Fra en relativ spinkel start til globalt massemedie med massiv magt. Youtube er viden, underholdning og big business. Men kan vi svæveflyvere anvende Youtube til andet end underholdning i vintermånederne?
Prolog: Den første Youtube-video nogensinde er fra 2005, mediets første leveår og har titlen ”My trip to the zoo”. Det var en af grundlæggerne Jawed Karim foran elefanterne i San Francisco. Videokvaliteten, indholdet og redigeringen er ud fra dagens standard dårlig.
Det var tydeligt, at fokus for de unge dot-com-entreprenører var den tekniske platform. Men videoen ”My trip to the zoo” markerede en medieteknisk milepæl; Det var nu muligt at uploade sin egen video til internettet og dermed dele den med andre. Transmissions-monopolet som vi kendte fra 100 år med radio og tv var nu brudt, og en revolution var på vej.
De tre unge Youtube-grundlæggere Chad Hurley, Steve Chen, Jawed Karim blev året efter i 2006 milliardærer, da Google købte Youtube for 1,65 mia. USD. En anseelige sum penge, men nok ingen dårlig forretning med tanke på de muligheder som fremtiden præsenterede.
Enorm, global trafik
Trafikken på Youtube er vokset eksplosivt de sidste 10 år– godt hjulpet på vej af den tekniske udvikling som har muliggjort transmission af HD-video på nettet og revolutionen i billige, små, digitale videokameraer (GoPro osv).
I 2012 blev der uploadet 60 timers video til Youtube hvert minut, men på bare 4 år er denne upload øget til 300 timers video hvert minut (2016). Eller sagt med andre ord: På en måned uploader ”youtuberne” mere indhold/video end de 3 største US-TV-networks har produceret gennem de sidste 60 år!
Antallet af Youtube-brugere (users) er naturligvis også øget med udviklingen af internettet; Hver dag afspilles ca. 4,9 mia. videoer for et totalpublikum på ca. 1,4 mia. personer. I øvrigt er den typiske ”Youtuber” en yngre mand på mellem 18-44 år, men der findes også andre aldersgrupper på Youtube
Kan man tjene penge på Youtube?
Alt denne trafik betyder, at der er et enormt potentiale for annoncering, og det udnytter Google som er specialister i information. De ved, hvem du er (ud fra en kommerciel vinkel). De ved, hvad du er interesseret i, og hvem som vil betale for at komme i kontakt med dig.
Youtube anvender bl.a.Googles sofistikerede Adsense-software til at optimere reklamevisninger ud fra brugerprofil, historik og videoindhold.
Så kan man tjene penge på Youtube? Ja, det er ”big business”, og I de sidste fire år er profitten fra videoerne fordoblet hvert år. Youtubes overskud blev estimeret til ca 60 mia. SEK i 2015 (kilde UBS Bank AG), og samme investeringsbank forventer i en 2016-rapport, at Youtube vil have tjent totalt 240 Mia SEK I 2020 (27,4 Billion USD).
Men det er ikke bare Youtube som tjener penge på videoerne. Gruppen af ”Youtube-stjerner” vokser også (fair nok – det er jo trods alt brugerne som genererer indholdet)
Den mest succesfulde ”youtuber” er svenske Felix Arvid Ulf Kjelberg med Youtube-navnet Pewdiepie, som sidste år tjente mellem 7 og 12 mio. USD på sine exceptionelt populære videoer, hvor han kommenterer på computerspil osv. Der over 50 mio. personer som følger hans videoer. Videokategorier som ”computerspil”, ”consumer electronics” og ”biler” er generelt dem som har størst indtjening.
Den bedst lønnede Youtube-stjerne i verden, svenske Arvid Ulf Kjelberg med Youtube-navnet Pewdiepie tjente mellem 7 og 12 mio. USD på sine videoer sidste år.
Svæveflyvning på youtube
Men svæveflyvning er jo det som interesserer os i NORDIC GLIDING: Der er tusindvis af videoer med svæveflyvning på Youtube, men bare et fåtal skiller sig ud fra mængden. Amerikanske Bruno Vassel fra Salt Lake City, Utah, startede med at filme sine flyvninger og uploade dem til Youtube så tidligt som i 2007.
Amerikanske Bruno Vassel er blandt de svæveflyvere som har postet videoer på Youtube over længst tid og med størst kontinuitet
Efterhånden udviklede Bruno Vassel sin video-stil og i dag er han blandt de mest populære Youtube-svæveflyvere med 21.500 følgere (subscribers) og hans videoer er vist totalt 4,8 mio. gange. Hans mest populære video har næsten 500.000 visninger. Det er ikke voldsomt meget i Youtube-regi, men inden for svæveflyvningen er det et utroligt stort publikum. (Denne forfatter har selv 2 svæveflyve-videoer på Youtube – den mest populære ”Final Glide with Discus Glider” har ca. 900 visninger – den anden ”Over Kattegat” har bare 90!).
Med til fascinationen hører utvivlsomt Brunos umiddelbare, ukomplicerede og levende kommentarer til kameraet, hans positive karisma og det flotte, varierede landskab i Utah, Idaho og Wyoming hvor Bruno flyver:
“Jeg får gennemsnitligt 6000 visninger om dagen om vinteren. Når sæsonen starter og jeg uploader videoer igen, øger visningerne til ca. 10.000 visninger om dagen”, siger han til NORDIC GLIDING.
”For kort tid siden profilerede You-tube en af mine videoer (Glider Pilot Shooting Through Gaps in Salt River Mountains) og resultatet var, at 300.000 mennesker klikkede på videoen på 5 dage. Der var tusindvis af kommentarer og spørgsmål, og det var svært at svare på dem alle. For mig er det utroligt vigtigt at interagere med folk som ser videoer ved at svare på spørgsmål og opmuntre dem til at prøve svæveflyvning selv. Jeg lærte meget af denne oplevelse”, konkluderer han.
Bruno Vassel tror i øvrigt ikke, at det bare er svæveflyvere som ser hans videoer:
”Jeg er villig til at satse penge på, at 95 % af folk som ser mine videoer IKKE er svæveflyvere. Det kan vi selvfølgelig bruge offensivt i markedsføringen af sporten, men disciplinen er 2-delt: Man skal først flyve, filme og redigere for at skabe en interessant video. Derefter skal man se til, at folk kan finde den og vil se videoen.
Mere end 100 personer har rapporteret til mig, at de enten har prøvet svæveflyvning eller har taget certifikat efter, at de har set mine videoer på youtube. Så videoerne har bestemt en virkning, når det handler om at skabe interesse”, siger han.
Men selv om Vassel er blandt Youtubes mest populære, så følger han også andre youtubere med interesse: ”Jeg er en stor fan af Balleka (Matt Wright) fra England. Han døde desværre i december i en tragisk ulykke med sin ASW 24. Matts videoer var en virkelig stor inspiration for mig og fik mig til at forbedre mine egne videoer. Matts video-stil var meget forskellig fra min, og han havde tendens til at skabe videoer som var kortere og mere stilmæssigt tempo-fyldte med cool video-vinkler og upbeat soundtrack. Vi har begge fået mange visninger på vores videoer, og for mig er det bevis på, at en 2-minutters video eller en monster-stor 5-timers full flight-video kan eksistere på Youtube med fint resultat. Matt vil blive savnet af mange”, siger Bruno.
Men er svæveflyvningen stor nok til, at man kan tjene penge?
”Absolut. En million visninger på en youtube-svæveflyve-video giver ca 2000 USD til ”forfatteren”. Man bliver selvfølgelig ikke rig, men pengene kan hjælpe med at betale for fx forsikring og videokameraer. Men pengene er uvigtige for mig. Jeg gør det, fordi jeg elsker at vise sporten frem. Når jeg filmer, oplever jeg det som om, at folk er med mig i cockpittet. Mindet om spændende flyvninger kan fade over tid, men med video kan du og andre opleve flyvningen igen flere år efter”, siger Vassel.
Har du et par tips til den uerfarne youtuber?
”Det er meget vigtigt, at man taler til kameraet og deler tanker, følelser og hvordan det går under flyvningen. Hvis du ikke gør det, så forsvinder folks opmærksomhed. Det er også essentielt, at man navngiver sin video-titel med de korrekte keywords. Husk på (kom ihåg, red.) at Youtube bare en stor video-søgemaskine og de anvender din titel og den første del af din videobeskrivelse på at ranke din video og beslutte sig for at vise din video til andre.
Det er også vigtigt at koncentrere sig om flyvningen! Gør ikke noget dumt eller risikabelt for en video. Jeg er fx stoppet med at flyve low-passes efter min kone har set en af mine videoer! (video herunder)
Et nirvana for sporten?
Men betyder det så, at Youtube er nirvana for klubbens rekrutteringsansvarlige? Ja og nej. Ja, fordi publikum på Youtube er ufatteligt stort, primært ungt og absolut intet taler for, at Youtube vil indtage en mindre rolle i fremtidens medielandskab – tværtimod. Lytter man til erfarne typer som Bruno Vassel er der et potentiale for at showcase sporten generelt. Som bekendt er svæveflyvning er meget visuel sport som passer fint til Youtube.
Det skal ikke udelukkes, at en promotionvideo fra egen klub placeret på Youtube og med intelligent brug af titler / beskrivelser og link til klubbens hjemmeside kan skabe grundlag for eller understøtte lokal rekruttering.
I denne strategi kan det overvejes at etablere en selvstændig kanal for flyveklubben (med eget navn) og så lægge flere korte videoer ud som omhandler del-emner, i stedet for en enormt lang video hvor man forsøger at beskrive alt lige fra flyveglæde, uddannelse, klubliv og pris-struktur.
Videoer er dog et krævende medie.
Det kræver en vis mængde flair og ”musikalitet”, og de succesrige youtubere gør mere end bare at være dygtige til at filme og redigere. De dygtigste fremviser alle en vis ”on-screen” personlighed, så man oplever, at man er med dem i cockpittet og kender dem som en ”ven”. Her er Bruno Vassel et godt eksempel. Og i de bedste videoer er der altid en beretning/narrativ, hvor vi følger pilotens anstrengelser på at løse et problem.
I kommentarfeltet under videoen (kan vælges til eller fra) kan man interagere med publikum, og ser man eksemplet med fx Bruno Vassel så er det en fin mulighed for at svare på spørgsmål og give yderligere information.
Men..
Der er dog et aber-dabei. Tilstedeværelse på Youtube er ingen garanti for at komme i kontakt med et specifikt publikum; Når først Youtube har profileret din smag, historik og præferencer, så giver søgemaskinen dig mere af det samme!
Det kræver en vis demonstreret for-interesse for flyvning at blive præsenteret for svæveflyvning som sport. Et eksempel: En 15-årig pige som søger efter heste-videoer på Youtube, bliver ikke præsenteret for forslag indeholdende svæveflyvning, ligesom denne forfatter ikke bliver præsenteret for videoer indeholdende ”fodbold”, ”skak” eller ”frimærker”.
Youtube er til gengæld ret præcis i sine forslag til mig med videoer indeholdende ”svæveflyvning”, ”motorflyvning”, ”sportsvogne”, ”racing”, ”rejser” og ”sejlbåde”. Så grundlæggende bliver man fastholdt i sine interesser med en lille variation over tid, da Youtube generelt ikke er specielt eventyrlysten i sine forsøg på at udvide folks horisonter og interesser (hellere give folk mere af det samme, end at risikere at tabe publikum og ”eyeballs til annoncørerne” på fejl-satsninger). Man kan dog klart vælge at søge efter emner, men det kræver en direkte handling.
Kort opmærksomhed
Youtube er også et medie som stimulerer en vis zapper-kultur. Fanger man ikke publikums interesse inden for kort tid (de første 10-15 sek.), så har folk generelt en tendens til at klikke videre til en ny video.
Det kan man i øvrigt selv se, for der findes et ret detaljeret youtube-analytics-værktøj som tillader video-ejeren at gå i ekstreme detaljer med statistik over hvem (køn, alder), hvor mange og i hvilke lande folk har set din video samt alle tænkelige variationer deraf. (Mine 2 svæveflyvevideoer er fx set af 91 % mænd, og bare ca 25 % af publikummet ser videoen til ende)
Vi slutter denne artikel med det sidste ord fra Bruno Vassel, som trods næsten 5 mio. visninger, egne fine tips og erfaringer stadig ikke ser sig selv som ekspert:
”Generelt har jeg ingen sikker formel for succesrige Youtube-videoer. Det kan være, at din egen stil og indhold kan genere meget større resultater end mine videoer. Kvaliteten for svæveflyve-videoer på Youtube er temmelig lav, så der er masser af plads til at nye piloter kan afprøve stil og indhold. Jeg glæder mig til at se flere videoer.”, slutter Bruno.
Norske Arne-Martin Güettler (Drammen FK) er blandt de mest populære nordiske Youtubere. Hans video med flyvning i Discus bT fra Bjorli og Trollveggen har fået ca 50.000 visninger. Selv for forklarer han sucessen sådan:
”Det stemmer, at Bjorli-videoen min er den klart mest populære. Da tok det av
da det amerikanske tidsskriftet The Atlantic la ut videoen, under tittelen “Let’s Reflect on Something More Positive About Human Activity”
Etter det plukket også norsk media opp videoen og, den spredde seg en god del utenfor seilflymiljøet. Litt spesielt at noe som skjer i Norge
ikke blir interessant for norsk media før utenlandsk media har skrevet om det! Blant annet laget en av norges største aviser, Aftenposten, en videoartikkel som lå på forsiden av nettutgaven deres. Og det spredde seg også til flere mindre aviser i Norge”, siger han til NORDIC GLIDING.
Den 4 maj 1931, alltså för 90 år sedan, flög Günther Groenhoff i Fafnir från München till Kaaden i Tjeckoslovakien. Distansen blev 272 km. Det var ett uofficielt världsrekord, och Groenhoffs Kaaden flygning räknas som en av segelflygningens allra största bedrifter
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/04/296-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2021-05-04 10:04:372021-05-04 10:24:30Världsrekordet som inte blev något
Østsjællands Flyveklub har byttet Dimonaen ud og købt en Rotax Falke med slæbekrog, skriver ØSF’s Ulrik Friis. Men hvorfor ikke UL? Her kommer Pro et Contra.
https://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2023/02/Billed4-udvalgt.jpg6301200Jens Trabolthttps://nordicgliding.com/wp-content/uploads/2020/02/nordic-gliding-logo-invert.jpgJens Trabolt2015-01-20 11:21:172023-02-20 12:59:02Sådan skaffer man sig en Rotax-Falke!
Nordic Gliding bruger cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer vores cookies, hvis du fortsætter med at bruge nordicgliding.com Cookie indstillingerOK
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.