”Vi går til fly hver torsdag aften”

De danske kammerater Rasmus Heide og Erik Schultz har en ”lille klub”, et voksenværksted, hver torsdag. Her bringer de totalhavarerede fly – som selv fabrikkerne har opgivet – tilbage i luften. ”Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen”, fortæller Erik Schultz om det produktive fællesskab som for længst har rundet 100 meter spændvidde,

Tekst og foto: Jens Trabolt

Der blev endda penge til en “Basic”-version! Erik til venstre venter på sin Jonker JS3 RES, men hygger sig fint med at sætte gamle fly i stand med kammeraten Rasmus. Flyveglæde har ingen bestemt pris.

Link to automatic translation

Det hele startede med en Twin Astir, hvor halefinnen var på vej til at bo i et andet postnummer efter en groundloop under en CB-landing.

”Den blev vurderet af Morten Habekost fra DanGlide, som mente, at den var totalskadet”, fortæller Rasmus og Erik, da Nordic Glidings reporter møder det frygtløse makkerpar i svæveflyveklubben i Frederikssund, nordvest for København.

”Men vi mente jo, at det kunne være et sjovt projekt, så vi fik lov at købe vraget af forsikringen for 25 000”, siger de.

”Man skal tænke på, at Twin Astiren engang var klubbens hotte fly – for 35 år siden, da man endnu havde træ-fly. Det var bare eliten blandt klubbens piloter som fik lov at flyve den, for den havde jo helt vild performance og blev anset for at være yderst vanskelig at flyve. Så det var bare specialisterne som fik lov. Ja, det tænkte man dengang”, fortæller Rasmus og Erik med et stort grin, for det virker næsten lidt komisk i dag.

Med årene gik det ”hotte” lidt af, og til sidst var Twin’en klubbens skolefly, indtil havariet.

Rasmus og Erik er her i gang med at rette Twin Astiren op i en jig.

Twin Astir under nøje kontrolleret varmebehandling.

Fast værksted hver torsdag

Rasmus og Erik ”går til flyver” hver torsdag for at arbejde på fly-projekter sammen. Det er et fast tidspunkt, som er blokeret i kalenderen, og det ved familien også.

Ud over at glædes over at kunne reparere fly, som egentlig skulle skrottes, har torsdag aften også en social funktion, fortæller Erik

Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen.”, fortæller han.

Torsdag-gruppen spænder meget bredt i kompetencer: Erik Schultz er direktør i et IT-firma, og Rasmus er modelsnedker. Rasmus ringer man til, hvis man skal produceret noget i små serier, og som involverer en vis sværhedsgrad: En model af Kronborg slot i Bronze? Prototyper til møbler? Ja, Rasmus klarer det hele, og den faglige spændvidde er god at have i et værksted.

”Rasmus ved enormt meget om forskellige materialer og er vant til at arbejde med meget komplicerede opgaver”, fortæller Erik om sin værkstedsmakker, som han har kendt i en menneskealder.

God som ny – Twin Astiren med intakt bagkrop. (foto: Erik Schultz/Rasmus Heide)

Glæde har ingen pris-skilt

Så ved fælles hjælp har Erik og Rasmus fået Twin’en i luften igen – og fløjet 2 sæsoner med det gamle ”hot-ship”.

De er i øvrigt ikke uden humor. På toppen af instrumentpanelet er der blevet plads til lidt god stil: Tintin-hunden Terry (Milou i Sverige)  i rum-dragt fra tegneserien ”Månen – tur – retur” står nu i ensom majestæt på en rød trekant og overvåger, at alt går rigtigt til.

”Terry har været i over 5 kilometers højde på årets Ottsjö-lejr med Twin’en, så rumdragten var en nødvendighed. Sådan en Twin Astir suges jo mod den ydre atmosfære”, siger de i kor – og griner.

Den har næse for termik og bølger: Tintin-hunden Terry, eller Milou som den hedder i Sverige, er fast co-pilot på Twin Astiren.

Tintin-hunden Terry/Milou på vej mod nye eventyr og 5 kilometers højde på Ottsjö! (foto: Erik Schultz/Rasmus Heide)

Erik og Rasmus har en større samling af TinTin-figurer som skal monteres på deres øvrige samling af havarerede fly, når de bliver klar.

