Västerdalarnas FK: Gateway to heaven

Den lille klub i Dalarna ligger perfekt placeret i et af Sveriges, ja måske et af Nordens bedste strækflyvningsområder. At klubben tilmed kan løfte et kæmpe-event som Flygfesten, som er Nordeuropas største civile airshow vidner om organisatoriske kæmpemuskler, som trodser klubbens relativt beskedne størrelse.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Jens Trabolt og Västerdalarnas FK

Västerdalarnas FK
Grundlagt: 1936
Antal medlemmer: Cirka 170 totalt (motor, segel, model)
Bane: 03/21, 900 meter asfalt samt græs
Flypark: DG 500 Trainer, HpH 304 C Wasp, Discus b WL, LS6,  Aerospool WT9 Dynamic, Piper Pawnee og Piper Archer

Link to automatic translation

Googler man Dala-Järna, så er det – med al respekt – ikke de enormt store internationale turistattraktioner som kommer frem på skærmen, når byen med cirka 1500 indbyggere præsenteres. Der er et museum med træfugle og et 10 meter høj kopi af Eiffeltårnet.

Men er man svæveflyver eller bare generelt flyveinteresseret er sagen en helt anden, og man bør bestemt interessere sig for den lille svenske by beliggende smukt ved Västerdal-elven, cirka 35 km syd for Siljansøen.

Her er nemlig en klub, som drives af entusiaster og med en fabelagtig beliggenhed på grænsen mellem og skov og fjeld op mod den norske grænse.

Dette næsten kontinentale klima med stor afstand til havet giver fantastiske vejrforhold med høj base, og med en relativ nordlig position er dagene lange om sommeren. Altså noget som stemmer med lange strækflyvninger.

Klubbens Jari Niskanen i sin selvstartende Ventus CM. Han er en af dem, som har klaret 1000 km med start fra Dala-järna.

Det har klubbens medlemmer bevist mange gange – senest i 2020, hvor både Jari Niskanen, Lars Göran Uhr og Johan Gustafsson fløj hver deres +1000 km med udgangspunkt i Dala-Järna. Det kræver trods alt både kundskab og godt vejr at flyve 1028 km med en gennemsnitshastighed på over 120 km/t i en Nimbus 3 25,5 m, som Lars Göran gjorde.  Klubben har gennem årene fløjet mindst 6 x 1000 km flyvninger.

VästerDalarnas FK disponerer over en meget stor flyveplads med 900 meter asfalt med lys med en ”græsstrip” ved siden af. Flyvepladsens navn og radiofrekvens er malet på hangarens tag: Det er meget belejligt. Fra luften er terrænet meget smukt: Her er mørkegrønne fyrreskove og masser af søer og lysegrønne marker.

Traditionen tro byder man kammeraterne på kage, hvis man udelander. Her er det Johan Gustafsson som er blevet hentet i nærliggende SIljansnäs efter en 500 km FAI-triangel.

Ikke noget uvanligt syn over Dala-Järna. Her er rigtig gode termikforhold. Fotoet stammer i øvrigt fra 2 danske piloter Ole Refsgaard og Vladimir Fedorov som fløj fra Nordsjælland til Dala-Järna i en Duo Discus i 2013 – og hjem næste dag!

Klubben kan desuden nyde godt af et næsten ubegrænset luftrum. Der er temmelig langt til både Sälen TMA i vest og Borlänge TMA i vest, og trafikken i disse områder, specielt Sälen, er ret begrænset, så det vil ofte være muligt at flyve gennem med få restriktioner – specielt hvis man har transponder.

Ønsker man at flyve i skyer, er der også et stort skyflyvningsområde som kan åbnes.  Under visse meteorologiske forhold opstår der også bølger i atmosfæren, som kan udnyttes af Dala-Järna-piloterne.

Her er Johan Gustafsson kommer langt op mod Sälen- nordvest for Dala-Järna. De bedste udelandingsmuligheder findes i dalgangene.

Men det er klogt at holde sig højt. Denne skribent havde for et par år siden fornøjelsen at flyve fra klubben i Siljanäs (cirka 40 km fra Dala-Järna) i en Janus med Siljansnäs-piloten Johan Stormats – vi brugte flyvepladsen i Dala-Järna som udelandingsmulighed under flyvningen og fortsatte lystigt i vestlig retning mod Malung.

Selv om vi var højt med cirka 2500 meter på højdemåleren under en fortryllende Cumulus-himmel, var det tydeligt at se, at udelandingsmulighederne var begrænsede, og der er meget store øde naturområder.

