NG tester Dynamic WT9.15 GTi

Med Pawnee og Super Cubs som nærmer sig pensionen, er jagten er gået ind på det næste slæbefly. Ikke mindst hos forbundene i Norge og Sverige som har købt Eurofox med 141 hk Rotax. Men Dynamic WT-9 leveres også med samme kraftige motor. Er det noget som virker? NORDIC GLIDING har testet det mod den på papiret mere motorstærke 180 hk Super Cub fra Ålleberg. Resultatet imponerer.

Tekst: Jens Trabolt / Bernt Hall / Tak til Skövde og Falbygdens FK, Börje Ragnarsson, Håkan Karlsson, Thomas Ryberg, Claes Hulten, Torbjørn Olsson og Henrik Svensson for den store hjælp med denne artikel.

Link to automatic translation

”Vi har netop leveret en Dynamic med 141 hk Tow-version til en privat kunde i Lidköping”, fortæller den nordiske Dynamic-agent svenske Håkan Karlsson, da NORDIC GLIDING demonstrerer en vis interesse for flyet.

Det viser sig, at det er Börje Ragnarsson, som i øvrigt er ordførende i Lidköping FK, som har købt denne maskine, og han er helt klar på at flyve til Falköping for at demonstrere vidunderet.

Mandag d. 25. september er vindsokken strakt til det yderste, og med en vind som guster 29 kt, rulles Falbygdens ASK 21 ud af hangaren. 8/8-dække af høje AC-skyer har aflivet enhver tendens til termik i den 15 grader varme atmosfære. Altså en perfekt test af hvad et slæbefly kan præstere, isoleret set.

Samme vejrforhold var også gældende, da NORDIC GLIDING og NLF Seilflyseksjonen testede Eurofox med samme 141-hk motor hos den britiske svæveflyveklub i Aston Down tidligere på året, og da Falbygdens FK også disponerer over en ASK 21 og asfaltbane som englænderne, er test-forholdene ganske identiske.

Börje Ragnarsson ankommer fra Lidköping efter en kort færgeflyvning i det sporty blæsevejr. Bemærk den frække integration af ACL-lyset i luftindsugningen.

Dynamic vs Eurofox

Efter en kort stund ankommer Börje Ragnarsson med SE-MNT efter en kort flyvning fra hjemmebasen i Lidköping. I direkte sammenligning med Eurofox er det et helt andet fly som har mere til fælles med svævefly i valg af materialer og konstruktion. Her snakker vi om et lavvinget næsehjulsfly i moderne høj-finish kompositmaterialer, hvor vægten er lagt på performance.

Dynamic er fast inventar som slæbefly i mange svæveflyveklubber, oftest med 100 hk Rotax. NG har tidligere skrevet om klub-erfaringer – her eksempelvis fra norske Sandefjord SFK

Den højvingede Eurofox-konstruktion i stålrør med halehjul kan derimod ses som en moderne Piper Cub, og er også at finde i hangaren i mange svæveflyveklubber som slæbefly – her rapporter danske Viborg SFK om 100 hk-versionen.

Eurofox og Dynamic er for nyligt opgraderet med den aktuelle og topmoderne 141 hk Rotax 915 turbomotor med benzinindsprøjtning, hvilket giver slæbepotentialet et væsentligt boost. Begge flyvemaskiner er produceret i et meget stort antal eksemplarer (+700 for Dynamic og +600 for Eurofox), hvilket man må tro giver en vis kvalitetssikring.

Til reference: Eurofox er et helt andet design- og konstruktionskoncept end Dynamic. Her er den fotograferet under slæbeforsøg.

Börjes Dynamic er et elegant fly med ”ramp-appeal”, og der er tydeligvis sat mange krydser på optionslisten. Denne version er med fast understel, og med tanke på en eventuel anvendelse som slæbemaskine med mange starter og landinger, er det nok et fornuftigt valg. ”Et tidsspørgsmål”, joker Segelflygets forbundschef Henrik Svensson som også er en del af dagens test-team, med reference til risikoen for at bliver ”ridder af den hvide stribe” – altså lande med hjulene oppe.

Börje Ragnarsson, Dynamic-ejer, til højre. Thomas Ryberg (til venstre) fra Falbygdens FK assisterede NORDIC GLIDING med tidstagning og videodokumentation af performance under testen.

