Verdens vildeste wavecamp

Airbus Perlan 2-flyet har slået højdeverdensrekorden for svævefly, og det markerer en enorm præstation af en gruppe af frivillige. Flyvning i ekstreme højder er ikke uden risiko: Begreber som flutter, ”Coffin-Corner” og eksplosiv dekompression er ganske realistiske faremomenter.

Tekst: Jens Trabolt / Foto: Airbus / Perlan Project

Link to automatic translation

Alle som har ligget i regnvejr på en Wavecamp, ved at vejret er alfa og omega. De dårlige vejrperioder er frygtelige, og man spekulerer over, hvorfor man overhovedet har brugt tid og penge på denne idiotiske hobby.

Omvendt forsvinder disse negative tanker for dug for solen og euforien indfinder sig, når meteorologen på vejrbriefingen lover kanonforhold og monster-bølger. Gentlemen, charge your 02-tanks!

På vej mod 76 000 ft. Himlen er sort.

 

For Airbus Perlan 2-teamet var den sidste uge i august og starten af september et vildt trip i El Calefate; 3 gange på samme uge lykkedes det for teamet at sætte en ny og endnu højere verdensrekord for svævefly. Den 3. september fløj Jim Payne og Tim Gardner til 76 124 ft eller 23.203 m hvor de samtidigt indsamlede vitale data om flight performance (alle flyvninger er testflyvninger af prototypen), vejrforhold og atmosfæren.

På videoen herunder er vi med i cockpittet på den bemærkelsesværdige flyvning.

Denne højde overstiger endda tophøjden på det berømte U.S. Airforce spionfly Lockheed U2 ”Dragon Lady” som satte sin egen rekord den 17.april 1989 med 73.737 ft. I modsætning til U2 spionflyet har Perlan 2 ingen jetmotor på 17000 punds trykkraft, men henter sit brændstof fra stratosfæriske bjergbølger som forstærkes af polare lavtrykssystemer (the polar vortex)

 

I 1990’erne troede man endnu, at alle vejrfænomener stoppede ved stratosfæren. Takket være NASA kom meteorologen Elisabeth Austin med i projektet som videnskabelig chef i 1998. Austin researchede yderligere på disse fænomener, og demonstrerede, at de store permanente polare lavtryk ”polar vortexen” og den stratosfæriske jet-strøm (en højere og hurtigere version af den lavere jet-stream) er hovedfaktorerne i at skabe disse bølger som kan strække sig helt op i 130.000 ft.
Når polar vortexen er aktiv om vinteren, så skaber den mere energi i luftmassen over fjeldene og dens høje polare jetstrøm kan ”synkronisere” sig selv med den lavere-liggende jetstrøm. Dette skaber en katapult-effekt, som bringer bølgesystemerne og eventuelle svævefly op GENNEM tropopausen højt op i stratosfæren.
Valget af basecamp er (præcis som sidst) El Calefate i Argentina. Her er det enklere at forudsige og lave prognoser over vejr-systemerne i den sydlige halvkugles polar vortex, som i øvrigt også er stærkere og mere ensartede end systemerne i nord.

 

Den vilde wavecamp-uge blev centrum for 3 rekorder
26. august 2018: Jim Payne and Morgan Sandercock stiger til 63 100 feet, en markant øgning af deres gældende tidligere rekord på 54,000 ft fra september 2017. Her krydser de for første gang i verdenshistorien Armstrong-grænsen i et svævefly. Armstrong-grænsen er 62.000 ft hvor frie kropsvæsker koger i atmosfærisk tryk. Uden trykdragt eller trykkabine dør man øjeblikkeligt.

Thumbs up fra bagædet. Bemærk “closed loop”-rebreather-systemet som hindrer vand fra piloternes åndedræt i at fryse til is på canopy.

2 dage senere, d. 28. august flyver Jim Payne og Miguel Iturmendi til 65 600 ft. Den endelig trumf sættes 2.september da Jim Payne og Tim Gardner stiger til enorme 76 124 ft.

Takket være et nyt turbopropdrevet Grob Egrett bugserfly, som erstatter en svag Cessna og timelange bugseringer, er det lykkedes for teamet at bugsere op til ca 40.000 ft og koble Perlan 2 af i optimale bølgeforhold. Det har uden tvivl været medvirkende til denne sæsons store succes.

Rekorden for bemandende fastvingede fly i level flight er i øvrigt sat af spionflyet Lockheed SR-71 ”Blackbird” og er på 85.069 ft. Perlan 2 er designet til at flyve op til 92.000 ft, og teamet har forventninger om at nå disse højder i næste fase, som betegnes fase 3. Fase 1 var Steve Fossets og Einar Enevoldsson DG 505 M Perlan 1-rekordflyvninger for 11 år siden.