Kommer man langt over mod den norske grænse mod Idre (hvor der i øvrigt er en flot flyveplads) bliver udelandingsmulighederne endnu dårligere, bortset fra i dalgangene. Til gengæld gælder det for hele regionen, at termikken rigtig god, og udsigten er i verdensklasse. Så flyvning her belønnes rigeligt.

Nærmeste nationalflyvecenter er i øvrigt det norske på Starmoen – det ligger over 100 km nærmere end Ålleberg! Men denne skribent tvivler på, at der er der er nogen svenske klubmedlemmer, som har vovet denne flyvning, da de minimale udelandingsmuligheder nok ikke er videre tillokkende. At dømme ud fra logfilerne på OLC og Weglide er favorit-racetracket når der skal flyves rigtig langt i nordvestlig og sydøstlig retning fra Dala-Järna med et sydligt vendepunkt i Arboga.




Den relativt lille, men hårde kerne af svæveflyve-piloter i Dala-Järna har tilgang til en flot flyflåde. Skoling sker på en 2-sædet DG 500 Trainer og strækflyverne kan vælge mellem noget så eksotisk som en HpH 304 C Wasp, en Discus b WL og en LS6.

Her er det Johan Gustafsson som briefer en ung gæst før en introflyvning i klubbens DG 500 Trainer. Gæsten havde ønske om lidt ava-flyvning, og det fik han med solidt eftertryk. Johan er nemlig dobbelt verdensmester.

LG med klubbens HpH 304 Wasp.

Lars Göran Uhr klar til slæb i klubbens Pawnee.

Dette er en klub med legesager for både store og små!

Eftersyn af klubbens WT 9 Dynamic som også fungere som back-up-slæbemaskine.

Flyslæb, som er dagligt tilgængeligt i perioden mellem april og september, sker både med Pawnee (i øvrigt bemalet som figuren Dusty Crophopper fra 2014-filmen fra Disney til stor glæde for store og små børn) samt med klubbens ultralette WT9 Dynamic (købt fra Holland i 2017), som også fungerer som allround rejsemaskine.  Motorfly-sektionen flyver desuden i en Piper Archer.

I Västerdalarnas FK starter de unge medlemmer ofte med modelflyvningen, og det er ikke usædvanligt, at de senere bevæger sig over i fuldskala svæve- eller motorflyvningen.

En mikset flyveklub

Västerdalarnas Flygklubb er en flyveklub, som rummer mange typer af flyvning, og ofte ser man medlemmerne være aktive på alle platforme, fx svæveflyvning, når vejret er rigtig fint, og motorflyvning når der skal grilles pølser på en frossen sø. Desuden er der et stort influx af helt unge medlemmer, som dyrker modelflyvningens glæder og med alderen ofte kommer over i fuldskala-flyvningen.

 

Klubhytterne står til rådighed for klubbens gæster.

Deltagerne i klubhuset under Safe-Skies-mesterskabet i DJ.

Adskillige klubhytter står til rådighed overfor gæster. Når klubben holder airshow som under Flygfesten med op til 38 600 deltagere rækker kapaciteten ikke, men besøgende som holder sig indenfor normale grænser kan nyde enkle campinghytter med velklingende navne som ”Cumulus”, ”Cirrus” eller ”Nimbus”.

Og gæster – det har klubben bestemt haft. Det skrev vi eksempelvis om i NORDIC GLIDING, da Ole Refsgaard og Vladimir Fedorov i juni 2013 fløj fra den danske klub i Frederikssund i Nordsjælland hele vejen til Dala-Järna i en Duo Discus.

Dagen efter fløj de hjem igen – en meget stor oplevelse rigere, og ikke mindst takket være kammeraterne fra Västerdalarnas FK som havde lovet fuld service, hvis Duo’en kom så langt som til Dala-Järna – en rekorddistance på over 500 km.

Se fotos herunder

 

De lokale

Det er i høj grad en lokal klub med en række lokale figurer, som hver for sig er vidt forskellige, men har alle til fælles, at de er flyveentusiaster med et varmt bankende hjerte for flyveklubben.

Klubbens ordførende Kjell Dalsheim er ingen rookie i et svævefly. Han har over 3800 timer i logbogen og tilhører de piloter, som har fløjet over 1000 km fra Dala-Järna. Han har desuden flere flyvninger i den tunge kaliber mellem 800-950 km, og selvfølgelig har han deltaget i næste alle SM mellem 1984 og 2005.

 

Rekorder er det også blevet til fra Dala-Järna. Kjell har haft en svensk hastighedsrekord på 100 km t/r og et har gældende svensk hastighedsrekord i racingklassen på 300 km t/r.

Lars-Göran Uhr som bare går under navnet ”LG” er opvokset i Dala-Järna og bor bare 3-4 huse fra flyvepladsen, og han føler sig nok lige så meget hjemme i klubben, som han gør hjemme. Ofte er han ikke langt borte, og ses ofte i klubben hvor han hjælper med store og små arbejdsopgaver.