Elegant cockpit. Gult håndtag til spil-guillotine – rødt håndtag til BRS-redningsskærm. Bemærk også den “blå knap”  på den centermonterede autopilot.Det er “Straight and level”-knappen, som kan aktiveres i tilfælde af spatial desorientering hos piloten. Trykker man på den, vil flyet automatisk rette op og flyve horisontalt.  Det kan være smart i tilfælde af IMC. Nok ikke så relevant under slæbevirksomhed, men til rejseflyvning har den sandsynligvis en sikkerhedsrelevans.

Flot integreret spil i kroppen.

Cockpitdetaljer – inkl. elektriske flaps, autopilot og flere finesser.

Ud over den flot integrerede slæbekrog og spil (linevinsch) i kroppen byder flyet på også frækt ACL-lys integreret i luftindsugningen bag propellen og et elegant og ”clean” cockpitlayout med Garmin glasdisplays, temmelig avanceret autopilot (inklusiv ”panik” level-flight-funktion) og elektriske flaps.

Den store motor har flere automatiske ventilationsåbninger til olie – og vandkølere, men der er også en manuel override i cockpittet.

Solid og vindstabil canopy-mekanisme.

Der gives også pluspoint for den store canopy med meget solid ramme som fastholdes af kraftige gasfjedre. Det gør, at canopy er stabil i selv kraftig vind som denne dag.

Det skal bemærkes, at der tidligere har været mindst 2 fatale havarier (Holland, 2021 – link til rapport) og Østrig, 2018) med Dynamic p.g.a. en usikret canopy som har åbnet sig under flyvning. I 2019 publicerede fabrikken en “Recommended Service Bulletin” for at sikre canopy med ny lås og cockpit warning-light. På Börjes nye Dynamic er dette system implementeret. Har man en “gammel” Dynamic, bør man kontrollere, at man ikke har misset denne bulletin.

Redningsskærm bor i fuselagen foran canopy – markeret med rød trekant.

Nu vi snakker om sikkerhed: SE-MNT har monteret en raketdrevet redningsfaldskærm i fuselagen foran cockpit. Det røde udløser-håndtag er placeret prisværdigt tydeligt foran piloterne, hvor andre typer har håndtaget ”gemt” bag piloternes hoved.

En redningsfaldskærm koster lidt på vægten, men er antageligt et godt supplement til sikkerheden. Før hver flyvning bør man dog altid briefe anvendelsen af den – altså repetere i hvilken højde man aktiverer skærmen fx i en loss of control- eller medical inkapacitation-situation.

Briefing om brug af redningsfaldskærm er et opmærksomhedspunkt for denne skribent, som desværre oplevede at miste to gode og erfarne klubkammerater i 2017 – begge instruktører på svævefly – i en spinulykke under træning med en “hot” ultralet VL-3 Evolution – den ligner en Dynamic, men har mere til fælles med det hotte Lancair 360 som den deler et temmelig kritisk vingeprofil med.

Deres VL-3-model var monteret med redningsfaldskærm med udløser-håndtaget placeret bag piloterne, men af ukendte årsager blev skærmen aldrig udløst, inden flyet kom ud af spinnet og high speed stallede ned i jorden. Måske fordi piloterne var travlt optaget af at ”flyve sig ud af situationen” med det resultat, at de glemte muligheden for at bruge skærmen? (link til havarirapport)

Solidt bygget

Under nærmere inspektion af SE-MNT får man et meget solidt indtryk. Alt er lavet med høj finish, og dimensioneringen i krop og ror virker usædvanlig robust. Ikke noget spinkelt UL-indtryk her. Dynamic-agenten Håkan Karlsson bekræfter også, at flyet med 141 hk-motoren er bygget ”kraftigere” med større finne og højere Vne på hele 336 km/t end UL-versionen på 275 km/t.

Håkan Karlsson oplyser også, at man i Sverige kan flyve 141 hk Dynamic med UL-certifikat eller UL-omskoling hvis man har PPL eller LAPL.

Flyet giver et solidt indtryk med sin robuste dimensionering af krop

915-versionen har større finne.

Praktisk bagagerum bag piloterne. Det er desuden afskærmet, så løse objekter ikke kan finde vej ind i flyets bagkrop.  Mekanismen til spillet er placeret under afskærmningen, hvor headsettet ligger på fotoet.

Flyet har ikke differentialbremser, men siderorpedalerne er koblet til det styrbare næsehjul.

