Så er vi klar til flyvning! Lars-Göran Uhr eller bare LG er en af ildsjælene bag Västerdalarnas FK. Den flotte hangarport vidner om, at dette er en svæveflyveklub med et bredt perspektiv på verden, og dette manifesterer sig i airshowet "Flygfesten".
Den lille klub i Dalarna ligger perfekt placeret i et af Sveriges, ja måske et af Nordens bedste strækflyvningsområder. At klubben tilmed kan løfte et kæmpe-event som Flygfesten, som er Nordeuropas største civile airshow vidner om organisatoriske kæmpemuskler, som trodser klubbens relativt beskedne størrelse.
Så er vi klar til flyvning! Lars-Göran Uhr eller bare LG er en af ildsjælene bag Västerdalarnas FK. Den flotte hangarport vidner om, at dette er en svæveflyveklub med et bredt perspektiv på verden, og dette manifesterer sig i airshowet "Flygfesten".
Tekst: Jens Trabolt / Foto: Jens Trabolt og Västerdalarnas FK
Västerdalarnas FK Grundlagt: 1936 Antal medlemmer: Cirka 170 totalt (motor, segel, model) Bane: 03/21, 900 meter asfalt samt græs Flypark: DG 500 Trainer, HpH 304 C Wasp, Discus b WL, LS6, Aerospool WT9 Dynamic, Piper Pawnee og Piper Archer
Googler man Dala-Järna, så er det – med al respekt – ikke de enormt store internationale turistattraktioner som kommer frem på skærmen, når byen med cirka 1500 indbyggere præsenteres. Der er et museum med træfugle og et 10 meter høj kopi af Eiffeltårnet.
Men er man svæveflyver eller bare generelt flyveinteresseret er sagen en helt anden, og man bør bestemt interessere sig for den lille svenske by beliggende smukt ved Västerdal-elven, cirka 35 km syd for Siljansøen.
Her er nemlig en klub, som drives af entusiaster og med en fabelagtig beliggenhed på grænsen mellem og skov og fjeld op mod den norske grænse.
Dette næsten kontinentale klima med stor afstand til havet giver fantastiske vejrforhold med høj base, og med en relativ nordlig position er dagene lange om sommeren. Altså noget som stemmer med lange strækflyvninger.
Klubbens Jari Niskanen i sin selvstartende Ventus CM. Han er en af dem, som har klaret 1000 km med start fra Dala-järna.
Det har klubbens medlemmer bevist mange gange – senest i 2020, hvor både Jari Niskanen, Lars Göran Uhr og Johan Gustafsson fløj hver deres +1000 km med udgangspunkt i Dala-Järna. Det kræver trods alt både kundskab og godt vejr at flyve 1028 km med en gennemsnitshastighed på over 120 km/t i en Nimbus 3 25,5 m, som Lars Göran gjorde. Klubben har gennem årene fløjet mindst 6 x 1000 km flyvninger.
VästerDalarnas FK disponerer over en meget stor flyveplads med 900 meter asfalt med lys med en ”græsstrip” ved siden af. Flyvepladsens navn og radiofrekvens er malet på hangarens tag: Det er meget belejligt. Fra luften er terrænet meget smukt: Her er mørkegrønne fyrreskove og masser af søer og lysegrønne marker.
Traditionen tro byder man kammeraterne på kage, hvis man udelander. Her er det Johan Gustafsson som er blevet hentet i nærliggende SIljansnäs efter en 500 km FAI-triangel.
Ikke noget uvanligt syn over Dala-Järna. Her er rigtig gode termikforhold. Fotoet stammer i øvrigt fra 2 danske piloter Ole Refsgaard og Vladimir Fedorov som fløj fra Nordsjælland til Dala-Järna i en Duo Discus i 2013 – og hjem næste dag!
Klubben kan desuden nyde godt af et næsten ubegrænset luftrum. Der er temmelig langt til både Sälen TMA i vest og Borlänge TMA i vest, og trafikken i disse områder, specielt Sälen, er ret begrænset, så det vil ofte være muligt at flyve gennem med få restriktioner – specielt hvis man har transponder.
Ønsker man at flyve i skyer, er der også et stort skyflyvningsområde som kan åbnes. Under visse meteorologiske forhold opstår der også bølger i atmosfæren, som kan udnyttes af Dala-Järna-piloterne.
Her er Johan Gustafsson kommer langt op mod Sälen- nordvest for Dala-Järna. De bedste udelandingsmuligheder findes i dalgangene.
Men det er klogt at holde sig højt. Denne skribent havde for et par år siden fornøjelsen at flyve fra klubben i Siljanäs (cirka 40 km fra Dala-Järna) i en Janus med Siljansnäs-piloten Johan Stormats – vi brugte flyvepladsen i Dala-Järna som udelandingsmulighed under flyvningen og fortsatte lystigt i vestlig retning mod Malung.