Lars Göran Uhr og Håkan Schweitzer i forsædet her fanget på lejr i Bjorli, Norge med klubbens DG.

Ikke langt borte bor Göran Karlsson, som ud over at være professionel flyveleder, også er den rigtige mand at have i klubbens værksted. Ud over alt dette, driver han også webshoppen https://nordicaviation.eu med stor succes.

Med sin flyvende far Christer er Johan Gustafsson opvokset i klubben. Johan tog sit svæveflyvecertifikat som 15-årig og har efterhånden akkumuleret over 1500 timer. Johan er ikke bare god til strækflyvning. Han er også dobbelt aerobatic-verdensmester (2010,2013).

De fleste har nok set hans ganske heftige aerobatic-routine med et LED-belyst SZD-59 “ACRO, som Johan har fløjet over 60 internationale airshows med. Så med 15000 trailer-km logget årligt er også sandsynligt, at Johan også er verdensmester i det.

Johans kæresten Sofia Jonsson er også meget aktiv i flyvemiljøet, blandt ungdomsmiljøet og klubben. Hun flyver både svævefly og motorfly og som flyveinstruktør ses hun ofte på de sociale medier hvor hun spreder kendskabet til sporten. Hun fik i øvrigt æresprisen ”Årets Flyver” fra KSAK (Kungliga Svenska Aeroklubben) i 2018.

Västerdalarnas FK har ofte performet højt i RST, Rikssegelflygtävlingen. Her er der prisuddeling på Billingehus-konferencen.

Klubbens Lars Asplund, Jari Niskanen og Per-Erik Kock.

Ingemar Brottare flyver fra Västerdalarnas FK med sin flotte Pilatus B4.

Flygfesten

Johan er nok også selvskrevet performer under airshowet Flygfesten, som er det i særklasse største event i regionen. Eventet, som er internationalt anerkendt, tiltrækker helt op til 40 000 gæster fra ind – og udland.

Det er selvsagt en ordentlig satsning for Västerdalarnes FK, som står som arrangør, men historisk har Flygfesten leveret et solidt økonomisk overskud til klubben, og en sådan succes styrker sikkert også klubbens sammenhængskraft.

Flygfesten 2015 – et kæmpe event for klubben og regionen.

Saab Viggen – en af de prominente gæster under Flygfesten 2018 i Dala-Järna. Det flotte foto er taget af Peter Elisasson.

Klubben tror på Flygfesten 2022

”Vi subsidierer klubbens drift ganske kraftigt med overskuddet fra Flygfesten, så vi håber virkelig, at Flygfesten bliver en realitet i 2022”, fortæller klubbens ordførende Kjell Dalsheim til NORDIC GLIDING. Västerdalarnas FK er i øvrigt ikke den eneste klub i Norden som arrangerer store events som en del af klubøkonomien; Lemvig Flyveklub i Danmark er berømt for sit Lemvig Marked og Dyrskue, som kører over 2 dage i slutningen af maj.

I 2021 valgte Västerdalarnas FK at Corona-aflyse Flygfesten, men i år virker det til, at det er ”go-time” for alvor d. 5-7. august, hvor arrangørerne forventer publikumsrekord med helt op til 50 000 gæster til Dala-Järna.

”Sidste gang vi arrangerede den var 2018, men sidste år blev aflyst på grund af corona, og nu er vi selvfølgelig bekymrede for, at den internationale situation i Ukraine kan påvirke vores airshow. Mange af deltagerne kommer nemlig fra udlandet”, siger Kjell Dalsheim.

Ordførende Kjell Dalsheim er først på gridden under Dala-Järna Safe Skies.

Ønsker man derimod et event med lidt mere overskuelige dimensioner kan det også anbefales at blokere 4-6. juni, hvor Västerdalarnas FK er vært for HDI Safe Skies-mesterskabet. Det er et regionalt mesterskab med absolut fravær af VM-stress og deltagere med knive mellem tænderne. Her er fokus på flyvesikkerhed og socialt samvær – her byder man nye mesterskabspiloter varmt velkommen.

Læs mere om klubben her https://vasterdalarnasfk.se/hem/

Flere klubartikler

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Flyg med SVS på Ålleberg: Saknar du flygmöjligheter? Vill du ha lite variation i ditt flygande?