Priser

Prisen for hele herligheden? Det varierer alt efter avionics og valg af faldskærm, men forvent cirka 210-235 000 euros plus moms. Lægger man 3 mio. SEK for SE-MNT får man nok ikke mange penge retur, men så får man også et helt moderne ”multi-værktøj” som både klarer rollen som ”Pawnee” og ”250 km/t rejsefly” på trods af et lavt fuelforbrug. Det er svært at ønske sig mere af et 2-sædet fly.

Leveringstiden er mellem 9 og 12 måneder, alt efter årstid, oplyser Dynamic-agenten Håkan Karlsson til NG.

Testflyvning med Dynamic og ASK 21

I den kraftige vind og rigeligt vægt/kraft-fohold var rullestrækning fra start til letning ekstremt kort.

 

Alle fly blev linet præcist op for at få ensartede data på startdistancer – her orkestreret af Torbjörn Olsson fra Segelflyget.

Efter hver start blev der målt og noteret antal meter.

Testflyvning

Men så til testen, og her giver vi ordet til Bernt Hall, som blev udset til at være observatør i ASK 21 med Sune Johansson som PIC.

”Præcis som under testen af Eurofox i England har vi placeret 2 voksne i slæbeflyet og 2 i ASK 21 for at være på samme niveau.

Accelerationen ved den første start på asfalt er markant, og startstrækningen i den kraftige modvind på 15 kt i middelvind opleves som kort, se box med testresultater længere nede i teksten.

Man mærker under slæbet, at man slæbes af slæbeflyet, cirka som efter en Pawnee. Der er ingen tvivl om, hvem som styrer hjem. Noget man kan savne nogle gange ved slæb efter motorsvagere fly som f.x Dimona, andre UL-fly eller SF25, hvor man er mere jævnbyrdig med slæbeflyet.

Vi slæber med 110 km/t, hvilket vi tror er passende med en ”luftmodstand” som ASK 21. Vi ser, at Dynamic’en har en noget høj indfaldsvinkel ved denne fart. Det er dog intet imod, når vi i min ungdom slæbte med MFI 9 med 100 hk, og slæbepiloten hovedsageligt så himlen over næsen.

Med mere moderne svævefly end ASK 21 bag ved Dynamic giver 120-130 km/t nok endnu bedre stigeværdier. Man kan sikkert også optimere stigevinklen på propellen. I turbulensen i lav højde ligger Dynamic’en stabilt og danser ikke omkring, men er let at følge, da Börje svinger kraftigt.

Nummer 2 start fra ganske højt og frodigt græs og lidt svampet underlag var forbløffende kvik. Det gik ganske let med at få hele ekvipagen igang i den initiale fase, hvilket jeg faktisk ikke havde forventet.

Middelstiget fra stillestående til udkobling på 3000 ft/914 m blev 3,25 m/s på trods af starten på græs. Vel etableret i luften var stigeværdien 3,5 m/s indikeret på variometeret.

En tredje referencestart blev desuden foretaget i Ållebergs Super Cub 180 som gav cirka 0,75 m/s dårligere middelstig – i øvrigt under fuldstændig samme forudsætninger med 2 i Cub’en og 2 i ASK 21.

Vores opfattelse er desuden, at Cub’en dansede lidt mere i turbulensen end Dynamic’en. Vi har ikke analyseret vingebelastninger.

Vandkølet Rotax-motor gør desuden, at man kan dykke ret meget ned efter udkobling, og selvfølgelig har Dynamic spil i fuselagen”, slutter Bernt.

Testresultater

Stigehastigheder (med 2 pers. i svævefly og 2 pers. i slæbefly) 

Tid fra 0 km/t og 0 m QFE til 914 m/3000 ft

Dynamic 915  (test 1) 914 meter (3000 ft) på 4:45 min = 3,2 m/s avg

Dynamic 915  (test 2) 914 meter (3000 ft) på 4:40 min = 3,26 m/s avg

Eurofox 915 (NLF/NG test I UK) 914 meter (3000 ft) på 5:21 min = 2.85 m/s avg

Super Cub 180 SE-GCD 914 meter (3000 ft) på 6:03 min = 2,52 m/s avg

 

Take off distance asfalt

(slæbefly– fra stillstand til letning)

Dynamic 160 m

Eurofox 165 m (under test i UK)

Super Cub 208 m

Længst til venstre Claes Hultén, Bernt Hall (i midten) og forbundschef i Segelflyget Henrik Svensson diskuterer modus operandi for NORDIC GLIDINGs test. Henrik fløj Super Cub som reference.  

