Værd at vente på: Elektrisk selvstart for Ventus-serien

Med en elektrisk selvstartende 18 m-version af Ventus, har Schempp-Hirth nu en unik model-palette, hvor kunderne kan vælge mellem hele 4 motor-varianter. Den nye version, som blev afsløret i weekenden til den tyske svæveflyvemesse i Freudenstadt, byder på et overbevisende, opgraderet design, som utvivlsomt får mundvandet til at løbe hos entusiasterne.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Solo-systemet er elegant integreret i den smalleste af de tilgængelige Ventus-fuselager. Den sværeste opgave er løst først, og så bliver det en relativt enkel opgave at tilpasse det i den større fuselage.

Link to automatic translation

Konkurrence er godt. Det skærper fabrikkernes udviklingspotentiale, og resultaterne kommer kunderne til gode. Schleicher har siden 2020 haft elektrisk selvstartende 18 m-fly på bestillingslisten med AS 34 Me og AS 33 Me, og hos Jonker i Sydafrika har man ramt bulls-eye i markedet med cirka 80 styk leverede JS3 RES.

Denne udvikling har man uden tvivl bemærket hos Schempp-Hirth.

Jonkers RES-system (læs fx Kato Kvitnes ejerejerfaringer her) er udviklet i samarbejde med Solo og datterselskabet Emectric. NORDIC GLIDING besøgte Solo i 2018 og fik dengang et tidligt glimt af el-fremtiden. Solo ligger ikke langt fra Schempp-Hirth, som selvfølgelig har draget nytte af den tætte forbindelse, samt at kunne se hvilket erfaringer man har gjort sig med systemet – herunder udfordringer i produktion og certificering af RES-systemet, som nu endelig er på plads.

I januar 2023 fik NORDIC GLIDING et tip om, at Schempp-Hirth arbejde på et selvstartende elektrisk fly, men et besøg på fabrikken i Kirchheim unter Teck afslørede ikke nogle detaljer, selv om SH-Tilo Holighaus dengang overfor NG bekræftede, at man ”havde tanker om elektriske drivlinjer”.

Dengang vurderede vi ud fra samtalen på fabrikken, at Schempp-Hirth var i den luksuriøse situation at kunne iagttage andre producenters valg af batterier, motorer, konfiguration (batterier i fuselage eller vinger) samt underleverandører med henblik på at kunne vurdere erfaringerne. First-mover-fordelen går selvfølgelig tabt med denne strategi, men gevinsten er, at man kan implementere et mere modent system.

Schempp-Hirth var i øvrigt den første af de tyske ”store” fabrikanter til at implementere FES-systemet og fortsat er den producent med størst erfaring med FES-systemet, men har ikke indtil nu haft et elektrisk SLG-system på programmet (bortset fra Arcus E-projektet i samarbejde med Lange for 15 år siden)

Stor interesse for den nye Ventus E til præsentationen ved Deutsche Segelfliegertag.

Ny Ventus E!

Men nu på lørdagens Deutsche Segelfligertag i sydtyske Freudenstadt afslørede Schempp-Hirth det, som vi mistænkte – en elektrisk selvstartende Ventus E.

Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men her har Schempp-Hirth haft den luksus at kunne vurdere og opgradere nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.

2 batterier i fuselagen på Ventus E giver SLG-performance.

De 2 batterier i fuselagen er hentet fra Solo/Emectric og er 100 % identiske med dem som leveres i JS3 – dvs ”bærbare” – altså 25 kg stykket og cirka 8 kWh totalt. Der er frihed til at montere enten 1 eller 2 batterier, som giver enten turbo eller SLG-potentiale, og dermed også en mulighed for at variere vingebelastningen. Batterierne er dog vendt omvendt i forhold til JS3 i fuselagen.

Opladning sker med en temmelig stor oplader, men der er planer om at forsøge at integrere en lader i flyet, så det bliver egnet til ”wandersegelflug”.

Performance er en selvstart til 600 meter plus 1600 meter yderligere stig / 100 km yderligere rækkevidde. Som turbo med et enkelt batteri monteret forventes cirka 900 meter stig / 60 km rækkevidde. Dette er dog cirka-angivelser og kan ændres når fabrikken får mulighed for at teste flyet ”tidligt i 2024”.

Større motor og propel, sidstnævnte i øvrigt et inhouse design.