Har din flygklubb lagt ner eller har den minskad/obefintlig verksamhet och du inte får flyga så mycket som du vill, eller behöver du lite ny inspiration med lite annorlunda segelflygplan så kom och flyg med oss på Ålleberg. Eller som en del gör, upplev din ungdom på nytt. Och du som är ungdom idag upplev hur farfar flög.
18. april 2023/af Jens Trabolt

Skövde FK får erstatning for flyveplads

Når kommunen vil bygge industriområde på flyvepladsen er det normalt vældig dårlige nyheder for en flyveklub. Men i tilfældet med Skövde FK er det blevet en rigtig solstrålehistorie. Nu flytter klubben base til Falköping, 20 millioner kroner og en del store planer rigere, beretter ordførende Anders Blom.
24. januar 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Bland nissar, bölger och norrsken

Sista helgen i november är det traditionell säsongsavslutning och nisseflygning på Oppdal, hemvist för NTNU flygklubb. Ett av det mest fascinerande med flygning i Oppdal vid denna tid på året är ljuset. På morgonen och eftermiddagen blir lentisarna vackert solbeslysta underifrån. Ljuset och färgerna är vidunderliga. Rapport från Robert Danewid
29. november 2022/af Jens Trabolt

Stick AND rudder

Air France gør det – det danske Flyvevåbens Air Cadets gør det. Svæveflyvning er god træning i energi-management og håndtering af flyvemaskinen. Nu har en gruppe svenske trafikpilotelever fra Ljungbyhed også fået øjnene op for svæveflyvningens glæder.
12. september 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvning i festival-mode

Ekstrem naturoplevelse; Den netop afsluttede Ekstremsportveko i Voss, Norge er en fest for alle typer af outdoor-sportsgrene med fællesnævneren natur, fart og spænding. I år var det noget helt særligt, da Voss FK var vært for Norges Cup Grand Prix i svæveflyvning samtidig med, at gæster fra hele verden stod i kø for passagerflyvning i noget af verdens flotteste natur. En uge med et helt unikt mix af svæveflyvning, kammeratskab, store naturoplevelser, koncerter og fest
5. juli 2022/af Jens Trabolt

Portræt: Hammer Flyveplads fylder 50 år

"Hammer Svæveflyveplads klar til fremtidens udfordringer", skrev NORDIC GLIDING da vi besøgte den store danske Vejle Svæveflyveklub i august 2013 og skrev et stort portræt af klubben. Det fik vi ret i, for klubben er still going strong og inviterer nu til 50 års jubilæums-reception. Læs invitationen her og få også portrættet af klubben med.
30. maj 2022/af Jens Trabolt

“Smart” og energieffektivt klubhus

Klubhus? Gammelt, slidt, lugt af døde mus? Ikke i Øst-Sjællands Flyveklub som sætter standarden for fremtidige klubhus-byggerier. Ikke bare i Danmark, men måske på verdensplan.
11. maj 2022/af Jens Trabolt

Tyske Akaflieg-studerende får havarerede nordiske Twin Astirs i luften

Akaflieg Karlsruhe er kendt for flyvende vinger og andre eksotiske konstruktioner. Nu lærer de tyske studerende om flykonstruktion ved at reparere 2 danske Twin Astirs som begge havarerede i 2018.
29. marts 2022/af Jens Trabolt

Västerdalarnas FK: Gateway to heaven

Den lille klub i Dalarna ligger perfekt placeret i et af Sveriges, ja måske et af Nordens bedste strækflyvningsområder. At klubben tilmed kan løfte et kæmpe-event som Flygfesten, som er Nordeuropas største civile airshow vidner om organisatoriske kæmpemuskler, som trodser klubbens relativt beskedne størrelse.
4. marts 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Fjällflygläger är redo för 2022

Sedan 1961 har Ottsjö levererat 1109 Guld-C och över 19 000 flygtimmar. Vissa år har varit riktigt bra och toppas av 1986 då Per Fornander var uppe på strax över 10.000 meter. Ett svenskt rekord som fortfarande gäller när detta skrivs. I mars 2022 är det dags igen
16. november 2021/af Jens Trabolt

På hvalsafari med Jo Inge

Sandane i Norge er en ekstremernes flyveplads, et ”hangarskib” omgivet af isbræer og stejle kilometerhøje fjeld. I fjorden 50 meter fra flyvepladsen svømmer hvalerne i dybet. Men i luften er det Jo Inge Bjørø som hersker i sin nye Arcus M med konceptet ”Fjord Gliding”.
2. september 2021/af Jens Trabolt

Sommerferie på Ole Reistad Senter

Første uke i juli arrangerte Elverum og Gardermoen sommerleir på Starmoen som inkluderer Ole Reistad senter (ORS), Norges rikssenter for seilfly hvor også administrasjonen til NLF/Seilflyseksjonen er lokalisert. Rikssenteret har tidligere vært omtalt i Nordic gliding.
19. august 2021/af Jens Trabolt