Selv om vi var højt med cirka 2500 meter på højdemåleren under en fortryllende Cumulus-himmel, var det tydeligt at se, at udelandingsmulighederne var begrænsede, og der er meget store øde naturområder.
Kommer man langt over mod den norske grænse mod Idre (hvor der i øvrigt er en flot flyveplads) bliver udelandingsmulighederne endnu dårligere, bortset fra i dalgangene. Til gengæld gælder det for hele regionen, at termikken rigtig god, og udsigten er i verdensklasse. Så flyvning her belønnes rigeligt.
Nærmeste nationalflyvecenter er i øvrigt det norske på Starmoen – det ligger over 100 km nærmere end Ålleberg! Men denne skribent tvivler på, at der er der er nogen svenske klubmedlemmer, som har vovet denne flyvning, da de minimale udelandingsmuligheder nok ikke er videre tillokkende. At dømme ud fra logfilerne på OLC og Weglide er favorit-racetracket når der skal flyves rigtig langt i nordvestlig og sydøstlig retning fra Dala-Järna med et sydligt vendepunkt i Arboga.
Den relativt lille, men hårde kerne af svæveflyve-piloter i Dala-Järna har tilgang til en flot flyflåde. Skoling sker på en 2-sædet DG 500 Trainer og strækflyverne kan vælge mellem noget så eksotisk som en HpH 304 C Wasp, en Discus b WL og en LS6.
Her er det Johan Gustafsson som briefer en ung gæst før en introflyvning i klubbens DG 500 Trainer. Gæsten havde ønske om lidt ava-flyvning, og det fik han med solidt eftertryk. Johan er nemlig dobbelt verdensmester.
LG med klubbens HpH 304 Wasp.
Lars Göran Uhr klar til slæb i klubbens Pawnee.
Dette er en klub med legesager for både store og små!
Eftersyn af klubbens WT 9 Dynamic som også fungere som back-up-slæbemaskine.
Flyslæb, som er dagligt tilgængeligt i perioden mellem april og september, sker både med Pawnee (i øvrigt bemalet som figuren Dusty Crophopper fra 2014-filmen fra Disney til stor glæde for store og små børn) samt med klubbens ultralette WT9 Dynamic (købt fra Holland i 2017), som også fungerer som allround rejsemaskine. Motorfly-sektionen flyver desuden i en Piper Archer.
I Västerdalarnas FK starter de unge medlemmer ofte med modelflyvningen, og det er ikke usædvanligt, at de senere bevæger sig over i fuldskala svæve- eller motorflyvningen.
En mikset flyveklub
Västerdalarnas Flygklubb er en flyveklub, som rummer mange typer af flyvning, og ofte ser man medlemmerne være aktive på alle platforme, fx svæveflyvning, når vejret er rigtig fint, og motorflyvning når der skal grilles pølser på en frossen sø. Desuden er der et stort influx af helt unge medlemmer, som dyrker modelflyvningens glæder og med alderen ofte kommer over i fuldskala-flyvningen.
Klubhytterne står til rådighed for klubbens gæster.
Deltagerne i klubhuset under Safe-Skies-mesterskabet i DJ.
Adskillige klubhytter står til rådighed overfor gæster. Når klubben holder airshow som under Flygfesten med op til 38 600 deltagere rækker kapaciteten ikke, men besøgende som holder sig indenfor normale grænser kan nyde enkle campinghytter med velklingende navne som ”Cumulus”, ”Cirrus” eller ”Nimbus”.
Og gæster – det har klubben bestemt haft. Det skrev vi eksempelvis om i NORDIC GLIDING, da Ole Refsgaard og Vladimir Fedorov i juni 2013 fløj fra den danske klub i Frederikssund i Nordsjælland hele vejen til Dala-Järna i en Duo Discus.
Dagen efter fløj de hjem igen – en meget stor oplevelse rigere, og ikke mindst takket være kammeraterne fra Västerdalarnas FK som havde lovet fuld service, hvis Duo’en kom så langt som til Dala-Järna – en rekorddistance på over 500 km.
Se fotos herunder
De lokale
Det er i høj grad en lokal klub med en række lokale figurer, som hver for sig er vidt forskellige, men har alle til fælles, at de er flyveentusiaster med et varmt bankende hjerte for flyveklubben.
Klubbens ordførende Kjell Dalsheim er ingen rookie i et svævefly. Han har over 3800 timer i logbogen og tilhører de piloter, som har fløjet over 1000 km fra Dala-Järna. Han har desuden flere flyvninger i den tunge kaliber mellem 800-950 km, og selvfølgelig har han deltaget i næste alle SM mellem 1984 og 2005.
Rekorder er det også blevet til fra Dala-Järna. Kjell har haft en svensk hastighedsrekord på 100 km t/r og et har gældende svensk hastighedsrekord i racingklassen på 300 km t/r.
