Verdens bedste Arnborg fylder 60 år

Et af verdens fineste flyvecentre fylder 60 år i dag. Arnborg er på mange måder hjertet i dansk svæveflyvning og rammen om et vigtigt socialt liv og de store mesterskaber. Sådanne faciliteter er let at tage for givet, men er produktet af mange anstrengelser og fremsynede beslutninger i datidens svæveflyvemiljø. Det nyder vi godt af i dag.

Tekst og foto: Jens Trabolt

72 fly klar til start på svæveflyvecenter Arnborg under Danmarks-mesterskabet i 2021. Centeret med den store flyveplads og know-how rummer let mesterskaber med over 70 fly, og rekorden er nok veteran-rallyet i 2014, hvor over 100 fly var aktive på flyvepladsen. Nok ikke på samme tid, men alligevel!

Link to automatic translation

”Det er mit andet hjem!”

Det svarer Klaus Degner, formand for DASK, på det på overfladen enkle, men i virkeligheden komplicerede spørgsmål om, hvad Arnborg er for ham.

Han er lige landet efter 5 timers flyvning i Quintussen, og har næsten ikke tid til at tale, fordi han er blevet inviteret på en impromptu grill-middag hos en flyvekammerat på Arnborg. Med andre ord, et hårdt liv. Det er hele essensen, der sker altid noget på Arnborg.

Flyvningen og termikken er selvfølgelig noget af det bedste i Danmark, men det sociale liv og fællesskabet med andre svæveflyvere er også et vigtigt element.

”Der er mange som bruger hele sommeren derovre. De flytter på Arnborg, når foråret er i luften, og kommer først hjem når sæsonen er slut”, forklarer Klaus Degner.

Man hygger sig, låner køkkenet og griller sammen. Jeg er også helt sikker på, at hvis vi ikke havde Arnborg, ville vores fællesskab og kendskab til andre klubber falde dramatisk. Man møder hinanden her, lærer af hinanden og besøger hinandens klubber på baggrund af kendskabet fra Arnborg”, understreger Degner.

”Det er jo et fedt sted at besøge”, kommer det også fra Jens Hansen, Formand i DSvU og medlem i Frederiksværk-Frederikssund Flyveklub, da NG spørger om forholdet til 60 års-fødselaren.

Han er kommet på Arnborg i omtrent 35 år, og har set hvordan mange klubberne bruger centeret som base for flyvelejre:

”I min egen klub har vi brugt de gode forhold i mange år. Fordelen er, at når vi er på Arnborg, så kan vi ikke køre hjem om aftenen, og det giver et helt andet socialt liv end i vores hjemmeklub. Det styrker sammenholdet”, forklarer Jens Hansen.

Arnborg er også stedet hvor man møder hinanden på tværs af klubberne. Her er det Lars Lyng fra Nordsjælland som flyver ASH 25-snifferflyet under det rekordstore DM i 2021 med 72 fly og i bagsædet får Lene Hesselbjerg fra ØSF (som er ny pilot) sig en strækflyvnings-oplevelse.

Formand i DSvU Jens Hansen yderst til venstre, her med Glenn Bille Carstensen og Kim Bauer-Jensen under årets DM-uge.

Velkommen til Paradis

”Velkommen til Paradis”, sagde P.V Franzen til de første svæveflyve-besøgende, dagen før indvielsen d. 27. juni 1964, da de kørte ind på det store område. Læs herunder eventuelt 1964-artiklen fra indvielsen fra FLYV eller download den her for stor størrelse .  Sammen med Åge Dyhr-Thomsen og Ib Braes var han nogle af de grundlæggende kræfter i lokalisering, opkøb og konstruktion af flyvepladsen ved Arnborg.

På mange måder var det et fremsynet stykket arbejde, de udførte, ikke mindst ud fra betydningen af at have eget center, at være ”herre i eget hus” placeringen midt i ”den jyske kontinental-termik” og så det at have en god, lang og ikke mindst tør flyveplads midt på heden.