Forbundschef i Segelflyget Henrik Svensson stillede op med forbundets Super Cub og agerede fotopilot. Han har før fløjet varierende Dynamic-modeller, også det aktuelle fly og derfor er fuldt klar over den store kraftreserve med 915-motoren.

På trods af dette var endda en overraskelse, at han under air-to-air-foto-sceancen måtte flyve med fuld gas i Super Cub med 180 hk for overhovedet at hænge på Dynamic med ASK 21 (og 4 personer ombord!) under stige-testen.

Konklusionen er, at 141 hk i en optimeret fuselage uden meget modstand og optimeret propel giver betydeligt ”hottere” performance end 180 hk i en Super Cub med aerodynamik anno 1940.

”Nu prøvede vi ikke at slæbe med Dynamic i kraftig sidevind, men den øvrige performance nærmede sig eller var på Pawnee-niveau, forklarer Henrik Svensson.

En fordel med Dynamic med 141 turbo-hk er også, at den holder sin sea-level performance hele vejen op. Vi har ofte skulle slæbe op til 1500 meter med Super Cub til aerobatic-kurser, og over 1200 meter går det ganske enkelt for langsomt. Turboen er også en fordel på varme dage”, bemærker Henrik.

Henrik vurderer, at for en regulær svæveflyveklub vil en 141 hk-Dynamic vil prisen måske være en barriere i forhold til ”bare” at bruge den isoleret som slæbefly.

”I en blandet klub med motor – og svæveflyvere vil den nok give bedre mening, og vil kunne udnyttes til virksomhed hele året rundt”, konkluderer han.

Vi slutter med Bernt Halls sammenfatning til debriefingen, som NG fuldt deler:

”Summa summarum er Dynamic med 141 hk en fantastisk maskine, ikke bare til slæbevirksomhed. Marchfart uden svævefly bag er cirka 130 kt. Den er velbygget som et svævefly, flot og potent med meget gode præstationer. Selvfølgelig koster det, men for at citere den nyligt bortgangne Anders Blom, så ”bliver det aldrig billigere”.

Efter hvad som opleves som vældig kort tid i slæbet er ASK 21’eren i 3000 ft og vi siger farvel til Dynamic.

“Et fint fly, hva’?” Dynamic-ejer Börje Ragnarsson og Bernt Hall.

Aerospool WT-9 Dynamic FG GTi

Tekniske data

Motor Rotax 915iS, 141 hk

Propel Woodcomp KW-30

Spændvidde 8,900 m

Vingeareal 10,50 m2

Længde 6,720 m

Højde 2,00 m

Benzin 126 l

Tomvægt 383 kg

MTOW 600 kg

Maks. vægt for svævefly 850 kg

 

Fart og begrænsninger

Maksimal flap speed 160 km/h, FLAPS 15° / 140 km/h / FLAPS 24° and 35°

Manøvrefart (Vra) 275 km/t

Max. fart (Vne) 336 km/h

Max climb rate (FLAPS 15°) 9,1 m/s

Max climb rate med K21 og 4 personer 3,25 m/s (NG test)

Rækkevidde Op til 1600 km

 

PLUS

Elegant og solidt bygget

Moderne, fremtidssikret teknologi

Meget høj performance

Stabil at slæbe med

Lavt benzinforbrug

Billig motorbenzin

Støjsvag

+700 styk bygget

Billigere vedligehold

 

Minus

Relativt høj pris

Mulig høj forsikringspræmie
Flere artikler om startmetoder

Mere slæberevolution i Norden

Sidste år erstattede Seilflyseksjonen i NLF og Segelflyget de gamle Pawnee og Supercub med køb af 141 hk-Eurofox. Nu følger flere nordiske klubber trop.
”At NLF valgte flyet efter grundig research var for os en bekræftelse af, at det var det rigtige fly”, fortæller styreleder i Drammen Flyklubbs Seilflygruppe Fredrik Øystese, som netop har bestilt samme fly.
22. marts 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyve-piloter inspicerede kandidat til fremtidens elektriske slæbefly

Til weekendens IGC-møde i Toulouse var der indlagt et besøg hos Aura Aero, som har indgået aftale med det franske svæveflyveforbund om at levere fremtidens elektriske slæbefly.
6. marts 2024/af Jens Trabolt

Norsk jernhest får nyt liv på Arnborg

Den pensionerede norske Pawnee LN-EIC kommer nu til Danmark til erstatning for OY-CYY som havarerede sidste år. Til trods for alderen er der fortsat en brugsværdi, vurderer man i Danmark
6. februar 2024/af Jens Trabolt

Hvornår er selvstartende el-fly grønnere end Pawnee?