Erik venter i øvrigt tålmodigt på sin nye Jonker JS3 RES – den selvstartende elektriske version, så han burde egentlig ikke have meget tilovers for gamle og yderst velpatinerede glasfiberfly. Men glæde har intet pris-skilt, fortæller han:

Jeg er mindst lige så glad for at få Twin Astiren i luften og flyve med i Sjællandsmesterskaberne i den aldrende dame, som for min nye Jonker JS3, som jeg har bestilt”, siger han.

Der er intet som slår en Twin Astir i sæde-bredde per krone. Her sidder man som i en bedre langturs-bus.

”Skulle vi ikke også købe en…?”

Siden renoveringen af Twin’en har Rasmus og Erik anskaffet sig flere projekter. Man kunne fristes til at sige, at de nok ikke kan lade være.

”Da vi reparerede Twin’en, handlede det om fuselagen, men vi kunne godt tænke os at prøve noget med vinge-skade”, fortæller Erik.

Derfor faldt de over en ASW 15, som i mindste hvad angår høj vingeplacering, minder lidt om en Jonker JS3.

”Den er landet i et træ i Tyskland og er ikke for køn”, siger de.

Undervejs er blev samlingen også kompletteret med en kroatisk ASW 19, som i stedet for hjulbremsen har brugt et stengærde til at stoppe.

”Hele de forreste 40 cm af næsesektionen er borte, og der er rigelig ventilation til fødderne. Efter en nærmere inspektion havde Schleicher-fabrikken sagt til de tidligere ejere, at de godt kunne glemme det projekt”, fortæller Erik og Rasmus, som dog ikke har ladet sig afskrække.

Det er praktisk, at naboklubben i Nordsjælland havde en ASW 19 med intakt næse, som man kunne kopiere. (foto: Erik Schultz/Rasmus Heide)

Den kopierede næsesektion klar til implantering…(foto: Erik Schultz/Rasmus Heide)

Men da Rasmus bl.a. lever af at fremstille forme var det en relativt enkel sag at kopiere næsesektionen fra et intakt fly.

Den kroatiske ASW 19 er i øvrigt ikke den eneste ASW 19 i samlingen. For et par år siden havde ASW 19-klubflyet fra Aarhus en meget hård landing. Den kan ”sikkert repareres”, lyder forhåbningen.

Rigtige piloter drømmer om en bremsefaldskærm

Men det er slet ikke nok med 5-6 flyvemaskiner! I øjeblikket lokker også en gammel Nimbus 2 i kulissen. Et tidlige åbenklasse-superskib med kuriositeter som bremsefaldskærm og pendelror.

Erik har tidligere ejet en Nimbus 4T, som han solgte, da han bestilte sin JS3 RES, og Rasmus flyver en Nimbus 3T, så der er noget med de lange vinger som fascinerer.

Og så der er også en ret betydelig fascination af typens kassable luftbremser, som har resulteret i behovet for en bremsefaldskærm. Det er virkelig eksotisk teknologi, og en ret så cool feature at have, er holdningen – i hvert fald i mindst halvdelen af gruppens medlemmer.

Åh, sådan en bremsefaldskærm. Det kunne jeg altså godt tænke mig at prøve at have”, siger Erik og får et drømmende blik i øjnene.

Problemet med Nimbus 2’eren er dog, at den er i alt for god stand. Det er en bekymring, for en stor del af attraktionen er netop at fikse og ordne.

Men heldigvis er der lyspunkter.  Rasmus og Erik har for længst rundet samlet over 100 meter spændvidde så der er til mange og lange torsdags-samtale-emner når der skal vokses og poleres!




Flere pilot i profil-artikler

Minnesord Anders Blom – 1950-2023

Det är svårt att tänka sig Segelflyget och framförallt Ålleberg utan Blommen. Minnesord av Robert Danewid.
26. maj 2023/af Jens Trabolt

Anders Blom in memoriam

Anders Blom, en av de största inom svenskt segelflyg har gått bort.
24. maj 2023/af Jens Trabolt

Fuld fart frem på Thomas og EdgePerformance

Norske Thomas Hauklien er vild med flyvemaskiner og teknik. Hans hobby er gennem årene vokset fra en lille nebengeschäft til en storskala-operation i virksomheden EdgePerformance med en god håndfuld ansatte i et splinternyt state-of-the-art hovedkvarter på flyvepladsen i Notodden. NORDIC GLIDING har besøgt Thomas i det nye univers som også indeholder interessante nyheder for svæveflyvere.  
31. marts 2023/af Jens Trabolt