”Jeg tror aldrig jeg har set vand på Arnborg”, bemærker Klaus Degner.

Har man selv en flyveplads som er fugtig og oversvømmet med vand i de tidlige forårsmåneder, er Arnborg lige præcis Paradis. Det nyder mange klubber godt af. Her er der uofficiel start-garanti.

”Jeg kunne heller ikke forestille mig at have et DM med 72 fly andre steder end Arnborg”, siger Degner og minder også om det gode samarbejde som centeret har med ATC i Billund og Karup.

Ålleberg: Svenska segelflygets högborg fyller 80 år

Det kræver også en flyveplads af en vis fysisk kaliber at rumme en klub som DASK, som med sin enorme hangar og farverige veteran-flyvning, er en pryd for Arnborg. Man kan bare påminde om megahittet Vintage Glider Rally i 2014, hvor ufattelige 104 veteranfly fløj fra Arnborg. Den succes regner man i øvrigt med at gentage, når 2026 VGC endnu en gang kommer til Arnborg.

Eller det at rumme og organisere et Kvinde-VM, som det som Peter Eriksen og co. organiserede i 2015.

Peter Eriksen har haft sin gang på Arnborg i mange år, faktisk siden 1974. Han har også fløjet fra mange andre flyvecentre rundt omkring i verden: “Men selv på verdensplan er Arnborg i topklasse”, mener han. Her er han fotografet under DM i 2022, men hoodcoveret er passende festligt til dagens fødselsdag.

”Alle ved hvordan man skal gøre på Arnborg. Jeg kender ikke andre steder i verden, hvor man eksempelvis kan starte så mange flyslæb på så kort tid med så få slæbefly og med så høj sikkerhed”, fortæller Peter Eriksen, som både er tidligere DSvU-formand, nuværende IGC-præsident og medlem af Kolding Flyveklub.

”Det skyldes ikke mindst, at vi har samme lille gruppe af slæbepiloter. Den kvalitet er enestående i verden”, siger Peter, som med sit internationale perspektiv og flere VM-deltagelser har et solidt grundlag af sammenligne på.

En fast gruppe af erfarne slæbepiloter sikrer høj konsistens og enestående effektivitet i flyslæb under de store mesterskaber.

Ja, det er ikke helt dumt at være med på Arnborg! Mange “små piloter” får her deres første erfaringer med flyvning.

Slæbepiloten Jannie Krogsdal var ikke engang født, da centeret blev grundlagt i 1964. Her forsøger hun at give stafetten videre til næste generation.

Arnborg er også stedet med godt naboskab. Selve Arnborg by har prydet sin rundkørsel ved starten af byen med en stor skulptur af et svævefly.  ”Arnborg, det er her vi flyver”. Der står der ikke skrevet, men det er det, som kommunikeres, og parkeringspladsen ud til landevejen er ofte fyldt med nysgerrige tilskuere, som er draget af den spændende flyvning og aktivitet.

Arnborg er også fulgt med tiden. Nu er der solceller på taget af administrationsbygningen og medlemmer med elbiler kan få opladet bilen, mens de flyver. Teknologier som var helt utænkelige for 60 år siden. Men hvilke behov skal Arnborg opfylde om 60 år? Det er et godt spørgsmål som nok kun junior-piloterne får lov at svare på.

Alle, som NORDIC GLIDING har talt med, er enige om, at det at bygge et lignende center i dag ville være stort set umuligt. Center med egen motorvejs-adgang? Midt i termikken? Kæmpestor og tør bane? Gode luftrumsforhold? Plads til klubber, hytter og administration?  Ja, Arnborg er Paradis, som P.V. Franzen indledte med.