Med muligheden for elektrisk selvstart i de fleste nye 18 m-fly er elektrificeringen kommet et skridt nærmere. Men er elektriske svævefly egentlig grønne? Aktuel rapport giver os en indikation af, hvad et batteri egentlig ”koster”.
29. januar 2024/af Jens Trabolt

NG tester Dynamic WT9.15 GTi

Med Pawnee og Super Cubs som nærmer sig pensionen, er jagten er gået ind på det næste slæbefly. Ikke mindst hos forbundene i Norge og Sverige som har købt Eurofox med 141 hk Rotax. Men Dynamic WT-9 leveres også med samme kraftige motor. Du’r den? NORDIC GLIDING har testet det mod den på papiret mere motorstærke 180 hk Super Cub fra Ålleberg. Resultatet imponerer.
12. oktober 2023/af Jens Trabolt

Junior EM uden trofast slæbehest

”Jeg skal lige ned til ham hver dag for at sige hej”. Det siger slæbepiloten Jannie Krogsdal om ”sin” kære Pawnee Yankee Yankee som nu står parkeret under en presenning på Arnborg. Flyets aktive karriere fik en brat opbremsning ved mødet med et læhegn nær Arnborg d. 7. juli. Skaderne betyder, at Yankee Yankee har nok desværre fløjet sit sidste slæb i en alder af 57 år.
3. august 2023/af Jens Trabolt

Bilslæb – alternativ til flyslæb?

Bilslæb: Back-up for slepeflyet eller alternativ startmetode? Arne Wangsholm ser her nærmere på en gammel startmetode, som med elektriske biler og fly har fået nyt liv.
7. juli 2023/af Jens Trabolt

Nordiske forbund investerer i moderne slæbefly

Efter længere tids research og afprøvning i England har Segelflyget og Seilflyseksjonen nu bestilt slæbeflyet Eurofox til nationalcentrene.
”Det var vores chance for at gå i brechen for mere miljøvenlig flyvning og enklere vedligehold”, lyder det i Sverige.
13. juni 2023/af Jens Trabolt

Eurofox med store muskler – erstatning for Pawnee?

En delegation fra Seilflyseksjonen rejste til England i starten af maj måned. Missionen var klar – at vurdere om slæbeflyet Eurofox med den stærke 141 hk-motor er nogen værdig erstatning for den gode gamle Pawnee.
17. maj 2023/af Jens Trabolt

Den sidste jernhest

Norges sidste flyvende Pawnee har udsendt sit sidste brøl og drukket sin sidste liter benzin i Seilflyseksjonens tjeneste. Mere end 20 000 slæb blev det til.
”Med flere nødvendige opgraderinger i sigte var et ganske enkelt for dyrt at holde den på vingerne”, fortæller fagchef Steinar Øksenholt, som nu er på udkig efter fremtidens slæbefly.
6. marts 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 2: Kroner og ører!

Økonomi og budget er ikke noget sexet emne. Men hvilken slæbefly vælger man, når den kolde økonomiske virkelighed præsenterer sig? NORDIC GLIDING har fået tidligere forbundskasserer i Segelflyget Carl Carlin, Arboga, til at regne lidt på omkostninger ved de mest vanlige slæbefly. Vi gennemgår her de vigtigste resultater, og vi advarer på forhånd mod en mulig stærk psykisk reaktion for trofaste Pawnee-fans...
11. januar 2023/af Jens Trabolt

Startmetoder part 1 – det svære valg

Intet kan dele vandene i klubberne mere end valg af startmetoder. Skal det være den "gode gamle" Pawnee eller en moderne ultralet? Med stigende benzinpriser og miljøkrav har NORDIC GLIDING denne gang snakket specielt med klubberne om deres UL-erfaringer. Denne artikel er part 1 - part 2 med økonomiske beregninger kommer onsdag d. 11. januar.
10. januar 2023/af Jens Trabolt

“Gummihunde” – viel arbeit, wenig fliegen!