Erik Jensen hædret med DSvU’s Göta-pokal

Gøtapokalen er DSvUs højeste hædersbevisning, som uddeles for særlig fortjenstfuld indsats i dansk svæveflyvning. På årets repræsentantskabsmøde blev Erik Jensen, Nordsjællands SFK, den værdige modtager. Der blev desuden uddelt DSvUs Guldemblem til Torben Lund Simonsen, Henrik Buur Rasmussen og Kaj Lund for deres indsats for svæveflyvningen.
16. marts 2023/af Jens Trabolt

Svæveflyvning for alle: I øjenhøjde som radio-hjælpeinstruktør

21-årige danske Tobias Christensen Vinzents er blind, men har fundet sin egen måde at dyrke sin brændende interesse for flyvning på. Han lytter til radiokommunikation mellem fly og ATC.
”Han er så god til at tale i radio, at han er blevet min hjælpe-instruktør på BEG-radiokurset”, fortæller svæveflyve-instruktøren Søren Zebitz Nielsen.
14. marts 2023/af Jens Trabolt

Johannes Lyng 80 år

En af dansk svæveflyvnings absolutte ”Grand Old Men”, Johannes Lyng, runder et skarpt hjørne den 2. februar 2023, hvor han fylder 80 år. Dette er en meget personlig hyldest til min gamle ”storebror”, skriver Ulrik Friis.
2. februar 2023/af Jens Trabolt

Frankrig rundt med ”Himlens knallert”

Eksperimental-flyet ”Sol Ex” er et barn af den franske ingeniør Jean-Baptiste Loiselet. Han har tidligere sejlet til Antarktis, men blev for 7 år siden fascineret af svæveflyvningens muligheder for lange flyvninger. Hans drøm var total soldrevet autonomi og selvstart. Det kunne ingen producenter tilbyde, så han byggede sit eget fly. Nu har han fløjet Frankrig rundt i svævefly uden en dråbe benzin eller ekstern elektricitet.
7. december 2022/af Jens Trabolt

”Vi går til fly hver torsdag aften”

De danske kammerater Rasmus Heide og Erik Schultz har en ”lille klub”, et voksenværksted, hver torsdag. Her bringer de totalhavarerede fly – som selv fabrikkerne har opgivet – tilbage i luften.
”Vi er mænd, og vi kan ikke finde ud af at mødes og snakke om ingenting. Har vi derimod en vinge, som skal limes, går der let 2 timer med at diskutere verdenssituationen”, fortæller Erik Schultz om det produktive fællesskab.
5. december 2022/af Jens Trabolt

Mindeord: Poul Skjold Hansen 1939-2022

Vores far, Poul Skjold Hansen er sovet stille ind efter 6 måneders sygdom. ”Et pragtfuldt liv – jeg gør det gerne igen!”, var hans vurdering, skriver Søren og Mikkel Skjold Hansen her i dette mindeord.
9. november 2022/af Jens Trabolt

Fyrværkeri, eksplosioner, flyvemaskiner!

Det britiske airshow-team Aerosparx flyver et vildt demo-program med 2 Grob 109B-motorsvævefly – omgivet af ild og røg. Showet inkluderer flyvning og manøvrer, som bestemt ikke er en del af en standard omskoling til TMG. Men Aerosparx går til grænsen, takket være mange års erfaring og nøje planlægning. NORDIC GLIDING har talt med Aerosparx Flight Lead Rob Barsby.
31. oktober 2022/af Jens Trabolt

Oh là là! Til fjeldflyvningskursus i St Auban – i Dimona!

At man vælger at tage på flyvekursus på det franske nationalcenter i St Auban er ikke noget unikt. Det er det derimod, at man som danske Claus Kjær Jensen og klubkammeraten Alexander Borrel-Jensen fra Kolding fravælger passagerflyet til Nice og i stedet flyver klubbens Dimona derned. Oh là là!
27. september 2022/af Jens Trabolt

Kaptajnen blev elev (igen)

Danske Søren Enderlein, 56, fra Nordsjællands SFK er luftkaptajn. Han lærte at flyve på svævefly som teenager, men familieliv og jobbet i den kommercielle flyvning krævede en pause på næsten 35 år. Nu er han tilbage i luften i den motorløse flyvning.
”Det giver mig en enorm ro og glæde dybt ind i sjælen at kunne flyve svævefly igen”, fortæller han om gensynet med den tabte kærlighed.
20. september 2022/af Jens Trabolt