NTNU satser på nyt handikap-tilpasset fly

Norges tekniske universitets flyveklub, NTNU, har sikret sig tilskud på 1.4 mio. kr. fra Stiftelsen Dam i et projekt som skal sikre, at piloter med funktionsnedsættelser også kan nyde svæveflyvningens glæder
25. juni 2021/af Jens Trabolt

”Hvis pengene ikke går til lim og træ, så er det for dyrt”

Formand i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk klub Johannes Lyng har nu givet stafetten videre efter 24 år som formand. Tilbage står hans utrættelige og forbilledlige indsats, som han forleden blev hædret for på Arnborg, hvor også Niels Sundberg skænkede sine Kranich II og SHK-fly til klubben.
14. juni 2021/af Jens Trabolt

Ålleberg: Svenska segelflygets högborg fyller 80 år

Segelflygskolan på Ålleberg blev uppförd efter förebild i tyska Wasserkuppe efter en nationell insamling för precis 80 år sedan. Robert Danewid berättar här den fascinerande historien om svenska segelflygets högborg.
8. juni 2021/af Jens Trabolt

Nordjysk Svæveflyveklub reddet på stregen

Usikkerhed om ny lejekontrakt på flyvepladsen tvang Nordjysk SFK til at stå med ryggen mod muren. Ville de nye ejere ikke forlænge kontrakten, måtte flyveklubben de fakto opløses med udgangen af næste år.
6. maj 2021/af Jens Trabolt

Isolering i selvisolation

Man skal isolere sig, siger myndighederne. Det er de gode folk i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk Klub, helt med på. Altså både Corona-isolering og isolering af hangaren, som nok er den flotteste i Norden.
20. januar 2021/af Jens Trabolt

Nisseflyvning trods corona

Den årlige Nisseflyvning i norske Oppdal d. 27-29. november giver isoleret set ingen mening. Det er netop attraktionen!
13. november 2020/af Jens Trabolt

Måske verdens flotteste flyveklub?

Valdres FK, som netop har været arrangør af NM, er en speciel flyveklub, beliggende i den mest fantastiske fjeldnatur og med en enorm flyveplads.
26. oktober 2020/af Jens Trabolt

Skive får ”nordisk” TMG på vingerne

Dimonaen med serienummer 3690 har givet de tidligere ejere i Norge og Sverige mange fine flyveoplevelser. Efter flere års renovering af Dimoaen glæder Skive Svæveflyveklub sig nu til at opleve Jylland fra egen TMG.
3. juni 2020/af Jens Trabolt

Akaflieg: Projekt X

Visst, el kommer mer och mer och även Jet har tillkommit som hemflygningshjälp. Men de lite vildare ideerna hos tillverkarna ser man inte mycket av. Men som tur är finns Akaflieggrupperna!
26. februar 2020/af Jens Trabolt

Svæveflyvning i krig og fred

NG har besøgt den eneste svæveflyveklub i Norden med 24/7 scramble-beredskab, Flyvestation Skrydstrup SFK.
3. oktober 2019/af Jens Trabolt

Nirvana i XC-factory

”XC-Factory” står der på klubbens tshirt. Her producerer man strækflyvning; Feringe Segelflygklub i Småland er ingen vanlig svæveflyveklub.
5. september 2019/af Jens Trabolt

Perlen i fjeldet

Norges Tekniske Universitets i Trondheim har egen flyveklub. Hovedbasen Oppdal byder på super-infrastruktur og god tilgængelighed året rundt.
11. juli 2019/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Barbeque on ice

Der regnede ikke med diamant-højder ned fra himlen på årets Vågå Wavecamp, men hvad gør det, når man har fast is under støvlerne, høj sol og masser af grillpølser?
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Flyver på vulkaner

Is, ild, lava, termik, bølger og hang. Island har det hele. En lille gruppe entusiastiske piloter holder, trods alle odds, liv i den fascinerende svæveflyvning på den store ø med den dramatiske natur
16. december 2018/af Jens Trabolt

Her bor ildsjælene

Lidköpings Segelflygklubb har endnu the fighting spirit og er fortsat en klub i et lidt specielt miljø; Vesteuropas største sø, Vänern, blåfarver baggrunden for mange fine flyvninger.
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Tidlig sæsonstart for fattige klimaflygtninge

I Fayence, under en time i bil fra lavprisruterne i Nice, kan der flyves året rundt. Det giver håb for nordiske klimaflygtninge på økonomiklasse.
22. april 2018/af Jens Trabolt

Svedanor Fjellflyging på Vågå 2018

Vågå Wavecamp 2018: Har man bare den mindste smule romantik i blodet er det umuligt at modstå kombinationen af is, fjeld og svævefly. 2018-versionen af Vågå var træfsikker
22. april 2018/af Jens Trabolt

