Et lille udpluk af de interesserede piloter på elfly-seminar på Ålleberg og Falkøping. Fra venstre Torbjörn Hägnander (Lidköping), Ulf Jönsson (Ljusdal), Börje Eriksson (Uppsala), Bernt Hall (Skövde), Nils Jönsson (Stockholm) og Morten Bennick (Polyteknisk Flyvegruppe, DK). Bag dem står en AS 34 Me, et af de i alt 5 svævelfly med elmotorer, som arrangørerne var lykkedes med at skaffe til prøveflyvningerne på Falköping flyveplads.
”Et vellykket koncept”, lyder det fra deltagerne om det aktuelle elfly-seminar på Ålleberg/Falköping som bød på et mix af prøveflyvninger, forelæsninger og aha-oplevelser.
Et lille udpluk af de interesserede piloter på elfly-seminar på Ålleberg og Falkøping. Fra venstre Torbjörn Hägnander (Lidköping), Ulf Jönsson (Ljusdal), Börje Eriksson (Uppsala), Bernt Hall (Skövde), Nils Jönsson (Stockholm) og Morten Bennick (Polyteknisk Flyvegruppe, DK). Bag dem står en AS 34 Me, et af de i alt 5 svævelfly med elmotorer, som arrangørerne var lykkedes med at skaffe til prøveflyvningerne på Falköping flyveplads.
En af deltagerne Lars-Åke Gustafsson, Stockholms SFK, fløj 30 minuter med DG1001-e neo og forklarede: ”Eftersom jeg har manga timer i klubbens DG1000 ville jag sammenligne de to. Under motorkøring fik jeg en ”low-voltage-warning”. Den skulle bare kvitteres for og siden kunne man køre videre. For FES er dette ikke så alarmerende, men for en SLG kunne dette lokke piloten til at reducere power og havarere. 32 kg batterier i et så tungt fly er nok i underkanten”, forklarer han. ”I øvrigt var jeg imponeret over hvor mange fly som var stillet til disposition”, siger Lars-Åke, som totalt set giver “top-point” til både forelæsninger og flyvning under eventet.
Op mod 40 svæveflyvere fra 20 klubber gæstede onsdag og torsdag svenske Ålleberg og den nærliggende Falköping flyveplads for et fascinerende indblik i elektriske drivlinjer i svævefly.
Det var Segelflyget, som i samarbejde med Nordic Gliding og med økonomisk støtte fra svenske Flygsportsforbundet arrangerede eventet, som tilmed blev velsignet med fantastisk sensommer-vejr.
Det var lykkedes at skaffe i alt 5 svævefly som ikke bare blev demonstreret, men som helt unikt også var til disposition for deltagerne for individuelle prøveflyvninger fra Falköping; Således var det muligt at prøve LAK 17 C FES, DG 1001 e neo og AS 34 Me som blev leveret af producenterne LAK, DG og Schleicher. Ildsjælene fra Borås SFK stillede med ASG 32 EL, og danske Aviator-Aalborg SFK var rejst den lange vej fra Nordjylland med deres Discus 2C FES.
Selvstart blev begrænset til et minimum for at strække batterikapaciteten til de store antal deltagere. Her starter Uppsalas Börje Eriksson dog undtagelsesvist i AS 34 Me.
Professor på KTH, Ulf Ringertz, fremviste et ægte forskningsfly, en Windex som er under elektrificering.
Om formiddagen og aftenen var der forelæsninger fra internationale eksperter om sikkerhed, certificering, flyve-modus, miljøbelastning og mange andre aspekter omkring dette at flyve med elektriske motorer og batterier.
ELSKÅ 2022-programmet i detaljer.
Konferencen blev holdt på Ålleberg, men flyvningen var af pladshensyn på Falköping bare 5 km væk.
Et af de mere teori-tunge foredrag. Her er det Björn Regnström fra Göteborg som gennemgår de mange parametre i designet af en fremtidig el-drevet Pawnee. Denne præsentation var i øvrigt oplæg til en tidligere artikel i NG om emnet
”Det var et vældigt interessant seminar med gode forelæsninger – specielt om batteriudvikling og det høje sikkerhedsniveau. Man vil jo gerne være tryg i cockpittet med batterier i fly-kroppen eller vingerne”, siger ordførende i Lidköpings FK, Börje Ragnarsson om eventet:
”Det var også spændende at få mulighed for at teste flyvning i det fine sensommervejr. Jeg prøvede selv 2 fly, nemlig ASG 32 EL og LAK 17 C FES. ASG 32 har udfældbar hjemflyvnings-motor i kroppen og med enkel håndtering og hurtig start taber man bare lidt højde. LAK 17 C FES har FES-motor i næsen. I modsætning til en ASG 32 EL er det en lettere maskine, som selv kan starte. Også den har meget enkel motorhåndtering, som også gjorde det let at regulere motorkraften for at flyve på samme niveau eller for at søge termik”, fortæller Börje om sine erfaringer.