Pilot i Profil: Jannie Krogsdal

"En af de sjoveste flyveture ligger et par år tilbage, hvor jeg var med DASK i Lønstrup og flyve skræntflyvning. Det var helt vildt fantastisk at flyve deroppe. En meget speciel oplevelse jeg aldrig vil glemme". Det siger danske Jannie Krogsdal, 42, som er månedens profil. Hun er nok mest kendt for at være limet til sædet på sin elskede Pawnee på Arnborg, men det hele startede egentlig med svæveflyvningen.
18. juli 2022/af Jens Trabolt

En tidlig start

En af Danmarks yngste Danmarksmestre gennem tiderne og nyslået instruktør. Hvad skal 21-årige Jacob Bøgelund Lassen dog ikke drive til det?
11. juli 2022/af Jens Trabolt

”Med SLG ville jeg undgå udelandinger, men fik i virkeligheden et farligere fly”

Det siger den tyske svæveflyve-pilot og professor i elektroteknik, Dr. Rainer Klein om sin tidligere selvstartende Discus bM. Erfaringerne fik ham efterfølgende til at skifte til en elektrisk selvstartende Mini LAK FES.  Her er hans erfaringer.
27. juni 2022/af Jens Trabolt

Två år med JS3 (och Corona)

Svenske Björn Regnström var tidligt ude med at købe Jonker JS3. Faktisk den første i Sverige. Med tidligere ejerskab af typer som LS3, LS7, ASW 22, en halv Nimbus 4DM og LS1-d har han et bredt erfaringsgrundlag. Så hvordan er det at blive jet-pilot i den hotte 18-meterklasse? NORDIC GLIDING har spurgt ham om hans tanker før og efter købet. Var flyet værd at vente på? Her kommer den fulde sandhed - i en meget omfattende og grundig artikel.
17. maj 2022/af Jens Trabolt

Pilotstafetten: Michael Mix

"Den mest inspirerende, jeg har fløjet med de senere år, har været Ulrik Sørensen fra SG-70. Han hjalp mig virkelig med at få flyveglæden tilbage, og så nørder han også flyvning på en måde jeg rigtig godt kan lide. Min gamle klubtræner Alan Bach er også i samme kategori. Han fik fat i mig i 2011, hvor jeg faktisk var ved at stoppe med flyvning". Det siger Michael Mix, 32, om sine forbilleder i sporten. Han er månedens profil.
13. april 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyvelegenden Åke Pettersson 1945 – 2022

Svenske Åke Petterssons karriere var yderst omfattende. Han deltog i 16 VM, fik 14 SM guld, han loggede 7000 svæveflyvetimer hvoraf 2000 timer i skoling og mindst et par hundrede elever kan takke ham for certifikatet. Han døde tirsdag d. 29. marts efter længere tids sygdom.
30. marts 2022/af Jens Trabolt

Et drømmejob for en svæveflyver

Jesper Borresen Hansen er DSvUs nye uddannelseskonsulent. Med en baggrund som geolog, socialrådgiver, mangeårig aktør i uddannelsesbranchen og selvfølgelig dedikeret svæveflyver er han vant til at håndtere både mennesker og teknik. ”Et drømmejob” kalder han det selv.
28. marts 2022/af Jens Trabolt

Pilot i profil: Lasse Edslev

Danske Lasse Edslev fik sidste weekend den prestigefulde Per Weishaupt-pokal. Den 20-årige pilot fra Aarhus Svæveflyveklub har trods sin unge alder akkumuleret 600 timer og en imponerende portefølje af mesterskabs-resultater. Passionen for flyvningen har han ikke fra fremmede. Hans far Uffe Edslev er også en erfaren konkurrencepilot.
14. marts 2022/af Jens Trabolt

Peter Eriksen hædret med Gøta-pokalen

På Repræsentantskabsmødet i Dansk Svæveflyver Union modtog Peter Eriksen fra Kolding Flyveklub Gøtapokalen for sit utrættelige engagement for dansk svæveflyvning gennem mange år.
10. marts 2022/af Jens Trabolt

Mylar i metermål

Svenske Göran Karlsson fra Dala-Järna har udvidet butikken og registreret nordicaviation.eu. Med 2000 artikler, hvoraf 1000 på lager, kan man regel finde, hvad man som svæveflyver har behov for. ”Ja, selv Mylar i metermål”, fortæller Göran, som altid har gang i noget nyt.
24. januar 2022/af Jens Trabolt