På motorsiden er der også ændringer i forhold til JS3. SH har valgt at montere den større EMRAX 228-motor kendt fra AS 32/33/34 sammen med en større egendesignet 140 cm-propel. Dette er givetvis for at reducere tiphastighed og støj. Der er i øvrigt planer om at montere væskekøling på power-elektronikken, oplyser SH.

Konceptet, som blev fremvist på messen i Tyskland, var baseret på SH-ingeniørens Andreas Lutz’ private Ventus Sport, og integrationen med instrumenter i cockpittet var ikke færdigt, men SH oplyser, at man har planer om at montere en klassisk ”throttle” i venstre side af cockpittet som på en selvstartende benzindrevet Ventus 3M. Denne throttle skal suppleres af motorinstrumentet med dreje-throttle, som givetvis bliver det samme som Solo/Emectric har leveret til JS3.

Motorinstrument skal suppleres af klassisk throttle.

Schempp-Hirth-ingeniøren Michael Greiner (til venstre) gav NG en gennemgang af det tekniske koncept. Der er var i øvrigt stor interesse for at se flyet fra det store publikum.

I øvrigt var det interessant at man har valgt at starte med den tekniske integration med den mindste fuselage-model: ”Passer det her, passer det også i andre Ventus-fuselager”, grinede Schempp-Hirth-ingeniøren Michael Greiner om det tekniske ”benspænd”.

Ventus i 4 motorversioner og 2 fuselager

Med den nye Ventus E, er kan man få sin Ventus som man vil have det – elektriske selvstartende (E), elektrisk turbo (FES), Solo-turbo (T) og benzin-selvstartende (M) samt i 2 forskellige fuselage-størrelser – Performance (stor) og Sport (lille).

Retrofit på eksisterende Ventus 3 er også i tankerne efter certificeringen, forlyder det.

Priserne på denne nyhed er ikke officielle, men en basis-pris for en Ventus 3 E Sport forventes til at ligge på cirka 225 000 euros plus moms og instrumenter med en leveringstid på 2,5-3 år. Der er i samme liga som den fossildrevne Ventus 3M som starter ved cirka 230 000 euros plus moms.

Jo, fly er blevet dyre, og på en trist fodnote kan man notere sig, at det er i øvrigt også gået ud over Discus 2C, som fabrikken faktisk mener bliver for dyr til at være i produktion i øjeblikket. Det betyder, at man faktisk ikke kan bestille en Discus. Fabrikken ser dog på muligheder for at reducere omkostninger, fx batch-produktion.

Fortsat benzinversion mulig

Fabrikken siger, at der er fortsat burde være et marked for den selvstartende benzinversion M – specielt for dem, som ønsker en meget stor rækkevidde, fx i Alperne, men der er ingen tvivl om, at elektriske drivlinjer har et fokus i fremtiden.

Dette understreges også af, at batterier fortsat udvikles. Eksempelvis er LZ Design nu klar med GEN 4 batteri-typerne til 1-sædede FES-fly med cirka 20 % mere energi (fra cirka 4 til 5 kWh), og DG 1001 e neo kan nu leveres med det store 8 kWh-batteri som giver det store og tunge fly samme turbo-rækkevidde som de 1-sædede FES-fly.

I forlængelse heraf forventer SH også, at Duo Discus FES går i en begrænset produktion mod slutningen af 2024 med samme batteri. Har man en Duo Discus XL med kulfiber-vinger kan man også efter certificeringen af Duo FES også stille sig i kø til et retrofit.

NG har tidligere fantaseret om Arcus med FES. SH bekræfter nu, at man også tænker samme tanker og analyserer markedet. Spændende!

Her er i øvrigt en anden ide, ganske gratis: Men hvorfor ikke tage springet fuldt og implementere den nye Ventus E-drivlinje i Arcus? Så har man en harmonisk elektroturbo i samme stil som ASG 32 EL – eller måske med lidt flere tweaks af køling – en selvstartende Arcus E 2.0.

At det ikke er ren fantasi demonstreres af, at Uys Jonker eksempelvis har samme modulære SLG-tanker med kombinationen af DG 1001-serien og Jonkers RES-system…

NORDIC GLIDING mener:
Schempp-Hirth kom lidt senere i gang med elektrisk selvstart til 18 meter fly end Schleicher og Jonker, men at dømme ud fra det nye lovende Ventus E-koncept har det tilsyneladende været værd at vente på.

At 3 store fabrikanter nu satser på et e-slg-koncept er kun godt for kvalitet og udvikling af komponenter samt ”best practice”. For 10 år siden var dette science fiction, specielt hos mainstream-fabrikanterne, men nu er det den nye baseline.
Hvad bliver næste trin i udviklingen?




