS. Bakom BS står Bengt Serwe (1919-2002). Bengt var arkitekt och sedermera även lärare på Pauli skolan i Malmö (Sveriges äldsta tekniska läroverk) där han undervisade i bl a byggteknik. Här kommer första delen: "Att rutscha"
27. december 2023/af Jens Trabolt

Kystinspektion i Bergfalke

DASK, den danske svæveflyvehistoriske klub, leverede på sidste dag i september endnu en af de eksotiske Lønstrup-træf ved den danske Vestkyst. Vindretningen var perfekt, men det blæste helt sindssygt. Det gav både fordele og ulemper…
8. november 2023/af Jens Trabolt

För 50, 40 och 30 år sedan

Fem jubileum - PIK 20, Smirnoff Rally, VM i Hobbs, VM i Borlänge och tidningen Segelflygsport
16. oktober 2023/af Jens Trabolt

Træt af den kedelige ASK 21? Så prøv 1930’ernes 1-sædede skolekoncept!  

I gamle dage måtte eleverne i en svæveflyveklub tåle meget. De pædagogiske værktøjer og forholdet mellem flyvning og havari blev forbedret kraftigt, da der kom 2-sædede skolefly hvor instruktøren faktisk kunne flyve med. NORDIC GLIDING har været ”elev for en dag” og prøvet nogle af datidens skolefly under ”Oldtimer Rally” hos DASK på Arnborg.
26. september 2023/af Jens Trabolt

Varför har amerikanska segelflygplan så dåliga prestanda?

I Europa är ASK 21 ett vanligt skolflygplan, kanske det vanligaste. ASK 21 har ett glidtal på 34. Många i Sverige menar att det är alldeles för dåligt för ett skolflygplan. I USA är Schweizer 2-33 det vanligaste skolflygplanet. Den har ett glidtal på 22. Varför har amerikanska segelflygplan överlag så dåliga prestanda? Kan inte jänkarna bättre?
30. juni 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Långt före sin tid – SZD 8 Jaskolka – ikonisk pärla från 50-talet

Jaskolkan (Svalan) var först med många delar vi idag tar för självklara och en viktig del i ett paradigmskifte för vad som ansågs vara viktiga parametrar i ett modernare segelflyg. NG:s Bernt Hall har flugit det polska segelflygplanet med karisma och ”racing vibbar” - 50-talets Jonker JS3?
14. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

Alexander Lippisch – ett rastlöst geni

Alexander Martin Lippisch (1894-1976) var en tysk flygplanskonstruktör, som konstruerade segelflygplan på 20- och 30-talet, byggde stjärtlösa motor- och segelflygplan och är en av skaparna av deltavingen.
Även om Lippisch förefaller ha varit en rastlös själ med en oförmåga eller ovilja att avsluta sina projekt, det fick andra göra, var han under mer än 10 år den mest inflytelserika konstruktören av segelflygplan under den, förmodligen, viktigaste perioden av segelflygets utveckling.
13. februar 2023/af Jens Trabolt

Johannes Lyng 80 år

En af dansk svæveflyvnings absolutte ”Grand Old Men”, Johannes Lyng, runder et skarpt hjørne den 2. februar 2023, hvor han fylder 80 år. Dette er en meget personlig hyldest til min gamle ”storebror”, skriver Ulrik Friis.
2. februar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

I luften efter en pause på 56 år

Den danske svæveflyvehistoriske klub, DASK har fået endnu et klenodie, en Dobbeltraab IV, i luften efter en pause på en menneskealder. Men ikke uden sværdslag: Hvordan genskaber man eksempelvis flyets logbog, når den er blevet væk?
12. oktober 2022/af Jens Trabolt

Cancer-syge børn fik oplevelser for livet i svævefly

Der er Oldtimer-rally på Svæveflyvecenter Arnborg i disse dage, og Dansk Svæveflyvehistorisk Klub skød eventet i gang lørdag d. 20. august med en dedikeret flyvedag for børn, som kæmper med cancer-sygdom. ”Det var en stor succes for alle parter, og alle frivillige leverede til topkarakter”, konkluderer formand i DASK, Klaus Degner.
23. august 2022/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt

Kan du lande til T’et?

Ud over Grand Prix og DM i kunstflyvning er DM i præcisionslanding på programmet til DM-ugen på Arnborg. Ambitionen for landingskonkurrencen d. 17 og 18. juni er et festligt event, hvor der er masser af se på og med hurtig afgørelse af points. Tilmelding er fortsat mulig.
25. april 2024/af Jens Trabolt

“Sikke en masse herligt legetøj”

“Umuligt” sagde alle volumenproducenter for 10 år siden, da Nordic Gliding spurgte om det var muligt at producere et selvstartende elektriske svævefly til ”masserne”. På årets Aero-messe som blev afholdt for 30. gang i Friedrichshafen var tendensen klar: Alt indenfor svæveflyvning er efterhånden elektrificeret, og godt legetøj koster…
23. april 2024/af Jens Trabolt

Land i sigte – klokken 7 om morgenen!

