Verdens største DG-flåde fejrer 10 års fødselsdag

Tidligere i år deltog Stefan Göldner, DGs salgs- og marketingchef på Soaring Society of America's årlige konference i Little Rock, Arkansas. Hans rejse var også en god mulighed for at besøge en af virksomhedens største kunder: US Air Force Academy i Colorado Springs er siden 2010 hjemsted for verdens største flåde af DG-1001 Club. Her er hans rapport.

Tekst: Stefan Göldner, DG Flugzeugbau / Jens Trabolt / Foto: US Air Force Academy og DG.

Med nærhed til Pikes Peak (4300 m) og flere andre prominente fjeldtoppe, 4 separate asfaltbaner og 4 separate græsbaner (kunstgræs) er flyvepladsen på US Air Force Academy et paradis for skoleflyvning. (U.S. Air Force photo/Mike Kaplan)

Selv her 10 år efter levering er alle vores 19 DG 1001 Club neo endnu i fin form. Trods at de hvert år flyver 17 000 starter og derfor har en meget høj arbejdsbelastning, skal man lede længe efter slitage. 

Hvert år deltager ca. 1.300 kadetter i US Air Force Academy (USAFA) Glider Programme for foden af det majestætiske og berømte Pikes Peak i Colorado Springs.

Med 17 000 starter årligt er USAFA-instruktørerne på akademiet de mest aktive svæveflyve-instruktører i hele USA. Det bekræfter det amerikanske svæveflyveforbund. Instruktørerne er i øvrigt alle tidligere kadetter.

Skolen har ca 250 instruktører fra US Air Force som håndterer flyvetræningen. USAFAs instruktionsprogram er virkelig unikt: Efter højst 8 til 14 starter er en ny elev allerede i gang med sin første solo-flyvning. Det lyder som en god stresstest af en flytype?

Ingen panik: De 2-sædede DG-1001 Club er over tid blevet udsat for et stort antal flyvninger og første solo-flyvning, men de har vist sig at være meget robuste og dermed et ideelt valg til programmet.

Vi er glade for at høre, at US Air Force er fornøjede de er med deres fleksible DG-fly, som er primær platform for skolen indenfor grundskoling, solo-flyvning og aerobatics.

Hvert år udvælges de dygtigste kadetter til at deltage i et specielt program. Efter en ekstra træning kan de enten blive en del af USAFAs aerobatic-eller XC-team. Begge teams rejser til mesterskaber over hele USA, hvor de får en chance for at konkurrere mod civile svæveflyvere.

For en operation af denne kaliber er vedligehold og reparation alfa og omega. US Air Force samarbejder derfor med AKIMA, som ligger i nærheden af flyvepladsen: Akima er et pålideligt flyværksted, der tager sig af alle tekniske problemer. Omkring 20 personer arbejder der med professionel vedligeholdelse og inspektion af svæve- og slæbefly samt til andre typer af motorfly. I mange år har DG Flugzeugbau samarbejdet med AKIMA. Vi stiller reservedele til rådighed og hjælper med professionel rådgivning for at sikre korte ” pitstops” i værkstedet.

Et af skolens DG 1001 Club til vedligehold hos flyværkstedet AKIMA.

Centeret har 4 asfaltbaner og 4 græsbaner. Kadetter er inddelt i 3 teams og flyver i gennemsnit 2 timer hver anden dag.

Fuldpakkede hangarer. Bemærk loftet med streamers som fejrer tidligere mesterskaber. Her tager man svæveflyvning ganske alvorligt. (U.S. Air Force photo/Trevor Cokley)

Det er en fornøjelse at se alle 19 DG-1001 Club malet i US Air Force-farver nøjagtigt linet op i en gigantisk hangar. Det er noget af et syn! Fra den gigantiske hangars loft hænger mange streamers, plakater og memorabilia fra forskellige mesterskaber.

Man får en idé om, hvor vigtigt det svæveflyveprogrammet er for akademiet. Det er faktisk et stort og unikt program, og vi i DG er virkelig stolte over at være i stand til at gøre vores smule for dets succes.

Video fra US Air Force Academy