Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.

Tekst: Jens Trabolt

Højt over Vågå med blik ind i de norske fjelde. Bedre udsigt får man nok ikke.

Link to automatic translation

6800 meter var tophøjden i 2022-campen, og de mange deltagere på nød godt af suveræne forhold til hang – og bølgeflyvning og rejste hjem med en velspækket logbog med masser af flyvning.

Kursuschefen Steinar Øksenholt vurderede, at det var de bedste forhold i de seneste 10 år. Campen varede 8 dage, hvoraf de 6 var deciderede super-dage

Selv om Vågå Wave Camp er et norsk fænomen er det et internationalt event; Inden for de seneste 10 år har deltager-listen omfattet gæster fra både Danmark, Finland, Sverige, Tyskland, Belgien, Rumænien, Holland og Schweiz – ja, selv en amerikaner fandt vej til Vågå for nogle år siden.

Manuela fra Tyskland bliver sendt på en solo-flyvning af Vågå-instruktøren Kjetil Nordheim på en af de få dage med absolut ingen termik, hang eller bølger i luften. Perfekt til en omskoling. (Foto: Jens Trabolt)

I år var tyske Manuela og Loic fra Schweiz blevet inspireret af Vågå-reportagerne i Nordic Gliding og havde besluttet sig for at deltage i det norske kursus, som ligger i den lille by Vågåmo med fantastisk udsigt til fjeldmassiverne i Jotunheimen og Rondane – bare 3 timer i bil nord for Oslo. Der går i øvrig bus direkte fra Oslo city til Vågåmo eller tog fra Oslo Gardermoen lufthavn til Otta, hvorfra man kan køre med bus de sidste 30 km til Vågåmo.

”Ganske enkelt et bucket list-item”, var vurderingen fra gæsterne som fløj med med kursets instruktører.

Kursister fra Schweiz, Tyskland og Norge gæstede 2022-SveDanor-Fjeldflyvningskurset på Vågå. Kursuschef Steinar Øksenholt i midten i orange jakke – øverst til venstre instruktøren Robert Danewid, som også har været “vejr-shaman” på kurset i en menneskealder. (Foto: Jens Trabolt)

Vågå 2022-Video fra Ulf Jonsson, Ljusdals FK


At flyve med Vågå-veteranerne er vejen til en tryg læring, for bølgeflyvning er en modsætningsfyldt disciplin; At kunne begå sig på isen og i himmelrummet over, er noget som kræver viden og indsigt i lokale forhold.

Det er endeløs smukt, bjergtagende og en overraskende fredfyldt flyvning, når man er etableret i bølgen og stiger med laminart flow op mod den øvre atmosfære, mens slutglids-computeren viser potentiale for sensationelle glid.

Hvordan lyder fx et glid på 250 kilometer i en ASK 21 – eller fra Vågå til Oslo? Det mente denne skribents Oudie var mulig fra straks over 5 kilometers højde og i hylende stratosfærisk medvind på en flyvning for nogle år siden.

Omvendt skal man også være klar over, at fjeld-flyvning og specielt også bølge-flyvning kan være farlig, hvis man ikke respekterer naturens vilkår. At blive fanget ”on top” i situationer, hvor et föhn-gap i bølgen har lukket sig under en, er temmelig risikabelt, for hvordan skal man komme ned under skyerne uden at ramme højt terræn under IMC-forhold?

Alt dette er temaer, som man lærer at identificere og håndtere under sikre forhold på ”Fjeldflyvningskurset” på Vågå 11-18. marts 2023.

I forhold til tidligere år er der lidt ændringer i briefing- og overnatningsforhold. Det normale Wavecamp-base Vågå Hotell er i 2023 lukket for renovering. Briefings holdes derfor i Sov Lodge hver morgen. Herfra kører man hver formiddag de 2-3 kilometer ud til den tilfrosne sø, hvor flyene er parkeret.

Information om selve wavecampen findes her – og vil du melde dig til Fjeldflyvningskurset skal du klikke her 

Prisen for kurset er 3750 NOK inkl. Wavecampfee til Drammen Flyklubb (1500kr) og inkluderer ikke overnatning, mad og flyslæb. 

Flyleje: 300kr/time og min 300kr/start

Frist for tilmelding er 1. marts 2023.




Læs flere wavecamp-artikler i listen herunder.