Oldtimer Segelflug Club (OSC) Wasserkuppe arrangerar varje sommar och höst weekendkurser i gummirepstart. De flyger med en SG 38. I många år har jag och kompisarna fra Landskrona FK åkt till Wasserkuppe första weekenden i oktober. I år sammanföll hela vår vistelse med en av gummirepstart-kurserna och kompisarna Clas, Sten-Åke och Ola anmälde sig - ett klart bucket list item!
28. december 2022/af Jens Trabolt

Svæveflyveklub vil bygge ”New Generation” elektrisk spil

For næsten 40 år siden byggede den danske Herning SFK et meget avanceret diesel-elektrisk spil, som fortsat giver fremragende starter. Nu vil teamet bag det gamle spil med navnet ”Elvira” bidrage til den grønne omstilling i klubben med et fuldt batteri-drevet spil med sofistikeret sensor-setup og styring af wiren. Det lyder svært, men folkene bag er tekniske kompetente og målsikre.
19. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer: Dynamic-slæb i Sandefjord Seilflyklubb?

Sandefjord Seilflyklubb holder til på Notodden Flyplass og er siden 2010 de lykkelige ejere af en Aerospool Dynamic WT9 LN-YVP som blev leveret fabriksny. Her er de opdaterede logbogs-erfaringer efter knap 12 sæsoner rapporteret af formand Vidar Stener Ingebretsen i december 2022. Grundartiklen er fra 2015.
16. december 2022/af Jens Trabolt

Erfaringer med el-spil: Adgangsbillet til den grønne omstilling?

Svæveflyvning er en grøn sport. Vi flyver jo på solens energi, ikke sandt? Altså bortset fra de kulsorte 7 liter benzin som den støjende, men trofaste Pawnee kræver for en gennemsnitlig start. Straks bedre er det at spilstarte med et benzindrevet spil. Men i en tid, hvor fossile brændstoffer er under politisk pres, bør enhver strategiprocess i klubben inkludere tanker om elektriske spil. Her er 2 udenlandske klubbers erfaringer.
11. januar 2022/af Jens Trabolt

Startafvikling med spil med fokus på risici

I Danmark har der været en stigende havarirate fra 2019 til og med 2021, heraf 2 fatale havarier med afbrudt start. Sikkerhedsudvalget under DSvU har gennemgået havarier ved spilstart og kommer her med deres bud på, hvor kan vi gøre det bedre.
5. august 2021/af Jens Trabolt

”Er det på tide med et ”open-source” elektrisk spil?”

Elektriske spil har mange fordele, mener danske Mads Leth fra Vestjydsk Svæveflyveklub og peger mod en europæisk crowdfunding-kampagne for at skyde projektet i gang.
17. februar 2021/af Jens Trabolt

Leder: El-flyslæb: Kan det fungere?

Elektrisk flyslæb? Realistisk? Jo, med lidt god vilje, pioner-ånd og justering af rutiner.
26. februar 2020/af Jens Trabolt

Elektrisk bogsering

Elektriska plan har redan använts för bogsering på prov så det är definitivt möjligt, men hur skulle ett verkligt praktisk och ekonomiskt bogserplan se ut? Argument för bogsering i en fossilfri värld.
25. februar 2020/af Jens Trabolt

Problemer under flyslæb?

Bugsering med motorfly er en populær og ganske sikker startmetode. Men den aerodynamiske interaktion mellem motor- og svævefly kan i visse tilfælde give anledning til kontrolproblemer for den stakkels pilot i svæveflyet. NORDIC GLIDING analyserer her et problem.
30. august 2017/af Jens Trabolt

Eurofox – ultralet slæbefly med tundrahjul! Går det?

Økonomien i at holde Super Cub’en flyvende var blevet så dårlig for danske Viborg Svæveflyveklub, at der måtte nytænkes, så i juli 2013 fik klubben leveret en EUROFOX 2K med tundrahjul. Her - godt 18 måneder senere - kommer klubbens erfaringer med ultralet slæbefly med tundrahjul - går det?
6. marts 2015/af Jens Trabolt

Ultralet: Moderne afløser til den tørstige Pawnee?

Bugsering med ultralette fly har været diskuteret og testet i en årrække i Norden, og nutidens ultralette fly er helt andre konstruktioner end deres 2-takts-forgængere. Særlig fremkomsten af den pålidelige, lette, støjsvage og brændstoføkonomiske 100 hestes Rotax 912-motor har gjort det interessant at bugsere svævefly med ultralette fly.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

De komplekse startmetoder: Bedst, billigst, sikrest?