Så det må være på sin plads at sige tak for vores forgængere for det gode fremsynede arbejde med at bygge Arnborg, og tillykke med 60 årsdagen til verdens bedste Arnborg, en fødselar i sit livs form.
Flere nyhedsartikler

Velorganiseret SM i modvilligt vejr

Klubben i Herrljunga var dette år vært for et velorganiseret SM og JSM. Derimod var vejret faktisk overhovedet ikke en teamplayer, men det hindrede ikke de bedste piloter at finde vej til de bedste resultater på de ganske begrænsede dage, hvor flyvning var mulig.  Men mange af juniorerne, som nu deltager i Junior-VM i Polen, benyttede chancen til at fintrimme formen. Det var klogt.
15. juli 2024/af Jens Trabolt

EMRAX – motorproducent til svæveflyvningen

På ganske kort tid er den slovenske el-motorproducent EMRAX gået fra at være ”niche” til at være hovedleverandør til selvstartende svævefly fra Schleicher, Schempp-Hirth, HPH, Pipistrel og Jonker.
12. juli 2024/af Jens Trabolt

Verdensmesterskabet er også videnskab

OSTIV, svæveflyvningens teknisk-videnskabelige organisation, holder sin 36. kongres under VM i Uvalde, Texas til august og uddeler bl.a. priser for vigtigste bidrag til sporten.
9. juli 2024/af Jens Trabolt

Fra glidetal 40 til 4

”Svæveflyvningen har været et fantastisk redskab på vejen” siger de unge danske svæveflyve-piloter med pilot-navnene KOA og SYL. De lærte hinanden at kende i Herning Svæveflyveklub, hvorfra de fik det grundlæggende håndværk på plads. Nu er de på vej mod en professionel karriere i det danske flyvevåben som helikopterpiloter.
4. juli 2024/af Jens Trabolt

George Moffat 1927-2024

George Moffat in memoriam. Amerikanen George B Moffat Jr var den förste att bli dubbel världsmästare i öppna klassen.
28. juni 2024/af Jens Trabolt

Verdens bedste Arnborg fylder 60 år

Et af verdens fineste flyvecentre fylder 60 år i dag. Arnborg er på mange måder hjertet i dansk svæveflyvning og rammen om et vigtigt socialt liv og de store mesterskaber. Sådanne faciliteter er let at tage for givet, men er produktet af mange anstrengelser og fremsynede beslutninger i datidens svæveflyvemiljø. Det nyder vi godt af i dag.
27. juni 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyvning kan altså også noget!

Svæveflyvning på Arnborg var bare en af i de alt 40 sportsgrene som var repræsenteret til den netop overståede DM-uge i Herning. Det var første gang, at svæveflyvningen deltog i denne folkefest.
24. juni 2024/af Jens Trabolt

Uppsala Masters: “Riders on The Storm”

De 38 deltagere til årets Uppsala Masters måtte flyve slalom gennem massevis af CB og andet spændende vejr. Det var krævende flyvning i en international atmosfære. Men det var vel også meningen.
17. juni 2024/af Jens Trabolt

Test: Dynamic WT9.16: “Kan du be han slepe lavere, så jeg får med Lifjell i bakgrunn?”

I fjor testet NORDIC GLIDING en Dynamic med 143 hk Rotax 915 mot en Super Cub, og det nye flyet viste betydelig bedre ytelse som slepefly. Men hvis power er bra, så er mer power enda bedre; Nå er Dynamic tilgjengelig i en "ekstra hot" versjon med 160 hk! 11. mai var det et samarbeid mellom Nome Flyklubb og Sportsfly.no som gjorde det mulig å besøke Aerospool sin demo slepefly WT9.16 Dynamic. Dette flyet har en Rotax 916 installert, med 160hk, og er i skrivende stund det eneste i sitt slag.
14. juni 2024/af Jens Trabolt

Leder: “Radardebaclet”

Den gångna våren har präglats av, förutom det urusla segelflygvädret, luftrumsproblem. rapporterar ordförande i Segelflyget, Robert Danewid.
12. juni 2024/af Jens Trabolt

Mod sydlige horisonter med Adventure Gliding Tour

Den 27. juni sætter en gruppe danske entusiaster kursen mod Sydtyskland med drømmen om at flyve ud i det blå i svævefly. Kom bare, der er fortsat mulighed for at være med på eventyr, lyder meldingen fra arrangørerne.
10. juni 2024/af Jens Trabolt