Mindeord: Jens Degner 1943-2022

Danske Jens Degner, ”Lange Jens”, er død efter kort tid sygdom. Han fik et langt liv i luften, både som SAS-kaptajn og med sin elskede svæveflyvning.
21. januar 2022/af Jens Trabolt

Jagten på det første svævefly

Christina Solberg fra Aarhus Svæveflyveklub har fået ny flyvemaskine, en LS1-f. Her er hendes historie.
12. januar 2022/af Jens Trabolt

Mindeord: Tidligere IGC-præsident Tor Johannessen død

Svæveflyver, militærpilot, SAS-kaptajn, modtager af Otto Lilienthal-medaljen, rekordholder, VM-pilot, VM-official og meget, meget andet. Norske Tor Johannessen døde nytårsaften 2021, 92 år gammel, men nåede meget i sit lange liv.
5. januar 2022/af Jens Trabolt

Pilotstaffetten: Arild Solbakken

"Jeg er optimist og tror seilflygingen absolutt har livets rett i en ellers stadig mer overfladisk verden med et mylder av døgnfluetilbud uten tilsvarende egenverdi". Det siger norske Arild Solbakken som fortsat er et aktiv i norsk svæveflyvning i denne udgave af Pilotstafetten.
14. december 2021/af Jens Trabolt

Hr. 48-Volt og hans flyvemaskiner

Tyske Anton Roth eller bare Toni, som han kaldes i flyve-miljøet, er elektroingeniør, opfinder og trike-instruktør. Han har ombygget flere flytyper – herunder svævefly – med elektriske motorer.  Spørger man ham om elektrisk flyvning er svaret: ”Intet er umuligt” – og det er måske også hemmeligheden bag hans succes.
3. december 2021/af Jens Trabolt

Pilotstafetten: Christina Solberg

"Til flyveklubbens introaften dukkede der 25 ældre mænd op og mig. Mændene synes fortællingen om aerodynamik var uhyre interessant, mens det eneste jeg kunne tænke på var hvornår jeg mon kunne prøve at flyve sådan et svævefly!" Det siger Christina Solberg om sin intro til svæveflyvning i denne udgave af Pilotstafetten.
2. december 2021/af Jens Trabolt

Kan en cub også flyve sådan?

Göran Ax (1942-2018) fra Landskrona FK var dobbelt verdensmester, tidligere jagerpilot, højt anset SAS-kaptajn – og skulle det vise sig - en formidabel kusk på klubbens Piper Cub, da jeg skulle fotografere ASH 31 og EB 28 til en reportage til NORDIC GLIDING i 2013. Den opvisning glemmer jeg aldrig. Her er et ”Nedslag i logbogen”
30. november 2021/af Jens Trabolt

Robert Danewid hædret med Stålismedaljen

Under weekendens svenske konference i Sigtuna blev en bevæget Robert Danewid tildelt Segelflygets højeste udmærkelse for et stort og mangeårigt arbejde for svæveflyvningen.
22. november 2021/af Jens Trabolt

Her kommer Rebecca!

Rebecca Hansen er ny præsident i Norges Luftsportsforbund. Hun tager pladsen som den yngste præsident til dato og første kvinde. En fundamentalt chokerende oplevelse med et F-16-jagerfly som 7-årig sendte hende mod svæveflyvningen, som hun fortsat elsker dybt.
9. november 2021/af Jens Trabolt

Birgitte Ørskov og Jørgen Thomsen: 110 års erfaring med svæveflyvning

Dette er historien om et modent kærestepar, en Arcus og et bryllup i Australien, 40 rekordflyvninger, en mor til en verdensmester, en dobbelt hjernerystelse og vejen tilbage til livet. Alt dette kan man nå på sammenlagt 110 år i sporten, hvis man holder ud.
5. november 2021/af Jens Trabolt

”Mesterskaberne er motoren i svæveflyvningen”

Det siger Börje Eriksson, 65, fra Uppsala. Han er en af kræfterne i den nye svenske tävlingskomité (TK). ”Vi skal ud i verden og deltage i internationale mesterskaber, Det er det eneste måde, vi hæver vores niveau på”, siger han. Börje og co. har en stor opgave foran sig, for 2 års Corona-krise har efterladt et trænings-efterslæb hos de nationale og internationale piloter.
3. november 2021/af Jens Trabolt