De fleste svævefly har – som bekendt - det problem, at de ikke har motor, men er afhængige af en ekstern kraftkilde for at bevæge op i himlen. Men hvad er bedst? Er det den mest miljøvenlige metode? Er det den sikreste metode? Eller er det den billigste metode? Forvirret? NORDIC GLIDING retter her fokus på startmetoder og analyserer plusser og minusser.
11. januar 2015/af Jens Trabolt

Flere nyhedsartikler

Land i sigte – klokken 7 om morgenen!

Yves Gerster fra Schweiz er ikke bare en kapabel pilot. Han er også nysgerrig, og med et et godt Europa-kort på væggen finder han inspiration til nye imponerende flyvninger. For få uger siden fløj han fra St Auban i Frankrig til Corsica – og retur!
17. april 2024/af Jens Trabolt

Bag kulissen før Aero

I næste uge starter Aero Messe i Friedrichshafen med et stort opbud af svævefly-producenter. Messen er enorm, og det samme kan siges for den store energi som mange virksomhederne lægger i at deltage. Hos Alexander Schleicher i Poppenhausen har man startet forberedelserne mindst et halvt år forvejen.
12. april 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 4: Om olika landningsteknik

10. april 2024/af Jens Trabolt

Var med på Ungdomsläger 2024

Häng med på ungdomsläger sommaren 2024 – ett minne för livet!
I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK åter igen ett utbildningsläger i segel och motorflyg som genomförs 21-26 juli på Ålleberg i Falköping.
8. april 2024/af Jens Trabolt

Morning Glory: Unikt vejrfænomen i ødemarken

“Morning Glory” er en sjælden begivenhed i atmosfæren i det nordlige Australien; En bølge som rejser gennem atmosfæren med cirka 40 km/t. Foran dette fænomen løfter luften sig laminart. Bagved Morning Glory kan der være ekstrem turbulens. Manden bag SkySight-prognosen Matthew Scutter rejste 2500 km hver vej for at opleve at flyve svævefly på Morning Glory.
4. april 2024/af Jens Trabolt

Mod alle fire ror-stop på Wavecamp

Wavecamps med flyvning fra frosne søer er en verdens-unik signatur for den svenske og norske svæveflyvning. Årets lejre i Vågå og Ottsjö er netop afsluttede, mens verdens nordligste i Kebnekaise fortsat pågår.
3. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet fyller 100 del 2: Sverige visar vägen till DK-skolning

I del 1 av denna artikelserie fick vi höra historien om hur C-diplomet har format och fortsätter att utgöra grundmodellen för segelflygutbildning. Men visste du att det var segelflyget i Sverige som vi idag kan tacka för de pedagogiska framstegen med 2-sitsiga plan? Den historien kommer här i sista delen av "C-diplomet fyller 100 år".
2. april 2024/af Jens Trabolt

C-diplomet 100 år Del 1: Segelflygutbildningen växer fram

Måsmärket, eller C-diplommärket, fyller 100 år i år, 2024. Under större delen av 1900-talet var märket en välkänd symbol för segelflyget. Man bar det med stolthet och speciellt om man fått det utökat till silver-C eller ännu häftigare till guld-C, kanske även med diamanter. Idag förefaller det som att måsmärkenas status är låg och att de rentav fallit i glömska. Men idag, 100 år senare, utgör ideen fortfarande hela grunden för all segelflygutbildning.
27. marts 2024/af Jens Trabolt

Mere slæberevolution i Norden

Sidste år erstattede Seilflyseksjonen i NLF og Segelflyget de gamle Pawnee og Supercub med køb af 141 hk-Eurofox. Nu følger flere nordiske klubber trop.
”At NLF valgte flyet efter grundig research var for os en bekræftelse af, at det var det rigtige fly”, fortæller styreleder i Drammen Flyklubbs Seilflygruppe Fredrik Øystese, som netop har bestilt samme fly.
22. marts 2024/af Jens Trabolt

Nye handicaps skal gøre klubklassen mere fair

Den yderst populære klubklasse er konstrueret med henblik på, at ældre og dermed prisbillige fly, der ikke længere er i top, fortsat skal kunne konkurrere i nationale og internationale sammenhænge. Hemmeligheden er handicapkoefficienter som gør det muligt for at holde et mesterskab for en klasse, hvor flyene kan være meget forskellige. I Danmark bliver disse handicaps nu ændret, så konkurrencen bliver mere fair end før.
21. marts 2024/af Jens Trabolt