Et levende retro-miljø på Ålleberg

Det er ikke bare i Danmark, at retro-bacillen er levende. På svenske Ålleberg huserer SVS, Segelflygets veteranselskab, som flyver med et antal fine retrofly - både fra Ålleberg og fra nærliggende Falköping.
24. december 2017/af Jens Trabolt

Drømmeværkstedet

Flere steder i Norden er der fokus på retroflyvningen. I DASK-hangaren på det danske nationalsvæveflyvecenter Arnborg virkeliggør man drømme og gør nostalgien levende.
24. december 2017/af Jens Trabolt

Comeback-klubben

Aarhus Svæveflyveklub var døden nær for bare 10 år siden. Men nu har klubben rejst sig fra asken som fugl Phønix, takket være ny flyveplads og medlemmernes dedikation og kærlighed til flyvningen.
30. august 2017/af Jens Trabolt

Himlen over Långtora

Stockholms Segelflygklubb er en af de største og ældste svenske svæveflyveklubber
31. maj 2017/af Jens Trabolt

”Det med at lære at flyve skal bare overstås”

NORDIG GLIDING besøger Vestjysk Svæveflyveklub, hvor svæveflyvningen går i arv, og hvor man alligevel har blikket fast rettet mod fremtiden
2. april 2017/af Jens Trabolt

Når isen kalder

”Giv mig vinter og hunde, så må I for mig beholde alt andet for jer selv”, konkluderede polarforskeren Knud Rasmussen for 100 år siden. Men vinteren kalder endnu på Vågå Wavecamp, Ottsjö Fjällflygläger og Kebnekaise Wavecamp.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Drammen og fremtiden

Drammen Flyklubb har vundet i det himmelske lotteri. En suveræn placering i ”the sweet spot” med overkommelig distance til Oslo men også kort flyveafstand til den magiske fjeldverden
8. februar 2017/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

“Polish Start”: Hur minskar vi risken för ”midairs”?

Hur minskar vi risken för ”midairs”? I Polen har man funderat en hel del på detta och jobbat med nya grepp. Sedan ett par år använder man ett helt nytt startförfarande plus att man förbjuder tracking i realtid
20. september 2023/af Jens Trabolt

Jonker-entusiaster i halv og hel skala

Danske Erik Schultz og Niels Erik Pedersen er begge 60 år, Jonker-entusiaster og har brugt mange penge på hver deres elektrisk selvstartende JS3-svævefly. Men der er forskel på størrelsen af deres fly. Men ikke meget!
18. september 2023/af Jens Trabolt

Förslag till ny struktur av det undre luftrummet

I början av september presenterade Luftfartsverket (LFV) en utredning och förslag till ny struktur av luftrummet under 2 900 m STD, alltså det luftrum majoriteten av våra flygningar sker i!
13. september 2023/af Jens Trabolt

Grob 109B som ”hot-rod”-multiværktøj?

Forrige år kom nyheden om 100 hk-opgradering til G109 B. Men mere power er godt! Tysk firma tilbyder nu certificering med den store 141 hestes turboladede Rotax 915-motor og constant speed-propel. Det giver mulighed for at flyslæbe.
12. september 2023/af Jens Trabolt

Kæmpedrone i luften under Junior-EM på Arnborg!

Ingen panik! Der var fuldstændig styr på situationen, da en professionel dronefotograf efter aftale med Junior-EM-teamet optog de fedeste film.
11. september 2023/af Jens Trabolt

Med TMG på strandtur

En 65 hestes MotorFalke er nok ikke det mest oplagte bush-fly, men det er der ingen som har fortalt flyets ejer Niels Arild Jakobsen fra Skive Svæveflyveklub. Han og klubkammeraten Thomas H. Sørensen har flere gange deltaget i det interessante Blokhus Strand-fly-in med OY-NAX, senest 20 august, hvor både deltagere og strandgæsterne fik en stor oplevelse.
9. september 2023/af Jens Trabolt

JEGC 2023: I huvudet på en gammal steward

För nionde gången var jag steward på ett VM eller EM. Den här gången på junior EM i Danmark, där Arnborg, danska segelflygets center, tog emot 56 juniorer från 16 nationer, 36 i klubbklassen och 20 i standard, i början av augusti. JEGC är årets stora segelflyghändelse i Norden.
5. september 2023/af Jens Trabolt

Norsk verdensmester i Virtual Sailplane Grand Prix

Det blev Arne Martin Güettler som gik med sejren i det 2. FAI Virtual Sailplane Grand Prix som er en del af IGC og FAIs lovende Esports-koncept.
4. september 2023/af Jens Trabolt

DSvU: “Tak til de mange frivillige”

Sommerens mange mesterskaber på Svæveflyvecenter Arnborg har krævet en stor arbejdsindsats, og for at få disse konkurrencer afviklet har et stort antal frivillige lagt sjæl og kræfter i projekterne. Stort tak, lyder det her fra Hovedbestyrelsen i DSvU.
1. september 2023/af Jens Trabolt

Kvinnorna som går emot stereotypen!

