Vejr-apps for ”dummies”

Rasp, SkySight eller TopMeteo? I de senere år er der kommet en række interaktive tjenester med vidt forskellige målgrupper. NORDIC GLIDING forsøger her at give et overblik over et noget uoverskueligt marked.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Der er stor variation i svæveflyvningen. Nogle piloter er fornøjede med ”bare” at få luft under vingerne. En dag i luften er en god dag. Måske bliver det 10 kilometer den ene vej og 10 kilometer den anden vej, hvis der er strækflyvning under opsejling.

Andre piloter flyver rutinemæssigt mange hundrede kilometer i samme vejrsituation.

Det betyder, at der er stor variation i kravene til en vejr-tjeneste, som i praksis skal tilfredsstille et ekstremt bredt spektrum af piloter – fra decideret uerfarne piloter, som bare vil vide om de kan flyve eller ikke til VM-typerne som har stor erfaring og som stiller store detaljemæssige krav til graden af information.

Det skal bemærkes, at gennemgangen i denne artikel er en oversigt og en hjælp til nærmere selvstudie. En udtømmende gennemgang af hver en lille finesse i tjenesterne læses bedst i manualerne.

Plus og minus ved de gængse services

 

RASP-termikprognose over Norge med skyhøjde/skytype og vind. På menuerne til højre vælger man dag og tidspunkt. Enkelt, men informativt. Herunder mobil app.

 

RASP: Enkelt, smidigt og gratis
De relativt uerfarne eller dem som ikke orker tusindvis af ekstra informationer på niveau ”hyper-nørd” vil nok få meget ud af den svenske RASP-prognose, anført af Stefan Löfgren. Efter sæsonen i 2013 besluttede både Segelflyget, DSvU og S/NLF at stoppe med abonnementet på de SMHI-producerede Hirlam-prognoser.

Stafetten overgik til Stefan Löfgren som har udarbejdet RASP-prognosen. Det er lykkedes vældig godt, er vurderingen, ikke mindst herfra.

 

Ansvarlig for RASP-prognosen Stefan Löfgren, Avesta startede med projektet i 2013. ”Jeg tænkte, at den eksisterende prognose måtte kunne gøres bedre. Heldigvis (som tur var, red.) forstod jeg ikke dengang, hvor stort og komplekst projektet ville være og hvor tidskrævende det ville være”, erkender Stefan Löfgren

 

Den originale RASP-prognose (før Stefan) anses for at være pålidelig og er temmelig teknisk avanceret, men med et stort minus: Med sine mange sider er den utrolig svær at læse og forstå. Det har Stefan gjort op med; Stefans RASP-prognose er en no-nonsense-tilgang med fokus på den grafiske præsentation af data.

Det skal være enkelt at forstå om man skal flyve, om det bliver fint vejr og hvor man skal lægge sin task. Det klarer RASP’en ganske udmærket og giver et flot overblik med enkle midler.

Men bag kulisserne er RASP’en ganske maskinelt krævende: Takket været 40 (!) processorer beregnes prognosen 2 gange i døgnet: før klokken 6 om morgenen og ca kl 19 for den næste dag.
Til trods for dette er RASP’en ganske gratis endda, takket været Stefans loyale arbejde.

Fordelen ved at have en lokal pilot som Stefan som primus motor på dette projekt har også været lokale bølgeprognoser for bl.a. Vågå Wave Camp og Ottsjö Fjällflygläger.

Under årets Billingehus-konference gik Stefan i dialog med de fremmødte piloter for at justere på termikhøjden og i 2018 sæsonen bliver værdierne justeret lidt op, da den var lidt for konservativ før. RASP’en findes også på en mobilapp til både Iphone og Android. Den sælges for bare ca. 8 euro. i engangsomkostning

RASP mobil app

 

RASP’en viser Termikhøjde (bemærk, at modellen ikke viser skybase, men laveste termikhøjde – ved CU bliver termikhøjden ofte 1-300 meter højere), termikstyrke (med farve), Vindretning og- styrke med vindpile, typer af skyer fx CU eller fravær af skyer (tørtermik), temperatur og konvergens .

