VR er konge

Test af Oculus Rift Touch: Condor 2 understøtter endelig VR – virtual reality. Det løfter realismen til helt nye højder. Perfekt til tør-skoling, stræk-træning, demo og all-round gliding fun.

Tekst: Jens Trabolt

Endelig!

De trofaste Condor-fans, som er den førende simulator til svæveflyvning, har endelig fået deres belønning. Sidste år opdaterede Condor-teamet simulatoren med en længe ventet version 2 med en betydeligt bedre grafik i højere kvalitet, bedre simulering af vind og vejr. Selve flight-modelleringen var også blevet bedre, men vigtigst var, at simulatoren nu benyttede en mere moderne grafik-teknologi som understøttede en videre udvikling.

Oculus Rift Touch-kittet med 2 controllere, 2 bevægelsessensorer og 1 VR-headse

Sidste år ”testede” NORDIC GLIDING Aarhus SFKs fine VR-simulator, som benyttede sig af en generisk Xplane-simulator og et Oculus Rift-VR-headset. Det var en fantastisk oplevelse, men man savnede en dedikeret svæveflyvesimulator som Condor, hvor flyverealismen er ”tunet” 100 % ind på svæveflyvning. Klubbens Thor Pauli Andersen lovede at opdatere simulatoren ”i det sekund Condor 2 med VR-support blev released”.

Kort før jul lykkedes det for Condor-teamet at release den længe ventede opdatering, som gør det muligt at anvende VR-headsets, hvor en lille monitor foran hvert øje med specielt renderede billeder producerer dybde i billedet.

I videnskabens tjeneste bestilte denne skribent sofort et Oculus Rift Touch Headset hos danske BJtrading, pris 3.500 DKK, og 22 timer (!) senere var produktet leveret i en smart pap-box, der kan anvendes til fremtidig transport. For pengene får man 1 stk Oculus Rift-headset med integreret audio, 2 stk. sensorer i metal, som detekterer hovedbevægelser og 2 stk. touch-controllere, som kan anvendes som ”hænder”, hvis man spiller et spil som understøtter dette, men det er ikke aktuelt for Condor 2.

Der findes også et andet VR-headset HTC VIVE til cirka samme pris, men den har NORDIC GLIDING ingen erfaringer med. Oculus findes også i en billigere ”Go”-version, men den har mindre avanceret tracking-system.

 

Oculus Rift-kittet leveres i praktisk og robust pap-box, perfekt hvis man skal transportere kittet til events osv.

Installation
At installere Oculus krævede et par timers arbejde (kræver dog ingen ekspertviden). Man skal downloade en større mængde software fra Oculus og følge den step-vise installationsguide, hvor bevægelsessensorerne også kalibreres. Har man flere grafikkort i sin PC, er det vigtigt at Condor2 anvender det kraftigste.

På en windows-pc som min kan man gå ind under systemsettings, vælge skærm, derefter grafikinstillinger, indstillinger af grafisk ydeevne og tvinge Condor til at anvende det kraftige kort. Ellers fungerer det ikke – som i mit tilfælde, indtil jeg fik googlet mig frem til en løsning på problemet med at tvinge Windows til at køre softwaren på det kraftigste grafikkort.

En kraftig computer er et must – jeg har en 7-8 000 kroners medium-specificeret gamer-pc som er 1 år gammel. Den er monteret med en 3 Ghz-processor, 8 gb Ram og et Nvidia Geforce GTX 1060 3gb-grafikkort. Ikke nogen super-computer, men absolut tilstrækkeligt til at køre Condor 2 med VR med alle landskabsdetaljer i maksimal opløsning. Kobler man en sekundær skærm på i Condors mirror-funktion (til instruktøren eller publikum) var der en lille, men trods alt synlig degradering i opdateringshastigheden i VR-headsettet.

 

Hvad siger læserne?
Jim Acketoft, Ljungbyheds SFK
Det är installerat och det kör riktigt bra på min dator. Upplevelsen är väldigt ”imersive” och upplösningen är ok. För att det ska bli perfekt krävs att headset blir lite bättre. Dubbel upplösning och eyetracking så är det perfekt. Just nu ligger focus mitt i headset så om du inte vrider på huvudet utan bara flyttar ögonen så blir det lite suddigt. Men överlag väldigt nöjd, och jag kommer aldrig flyga på vanlig skärm igen.