De europeiska mästerskapen för juniorer i segelflyg hölls i år på Arnborgs flygfält i Danmark. Drygt 50 piloter deltog och fyra tävlande piloter var kvinnor. Detta är en högre siffra än vad det brukar vara på tävling och motsvarar nästan 10% kvinnliga piloter!
31. august 2023/af Jens Trabolt

Ungdomar fick gratis intro-kurs i Västerdalarnas FK

26–27 augusti anordnade Västerdalarnas Flygklubb en kostnadsfri introduktionskurs för ungdomar i åldrarna 15–25. Tanken bakom gratiskursen var att främja segelflyget och att fler ungdomar skulle intressera sig för sporten.
30. august 2023/af Jens Trabolt

Gösta Arvastson 1943-2023

Gösta Arvastson, Segelflygförbundets förste ordförande, har gått bort. Minnesord av Bertil Ohlsson.
29. august 2023/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Vi är segelflygare!”

Flygsportförbundet har kommunicerat att vi segelflygare ska kalla oss flygsportare och inte segelflygare och att våra landslagspiloter representerar Flygsportförbundet. Reflektioner om identitet og kultur från Junior-EM.
28. august 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvningen på første parket i Roskilde Airshow

Straks under 20 000 fly-fans var mødt op til denne weekends Roskilde Air Show ved København. Himmelballetten med svævefly var en herlig afveksling til efterbrændere og jagerfly.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Mindeord Lars Agesen-Pagh 1974-2023

Formand i DSvU Jens Hansen skriver her i anledning af Lars Agesen Paghs bortgang d. 19 august.
22. august 2023/af Jens Trabolt

Lars Agesen-Pagh er gået bort

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh er gået bort efter længere tids sygdom.
21. august 2023/af Jens Trabolt

Grøn strøm til en grøn sport?

Høje energipriser og klimadiskussion har fået flere nordiske flyveklubber til at montere solceller på taget. I mange tilfælde kan det være en god investering, men ønsket om at bidrage til en grøn sport og være selvforsynende med egenproduceret strøm store dele af året er også en parameter i nogle af projekterne.
17. august 2023/af Jens Trabolt

Reception for Lars Agesen-Pagh aflyst

DSvUs afgående generalsekretær Lars Agesen-Pagh skulle have været centrum for en afskedsreception på søndag d. 20 august. Det er desværre aflyst.
16. august 2023/af Jens Trabolt

Junior-EM: Alle fly og piloter intakte

Deltagerne og arrangørerne af Junior EM på Arnborg viste klasse og kæmpede sig gennem til et gyldigt mesterskab trods svære vilkår. Men vigtigst af alt; havari-trenden blev brudt – ingen skader eller havarier.
14. august 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Og så til sommervejret…

Uvejr, ekstremnedbør og vind har givet piloter og arrangører af mesterskaber i Europa en hård omgang.
9. august 2023/af Jens Trabolt

13 år i svæveflyvningens tjeneste

Efter 13 år som generalsekretær stopper Lars Agesen Pagh i DSvU. Han fik aldrig svæveflyvecertifikat, men hjertet tilhører alligevel sporten. På jorden har han i jobbet fightet for at sætte de mest optimale rammer for sporten og piloterne i Danmark. Men nu kæmper han sin egen private kamp mod alvorlig sygdom.
4. august 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Jobopslag: Vil du være ny Generalsekretær i DSvU?

Som generalsekretær skal du være leder af vores unionskontor på Arnborg og sikre godt samspil med svæveflyveklubberne, fagudvalg, idrætsforbund, offentlige myndigheder og den politiske del af organisationen. Du vil også i nogen grad blive involveret i ledelse af Svæveflyvecenter Arnborg, skriver DSvU i dette jobopslag.
27. juli 2023/af Jens Trabolt

Outsider-VM i Spanien

Que? Trods fantastisk terræn og exceptionelt kraftig termik er Spanien stort set ukendt som svæveflyve-nation. Det forhindrede dog ikke en gruppe lokale entusiaster i at afholde kvindernes 12. verdensmesterskab i Soria.
26. juli 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Varför har amerikanska segelflygplan så dåliga prestanda?