Borås SFK stillede med deres ASG 32 EL med el-turbo. Her er det Robin Dorbell, som demoflyver med EGU-præsident Arild Solbakken (NO).
”Det var et rigtig sjovt event”, forklarer en anden deltager, Börje Eriksson fra Segelflygarna Uppsala FK. I modsætning til mange af de andre deltagere var det ikke første gang, at Börje fløj elektrisk:
”Jeg prøvede Lange Antares for nogle år siden i Namibia, men det er jo morsomt at træffe andre mennesker, og så er jeg jo interesseret i udviklingen”, siger han.
Der var i øvrigt rig mulighed for at få detaljerede svar på sine spørgsmål, da både Luka Znidarsic (FES-opfinder) og batteri-eksperten bag ASG 32 EL-batterisystemet Prof. Dr.-Ing. Rainer Klein var tilgængelige via teams under konferencen.
Tilo Holighaus præsenterede også sine spændende tanker om at flyve ”hybrid-svæveflyvning” med FES-motoren. Han forklarede, at med lidt momentvis støtte fra FES-motoren er det muligt at flyve på dage, hvor man egentlig tror, at det er umuligt.
Fortsat muligt at komme i problemer
Om torsdagen i eventet fik deltagerne i øvrigt en rigtig illustrativ aha-oplevelse, som viser at de elektriske motorsystemer nok er sikrere, men det er fortsat er fuldt muligt at komme i problemer med tyngdekraften, hvis man er uopmærksom.
Et af de selvstartende fly havde af en ukendt årsag afbrudt opladningen om natten i hangaren, og det havde man misset om morgenen. Det betød, at en af deltagerne fik mulighed for at prøve en ”spændende” test af selvstart med lav batterispænding.
Starten gik fint, indtil flyets instrumenter i lav højde alarmerede om ”Low voltage”. Heldigvis var det en rutineret pilot (krav for at flyve på eventet), som klogt kastede sin opmærksomhed ind i flyvningen og ikke i motor/batteri-fejlsøgning.
Landingen foregik i let medvind uden dramatik, men resulterede i lidt tankevirksomhed efterfølgende. Specielt når man ser på ironien i, at morgenens forelæsning en time forinden var af Segelflygets Henrik Svensson som analyserede en ulykke i Skövde med et elektrisk ultralet svævefly for nogle år siden. Ulykken skete under selvstart hvor en af faktorerne var, at flyets FES-batterier ikke var fuldt opladede ved starten… Altså som sagt, elektriske drivliner i svævefly er sikrere på mange punkter, men det er fortsat fuldt muligt at komme i problemer ved klassisk uopmærksomhed.
Forbundschef i Segeflyget Henrik Svensson benyttede muligheden for at teste LAK 17 C FES. Af hensyn til batteri-levetid startede deltagerne i flyslæb. Hver morgen var der dog demo af selvstart. Med hvid termikhat ser man LAK-chef Vytas Maciulis. Hans Folkesson fra Borås står med ryggen til.
Det årlige nordiske svæveflyvemøde fandt også sted på Ålleberg i forlængelse af el-eventet. Det betød, at deltagerne fik en unik mulighed for at prøve den nyeste teknik. Her er det fagchef i Seilflyseksjonen, Norges Luftsportsforbund, Steinar Øksenholt, som lader sig imponere af hele konceptet bag AS 34. Me.
Dansker i dansk fly: Formand i DSvU, Jens Hansen benytter lejligheden til at teste FES-motoren i Discus 2C FES fra den danske klub Aviator.
Ok til klub-brug?
Magnus Alm, Herrljunga SFK, deltog også for at lære mere: ”Jeg har tidligere været meget skeptisk overfor at bruge turbo – og i endnu højere grad – selvstart i klub-regi, men jeg oplevede, at de forskellige fly, som vi kunne prøveflyve, var meget brugervenlige. Løsningen med el-motorpylon og FES var uden tvivl så enkle at bruge, at jeg tror, at det er helt okay for klub-brug. Selvstart var yderligere en dimension, vi ikke kunne prøve, men personligt blev jeg meget interesseret i en sådan, fx en AS 34 Me”, konkluderer han efter eventet med totalt 70 flyvninger.
Peter Eriksen fra IGC med Patrick Wenzeck fra Schleicher.
Glenn Carstensen fra Danmark prøver LAK 17 C FES.
Knut Halldal fra Umeå SFK var rejst langt for at være med og belønnes her med en omskoling til FES, inden han igen hoppede på toget og rejste 800 km nordpå!
Internationalt event
Det var ikke bare svenske deltagere som gæstede eventet – programmet havde også tiltrukket sig international positiv opmærksomhed fra både IGC-præsident Peter Eriksen (DK) og EGU-præsident Arild Solbakken (NO). Da IGC regulerer regelværk for internationale mesterskaber – heriblandt det nye eGlide-konkurrencekoncept – og rekorder, må det siges at være overordentligt vigtigt, at man her har fingeren ”på pulsen”.