Jim Payne

 

Hvorfor flyver Perlan 2 ikke højere når forholdene er til det?
Mange af Perlan 2’s rekordflyvninger har været afbrudt selv om flyet var i stig. Hvorfor det? Alle flyvninger er testflyvninger, og piloterne er testpiloter. Man udvider langtsom og relativt kontrolleret flyets flight envelope mod ukendt terræn.

Man skal være klar over, at flyvning i disse højder – og specielt højder over 50,000 ft er forbundet med stor, stor risiko. Kommer mandskabet ud for et brud på trykkabinen vil resultatet med stor sandsynlighed være fatalt. Oxygen kan bare optages i kroppen med trykdragt eller trykkabine. I de aktuelle rekordhøjder er der ca 8-9 km ned til denne højde. Det er langt! Over 62.000 ft koger frie kropsvæsker i atmosfærisk tryk.

Der er en grund til, at Vågå-wavecamp-folkene som udgangspunkt har en max. højde på 7 km. Svigter oxygensystemer i store højder– og man faktisk bliver klar over situationen i rette tid – så er det ganske realistisk, at man ikke lykkes med at komme ned i lavere højder, før det er for sent.

I 50.000 ft er TUC (Time of useful consciousness) eller EPT (Effective Performance Time) mellem 6-9 sekunder. Mindre hvis piloterne får en eksplosiv dekompression, hvor lungetrykket sænkes til atmosfærisk tryk på under 0,5 sek. I tophøjden på 76 000 ft er denne ”reaktionstid” endnu mindre.

 

Læs også teknisk portræt: Perlan 2 bygget til ekstremer

Daniel L. Johnson fra Perlan-teamet siger i en opdatering, at der er flere farlige aerodynamiske forhold som gør sig gældende under testflyvningerne: 1) Coffin Corner 2)Transsonisk chock og 3) flutter.

Coffin Corner er hvor VNE-hastigheden på grund af den store højde møder stall speed. Under den sidste rekordflyvning er den 96.000 ft på en højdemåler sat til standardtryk på 1013 hPa. Problemet med ”coffin corner” er, at skader på rorfladerne kan forventes ved højere hastigheder p.g.a. trans-soniske shockbølger som bliver genereret over rorfladerne – og en lavere hastighed vil resultere i stall, hvor flyet falder igennem og overspeeder gennem VNE.

Det er som man siger på amerikansk: ”Bad news” og en helt umulig situation.

I en højde af 90.000 ft er det også forventet at accelerationen af luften over vingeforkanterne vil generere transsoniske shockbølger ved mere end 1 g. Mere end 1 g er forventet i atmosfærisk turbulens (dog minimal i bølger) og under sving. Det betyder, at Perlan II kan flyve mellem 90-96.000 ft, men ikke svinge!

Den seneste rekordflyvning var på FL 761, 76 100 ft. Det giver teamet mulighed for at flyve ca. 14 000 ft højere, men bare hvis aerodynamiske tests i dette område ikke viser ubehagelige tendenser.

Først og fremmest var der to årsager til, at flyvningen ikke blev højere, oplyser Daniel L. Johnson. Det første er, at teamet havde “filet” en flight plan på max. FL 770 – 77000 ft og for det andet, så gik testpiloternes flight test protokol ”bare” til 76.000 ft. En del af den klassiske test flight-systematik er, at man langsomt udvider flyets ”flight envelope” fx øger højde og hastighed ud fra analyse af data.

Teamet beretter i øvrigt, at nedstigningen fra 76.000 var en længere affære. Af forsigtighedshensyn har luftbremserne endnu ikke været anvendt over 50.000 ft. Her er true airspeed over 350 km/t ved en indikeret fart på 80-90 km/t! Det tog Jim Payne og Miguel Inturmendi en time at komme ned på sidste års rekord, 8 kilometer lavere, og derfra var der endnu over 15 kilometer ned!