Yves Gerster fra Schweiz er ikke bare en kapabel pilot. Han er også nysgerrig, og med et et godt Europa-kort på væggen finder han inspiration til nye imponerende flyvninger. For få uger siden fløj han fra St Auban i Frankrig til Corsica – og retur!
17. april 2024/af Jens Trabolt

Bag kulissen før Aero

I næste uge starter Aero Messe i Friedrichshafen med et stort opbud af svævefly-producenter. Messen er enorm, og det samme kan siges for den store energi som mange virksomhederne lægger i at deltage. Hos Alexander Schleicher i Poppenhausen har man startet forberedelserne mindst et halvt år forvejen.
12. april 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 4: Om olika landningsteknik

"Jag var nu på ungefär 150 m höjd och i en svag plané. Då händer det, mitt framför nosen, planets och min, slår en 2 m bred, röd fallskärm ut, svischar till vindrutan och försvinner bakåt, uppåt. Linan som är av stål, hamnar över vänstervingen ungefär en och en halv meter från flygkroppen, där den börjar såga sig igenom vingnäsans fanér."
10. april 2024/af Jens Trabolt

Var med på Ungdomsläger 2024

Häng med på ungdomsläger sommaren 2024 – ett minne för livet!
I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK åter igen ett utbildningsläger i segel och motorflyg som genomförs 21-26 juli på Ålleberg i Falköping.
8. april 2024/af Jens Trabolt

Morning Glory: Unikt vejrfænomen i ødemarken

“Morning Glory” er en sjælden begivenhed i atmosfæren i det nordlige Australien; En bølge som rejser gennem atmosfæren med cirka 40 km/t. Foran dette fænomen løfter luften sig laminart. Bagved Morning Glory kan der være ekstrem turbulens. Manden bag SkySight-prognosen Matthew Scutter rejste 2500 km hver vej for at opleve at flyve svævefly på Morning Glory.
4. april 2024/af Jens Trabolt

Mod alle fire ror-stop på Wavecamp

Wavecamps med flyvning fra frosne søer er en verdens-unik signatur for den svenske og norske svæveflyvning. Årets lejre i Vågå og Ottsjö er netop afsluttede, mens verdens nordligste i Kebnekaise fortsat pågår.
3. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet fyller 100 del 2: Sverige visar vägen till DK-skolning

I del 1 av denna artikelserie fick vi höra historien om hur C-diplomet har format och fortsätter att utgöra grundmodellen för segelflygutbildning. Men visste du att det var segelflyget i Sverige som vi idag kan tacka för de pedagogiska framstegen med 2-sitsiga plan? Den historien kommer här i sista delen av "C-diplomet fyller 100 år".
2. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet 100 år Del 1: Segelflygutbildningen växer fram

Måsmärket, eller C-diplommärket, fyller 100 år i år, 2024. Under större delen av 1900-talet var märket en välkänd symbol för segelflyget. Man bar det med stolthet och speciellt om man fått det utökat till silver-C eller ännu häftigare till guld-C, kanske även med diamanter. Idag förefaller det som att måsmärkenas status är låg och att de rentav fallit i glömska. Men idag, 100 år senare, utgör ideen fortfarande hela grunden för all segelflygutbildning.
27. marts 2024/af Jens Trabolt

Mere slæberevolution i Norden

Sidste år erstattede Seilflyseksjonen i NLF og Segelflyget de gamle Pawnee og Supercub med køb af 141 hk-Eurofox. Nu følger flere nordiske klubber trop.
”At NLF valgte flyet efter grundig research var for os en bekræftelse af, at det var det rigtige fly”, fortæller styreleder i Drammen Flyklubbs Seilflygruppe Fredrik Øystese, som netop har bestilt samme fly.
22. marts 2024/af Jens Trabolt

Nye handicaps skal gøre klubklassen mere fair

Den yderst populære klubklasse er konstrueret med henblik på, at ældre og dermed prisbillige fly, der ikke længere er i top, fortsat skal kunne konkurrere i nationale og internationale sammenhænge. Hemmeligheden er handicapkoefficienter som gør det muligt for at holde et mesterskab for en klasse, hvor flyene kan være meget forskellige. I Danmark bliver disse handicaps nu ændret, så konkurrencen bliver mere fair end før.
21. marts 2024/af Jens Trabolt

Skövde flygklubb igår, idag och i morgon

Skövde FK flyttade förra året, då kommunens framtidsplaner för flygfältet i Skövde inte var garanti för fortsatt verksamhet. Klubben har nu fått fotfäste hos vänner på flygplatsen i Falköping och sammanslagningen av resurser har resulterat i en av Europas finaste klubbflottor. Fritt luftrum dessutom! Skövde FK:s Bernt Hall berättar här om de kanske största förändringarna i klubbens snart 90-åriga historia.
20. marts 2024/af Jens Trabolt

Ove Hillersborg får Göta-pokalen

Göta-pokalen, skænket af Aeroklubben i Göteborg, er dansk svæveflyvnings højeste udmærkelse. Den uddeles i år til Ove Hillersborg for hans store indsats i dansk svæveflyvning gennem årene. 
12. marts 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 3: “Hangflygning”

"När planet var rakt över vinschbilen utlöste Gamil saxen och klippte wiren. Annalisa flög ett litet stycke, svängde 180 grader och kom ännu en gång över bilen, nu med 150 m wire i nosen. Den
svepte som en pisksnärt och vi på marken kastade oss undan. På vägen in mot hanget snodde wiren sig några varv kring ett taggtrådsstängsel, rycke upp en staketstolpe på var sida och drog planet nedåt i nästan negativ vinkel varefter brottstycket i nosen brast."
7. marts 2024/af Jens Trabolt