 I en tynd tråd

Thomas Dantoft hænger i en tynd tråd – både i fritiden når der skal startes i ASK 21 fra Kolding Flyveklub eller på jobbet når han som redder på Flyvevåbnets store redningshelikopter skal hente folk op fra havet. Men der er flere ligheder mellem svæveflyveklubben og jobbet i en redningseskadrille, fortæller han.
1. november 2021/af Jens Trabolt

På hvalsafari med Jo Inge

Sandane i Norge er en ekstremernes flyveplads, et ”hangarskib” omgivet af isbræer og stejle kilometerhøje fjeld. I fjorden 50 meter fra flyvepladsen svømmer hvalerne i dybet. Men i luften er det Jo Inge Bjørø som hersker i sin nye Arcus M med konceptet ”Fjord Gliding”.
2. september 2021/af Jens Trabolt

Den ydmyge vinder

Det blev Per Morten Løvsland som tog årets NM-guld - endnu en gang, han vandt også i 2018. Trods fremgangen er han er en afdæmpet person, som nødig fremhæver sig selv.   
Men tag ikke fejl. "Han demonstrerer topniveau i alt hvad han gør", siger dem som kender ham.
24. juni 2021/af Jens Trabolt

”Hvis pengene ikke går til lim og træ, så er det for dyrt”

Formand i DASK, Dansk Svæveflyvehistorisk klub Johannes Lyng har nu givet stafetten videre efter 24 år som formand. Tilbage står hans utrættelige og forbilledlige indsats, som han forleden blev hædret for på Arnborg, hvor også Niels Sundberg skænkede sine Kranich II og SHK-fly til klubben.
14. juni 2021/af Jens Trabolt

”Begrænsninger er bare noget oppe i vores hoved”.

Det siger den tyske svæveflyver Klaus Ohlmann. Han har sine egne ideer om svæveflyvning og lykkedes med en mega-flyvning d. 17. maj fra Frankring til Grækenland. Flyvningen er summen af mange erfaringer som Klaus Ohlmann har gjort sig i de senere år.
28. maj 2021/af Jens Trabolt

Gunilla tog rekorden

April har været en produktiv rekord-måned for de nordiske svæveflyvere med 300 km T/R i Sverige, 760 km FAI trekant i DK og nu i fredags, på april måneds sidste dag, tre nye svenske rekorder sat af svenske Gunilla Lindell.
3. maj 2021/af Jens Trabolt

Cold feet gliding club

Svenske Wilhelm Wendt fortjener en eller anden form for survival-udmærkelse for at have siddet 10,5 time i ”bagsædet” på sin EB 29 DR søndag. I forsædet var Jim Acketoft. Men allerførst gennem lufthavet på minus 20 grader var Jims fødder! Uanset så var det super-vejr i både Sverige og Danmark, og rekordlisterne blev hærget godt og grundigt.
26. april 2021/af Jens Trabolt

Pik 20 E: Finsk selvstart i retrospekt

Svenske Jari Hyvarinen har ejet en PIK 20 E i flere år, Her er hans oplevelse med finsk selvstart - i retrospekt. Han har nemlig solgt den efter næsten 10 års ejerskab.
25. marts 2021/af Jens Trabolt

Svæveflyvning – det er noget jeg vil!

Jens Hansen er ny formand for Dansk Svæveflyver Union. Han blev fanget ind i svæveflyvningen for 30 år siden og har aldrig kigget tilbage
22. marts 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om frihed

En dansk andelsgruppe på 3 piloter har bestilt en selvstartende ASG 32 MI. ”Det skulle altså bare være et Schleicher-fly”, siger Luise Bruen fra Kalundborg Flyveklub om valget.
10. marts 2021/af Jens Trabolt

Danske Peter Eriksen er ny præsident for IGC

Den nordiske rolle og indflydelse i internationalt idrætsliv styrkes markant med valget af Peter Eriksen til Præsident for IGC, International Gliding Commission
6. marts 2021/af Jens Trabolt

Hans-Werner Grosse: 80 år i luften

Den tyske svæveflyvelegende Hans-Werner Grosse er død. Han fik 80 år i luften og blev et forbillede og mæcen for sporten.
22. februar 2021/af Jens Trabolt

Drømmen om en Antares

En elektrisk selvstartende Lange Antares er ikke nogen discountløsning, men økonomien er acceptabel, når man er 6 ejere. Men det kræver tillid at købe fly, man aldrig har set - med en gruppe man aldrig har mødt. Danske Poul Kudal Guldbæk har valgt en utraditionel, men interessant løsning på sine flydrømme.
4. februar 2021/af Jens Trabolt

“I strækflyvningen er man pioner hver dag”

Det siger det svenske "come-back-kid" Niklas Eriksson, 48, fra Hultsfred SFK.
18. januar 2021/af Jens Trabolt

”Mit andet fly er en Libelle!”