Flere Schempp-Hirth-artikler

Værd at vente på: Elektrisk selvstart for Ventus-serien

Med en elektrisk selvstartende 18 m-version af Ventus, har Schempp-Hirth nu en unik model-palette, hvor kunderne kan vælge mellem hele 4 motor-varianter. Den nye version, som blev afsløret i weekenden til den tyske svæveflyvemesse i Freudenstadt, byder på et overbevisende, opgraderet design, som utvivlsomt får mundvandet til at løbe hos entusiasterne.
6. november 2023/af Jens Trabolt

Schempp-Hirths nye ansigter

Svæveflyvebranchen er et lille sted. Michael Greiner, tidligere Alexander Schleicher-konstruktør, er nu en del af et nyt team hos Schempp-Hirth. Samtidig bekræftes endelig nyheden om elektrisk selvstartende Ventus E.
27. september 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Schempp-Hirth “Skunkworks”

Med Jonker og Schleichers nye selvstartende elektriske 18-meter konstruktioner i form af JS3 RES og AS 33 Me er bolden nu trillet over på Schempp-Hirths banehalvdel.
Det ville være oplagt med en elektrisk selvstartende version af Ventus M, tænker Nordic Gliding – måske naivt? Men hvad tænker fabrikken, og hvad er de parate til at fortælle en insisterende redaktør som har inviteret sig selv på kaffe?
6. februar 2023/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Duo Discus FES

Duo-Discus, en av de vanligaste tvåsitsarna i Danmark, Norge och Sverige, är ett populärt och fantastiskt segelflygplan. Nu har man tagit det naturliga steget och försett även Duo-Discus med FES. Och då kallas den rätt och slätt Duo FES. Naturligtvis har Duo FES stått högt upp på NGs ”test bucket list” i mer än ett år. I mitten av maj fick vi tillfälle att resa till Slovenien och både besöka FES-fabriken och flyga Duo FES. Det ultimativa klubb 2-sitsar?
1. juni 2022/af Jens Trabolt

Test: Discus B vs LS-4: Standardklasse på budget

Det er ikke alle som har et par millioner i overskud til køb af fly. Vi kigger derfor her på budget-fly konstrueret til datidens standardklasse og som nu flyver i klubklassen: Må vi præsentere 2 evergreens i svæveflyvehistorien; Rolladen Schneider LS4 og Schempp-Hirth Discus B
21. juni 2021/af Jens Trabolt

Test: Duo-Discus vs DG-1000: Showdown i 20-meterklassen

Vilken är bäst? Vad är skillnaden? De ska vi titta närmare på. Att båda flygplanen fortfarande är i produktion efter 28 respektive 21 år och att de egentligen inte har någon konkurrent i sin nisch indikerar ju att det är fina flygplan.
16. juni 2021/af Jens Trabolt

Hvad siger ejerne om Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3?

Jonker JS3 Rapture og Schempp-Hirth Ventus 3 er fine konstruktioner. NORDIC GLIDINGs Bernt Hall har interviewet 2 af ejerne, Björn Regnström og Börje Eriksson: Hvad siger de, og hvad har motiveret deres valg af type?
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Test: Ventus 3 vs JS 3 – mer lika än olika

Vilken är bäst? Vilken skall jag köpa eller drömma om att jag hade? Svaret är att det beror mer på vem Du är, vilka primära användningsområden du prioriterar, än skillnader i prestanda eller flygegenskaper! Största skillnaden som grund för dina val ligger nog i olika motoralternativ.
11. maj 2021/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning og drømmen om det perfekte klubfly

Duo Discus er en high-performance klubklassiker i den non-flappede 20-meterklasse. Med jomfruflyvningen af den nye elektriske FES-variant i fredags sænker Schempp-Hirth barrieren for nye strækflyvere og fortsætter elektrificeringen af produktsortimentet. Med en elektrisk turbo bliver det endnu mere enkelt og stress-frit at flyve ud over landskabet.
20. april 2021/af Jens Trabolt

Schempp-Hirth bygger Duo Discus med FES

Klubklassikeren i 20 m-klassen tager skridtet ind i den elektriske verden sammen med klassekammeraten DG 1001 e neo. Nyt stort batteri er på vej, lover leverandøren.
27. januar 2021/af Jens Trabolt

Test: SH Arcus Turbo 2020-edition

Storsælgeren Arcus fra Schempp-Hirth fejrer 10 året med flere opdateringer som kompletterer en i forvejen yderst vellykket konstruktion. Vi prøver den "lette" turbovariant Arcus T.
23. oktober 2020/af Jens Trabolt

