Verdensrekord for elektrisk flyslæb

Rekorden er 70 sek hurtigere end den tidligere elektro-ekord fra 2013

Tekst: Jens Trabolt / Foto Siemens

En vanlig Pawnee klarer normalt ca 3 m/s med et 1-sædet fly. Men at løfte en LS-8 til 600 meter på 60 sekunderl ligger nok uden for parametrene.

Men det har denne elektriske Extra 330 LE klaret monteret med en experimentiel Siemens-elektrodrivlinje på ca 345 hk. Det er 10 m/sek for dem, som ikke orker matematikken selv.

Senere startede elektroflyet fløjet af Walther Extra fra flyvepladsen ved Dinslaken Schwarze Heide i Tyskland og slog den eksisterende elektro-verdensrekord ved at stige til 3000 meter på 4 min, 22 sek (middelstig på 11,4 m/s!), hvilket beviser, at man har fin kontrol med køling/temperatur i drivsystemet under selv ekstreme powersettings. Siemens har netop monteret systemet i et aerobatic-fly fordi kunstflyvning belaster systemkomponenterne til de yderste grænser.

Rekorden er 70 sek hurtigere end den tidligere elektro-ekord fra 2013 af William M. Yates. Med fossilt brændstof er rekorden i øvrigt 3000 m på 2 min, 20 sek med en modificeret RV-4 med Lycoming IO-540 (21 m/s).

Siemens har indgået i strategisk joint-venture med Airbus om at udvikle elektriske motorsystemer til brug for civilflyvning, og man forventer, at de første rigtige store elektro-trafikfly med elektro-hybrid-systemer er realistiske inden 2030. Her er effektkravet dog noget helt – systemerne skal yde ca 10 mW (ca 12.000 hk). Indtil videre har systemet angiveligt kostet 100 mio. eur i udviklingsomkostninger for Siemens og Airbus.

Video: Siemens’ Dr. Frank Anton forklarer om konceptet:

 

Elektrisk flyslæb: Er det muligt?

Med til historien hører også, at den amerikanske ”privat-taxa-tjeneste” Uber nu har meldt sig som interessent i elektrificeringen af flyvningen. Uber har startet en afdeling, Uber Elevate som udelukkende beskæftiger sig med udvikling af elektriske multi-rotor-fly til kortdistancetransport, og har bl.a. hyret NASA-eksperten Mark Moore: ”Markedet er 100.000-vis af fly, og en industriel storskalaproduktion vil sænke omkostningerne betydeligt. Vi forventer at teste konceptet indenfor3 år og have rigtig transport inden for de næste 6 år”, sagde Mark Moore selvsikkert på Aero-messen.