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Bag kulisserne

Vågå Wavecamp starter lørdag. I tiden op til eventet har der været gang i et omfattende forarbejde bag kulisserne. Dette har involveret Seilflyseksjonen og en række lokale frivillige piloter sammen med arrangøren Drammen FK.
9. marts 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.
22. november 2022/af Jens Trabolt

Lentic-galore i Norge

Bjorli wavecamp rockar fett med fantastiskt höstväder. Naturupplevelsen att flyga i Norge är enorm vare sig det är på hanget, i termiken eller vågen. Den lenticularisoptik vi upplevde i Bjorli på måndagen och tisdagen var spektakulär! Den lycka man såg i piloternas ansikten på kvällen går inte att beskriva! Men det är ingen lek för oerfarna.
10. oktober 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden.
…allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022
11. april 2022/af Jens Trabolt

Vågå i mega-comeback

Det er 3 år siden, at der sidst har været en normal wavecamp på Vågå-isen. 2021 blev skrevet på Corona-tabskontoen og 2020 blev forkortet med 2 dage af samme årsag. Så det var fuldt fortjent, at de gode kræfter i både NLF/Seilflyseksjonen og arrangøren Drammen Flyklubb kunne score en klokkeren fuldtræffer på den netop afsluttede 2022 Wavecamp.
15. marts 2022/af Jens Trabolt

Klar til Wavecamp 2022 – en nordisk specialitet

Er du klar til verdens vildeste udsigt? Der er ikke længe til, at Kebne, Ottsjö og Vågå er klar med friske forsyninger af store flyveoplevelser. I modsætning til 2021, hvor flere lejre blev Corona-aflyst, er der denne gang grønt lys fra arrangørerne.
24. februar 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Fjällflygläger är redo för 2022

Sedan 1961 har Ottsjö levererat 1109 Guld-C och över 19 000 flygtimmar. Vissa år har varit riktigt bra och toppas av 1986 då Per Fornander var uppe på strax över 10.000 meter. Ett svenskt rekord som fortfarande gäller när detta skrivs. I mars 2022 är det dags igen
16. november 2021/af Jens Trabolt

Hede: Ny nordisk wave-camp-destination

Vi kender Vågå, Ottsjö og Kebne Wave Camp. Men Hede Wave Camp? Arboga FKs Lars Jauring rapporterer fra en ny nordisk destination; Hede Wave Camp 2020
6. januar 2021/af Jens Trabolt

Hypoxi, den lydløse dræber

Hypoxi er ikke bare et tema som er isoleret til wave-camp-piloterne. Det kan sætte ind i selv moderate højder.
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Barbeque on ice

Der regnede ikke med diamant-højder ned fra himlen på årets Vågå Wavecamp, men hvad gør det, når man har fast is under støvlerne, høj sol og masser af grillpølser?
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Kulde i svæveflyvning

Efter en lang vinter uden flyvning er det tid til wavecamps i Norge og Sverige. Flyvning i uopvarmede svævefly i stor højde er dog en perfekt recept på alvorlig nedkøling og hypotermi. Perlan Projektets flyvelæge Daniel Johnson gennemgår her de vigtigste symptomer, faresignaler og hvad man selv kan gøre for at holde sig indenfor grænserne for sikker flyvning.
25. februar 2019/af Jens Trabolt

Verdens vildeste wavecamp

Airbus Perlan 2-flyet har slået højdeverdensrekorden for svævefly, og det markerer en enorm præstation af en gruppe af frivillige. Men flyvning i ekstreme højder er ikke uden risiko.
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Svedanor Fjellflyging på Vågå 2018

Vågå Wavecamp 2018: Har man bare den mindste smule romantik i blodet er det umuligt at modstå kombinationen af is, fjeld og svævefly. 2018-versionen af Vågå var træfsikker
22. april 2018/af Jens Trabolt

Når isen kalder

”Giv mig vinter og hunde, så må I for mig beholde alt andet for jer selv”, konkluderede polarforskeren Knud Rasmussen for 100 år siden. Men vinteren kalder endnu på Vågå Wavecamp, Ottsjö Fjällflygläger og Kebnekaise Wavecamp.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Tanker rundt seilflyging og bruk av oksygen

Resultater fra prøving av Mountain High (MH) O2-system i lavtrykkskammer.
8. februar 2017/af Jens Trabolt

Havarirapport: IMC førte til totalhavari

Den svenske havarikommission har nu offentliggjort deres rapport efter ulykken med en Grob 103 Twin Astir i nærheden af Kebnekaise sidste år. Segelflyget har samarbejdet med havarikommissionen i analysefasen og har vedtaget initiativer som vedrører uddannelse og passagerbriefing.
23. juni 2015/af Jens Trabolt

Friskluftsforgiftning på første klasse

Bølgeflyvnings-lejren på den frosne sø ved foden af mægtige Kebnekaise-fjeldmassiv er verdens nordligste. De piloter som trodser vejr, kulde og distance belønnes med flyvning og naturoplevelser i absolut særklasse. NORDIC GLIDING har besøgt lejren ved Pirttivuopio.
23. maj 2015/af Jens Trabolt