På jobbet er det superpræcis og krævende F16-flyvning som gælder. I fritiden danser den danske jagerpilot GER videre på himlen i en Libelle med noget lavere hastighed. De to verdener er meget forskellige, men der er også overraskende punkter, hvor svæveflyvningen og potent militærflyvning har mere til fælles end andre typer af flyvning.
18. december 2020/af Jens Trabolt

”Rumæneren”

Hvad skal man vælge når man præsenteres for et valg mellem et østeuropæisk diesellokomotiv eller en TMG? Morten Bennick har en andel i en meget usædvanlig TMG - en
15. december 2020/af Jens Trabolt

Svenske svæveflyvere får hæderspriser

Det svenske flygsportsforbund har tildelt Robert Danewid fortjenstmedaljen i guld for en lang og vedholdende indsats for svæveflyvningen. Hans Folkesson fra Borås får desuden Kongelig medalje.
4. december 2020/af Jens Trabolt

Guppy feber

Som en flyvende vinge – bare uden livsfare! En Genesis 2 er en hyper-eksotisk flyvemaskine og noget af det nærmeste man kommer på en flyvende vinge. Stefan Björnstam fra Östra Sörmlands FK ejede egentlig en DG 600, men er nu blevet smittet af ”Guppy-feberen”.
20. oktober 2020/af Jens Trabolt

Ingo Renner – 37000 timmar segelflygtid!

Ingo Renner, Tocumwal, Caproni Calif: Möt tre ikoniska begrepp i Australiens segelflyg
3. juni 2020/af Jens Trabolt

Fra Twin Astir til Super Hercules

Den 23-årige svæveflyvepilot med pilotnavnet ”ZAB” gik direkte fra svæveflyvningen til en karriere som Hercules-pilot i det danske flyvevåben.
”Som i svæveflyvningen oplever man skulle udnytte vejr og flyvemaskine til det maksimale”, siger han.
3. juni 2020/af Jens Trabolt

1011 km deklareret FAI trekant med 160 km/t!

1000 km dagen før i en hyret Jonker JS1. Så hvorfor ikke prøve en gang til – denne gang med deklareret 1000 km FAI-trekant?
Det lykkedes, berettes her af Mads Lykke fra Vejle Svæveflyveklub, som var en del af teamet på Douglas.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

Den flyvende læge

Danske Anker Lauridsen er en af cirka 200 nordiske flyvelæger, som holder os på vingerne. Selv kan han se tilbage på en lang karriere som slæbepilot i en svæveflyveklub
25. februar 2020/af Jens Trabolt

Till mig själv

Vilka förmaningar skulle jag vilja ge mig själv som nybörjare? Vad finns det för ”do´s and dont´s”?
4. oktober 2019/af Jens Trabolt

Wendts VM-Værktøj

Ljungbyheds Wilhelm Wendt har byttet sin EB 28 ud med en super-hot EB 29 DR så han og teamkammeraten Jim Acketoft nu er bevæbnet til tænderne i VM-regi.
2. oktober 2019/af Jens Trabolt

Den nordiske forbindelse

Niels Sundberg og Arne Boye-Møller har gennem 20 år delt interessen for svæveflyvning, og gennem de sidste 10 år været dybt involveret i udviklingen af Jonker Sailplanes.
5. september 2019/af Jens Trabolt

Flyv til Dan-Glide

En af de største svæveflyveværksteder i Norden, Dan-Glide, er flyttet til Vamdrup Flyveplads, tæt på Kolding. Mere plads, nyere faciliteter og en flyveplads uden for døren giver nye muligheder og bestemt mere liv på værkstedet.
12. maj 2019/af Jens Trabolt

Han træner talenterne

Geert Sørensen er DSvU’s nye talenttræner i en ny-oprettet stilling. Han skal spotte de danske talenter og sætte system i deres udvikling.
13. januar 2019/af Jens Trabolt