Jomfruflyvning på projekt ”VM-vinderfly” efter 15 år

Professor i Flygteknik på KTH og svæveflyver Ulf Ringertz har i al diskretion bygget sin egen flappede 18-m raket, KTH-X1. I går skrev han svensk flyvehistorie og fløj jomfruflyvning med ”KTH-X1” efter 15 års arbejde.
5. juni 2024/af Jens Trabolt

Flyv mod internationale toppiloter i Uppsala Masters

Ambitionerne er store, når Uppsala FK arrangerer Masters fra 8-15 juni på Sundbro. Scenen er sat for lokale og internationale toppiloter og et svensk mesterskab i open racing-klassen.
4. juni 2024/af Jens Trabolt

Seniorer på hårdt arbejde for fremtidens elektriske spil

Den danske Herning SFK er i fuld gang med at bygge klubbens nye ”cutting-edge” elektriske spil. Her har de produceret en kort video som forklarer behovet for at gøre en grøn sport endnu mere grøn, og som samtidig viser, hvordan klubbens senior-gruppe indgår særdeles aktivt i opgaven som skal sikre miljøvenlige starter.
29. maj 2024/af Jens Trabolt

Sailplane Grand Prix i fjeldet

Starmoen og SeilflyNorge var for første gang vært for et FAI Sailplane Grand Prix. Vejret viste sig fra sin bedste side og gav 6 ud af 7 flyvedage til de 17 deltagere. Bedre markedsføring får man ikke.
28. maj 2024/af Jens Trabolt

“Det bliver i familien”

Danske Rasmus Ørskov og Jørgen Thomsen har købt en Jonker JS3 RES til deling. De er intet dårligt makkerpar, for Rasmus er verdensmester i Klubklassen, og Jørgen kan fikse alt, inklusiv elektrodrivlinjer.  Flyet fik sin ilddåb under det netop overståede DM på Arnborg.
22. maj 2024/af Jens Trabolt

Invitation: ElSKÅ 2 – EL Segelflyg Konferens på Ålleberg 28 – 29 augusti

För två år sedan arrangerade Segelflyget och Nordic Gliding, med Svenska Flygsportförbundet som sponsor, en tvådagars konferens, som vi kallade ElSKÅ på Ålleberg. Ett 40-tal deltagare fick prova AS 34 Me, ASG 32 el, Discus 2 FES, DG-1001e och LAK-17 C FES. Nu följer vi upp denna konferens med en ny, ElSKÅ 2. Denna gång kommer tonvikten att ligga på startmetoder.
17. maj 2024/af Jens Trabolt

Välkomna till Segelflygets kvinnoträff på Ålleberg!

Alla skandinaviska segelflygkvinnor inbjuds till årets SWM, Scandinavian Women Meet 2024 på Ålleberg 7-9. juni samt 23-25. augusti 2024.
Detta året träffas vi två helger under och efter tävlingssäsongen. Du behöver inte ha cert eller ens vara aktiv. Det räcker att du har ett brinnande intresse för segelflyg i alla dess former och är kvinna.
13. maj 2024/af Jens Trabolt

I luften – uden en lyd

Det er en mærkelig oplevelse at se en ASK 21 blive startet af et elektrisk Skylaunch Evo-spil. En elektrisk summen afslører, at noget er i gang, men her er intet rasende V8-brøl. Stigevinklen på flyet indikerer dog, at her er titaniske kræfter i værk. NG har besøgt en nordtysk klub i LSV Grambeker Heide som har taget hul på fremtiden.
6. maj 2024/af Jens Trabolt

Ventus selvstarter elektrisk for første gang!

Schempp-Hirth fløj første gang i går med den fuldt elektrificerede Ventus E på Hahnweide.
Basis er tydeligt Solo-systemet som vi i grove træk også kender fra JS3 RES, men Schempp-Hirth har tydeligvis opgraderet nogle af hovedkomponenterne med henblik på at øge performance og effektivitet i systemet efter deres egne specifikationer.
26. april 2024/af Jens Trabolt