Fra mit perspektiv var det dejligt at se, at der er så meget aktivitet og udvikling på elektriske drivlinjer – ikke bare med flyvemaskinerne, men også med elektriske spil. Der sidder en masse dygtige folk rundt hos producenterne, som ved noget om dette”, forklarer Peter Eriksen om sit indtryk efter de mange forelæsninger.
Under eventet fik han mulighed for at prøve ASG 32 EL og el-turboen for første gang. Det gav et positivt indtryk:
”Det var uhyre simpelt og behageligt. Det giver mindre stress i cockpittet og fører nok til en bedre sikkerhed under flyvningen”, forklarer han.
Et synspunkt som også deles af Præsident for European Gliding Union, Arild Solbakken, specielt efter en flyvning med ASG 32 EL:
”Jeg synes, at dette at flyve elektrisk var meget tiltrækkende, specielt fordi det er gjort på en måde, som gør det meget enkelt for vores piloter at konvertere – betjeningen er ukompliceret, og det kan måske bidrage til at gøre vores sport mere tryg”, forklarer Arild Solbakken.
”Jeg tænker også, at denne konference er vigtigt til at bidrage til udviklingen af vores sport i en mere bærekraftig retning. Nu kan man dog sige, at deltagerne måske ikke skulle ”frelses”, da de fleste nok allerede havde både betydelig interesse og kompetence på emnet. Men budskabet vil nu lettere sprede sig til flere og få øget opmærksomhed.”
Jeg mener, at det er helt nødvendigt for overlevelsen af vores aktiviteter på længere sigt, og måske kan det betyde øget interesse fra flere. Vi ser jo, at temaet bæredygtighed, og i særdeleshed elektrificering, bliver diskuteret på mange områder i vores samfund. I svæveflyvningen har vi fløjet elektrisk en stund og kan demonstrere, at det går at benytte en ny teknologi på en sikker måde”, slutter Arild Solbakken.
Jelmer Wassenaar fra DG demonstrerer DG 1001 e neo for Stockholms Anders Pettersson.
Som afveksling stillede Segelflygets Veteranselskab (SVS) op med en absolut ikke-elektrisk Schweizer. Arild Solbakken tager mod til sig, mens LAK-chefen-Vytas Maciulis flankerer til højre. Han var i øvrigt kørt hele den lange vej fra Litauen for at støtte op om eventet. Fra Tyskland kom Schleichers Patrick Wenzeck og Jelmer Wassenaar fra DG. Mike Groves fra SkyLaunch var også rejst fra England for at være med.
Ladning af flybatterier var et tema under eventet. Under den første nat i hangaren kontrollerede Segelflygets Henrik Svensson flere gange, at ladningen fungerede som den skulle. Er der flere fly som lader i en hangar, kan der være en risiko for, at hangarens sikringer afbrydes. Man kan dog vælge at reducere ladehastigheden, så de fleste installationer kan være med.
Demontering af de 90-kg tunge AS 34-indervinger med batterier vakte interesse på sidstedagen. Her er det Schleichers Patrick Wenzeck, som demonstrerer, at det er fuldt muligt med et elektrisk “no-friends”-kit.
Nordic Glidings redaktør Jens Trabolt balancerer med de tunge AS 34 Me-vinger uden problemer.
Der blev i øvrigt skrevet flere ordretilbud på elektriske fly, så det var ikke bare fornøjede deltagere som rejste hjem – det var også glade flyproducenter.
Arrangørerne evaluerer nu eventet med tanke på en potentielt senere reprise og ønsker at takke alle medvirkende for indsatsen.
Hadde noen fortalt meg sist jeg skrev lederartikkel i februar at i neste periode så skulle vi alle skrive i en tilstand av lockdown, hadde hevet øyebrynet et par hakk. Og så sitter jeg her nå og du leser mine ord mens samfunnet rundt oss er preget av usikkerhet, restriksjoner, sykdom og død.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/Rebecca-lederbillede-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2020-05-27 15:01:162022-02-01 10:20:17Rebecca Hansen: Blir du med og mobiliserer med det du har?
NORDIC GLIDING sætter her fokus på to interessante fly som fik en dårlig debut i standardklassen - LS7 fra Rolladen-Schneider og ASW 24 fra Schleicher. Begge er dog interessante i dag: Priserne er relativt moderate, og flyenes performance er høj. Dog er udbuddet forskellige. LS7 er ofte at finde på markedet, mens ASW 24 er mere sjældent til salg. Er der en grund til det?
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2022/02/IMG_9001-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2014-10-09 13:53:012022-02-11 09:48:31Test: LS7 vs ASW 24: I skyggen af Discus
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.