Stefan siger selv, at det kræver ganske kraftig konvergens for at synes på kortet, da opløsningen er 12 km. Men det er muligt.

Nyt for 2016 er røde linjer og røde kryds. En rød linje indikerer et område med lav skybase. Her kan man måske flyve igennem med TMG, men ikke med svævefly. Et rødt kryds indikerer dårligt sigt. Her er der no-go uanset luftfartøj.

En anden feature som kom til i 2016 var PFD – Potential Flight Distance, baseret på et 15 meter fly med vand. Der er lidt reserver indbygget i beregningerne, så Stefan kalder det selv for ”RFD, Realistic Flight Distance”.

I forhold til SkySight og TopMeteo er der ingen ”moderne” integration med fx SeeYou. Det skal også siges, at RASP’en eksklusivt fokuserer på Norden og Europa. Er man en global pilot som også flyver i Australien/NZ eller Sydafrika er der ingen vej udenom SkySight eller TopMeteo.

RASP’en anvendes ganske flittigt i miljøet. RASP’en havde 12 000 unikke besøgende i juli 2017, og det mest populære tidspunkt er lørdag eller søndag morgen.

Mandag er også et vældigt populært tidspunkt at besøge http://rasp-skyltdirect.se, men sig det ikke til chefen!

 

RASP
NORDIC GLIDING mener:
RASP’en er gratis, lokalt forankret, enkel at anvende og giver et rigtigt fint overblik. Detaljefreaks kan måske supplere med TopMeteo eller Skysight.

+ Gratis (!)
+ Lokal nordisk forankring og udvikling
+ Enkelt overblik med de vigtigste data
+ Velegnet til både amatør og ”pro”.
+ Mobil app mod lille merpris (ca 8 euro)

– Ikke scrollbare kort
– Den krævende pilot kunne måske ønske sig en præsentation af mellemberegningerne.

 

 

TopMeteo-kort med visning af vindhastigheder over Norge. Desværre er kortene ikke scroll- eller zoombare, og detaljeniveauet er relativt lavt.

 

Top Meteo: Detaljer, detaljer!
Det tyske/engelske TopMeteo er en meget omfattende vejrtjeneste, som giver et meget bredt udvalg af ydelser.

Prisstrukturen er dog relativt kompleks med mange varierende mulighed for tilkøb. Men går man ”all in” til ca 130 euro årligt for en europæisk aftale er man sikret både mobilapp og et væld af muligheder for information og 6 dages prognoser.

Hvis man er en ”global” pilot og ikke nøjes med at flyve hjemme i klubben skal man dog købe prognoser for hvert kontinent – dvs, at man betaler ekstra for fx Afrika og USA.

TopMeteo er i virkeligheden en total modsætning af den svenske RASP, som i bund og grund har ”pancaked” en masse informationer til eet overskueligt billede. Med TopMeteo er der en stor mulighed for at se alle mellemregninger, hvilket er fint – men det stiller højere krav til pilotens kundskabsniveau.

For den nystartede pilot kan TopMeteo virke sværttilgængelig- og vanskelig at navigere i. Det kræver mange ”clicks” at navigere rundt på siden, og i praksis der prioriteres ikke mellem ”need to have”-info og ”nice-to-have”-info.

For den erfarne pilot som har en grundlæggende forståelse og forventning til meteorologien kan det være et plus at kunne dissekere billedet ned i mindste detalje. Men overblikket kan være mere vanskeligt for ”rookie”-piloten, og TopMeteo hjælper ikke amatøren på vej i samme grad som SkySight og Rasp. En irritation er det (til prisen), at kortene er statiske, og ikke som Skysight baseret på Google-kort.

Denne problematik er man klar over hos TopMeteo, og interne kilder bekræfter (ultimo januar), at man arbejder på et grafisk facelift af siden og forbedret usability.

LÆS OGSÅ Facelift til TopMeteo. Fungerer det?