Lars-Göran Uhr som bare går under navnet ”LG” er opvokset i Dala-Järna og bor bare 3-4 huse fra flyvepladsen, og han føler sig nok lige så meget hjemme i klubben, som han gør hjemme. Ofte er han ikke langt borte, og ses ofte i klubben hvor han hjælper med store og små arbejdsopgaver.
Lars Göran Uhr og Håkan Schweitzer i forsædet her fanget på lejr i Bjorli, Norge med klubbens DG.
Ikke langt borte bor Göran Karlsson, som ud over at være professionel flyveleder, også er den rigtige mand at have i klubbens værksted. Ud over alt dette, driver han også webshoppen https://nordicaviation.eu med stor succes.
Med sin flyvende far Christer er Johan Gustafsson opvokset i klubben. Johan tog sit svæveflyvecertifikat som 15-årig og har efterhånden akkumuleret over 1500 timer. Johan er ikke bare god til strækflyvning. Han er også dobbelt aerobatic-verdensmester (2010,2013).
De fleste har nok set hans ganske heftige aerobatic-routine med et LED-belyst SZD-59 “ACRO, som Johan har fløjet over 60 internationale airshows med. Så med 15000 trailer-km logget årligt er også sandsynligt, at Johan også er verdensmester i det.
Johans kæresten Sofia Jonsson er også meget aktiv i flyvemiljøet, blandt ungdomsmiljøet og klubben. Hun flyver både svævefly og motorfly og som flyveinstruktør ses hun ofte på de sociale medier hvor hun spreder kendskabet til sporten. Hun fik i øvrigt æresprisen ”Årets Flyver” fra KSAK (Kungliga Svenska Aeroklubben) i 2018.
Västerdalarnas FK har ofte performet højt i RST, Rikssegelflygtävlingen. Her er der prisuddeling på Billingehus-konferencen.
Klubbens Lars Asplund, Jari Niskanen og Per-Erik Kock.
Ingemar Brottare flyver fra Västerdalarnas FK med sin flotte Pilatus B4.
Flygfesten
Johan er nok også selvskrevet performer under airshowet Flygfesten, som er det i særklasse største event i regionen. Eventet, som er internationalt anerkendt, tiltrækker helt op til 40 000 gæster fra ind – og udland.
Det er selvsagt en ordentlig satsning for Västerdalarnes FK, som står som arrangør, men historisk har Flygfesten leveret et solidt økonomisk overskud til klubben, og en sådan succes styrker sikkert også klubbens sammenhængskraft.
Flygfesten 2015 – et kæmpe event for klubben og regionen.
Saab Viggen – en af de prominente gæster under Flygfesten 2018 i Dala-Järna. Det flotte foto er taget af Peter Elisasson.
Klubben tror på Flygfesten 2022
”Vi subsidierer klubbens drift ganske kraftigt med overskuddet fra Flygfesten, så vi håber virkelig, at Flygfesten bliver en realitet i 2022”, fortæller klubbens ordførende Kjell Dalsheim til NORDIC GLIDING. Västerdalarnas FK er i øvrigt ikke den eneste klub i Norden som arrangerer store events som en del af klubøkonomien; Lemvig Flyveklub i Danmark er berømt for sit Lemvig Marked og Dyrskue, som kører over 2 dage i slutningen af maj.
I 2021 valgte Västerdalarnas FK at Corona-aflyse Flygfesten, men i år virker det til, at det er ”go-time” for alvor d. 5-7. august, hvor arrangørerne forventer publikumsrekord med helt op til 50 000 gæster til Dala-Järna.
”Sidste gang vi arrangerede den var 2018, men sidste år blev aflyst på grund af corona, og nu er vi selvfølgelig bekymrede for, at den internationale situation i Ukraine kan påvirke vores airshow. Mange af deltagerne kommer nemlig fra udlandet”, siger Kjell Dalsheim.
Ordførende Kjell Dalsheim er først på gridden under Dala-Järna Safe Skies.
Ønsker man derimod et event med lidt mere overskuelige dimensioner kan det også anbefales at blokere 4-6. juni, hvor Västerdalarnas FK er vært for HDI Safe Skies-mesterskabet. Det er et regionalt mesterskab med absolut fravær af VM-stress og deltagere med knive mellem tænderne. Her er fokus på flyvesikkerhed og socialt samvær – her byder man nye mesterskabspiloter varmt velkommen.
Hvis der er kommet noget som helst positivt ud af Corona krisen, må det være, at vi har forstået dette, vigtigheden af at komme i klubben, nyde det sociale liv, passe sin spilvagt eller instruktørvagt, eller blot nyde en kop kaffe sammen med de andre i klubhuset.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/03/Peter-Eriksen-udvalgt-1200.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2020-05-27 14:52:062022-02-01 10:19:14Peter Eriksen: Midt i et usædvanligt forår
Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2022/12/L1001021-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2022-12-28 08:36:222022-12-21 14:06:54“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.