Flere wavecamp-artikler

På 5200 meter över Ottsjö! Rapport från lägret 2023

Ottsjö Fjällflygläger 2023 samlade 39 deltagare från åtta svenska klubbar. Med sig hade man tio segelflygplan. Många deltog för första gången, vilket är glädjande. Vädret med låga temperaturer och vindar mestadels från väst, gjorde att vi fick ut 10 flygdagar av 14 möjliga. 6 dagar gav riktigt bra vågflygningar.  Thomas Brandt rapporterar från 2023-lägret. 
9. november 2023/af Jens Trabolt

Selvstart om natten med natkikkert og overnatning i bølgen: Historien bag en 3000 km-flyvning

I juni måned fløj den amerikanske bølge-specialist Gordon Boettger og kammeraten Bruce Campbell utrolige 3058 km i en Arcus J langs Sierra Nevada-bjergene bag Los Angeles og San Francisco. Dette inkluderede selvstart om natten, en overnatning i bølgen og anvendelse af natkikkerter, Night Vision Goggles. Amelie Holighaus, datter af Schempp-Hirth chefen Tilo Holighaus har her gravet lidt i den utrolige historie.
11. august 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Bag kulisserne

Vågå Wavecamp starter lørdag. I tiden op til eventet har der været gang i et omfattende forarbejde bag kulisserne. Dette har involveret Seilflyseksjonen og en række lokale frivillige piloter sammen med arrangøren Drammen FK.
9. marts 2023/af Jens Trabolt

Vågå Wave Camp 2023: Kursus i diamanthøjde

Vågå Wave Camp arrangeres 11-18. marts 2023 for 32. gang i Norge. Det er blandt verdens flotteste flyveoplevelser, og er man sulten efter en diamant-højde samt at lære bølge-håndværket og fjeld-flyvning på en sikker måde bør man tilmelde sig SveDaNor-kurset arrangeret af Seilflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund.
22. november 2022/af Jens Trabolt

Lentic-galore i Norge

Bjorli wavecamp rockar fett med fantastiskt höstväder. Naturupplevelsen att flyga i Norge är enorm vare sig det är på hanget, i termiken eller vågen. Den lenticularisoptik vi upplevde i Bjorli på måndagen och tisdagen var spektakulär! Den lycka man såg i piloternas ansikten på kvällen går inte att beskriva! Men det är ingen lek för oerfarna.
10. oktober 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Wavecamp 2022 – Ikonisk guld och diamantgruva!

Undertecknad besökte senast Ottsjö 1975 tillsammans med ett riktigt hojtargäng från Skövde som medbragte en Bergfalke och en L-Spatz 55! Flera guldhöjder tog vi i dessa dragiga skorvar som startades på skida. Och inte visste vi mycket om fjällvärlden heller för den delen. – Öh, va, räcker det inte med långkallsonger? Så kunde det vara på den tiden.
…allt har blivit mycket bättre, rapporterar Bernt Hall om sitt återseende med Ottsjö 2022
11. april 2022/af Jens Trabolt

Vågå i mega-comeback

Det er 3 år siden, at der sidst har været en normal wavecamp på Vågå-isen. 2021 blev skrevet på Corona-tabskontoen og 2020 blev forkortet med 2 dage af samme årsag. Så det var fuldt fortjent, at de gode kræfter i både NLF/Seilflyseksjonen og arrangøren Drammen Flyklubb kunne score en klokkeren fuldtræffer på den netop afsluttede 2022 Wavecamp.
15. marts 2022/af Jens Trabolt

Klar til Wavecamp 2022 – en nordisk specialitet

Er du klar til verdens vildeste udsigt? Der er ikke længe til, at Kebne, Ottsjö og Vågå er klar med friske forsyninger af store flyveoplevelser. I modsætning til 2021, hvor flere lejre blev Corona-aflyst, er der denne gang grønt lys fra arrangørerne.
24. februar 2022/af Jens Trabolt

Ottsjö Fjällflygläger är redo för 2022

Sedan 1961 har Ottsjö levererat 1109 Guld-C och över 19 000 flygtimmar. Vissa år har varit riktigt bra och toppas av 1986 då Per Fornander var uppe på strax över 10.000 meter. Ett svenskt rekord som fortfarande gäller när detta skrivs. I mars 2022 är det dags igen
16. november 2021/af Jens Trabolt

Hede: Ny nordisk wave-camp-destination

Vi kender Vågå, Ottsjö og Kebne Wave Camp. Men Hede Wave Camp? Arboga FKs Lars Jauring rapporterer fra en ny nordisk destination; Hede Wave Camp 2020
6. januar 2021/af Jens Trabolt

Hypoxi, den lydløse dræber

Hypoxi er ikke bare et tema som er isoleret til wave-camp-piloterne. Det kan sætte ind i selv moderate højder.
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Vågå Wavecamp: Barbeque on ice

Der regnede ikke med diamant-højder ned fra himlen på årets Vågå Wavecamp, men hvad gør det, når man har fast is under støvlerne, høj sol og masser af grillpølser?
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Kulde i svæveflyvning