Skövde flygklubb igår, idag och i morgon

Skövde FK flyttade förra året, då kommunens framtidsplaner för flygfältet i Skövde inte var garanti för fortsatt verksamhet. Klubben har nu fått fotfäste hos vänner på flygplatsen i Falköping och sammanslagningen av resurser har resulterat i en av Europas finaste klubbflottor. Fritt luftrum dessutom! Skövde FK:s Bernt Hall berättar här om de kanske största förändringarna i klubbens snart 90-åriga historia.
20. marts 2024/af Jens Trabolt

Ove Hillersborg får Göta-pokalen

Göta-pokalen, skænket af Aeroklubben i Göteborg, er dansk svæveflyvnings højeste udmærkelse. Den uddeles i år til Ove Hillersborg for hans store indsats i dansk svæveflyvning gennem årene. 
12. marts 2024/af Jens Trabolt

Bulltofta-skrönor del 3: “Hangflygning”

"När planet var rakt över vinschbilen utlöste Gamil saxen och klippte wiren. Annalisa flög ett litet stycke, svängde 180 grader och kom ännu en gång över bilen, nu med 150 m wire i nosen. Den
svepte som en pisksnärt och vi på marken kastade oss undan. På vägen in mot hanget snodde wiren sig några varv kring ett taggtrådsstängsel, rycke upp en staketstolpe på var sida och drog planet nedåt i nästan negativ vinkel varefter brottstycket i nosen brast."
7. marts 2024/af Jens Trabolt

Svæveflyve-piloter inspicerede kandidat til fremtidens elektriske slæbefly

Til weekendens IGC-møde i Toulouse var der indlagt et besøg hos Aura Aero, som har indgået aftale med det franske svæveflyveforbund om at levere fremtidens elektriske slæbefly.
6. marts 2024/af Jens Trabolt

Flyv hurtigere end Ib Braes og vind 10 000 DKK

Modsat golf og tennis er svæveflyvningen normalt ikke en sport, hvor man tjener penge på sine resultater. Og dog! Til mindehøjtideligheden for den danske rekordpilot Ib Braes på Arnborg for kort tid siden blev ”Ib Braes hastighedspokal” offentliggjort. Flyver man hurtigere end han gjorde i 1975 på en 100 km FAI trekant, så er der helt op til 10 000 kroner på højkant.  
5. marts 2024/af Jens Trabolt

Mindeord: Solo-motorpioneren Wolfgang Emmerich 1951-2024

Wolfgang Emmerich gik bort i januar efter længere tids sygdom, men hans signatur kommer til at findes i alle svæveflyveklubber verden rundt i mange år fremover. Han var en drivende kraft i udviklingen og produktion af de små Solo-motorer, som revolutionerede svæveflyvningen.
29. februar 2024/af Jens Trabolt

Svævefly på job og i fritiden

Ulf Ringertz er professor i Flygteknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm samt passioneret svæveflyve-pilot. Et af hans mange projekter er en elektrificeret version af det lille svenske 12 m svævefly Windex.
28. februar 2024/af Jens Trabolt

Robert Danewid: “Man måste känna sin historia för att möta framtiden”

C-diplomet och ”måsmärket” fyller 100 år i år. I januari höll jag ett webinar om segelflygutbildningen under 100 år. När jag gjorde researchen till det insåg jag hur mycket av 30-tals strukturerna som fortfarande finns kvar i segelflyget. På gott och ont.
27. februar 2024/af Jens Trabolt

Solformørkelse i TMG – stik den!

Mange piloter har en ”bucket-list”, noget man gerne vil prøve her i livet. Det kan være bølge-flyvning i Norden, hangflyvning i Alperne eller noget helt tredje. Her er en ny ide: Sidste år, d. 20 april, fløj australske Barry Hendy 3500 km fra sin base i Benalla ud til vestkysten af Australien i en Phoenix-TMG for at opleve en total solformørkelse i 15 000 ft. Stik den!
22. februar 2024/af Jens Trabolt

Ny hangar giver flyveglæde i hverdagen

Det er meningsløst at have dyre fly, hvis de er utilgængelige. Nye hangarer giver komfort og smidighed i hverdagen for en række nordiske klubber, senest med byggeprojekt i Midtsjællands SFK.
20. februar 2024/af Jens Trabolt