 

Oplevelsen
Et begreb som ”immersion”, d.v.s. at man ”befinder sig i simulationen” er fuldt berettiget, for man oplever virkelig flyvningen som om, man sidder i flyet. Man kan svinge hovedet præcis som man sidder i cockpittet, og en høj opdateringshastighed på ca 90 billeder i sekundet (90 hz) giver en stor realisme. På lange finaleglid sidder man og nyder udsigten med ”ih, ”oh”, ”åh”, og stærkt uforsvarlige lowpass, finaleglid eller hangflyvninger ledsages faktisk af en del adrenalin, når man kigger ned til siden og ser flyets skygge på terrænet!

Selve den grafiske opløsning er noget dårligere i VR end på en monitor. Men det overskygges fuldstændigt af den unikke oplevelse af at ”sidde” i flyet. Man kan tilmed læne (luta, red.) sig fremad (faktisk til alle sider), og opdateringshastigheden på billedet er så høj, at man efter en stund fuldstændig er opslugt af flyvningen.

VR-teknologien booster oplevelsen af de mange flotte landskaber som findes til Condor 2, og denne test er primært fløjet på Arne-Martin Güettlers sydnorske landskab og det danske, udviklingen af foreningen Condor DK. Der findes ikke noget opdateret Condor 2-landskab til Sverige endnu.

Det skal også siges, at Condor 2 har lanceret en del nye fly i slutningen af 2018, heriblandt LS8neo 15m, Swift S-1, SG-38, JS1C-18 Evo, JS1C-21, Ventus 3 i både 15 og 18 m, ASK 21, ASG 29 og ASG 29 Es. Disse fly kan downloades mod at betale ca. 10 euro per styk. Simulatoren Condor 2 koster 50 euro, inklusiv 7 standardfly.

 

Hvad siger læserne?
Pehr Zetterström, Stockholms SFK
Om ni fortfarande funderar om ni skall investera i en Oculus rift eller en HTC Vive för att uppleva Condor 2 i VR så kan jag intyga att det är helt klart värt det!! Jag har nu suttit ett par timmar och flugit både termik och en hel del AVA och jag skrattar fortfarande! Jag kan tycka att SG38an var speciellt kul i VR då man får en kul känsla att sitta på en pinstol högt upp över marken!

 

Perfekt til skoling
Man kan vælge en mirror-funktion så PC’ens monitor viser hvad piloten ser i VR-headsettet, og det gør det muligt for fx en instruktør at følge med elevens kvaliteter som aeronaut. Temaer som start og landing kan trænes meget mere realistisk, og eleven kan prøve termikflyvning med andre fly.

Nye elementer som ren underholdning åbenbares også med VR, fx at flyve formation med bugserflyet efter udkobling.

Jeg havde periodiske problemer med headsettets indbyggede hovedtelefoner, som var ustabile på højre øre. Desuden blev jeg ganske kvalm ved intensiv aerobatics (som i virkeligheden!) eller ved flyvninger på over 1 time, men det er altså helt specielt at flyve ind et loop og vride nakken af led for at se horisonten dukke op på den anden side, præcis som i virkeligheden. Det kan man bare gøre med VR.
Er det pengene værd? Absolut, det er imponerende nu, og teknologien bliver bare bedre i fremtiden.

 

Hvad siger læserne?
Thor Paulli Andersen, Aarhus SFK
”Vi installerede Condor 2 med VR-support straks i vores sim, og jeg har bare fløjet i det en halv time. Jeg har ikke rigtig fløjet Condor før, men min vurdering er generelt, at grafikken er bedre i X-Plane – men at vejr-simuleringen fungerer bedre i Condor 2.
Jeg er desuden blevet lidt flyvesyg efter flyvning i Condor VR, noget som jeg normalt ikke oplever i X-Plane. Jeg ved ikke helt hvorfor. Men mine klubkammerater er generelt meget glade for at have fået Condor som supplement, og vi kan nok også flyve
en masse god stræktræning i den.
Jeg ser dog stadig X-Plane som en god simulator til generel flyvetræning. Jeg har derfor programmeret et interface til simulatoren hvor man kan vælge mellem X-Plane og Condor.
Siden NG testede vores simulator har jeg desuden i X-Plane tilkoblet en Leap Motion sensor der aflæser dine hænder og projicerer dem ind i VR. Effekten er, at du kan se dine hænder i cockpittet og interagere med håndtag, radioer, osv”