Første nordiske Arcus leveret i 2020-version

En andelsgruppe i Nordsjællands SFK har fået levering på Nordens første Arcus i den opdaterede 2020-version. ”Klubbens Ferrari” er den omgående døbt.
8. juli 2020/af Jens Trabolt

Gliders 2020: Schempp-Hirth

Schempp-Hirth er fortsat en nytænkende volumenproducent
27. februar 2020/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Arcus M 2020-edition

Efter 10 år som topsælger i den flappede 20-meterklasse har Schempp-Hirth nu opdateret Arcus med en række forbedringer.
5. september 2019/af Jens Trabolt

En elektrisk beslutning

Indtil videre har der bare været 3 private elektriske svævefly i Norden. Men nu har den danske svæveflyveklub Aviator i Aars købt en Discus med FES-motor. Går det overhovedet at operere et elektrisk fly i en klub med mange medlemmer?
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Ventus 3 M

"Simply the best". Ja, som i låten med Tina Turner har Schempp-Hirth haft detta som mål för sin nya kärra. Om att ha bästa kärran kämpar nu aktivt dom stora ”segelflyghusen” Schempp-Hirth och Jonker i både 18- och 15-m klasserna med nya konstruktioner. Enligt ännu obekräftade rykten har även Schleicher något nytt på gång
19. juni 2018/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Arcus E

Med enhver prototype lærer man noget. Schempp-Hirth og Langes joint-venture omkring prototypen Arcus E var ikke uproblematisk. Men resultaterne af dette pionerarbejde er interessante. Her er et glimt af fremtiden for elektrisk selvstart.
22. april 2018/af Jens Trabolt

Pionerer: Wolf Hirth

Mångsysslaren Wolf Hirth är en av de verkligt inflytelserika segelflygarna i vår historia. Termikflygningens och vågflygningens utforskare, silver C nr 1, den förste att flyga längre än 300 km i ett segelflygplan och konstruktör,
24. december 2017/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Quintus M

Med en maksimal planbelastning på 57 kg/m2 og 23m spændvidde er Quintus M Schempp-Hirth’s bidrag til den nye åbne klasse. Den danske konkurrencepilot Henrik Breidahl skriver her om sine oplevelser med en sjælden fugl.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Selvstart til klubpris

2-sædet selvstartende svævefly til basic træning og avanceret stræk? Det koster vel et par milioner? Næh Janus CM fra Schempp-Hirth, verdens første seriebyggede high-performance selvstartende to-sædede fly koster nu under 500.000kr.
25. juni 2016/af Jens Trabolt

Test: Schempp-Hirth Discus 2C FES

Elektroturbo-systemet FES er klart undervurderet. Det vil ikke bare gøre fremtidens svæveflyvning sikrere. Det vil også gøre strækflyvning uendelig mere tilgængelig for uerfarne piloter, specielt i klubregi. NORDIC GLIDING har prøvet Schempp-Hirths demo-Discus med 18 meter spændvidde og FES.
10. juni 2016/af Jens Trabolt

Cirrus vs LS-1 f: Shoot-out i klubklassen

Standard-Cirrus og LS-1 var nyskabende designs for 50 år siden, og for mange markerede de indgangen til den moderne tidsalder i konstruktion af svævefly.
Thomas Hansen fra Stockholms SFK og Per Carlin, Arboga FK skriver her om deres erfaringer med at eje en funktionel klubklasse-klassiker.
23. april 2016/af Jens Trabolt

Schempp-Hirth: Arven efter Klaus

Schempp-Hirth i Kirchheim-Teck er i dag både volumenproducent, toneangivende i den tekniske udvikling af svævefly og bærer en fascinerende og tragisk historie.
11. april 2016/af Jens Trabolt

Udvalgte artikler

”I det mindste er der køligt i 4000 meters højde”

Til VM i Australien har deltagerne ingen problemer med at holde varmen. Over 40 grader kræver masser af væske og godt med solcreme. ”Den er i øvrigt gratis og står ved siden af remouladen her på flyvepladsen”, griner Rasmus Ørskov, som også kan godte sig over en velfortjent dagssejr på 4. dagens race i klubklassen. Rapport fra VM-lejren.
8. december 2023/af Jens Trabolt

50 år senere: Gjennom Australien med Blanik!