En virkelig bonus hos TopMeteo er adgangen til en speciel mobilapp, ”TopMetoSat” som kan vise satellitbilleder og radarbilleder live under flyvningen. Hvem vil ikke gerne have info om vejret længere fremme? Endnu et job for bagsædepiloten! App’en har en intelligent styring, så den forsøger at downloade satellit – og radarfotos selv om mobilforbindelsen er dårlig. Det betyder, at piloten kan koncentrere sig om flyvningen. Smart.

 

TopMeteo-funktionsvælger – her vælger man fx PFD-Potential Flight Distance og alle andre parametre som fx vind, skyer og termikforhold. Det kræver lidt tilvænning.

 

App’en TopMeteoSat giver mulighed for satellit- og radarbilleder under flyvning.

TopMeteo har også en PFD-alarm (Potential Flight Distance), hvilket betyder, at man kan vælge hvilke regioner /flyvepladser (op til 6 på 1 SMS/tekstmeddelelse) man er interesseret i at overvåge i op til 3 dage i forvejen. PDF-alarmen korrigerer den potentielle flyvedistance ud fra prognosen, flyets handicap og pilotens dygtighed (fra 70 for amatører til 120 for VM-typerne).

Man kan fx modtage en SMS med teksten ”Starmoen=400 km/4cu19. Oversat til menneskesprog betyder det, ”Starmoen, mulig flyvedistance 400 km, Kl 1300 UTC vil der være 4/8 cumulus i med en base i 1900 meter MSL.” Tjenesten koster ca 50 cent.

PFD-begrebet er i øvrig temmeligt smart, og alle andre tjenester har det også, men det er værd at vide at det er en komprimering af en lang række faktorer til et facit – hvor langt kan en ”joe-average”-pilot flyve. Det er en beregning for et større område og giver en udmærket indikation af, hvor termiske hotspots/racetracks kan opstå og hvor det er no-go.

Beregningen inkluderer mange parametre som type af mark (soil type), solens indstråling, typer og højder af vegetation, styrke og højder i termikken, sky-dybde osv. Store vindhastigheder reducerer PFD.

TopMeteo leverer også data til SeeYou (fra version 8.0 og frem) og kan generere en automatisk forslag til en task (op til 3 dage frem), baseret på dagens prognose(r). Det er virkelig smart med dette overlay af vejr-information, som også gør, at man kan modificere og virkelig fintune eksisterende tasks til dagens vejr.

 

TOPMETEO
NORDIC GLIDING MENER:
En kompleks, detaljerig tjeneste som også koster, hvis man vil ønsker at anvende alle features som fx appen TopMeteoSat. For den rutinerede pilot er der meget at hente, men for den uerfarne virker tjenesten lidt tung i starten, og det kræver at man er dygtig til at omsætte cifre til mental billeder. En opdatering af det relativt uoverskuelige layout på vej, forlyder det.

+ Meget detaljeorienteret
+ Mulighed for satellit- og radarbilleder
+ Mobil app

– Lidt kompleks prisstruktur
– Kræver tilvænning for at forstå ”hele” det meteorologiske billede

 

 

En af SkySights store ”partytricks”er wave- og konvergensprognoser – her nord for Nice, Frankrig. Bemærk at der anvendes Google-kort.

SkySight
The new kid on the block

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at SkySight er resultatet af en svæveflyvende ung australsk Google-software-ingeniør udvikling siden 2011.

LÆS OGSÅ: SkySight – en tjeneste i udvikling

Programmet er enkelt at anvende, og har et væld af begavede features. Prisen er tilmed ganske sympatisk, 79 euro per år, og i modsætning til TopMeteo er der ingen indviklede prisstrukturer. Har du betalt, får du adgang til alle features og hele verden, dvs Norden, Europa, østlige USA, Sydamerika, Afrika og Australien/NZ.

SkySight har bl.a. været en hjælp med wave-prognoserne for Perlan-teamet i deres rekordflyvninger sidste år i Sydamerika.