Efter en lang vinter uden flyvning er det tid til wavecamps i Norge og Sverige. Flyvning i uopvarmede svævefly i stor højde er dog en perfekt recept på alvorlig nedkøling og hypotermi. Perlan Projektets flyvelæge Daniel Johnson gennemgår her de vigtigste symptomer, faresignaler og hvad man selv kan gøre for at holde sig indenfor grænserne for sikker flyvning.
25. februar 2019/af Jens Trabolt

Verdens vildeste wavecamp

Airbus Perlan 2-flyet har slået højdeverdensrekorden for svævefly, og det markerer en enorm præstation af en gruppe af frivillige. Men flyvning i ekstreme højder er ikke uden risiko.
17. oktober 2018/af Jens Trabolt

Svedanor Fjellflyging på Vågå 2018

Vågå Wavecamp 2018: Har man bare den mindste smule romantik i blodet er det umuligt at modstå kombinationen af is, fjeld og svævefly. 2018-versionen af Vågå var træfsikker
22. april 2018/af Jens Trabolt

Når isen kalder

”Giv mig vinter og hunde, så må I for mig beholde alt andet for jer selv”, konkluderede polarforskeren Knud Rasmussen for 100 år siden. Men vinteren kalder endnu på Vågå Wavecamp, Ottsjö Fjällflygläger og Kebnekaise Wavecamp.
2. april 2017/af Jens Trabolt

Tanker rundt seilflyging og bruk av oksygen

Resultater fra prøving av Mountain High (MH) O2-system i lavtrykkskammer.
8. februar 2017/af Jens Trabolt

Havarirapport: IMC førte til totalhavari

Den svenske havarikommission har nu offentliggjort deres rapport efter ulykken med en Grob 103 Twin Astir i nærheden af Kebnekaise sidste år. Segelflyget har samarbejdet med havarikommissionen i analysefasen og har vedtaget initiativer som vedrører uddannelse og passagerbriefing.
23. juni 2015/af Jens Trabolt

Friskluftsforgiftning på første klasse

Bølgeflyvnings-lejren på den frosne sø ved foden af mægtige Kebnekaise-fjeldmassiv er verdens nordligste. De piloter som trodser vejr, kulde og distance belønnes med flyvning og naturoplevelser i absolut særklasse. NORDIC GLIDING har besøgt lejren ved Pirttivuopio.
23. maj 2015/af Jens Trabolt

Rekorder for fastvingede fly uden raketmotor

MIG 25 “Zoom climb”
25 Juli 1973 steg pilot Alexander Fedotov til 36,240 m (118,900 feet) i en MIG 25 og sikrede sig en absolut verdensrekord for bemandede fastvingede fly uden raketmotor. Motorerne flammede ud I den tynde luft og ved at bytte den enorme supersoniske hastighed ud med højdevinding lykkedes det at sikre rekorden i et såkaldt ”Zoom-climb”. På toppen af den ballistiske kasteparabel var hastigheden bare 75 km/t.

 

Lockheed SR 71 ”Blackbird”
Efterfølgeren til U2, Lockheed SR-71 var gennem flere årtier verdens hurtigste og højst flyvende. Den 28. Juli 1976 lykkedes det for serienummer 31-7962 fløjet af Robert Helt at flyve i vedvarende, level flight i 85,069 feet (25,929 m). Andre fly har fløjet højere, men det har været med kortvarig ”Zoom climb-teknik” hvor flyet accelereres op og hastigheden anvendes til at få en større tophøjde som bare er kortvarig. Samme fly og serienummer satte også rekord med 3,529 km/t og Los Angeles til New York på 66 minutter.

 

Airbus Perlan 2 PHASE 2
3. September 2018 fløj Airbus Perlan 2 76 124 ft (23.203 m) over El Calefate, Argentina med piloterne Jim Payne og Tim Gardner. Flyet var i stig, og man kunne have fløjet højere. Men af hensyn til ”Flight envelope expansion” valgte mandskabet af stoppe.

 

Lockheed U2 Dragon Lady
19. November 1998, fløj den civile version ”ER-2” af spionflyet U2 “Dragon Lady” som nu opereres af NASA en officiel verdensrekord på 67,190 ft (20,479 meter) i level flight. I militært regi har tophøjden været over 70.000 ft.
I 1966, på toppen af den kolde krig, styrtede en amerikansk U2 ned i Bolivia. Flyet var startet på en mission fra Louisiana, men militærpiloten fik problemer med oxygensystemet i stor højde. Flyet var på autopilot og fløj flere tusind kilometer som spøgelsesfly, bl.a. gennem cubansk luftrum. Den amerikanske militærpiloten omkom ved styrtet, men var sandsynligvis død som resultat af fejl på oxygensystemet inden havariet.