"Om jeg ville gjort det igjen? Selvsagt!"
I 1974 fløy norske Stein Frich fra kyst til kyst gjennom den australske «outback» i en Blanik. Noe som ingen andre hadde prøvd før med seilfly. Underveis måtte han starte med brutale bilstarter fra improviserte flystriper i bushen og lande på testområder for atombomber med «stålørnen». Ja, det var ikke kjedelig!
6. december 2023/af Jens Trabolt

Turbine-power på dit (gamle) fly

LS4 Jet-projektet kan nu leveres fra tyske M&D. Næste projekt er ”turbine-turbo” på ASW 27 til næste år. Kigger man endnu længere frem i kalenderen mener M&D også, at både LS6 og LS8 er mulige kandidater.
4. december 2023/af Jens Trabolt

”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”

Det bliver close race, når NLF afholder det populære Sailplane Grand Prix-format til maj næste år på Starmoen.
”En chance for at profilere Seilfly-Norge i en international setting”, mener fagchef Steinar Øksenholt.
29. november 2023/af Jens Trabolt

Interglide – fagmesse for svæveflyvningen?

Vi mangler vores egen messe, mener Markus Immig, initiativtager til svæveflyve-messen Interglide som efter planen skal afholdes i november 2024 i Karlsruhe.
24. november 2023/af Jens Trabolt

Bog: En kærlighedserklæring til svæveflyvningen

Den nye bog, “The Art of Gliding” er et ekstremt flot og gennemarbejdet smykke af en bog, spækket med informationer og gode historier fra ekstreme flyvninger. Den er også en personlig beretning fra forfatteren, østrigske Simon Lemmerer om sin fars og sit eget forhold til svæveflyvning.
21. november 2023/af Jens Trabolt

Nu är ”treorna” elektrifierade

Alla tre ”treorna”, JS 3, AS 33 och Ventus 3 (fast den heter officiellt bara Ventus) har nu SLG kapacitet med elektriska drivlinor. Först ut var Jonkers JS 3 RES, vars första serieexemplar levererades till USA i december 2020, Schleichers AS 33 Me flög hösten 2022 och i november 2023 presenterade Schempp-Hirth Ventus E, med planerad jungfruflygning våren 2024. Elektrifieringen av segelflyget går rasande fort och intresset är stort!
20. november 2023/af Jens Trabolt

VM-støtteaktion blev en succes

Danske Michael Mix er sammen med Poul Kim Larsen og Rasmus Ørskov på vej mod VM i Australien. Det er forbundet med meget store udgifter at deltage, men takket være donationer og sponsorater, så er det lykkedes at samle penge nok ind, fortæller Mix, som vi her fangede straks før afrejse.
16. november 2023/af Jens Trabolt

Udvid horisonten med Svedanor-kurserne 2024

Nu er oversigten klar over næste års SveDaNor-kurser som byder på unikke flyveoplevelser: Hvilket andet sted i verden kan man eksempelvis lære at flyve bølger fra isen med talrige 2000 meter fjeldtoppe omkring sig eller prøve kræfter med termikken inde i en stor CU på IMC-skyflyvningskursus?
13. november 2023/af Jens Trabolt

På 5200 meter över Ottsjö! Rapport från lägret 2023

Ottsjö Fjällflygläger 2023 samlade 39 deltagare från åtta svenska klubbar. Med sig hade man tio segelflygplan. Många deltog för första gången, vilket är glädjande. Vädret med låga temperaturer och vindar mestadels från väst, gjorde att vi fick ut 10 flygdagar av 14 möjliga. 6 dagar gav riktigt bra vågflygningar.  Thomas Brandt rapporterar från 2023-lägret. 
9. november 2023/af Jens Trabolt

Kystinspektion i Bergfalke

DASK, den danske svæveflyvehistoriske klub, leverede på sidste dag i september endnu en af de eksotiske Lønstrup-træf ved den danske Vestkyst. Vindretningen var perfekt, men det blæste helt sindssygt. Det gav både fordele og ulemper…
8. november 2023/af Jens Trabolt

Værd at vente på: Elektrisk selvstart for Ventus-serien

Med en elektrisk selvstartende 18 m-version af Ventus, har Schempp-Hirth nu en unik model-palette, hvor kunderne kan vælge mellem hele 4 motor-varianter. Den nye version, som blev afsløret i weekenden til den tyske svæveflyvemesse i Freudenstadt, byder på et overbevisende, opgraderet design, som utvivlsomt får mundvandet til at løbe hos entusiasterne.
6. november 2023/af Jens Trabolt