Selv usability-delen er SkySights store fordel, og det virker meget mere moderne end TopMeteo. I modsætning til TopMeteo anvender SkySight (naturligvis) Google-kort, og det giver et meget bedre overblik, fordi man for det første er på samme side hele tiden, og for det andet, at man kan scrolle rundt og se omgivelser, topografi og vanlige google-informationer med geografiske data (og restauranter i tilfælde af udelandinger …).

Som udgangspunkt vælger man et interessant område først – enten ved at flytte på Google-kortet på klassisk vis eller ved at vælge en shortcut (USA, Europa osv) i menuen øverst til venstre. Dernæst har man en række funktion er menuen til venstre, hvor de vigtigste informationer som termikforhold, skyer, vind og wave, projiceres hen over kortet.

Alt er forbilledligt tydeligt med et rigtig godt overblik, og der kan vælges mellem klassisk Google-map-visning og Google-satellitvisning.

En fordel er også, at man kan vælge airspace-overlay og få vist eksisterende luftrumsstrukturer oven på visning af prognosen.
Et ”slider” med tidspunkt og en play-knap giver mulighed for sømløst at vælge specifikke tidspunkter eller ”afspille” hele dagens vejrudvikling.

 

SkySight giver også mulighed for at planlægge tasks med overlay af dagens termikforhold. Det giver en fint overblik over, hvor man skal flyve hen, og hvilken rute som absolut ikke lønner sig.

 

En smart feature er taskplanner-værktøjet, som giver mulighed for at tegne (rita, red.) tasks på kortet fx med visning af de mest optimale termikområder. Når man har designet sin task, kalkulerer SkySight det bedste starttidspunkt ud fra den aktuelle prognose (og valgt flyprofil, i øjeblikket er der bare 2 flyprofiler tilgængeligt, en Cirrus med 31 kg/m2 og en 18 m Ventus med en vingebelastning på 45 kg/m2) og viser beregnet gennemsnitshastighed og tid.

Det er dog på nuværende tidspunkt ikke muligt at eksportere sin task fra SkySight over i en Oudie eller anden flight computer, men Matthew Scutter har på request fra NG lovet at implementere dette.

Prognosen opdateres i øvrigt 2 gange i døgnet.
En anden smart funktion som TopMeteo ikke har, men som SkySight excellerer i er wave og konvergens-prognoser, og det er skønt at kunne zoome helt ind på de nordiske fjelde og se bølgerne danse.

Med SkySight skal man dog være klar over, at det er en tjeneste i rivende udvikling, så visse elementer kan have præg af beta-testing, hvor funktioner og knapper er synlige, men ikke virker eller er aktiveret. Et eksempel er fx, at SkySight i skrivende stund ikke har nogen satellitbillede-leverandør i Europa (Der findes bare 1 leverandør af billeder i Europa, siger Matthew Scutter). Men det forventes at være klar i starten af sæsonen 2018.

Integration
Skysight har ingen dedikeret app som TopMeteoSat, men de grundlæggende features fungerer fint på tablet og telefon.
Præcis som TopMeteo er prognoserne fra SkySight er også tilgængelige i YouSee, og i de tilfælde hvor man ønsker at flyve i et område hvor begge prognoser er tilgængelige, beregner YouSee den bedste flyvning ved at kombinerer begge prognoser.

Fra sæsonstart 2018 er det også muligt at uploade SkySight-prognoserne til LX 9000, så man kan se de forecastede visualiseringer af fx wave, konvergens eller overudvikling under flyvning.

Det er muligt for NORDIC GLIDINGs læsere at prøve SkySight gratis i 1 måned med coupon-koden ”NORDIC” på https://skysight.io/.

 

SKYSIGHT
NORDIC GLIDING mener:
SkySight er meget lovende og er den betalingstjeneste som har det mest moderne «feel». Med google-kort er tjenesten enkel at anvende og mange smarte features giver muligheder for alle typer af piloter uanset kundskabsniveau. Det er en tjeneste i rivende udvikling og ambitionerne fejler ikke noget. At den tilmed er billigste allround-tjeneste med det største område er også et plus.

+ Meget enkel at anvende
+ Giver fint overblik
+ Google maps-baseret
+ Umiddelbart billig
+ Wave-prognoser og airspace
+ Stor geografisk dækning

– Ingen satellitfotos p.t.