I Europa är ASK 21 ett vanligt skolflygplan, kanske det vanligaste. ASK 21 har ett glidtal på 34. Många i Sverige menar att det är alldeles för dåligt för ett skolflygplan. I USA är Schweizer 2-33 det vanligaste skolflygplanet. Den har ett glidtal på 22. Varför har amerikanska segelflygplan överlag så dåliga prestanda? Kan inte jänkarna bättre?
30. juni 2023/af Jens Trabolt

”Det stærkeste junior-team i årevis”

Junior-EM er lige om hjørnet på Svæveflyvecenter Arnborg. Sverige og Danmark stiller op med en stærk nordisk repræsentation, og specielt for Danmark skal det blive interessant at se om en eventuel hjemmebanefordel viser sig i resultaterne. ”Vi har det stærkeste Junior-team i årevis”, lyder det fra den danske Team Captain Emil Dalboe forud for Junior EM.
29. juni 2023/af Jens Trabolt

JS3 RES-typecertifikat: ”Vi skålede i kold Cola”

Jonker har nu endelig efter års forsinkelse har fået sit typecertifikat til den elektrisk selvstartende JS3 RES. Nu kan de i alt 11 nordiske piloter, som har bestilt dette fly, se lyset for enden af den meget lange tunnel.
26. juni 2023/af Jens Trabolt

Kvinnliga segelflygare i världsklass

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till det första, av många hoppas vi, Scandinavian Women Meet, 26 aug – 2 sep 2023. Lidt inspiration före detta: Ett galleri över några kvinnliga segelflygare, som satt avtryck i den mansdominerade segelflygvärlden.
23. juni 2023/af Jens Trabolt

Hold øje med FLARM-systemets funktion.

En simpel test afslører, at ikke alle FLARM-systemer fungerer optimalt. Elektroniktekniker Oluf Mauritsen fra Skrydstrup Svæveflyveklub har gennemgået flere forskellige installationer og giver her tips til hvordan man selv udfører en enkel test af systemets ydeevne.
Det kan være en god investering i øget flyvesikkerhed.
20. juni 2023/af Jens Trabolt

En juni-drøm: 565 km ø-hop på udebane i Danmark

Præcise prognoser, gode fly og ”lidt” erfaring gav 4 Herning-piloter en yderst spændende flyvning med krydsning af store vandområder d. 3. juni 2023.
19. juni 2023/af Jens Trabolt

Långt före sin tid – SZD 8 Jaskolka – ikonisk pärla från 50-talet

Jaskolkan (Svalan) var först med många delar vi idag tar för självklara och en viktig del i ett paradigmskifte för vad som ansågs vara viktiga parametrar i ett modernare segelflyg. NG:s Bernt Hall har flugit det polska segelflygplanet med karisma och ”racing vibbar” - 50-talets Jonker JS3?
14. juni 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Valdres Flyklubb leverede endnu et knald-NM.

Valdres Flyklubb og Seilflyseksjonen leverede enorm flyveplads, fantastisk terræn, 7 flyvedage ud af 7 mulige og super-organisering til årets NM på Fagernes fra 3-10 juni.
12. juni 2023/af Jens Trabolt

Havarirapport: For mange chancer?

Hvorfor valgte en erfaren norsk pilot under en konkurrence i en ASH 31 Mi at reducere sine marginer så ekstremt, at resultatet blev et fatalt havari? Måske fordi han havde gjort det før med succes?
Statens Havarikommission i Norge har her 4 år efter havariet i går offentliggjort rapporten på LN-GOM, og det er læsning som særligt vedrører alle piloters forhold til risiko-håndtering og personlige minima.
8. juni 2023/af Jens Trabolt

Tesla Y i trailertest

Vi starter med at aflive en af de mest populære myter: Jo, man kan sagtens slæbe en flytrailer med en elbil. Men det er ikke uvæsentligt hvilken bil man køber. For præcis som med svævefly er der store variationer i performance. NORDIC GLIDING har denne gang testet den nye ekstremt populære Tesla Y, som imponerer på flere punkter.
6. juni 2023/af Jens Trabolt

Över Öresund från Sverige till Kastrup flygplats – 90 år senare.

Den 12 augusti 1933 blev Edmund Sparmann i ESG-31, SE-ADP, den förste att segelflyga, eller rättare sagt glidflyga, över Öresund. 1983 var jag involverad i återskapandet av flygningen 50 år senare. Nedslag i loggboken
1. juni 2023/af Jens Trabolt

DM 2023: De er verdensmestre på Arnborg

57 fly med i alt 66 piloter kæmpede om DM-titlen i en yderst velorganiseret konkurrence på Svæveflyvecenter Arnborg.
30. maj 2023/af Jens Trabolt

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt