< 30-generationen

Mesterskaber? Overvægt af ældre mænd? Det er dog en sandhed med modifikationer. En strategisk satsning på ungdomsarbejdet giver nu resultater. Årets danske DM var beviset med en usædvanlig stor aldersspredning blandt deltagerne.

Tekst og foto: Jens Trabolt

Et DM er ikke bare en dyst om at finde Danmarks bedste svæveflyvere. Danmarksmesterskabet er også en erfaringsudveksling og træningslejr for nye talenter.

”DM skulle gerne være en god opvarmning for sommerens EM og for-VM i Tjekkiet i England”, sagde DM-chef Ulrik Eilert til forsamlingen under velkomsten på førstedagen.

”Og til de nye unge piloter som er med. I er jo fremtiden for dansk svæveflyvning, og vil være rollemodeller for jeres kammerater hjemme i klubben. Her ved DM kan I helt sikkert lære mere og udnyt nu chancen for at ”fiske” noget erfaring hos de gamle rotter.”, lød rådgivningen fra DM-chefen.
Det var nu ikke nødvendigt, for flere dage var der mange af de ”gamle rotter” som blev udmanøvreret af de unge og på papiret uerfarne.

The Comeback kid! Michael Mix havde lånt SG 70s Discus 2T til indsats i standardklassen. 27-årige Mix har fået fornyet tro på sig selv efter sit havari sidste år: ”Jeg har modtaget meget positiv respons på min artikel hvor jeg gennemgik havariet(link), og nogle af de piloters, som jeg respekterer allermest har givet fin feedback på min åbenhed”, sagde han. Mix fløj denne gang en mere defensiv stil.

Må vi præsentere Amalie og Jens – vældigt aktive hjælpere for Kevin og Mathias på modsatte side. Amalie Smedsgaard (17) er aktiv i Nordjysk SFK på 2. sæson – og ”hjælper for hyggens skyld”. Jens Andersen – også 17 år og fra Nordjysk SFK – har fløjet sig til fine 158 timer på et par sæsoner og planlægger at deltage i junior-DM næste år. Som mange af de andre unge skal flyvningen gerne blive en fremtidig karrierevej: ”Jeg vil gerne være pilot i Flyvevåbenet eller flyveleder”, siger Jens.

På de DM-dage hvor luftmassen var stabil og træg fik Amalie nok samme ”airtime” som piloterne. Som sagt: vældigt aktive hjælpere!

Intet DM uden vejr-jokes

Traditionen tro er et DM som at engagere sig i et spil russisk roulette med vejrguderne – pragtåret 2016 er dog en undtagelse fra denne regel, hvor vejrsystemerne stod linet fuldstændigt perfekt op og leverede Afrika-lignende gennemsnitshastigheder på over 150 km/t.

Prædikatet ”Ugyldigt mesterskab” er altid DM-chefens værste mareridt, og i 2013 blev mareridtet til virkelighed. Et gyldigt DM kræver 3 dage med flyvning, og i år måtte piloterne tolerere en noget svingende vejrprognose.

”Dårligt opvarmet havgus” var meteorologens strengt videnskabelige forklaring på flere af dagene med aflysninger, men der blev kæmpet, og det lykkedes til slut med 4 flyvbare dage (I standardklassen 5 dage).

De gamle rotter tog sig dog sammen til sidst og leverede den velkendte vare; Stig Øye, Jan W. Andersen, Tom Jørgensen, Arne Boye-Møller og Poul Kim Andersen rejste alle hjem med endnu et Danmarksmesterskab i bagagen. Men næste år!

Resultatliste på SoaringSpot