 

Konklusion:
Det har aldrig været enklere at blive klogere på vejret, eller blive forvirret på et højere plan! Men hvad skal man vælge? Nogle vil have datteren, andre vil have moderen.

Smag og behag er som regel forskelligt, og i en enquete som NORDIC GLIDING foretog medio december viste det sig, at mange piloter faktisk anvender et bredt spektrum af værktøjer til at få et overblik over vejret.

Det er dog helt tydeligt, at der er rigtig, rigtig mange piloter som anvender den svenske RASP, som med sit enkle layout og fravær af overinformation til en pris af nul (0) kroner faktisk dækker en stor del af behovet.

I direkte sammenligning mellem TopMeteo og SkySight virker TopMeteo noget gammeldags, i hvert fald i nuværende grafiske konfiguration. Hvilke ændringer der vil komme er svært at sige noget om nu.

SkySight er nok den betalings-tjeneste som appellerer mest til denne skribent. Den virker moderne, let-tilgængelig og enkel at overskue til en pris som virker rimelig. Eksperter eller ”super-users” kan må have en anden opfattelse. Så det hele handler nok om, hvilket produkt som virker ”rigtigt” for personen. Så er vi tilbage til ”moderen” eller ”datteren”.

En helt afgørende detalje som vi slet ikke har fundet svar på i denne gennemgang, er kvaliteten er prognoserne. En tjeneste kan være nok så flot og enkel at anvende, men hvis prognoserne er af dårlig kvalitet er anvendeligheden i praksis nul. En reel kvantificering af prognosens pålidelighed er vældig vanskelig i praksis, som meteorolog Emil Björk også skitserer  herunder.

 

 

Piloternes egne erfaringer
Börje Eriksson, UppSala FK, er en af nordens mest erfarne svæveflyvere og har deltaget flere gange i VM.

”Jag har kört RASP, TopMeteo och sedan VM i Benalla SkySight. En sak är säker är att man måste lära sig hur de fungerar. Jag flyger på många ställen och försöker därför använda en app som täcker alla och som jag försöker lära mig.”

“Just nu använder jag TopMeteo och SkySight tillsammans med Naviter SeeYou för att kunna optimera banläggningen exempelvis i Namibia. I SkySight går det att lägga bana (ung.) och sedan få ut ett tvärsnitt hur vädret planeras att bli. Viktigt för nig är också att den går at köra på mobila devices. Båda har också en integration mot LX9000/9070 något som jag inte har provat”, slutter han.

 

Emil Björk, meteorolog hos SHMI.

At verificere en vejr-prognose?

Det spiller ingen rolle hvor smart en vejr-app er, hvis prognoserne er fejlagtige. Men findes der en metode indenfor meteorologien som kan anvendes til at ”kvalitetssikre” termikprognoser?

NG har konsulteret Emil Björk som ud over at være svæveflyver også er meteorolog hos SHMI.
Han siger: ”Rent allmänt finns det ju sätt att verifiera prognoser och kvantifiera pålitligheten. Oftast handlar det ju då om de större och direkt beräknade fenomenen såsom temperatur, lufttryck, nederbörd med mera. De småskaliga fenomenen är svåra att kontrollera kvaliteten på. Termikprognoserna är bara diagnostik på tillståndet i ett aktuellt tidssteg i den “stora” prognosmodellen och inte någon direkt beräknad parameter. Alltså, man tittar på vad modellen räknat fram och bedömer/beräknar förutsättningarna för termik utifrån det.”

“Det är egentligen vi segelflygare som är den bästa kandidaten till att verifiera prognoserna för termik. Men såvitt jag vet finns ingen som gör det i någon större skala. Rent teoretiskt borde det gå att samla in data från RST eller OLC, jämföra dessa med prognosdata och på så vis få ut något slags mått på pålitlighet. En annan något enklare variant skulle kunna vara att jämföra flugna distanser mot beräknad PDF (Potential Flight Distance).”, slutter han.